Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Jj sorry, nějak mi tam furt skáče to C, i když jsem si myslel  že jsem si na toctentokrat dával pozor

Edit: Opravil jsem si to 🙂 jak jsem tu chybu udělal poprvé, tak se mi to takhle debilne ulozilo do slovníku a pak už mi to mobil opravoval na chybnou variantu 

Upraveno uživatelem Maro
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jsem byl chvíli mimo a dějou se tu věci :cigar:

Pár postřehů k výběru krátké zbraně - pistole... Je to jako s botama 🤷‍♂️

Někomu se líbí pohorky, přestože nikdy v horách nechodí, někomu zase tenisky a někdo vám zase bude zarytě tvrdit, že barefooty jsou to nejlepší a kdo je nenosí je debil... No a pak vám taky budou říkat, že nejlepší velikost je 44,5...

U pistolí je to podobný. Jedna věc je účel (na střelnici na mířenku, do lesa když se bojím medvědů, pod sako na nošení - 1911 zvládne všechno), další věc je estetika (1911 je krásná) no a asi nejdůležitější bude ergonomie (1911 mi tak v rukou nesedí, že si jí nikdy nekoupím). 

Ergonomie je základ (pokud není pro někoho důležitější estetika, což klidně může být 😉). Klenba ruky se jen tak nepředělá a když mi Glock při každé ráně zbortí díky tvaru rukojeti klenbu, tak to pro mne asi nebude to pravé. Na to si prostě nejde zvyknout, to tam buď je, nebo není. Zkuste si zvyknout na úzké boty, když máte široký nárt... A to se jen těžko pozná v obchodě, když to vezmu do ruky. To se pozná pouze při střelbě. Jenže potřebujete někoho, kdo ví co dělá a provede vás tím, vysvětlí vám to a dívá se na vás co vám ta zbraň při různých situacích v rukou dělá. Pod dobrým dohledem a vedením je reálné vybrat na první dobrou zbraň, která vám bude ergonomicky vyhovovat - metodika na to existuje. Jen jí bohužel nezná každý pětadvacetiletý taktický borec na střelnici s nápisem INSTRUKTOR přes celá záda.

Doporučil bych srovnat si v hlavě, co zhruba chci a očekávám (mířenka, taktika, dynamický sport, obranná střelba) a pak hledat někoho (nebo přímo střelnici), kde tomu rozumí, mají s tím zkušenosti a výsledky (kdo má výsledky se dá poznat třeba podle recenzí, nebo podle úspěšnosti ve sportu v daném odvětví. A nejde jenom o úspěšnost toho daného trenéra, ale spíš jeho žáků, klientů). A na takového člověka nebo střelnici se obrátit. V ideálním případě natrefíte snad i na člověka nebo střelnici, kdy budete mít dobrý pocit a sednete si vzájemně :speak_cool:

A ještě jedna poznámka - jakmile někdo bude sebevědomě tvrdit, že "existuje pouze jediný správný způsob", tak by vám měl začít blikat varovný majáček a já osobně bych dal ihned zpátečku. Protože mimo bezpečnosti (tam opravdu jsou jasně daná a striktní pravidla) je mnoho způsobů jak něco dělat a mnoho z nich je správných. Jakmile mi někdo řekne, že mám postoj příliš úzký (nohy moc u sebe) a že mám mít mezi špičkou zadní nohy a patou přední nohy 50cm a.... - je to kokot 🤷‍♂️ Mám nohy do O a zkrácené šlachy, pro mne je ideální postoj prostě jiný... Tyhle věci jsou velmi individuální a i když samozřejmě jsou nějaké základní principy, tak je dobrý použít mozek a spoustu věcí dělat především tak, abych se nesnažil potlačovat svojí přirozenost a to co moje tělo chce dělat automaticky (pokud to není vysloveně blbost). Nebojujte s vlastním tělem a centrální nervovou soustavou - naučte se využívat potenciál jejich vlastností a možností. A tohle by vás někdo měl naučit především 😉

