Přejít na obsah

Vám to nevadí?

Doporučené příspěvky

Odesláno
  V 9. 2. 2015 v 9:52, Micey napsal:

Tak ona zrovna ta Smetana snad má ve svejch francouzkejch dokladech fakt "Smetana" a vždycky to používala, no.

U ní bych to ještě chápal ale ony to už tak mají i další ty televizní pipiny. Bohužel nemůžu být konkrétní, televiznímu zpravodajství se důsledně vyhýbám ale náhodně jsem postřehl jednu nebo dvě další nepřechýlené. Zvláštní je taky české  přechylování už přechýlených jmen z jiných slovanských jazyků. V ruštině, ukrajinštině a dalších se přechyluje, na konci obvykle -ova. A tady se z toho udělá -ovová.

• Odpovědi 730
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Odesláno
  V 9. 2. 2015 v 14:13, Karlos napsal:

Čeština prostě skloňuje, přechyluje, rozlišuje rody a tak dále. Je to normální a neměli bychom se za to stydět, vysmívat se tomu, nebo si to dokonce nechat brát.

Tohle tesat do kamene.

Ale k těm ruským jménům - PepaSFI to napsal správně, to se u nás už překombinovává.Správně je to pouze -a, ne -ová. Tedy ne Petrovová, ale Petrova. Rusové už mají přechýleno a v české gramatice není problém použít to takhle.

Odesláno

Mám kolegu v práci, je z Jeseníku. Rád mu chodím nabídnout nákup svačiny, když se jdu sám najíst, a nemůžu se dočkat jeho "Ze tři rohlíky".

Jinak mi to obecn? nevadí, spíš se mi ta pestrost a mnohotvárnost jazyka líbí a baví mě. Připomíná mi to, že z geologického hlediska nedávno měl každý kmen či tlupa svůj vlastní jazyk. Jako pražák (správně Pražan) jsem si dobře vědom faktu, že i můj jazyk má k tomu spisovnému a přesnému daleko. Na jednu stranu by byl život a hledání uplatnění asi snazší, kdyby byl jen jeden jazyk, ale té pestrosti by byla velká škoda...

Odesláno
  V 9. 2. 2015 v 14:40, Klotzman napsal:

Ale k těm ruským jménům - PepaSFI to napsal správně, to se u nás už překombinovává.Správně je to pouze -a, ne -ová. Tedy ne Petrovová, ale Petrova. Rusové už mají přechýleno a v české gramatice není problém použít to takhle.

To pak ale tvar Petrova bude v podstatě jako nepřechýlené západní jméno. Zkus to vyskloňovat.

Česky přechýlený tvar Petrovová je normální a bezproblémový.

Odesláno

Obcas me to prechylovani prijmeni taky stvalo. Ale je pravda, ze takhle komplexne, jako Karlos, jsem nad tim nepremyslel...a urcite nebudu sam. Takze diky za rozsireni obzoru!!! Az zase nekdy neco budu chtit smahem odsoudit, snad si vzpomenu na tohle a trochu se nad tim zamyslim ;)

Odesláno (upraveno)
  V 9. 2. 2015 v 14:16, Micey napsal:

Tak já si hlavně myslim, že je to úplně jedno a že bych měl krásnej život, kdyby mě mělo zrovna todle nějak srá.t:)

Souhlas , jo a Smetana má v občance Smetana na milion %

Upraveno uživatelem ava
Odesláno

Prechylovani mi teda hodne vadi. V kombinaci dnes jela lyzarka s prijmenim Small. Proste rict Smallova mi prijde naprosto mimo. 

A co nemuzu vystat je komentatora tenisu a jeho sChoda.... Vim, ze to tak v Cechach lidi rikaji, ale pro me tam bude vzdy H, nech CH. Je to stejne jako misto parku v rohliku mit pikador :D

Odesláno

nAscA: Myslím, že bys našel mnoho případů, kdy by ti zase vadilo nepřechylování. Třeba v TV seriálu Mash se to ženskými jmény jen hemží. Zkus si to představit nepřechýlené.

No a když ti vadí přechylování ženských jmen, tak skloňování mužských jmen ti nevadí? Lyžařce Smallové a lyžaři Smallovi, nebo lyžařce Small a lyžaři Small? Divné, co?

Už jsem tady vysvětloval, že přechylování je prostě české, normální a někdy dokonce i vyloženě nutné.

Ale chápu, že někomu to smysl a logiku dávat nemusí.

Odesláno

Mne teda lyzarce Small vubec nevadi, dava mi to mnohem vetsi smysl nez lyzarce Smallove. Vylozene nutne to neni. Mozna je to tim, ze pres den promluvim a asi i napisu mnohem vice vet v AJ nez v CJ, ale co bys rikal, kdyby treba Samkove rikali v US Ms. Samek? Chapu, ze v u nas je Samkova a chapu, ze v US je taky Samkova. Proste je to jeji prijmeni.

Odesláno
  V 9. 2. 2015 v 18:55, stankoff napsal:

A její maminka má v občance taky Smetana? Karlosi +1

jeji maminka sa vola - bez srandy - Monika MacDonagh-Pajerová, a jej teta je Kateřina Jacques. Oni to tak maju proste.. su taka fajta :)

Odesláno (upraveno)

nAscA: No a proč ti Smallové vadí a Smallovi nevadí? Rozdíl je jen v jediném písmenku.

A angličtina přechylování, ani skloňování nezná, takže pro ně není žádný rozdíl, jestli je Samková, nebo Samek. Nemají s tím problém a nepotřebují to řešit. Angličtině je to prostě jedno, češtině ne.

Upraveno uživatelem Karlos
Odesláno (upraveno)

Mě na tom zajímá ta logika, proč to u ženy vadí a u muže nevadí? Je to přece skoro stejné tvarování jména, liší se jen jediným písmenkem. Přesto jednou jsme pro a jednou proti.

Ed: Prostě když jména tvarovat, tak tedy obě a když ne, tak žádné. Ne že někdy jo, někdy ne. Tohle mi na tom vadí.

Ed: A když připustíme, že to někdy jde, tak to znamená, že je to vlastně jen o zvyku, že je to v češtině pro nás čerstvý a nový prvek, a že si jen musíme na přechylování zvyknout, jako jsme si zvykli jména skloňovat a počešťovat. Nebo možná je to i tím, že poslední dobou časteji a víc komunikujeme se "Západem" , kde narážíme na cizí prvky a z nějakého důvodu máme pocit, že bychom si je měli brát i k sobě domů, že je to tak správně. Ale to pak znova narážíme na to, že buď tedy budeme tvarovat všechno, nebo nic.

Upraveno uživatelem Karlos
Návštěvník swanieck
Odesláno

"Prostě jaká matka, taká Emma".....vždy mě pobaví, když nám tato "syntetická" moderátorka sdělí, co právě dělá Angela Merkelová  :clap: 

Emma Smetana (úředně Emma Smetanová, * 11. února 1988 PrahaČeskoslovensko) je česká herečka, muzikantka a moderátorka zpráv. Má dvojí občanství, české a francouzské. V českých dokladech má příjmení ?Smetanová?, ve francouzských se jmenuje po otci ?Smetana?. V ČR žije od roku 2011, proto používá nepřechýlenou verzi svého příjmení, na kterou si během života ve Francii, Belgii a Německu zvykla.

Do dvou let vyrůstala v Praze, poté se přestěhovala se svou matkou Monikou MacDonagh-Pajerovou 

matka Monika MacDonagh-Pajerová teta Kateřina Jacques- Bursík

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...