• Like 1
  • Dát hlas 3
Odkaz ke komentáři

@Harry díky za tenhle příspěvek. Měl bys prosím nějaký tip v Praze a okolí, kde bych si mohl vše vyzkoušet pod dobrým vedením? Klidně zapromuj svoji domovskou střelnici, pokud bys mel chuť (většina to předpokládám ví, ktera to je, ale pro nás nové 🙂 ). Já jsem zatím chodil jenom na Střelecký servis na Rajské a upřímně se přiznám, že se tam úplně moc necítím (ale to je čistě jenom moje pocitová věc, na přípravný kurz jsem šel tam a zbrojak jsem udělal, čili kompetentní problém to, zdá se, není a z tohohle pohledu nemůžu říct křivé slovo, jenom ja se tam citim tak nejak nesvuj)

Odkaz ke komentáři

Ještě přidám jeden dotaz - máte doma někdo trezor, který posílá notifikaci na mobil v případě otevření? Je mi jasné, že v případě, že se někdo dostane do bytu, je už celkem jednoduché se dostat do trezoru, ale to není úplně cíl. Spíše mi jde o ochranu před zvědavostí pubescentu nebo náhodným otevřením. Nedělám si iluze o odolnosti většiny trezorů a sám bych bral v 15 trezor jako výzvu (obzvlášť s dnešní pomocí jutube bych se do něho určitě snažil dostat, jenom pro ten pocit, že to jde), no a v takovém případě bych chtěl, aby mi to aspoň piplo na mobilu. Protože dokud by v něm byly jenom hodinky, je to celkem fuk, ale jakmile je v něm zbraň...

Odkaz ke komentáři

Lepšie je použiť smart kameru smerom na trezor . Keď tam niekto vleze hneď príde správa na mobil a nie je problém sa cez kameru dotyčného spýtať  čo potrebuje . 

Odkaz ke komentáři

před 6 minutami, Maro napsal:

To zas nechci mít v bytě pořád zapnutou kameru, precejenom v té domácnosti žijeme...

Chápu, já bych taky nechtěl vidět co se doma děje, když tam nejsem 😂😂

• Haha 3
Odkaz ke komentáři

@Maro zkusím zprostředkovat mé začátečnícké pocity jako podobně čerstvého střelce :) (první zbraň od března).

Než jsem si koupil vlastní zbraň, vystřílel sem kolem 2,5-3 tisíce nábojů z asi 25 různých zbraní. Na sucho vyzkoušel řekněme dalších 10. A stejně sem netušil, jestli mi ten Sig fakt sedne, protože to se pozná až z toho člověk vystřílí další stovky. Takže kup, co ti na první dobrou nejlíp sedí v ruce a co ti zapadá do plánu, na co tu zbraň chceš. Každý to má jinak.

Já jsem jako první zbraň pořídil Sig P365X, abych měl prostě něco na skryté nošení a nadriloval nejdřív pořádně manipulaci, naučil se návyky jak se ke zbrani chovat, kdyby to bylo opravdu potřeba, donutilo mě to ihned řešit nějaké umístění v rámci domácnosti atd. A na sportovní střílení nebo pro zábavu si pořídím časem něco dalšího - to vybírání je na tom vlastně ta zábava žejo. Takže pokaždé, když jsem na střelnici nebo nějakém kurzu, sleduju čím střílí ostatní, jak se jim to chová v ruce a pokud to je možné, tak si z toho taky vystřelím.

PDP Pro SD jsem měl taky mezi favority, ale vyřadil jsem ji z několika důvodů. Tím hlavním bylo, že jsem ji vlastně ve finále nedokázal někam zařadit, není to pistole na nošení ani na závody (jako zvládne oboje žejo, ale mě do těch kategorií prostě nezapadala). A ve finále mi přišlo dost zbytečný si kupovat jako první zbraň za 20k+ pistoli, o které jsem dopředu věděl, že si s ní prostě jen občas vystřelím na střelnici. Za druhé - kope. Za třetí - spoušť je slušná, ale s tou flat spouští u Siga se to nedá srovnat, stejně jako se sportovníma spouštěma u zbraní co jsou fakt na sport (můj osobní pocit). Za poslední mě nepřímo ovlivnily i názory ostatních a po internetu v tom, že to prostě nejsou až tak top/kvalitní zbraně, ale to uznávám je dost zprostředkovaný a neopodstatněný důvod.

Pokud to chceš spíš na sportovní střílení, tak bych se kouknul už po verzi Q5 Match třeba. Ta se drží podobně jako PDP, spoušť podle mě ještě lepší. Já ji aspoň na sucho zkoušel také v Armed.

A záleží taky na peněžence no, kdyby mi to volné prostředky dovolily, klidně už mám zbraní 20, takhle nad tím prostě musím trochu víc přemýšlet a raději zkouším co to jde.

Odkaz ke komentáři

před 22 hodinami, Maro napsal:

@Harry díky za tenhle příspěvek. Měl bys prosím nějaký tip v Praze a okolí, kde bych si mohl vše vyzkoušet pod dobrým vedením? Klidně zapromuj svoji domovskou střelnici, pokud bys mel chuť (většina to předpokládám ví, ktera to je, ale pro nás nové 🙂 ). Já jsem zatím chodil jenom na Střelecký servis na Rajské a upřímně se přiznám, že se tam úplně moc necítím (ale to je čistě jenom moje pocitová věc, na přípravný kurz jsem šel tam a zbrojak jsem udělal, čili kompetentní problém to, zdá se, není a z tohohle pohledu nemůžu říct křivé slovo, jenom ja se tam citim tak nejak nesvuj)

Já kupoval svou první zbraň ve střeleckém servisu (zbrojak jsem tam nedělal) a za mě v pohodě. Mají tam program na zkoušení bambitek (tuším že stal 1500 což pokud zbraň koupíš nakonec u nich ti odectou) a mě to pomohlo si vybrat. Zkušenost od jinud nemám ale za mě pozitivně strávená hodinka s člověkem, který mi přišel ze ví co říká a nikam mě netlačil (neznaje ceny jsem tak nakonec vybral paradoxně tu nejlevnější volbu), když jsem pak chtěl i lampičku tak mi celkem ruzmne "rozmluvuli" variantu asi za 15k, že to pro mě zatím není:)

Odkaz ke komentáři

A rovnou přihodím dva dotazy na zkušenější:

1) Hornady Critical Defense - našel jsem, že se dělají ve dvou verzích, Lite 100gr a "normal" 115gr. V Brně v Armed mají jenom ty Lite a normal jsem tu nikde nedohledal. Leda výlet do Prahy. Má smysl to řešit? Na nošení by mohly být ty Lite vlastně i smysluplnější? Chtěl bych prostě jen jednu dvě krabičky na vyzkoušení a pak naplnit dva edc zásobníky.

2) prošel si někdo výcvikem Stanovených záloh státu? Vaše názory na celý tenhle koncept?

Odkaz ke komentáři

Tyhle náboje s komolým kuželem v některých zbraních blbě přebíjejí. Tak bacha, abys nevyhodil kačky za něco, co pak nebude spolehlivě fungovat. Mě třeba SIG 232SL nepřebíjí náboje Fiocchi Black Mamba, zatímco HK P30L je papá bez problémů. 

Odkaz ke komentáři

Před hodinou, KurtCz napsal:

Tyhle náboje s komolým kuželem v některých zbraních blbě přebíjejí. Tak bacha, abys nevyhodil kačky za něco, co pak nebude spolehlivě fungovat. Mě třeba SIG 232SL nepřebíjí náboje Fiocchi Black Mamba, zatímco HK P30L je papá bez problémů. 

Nerejpu, jen se vážně ptám: k čemu dneska náboje jako je Black Mamba, když existuje kat. A-1? Na mířenku / trénink zbytečně drahý a na obranu pokud vím bez znatelnýho rozdílu oproti běžnýmu náboji (viz testy s balistitckou želatinou).

Odkaz ke komentáři

Já to tak měl (né do hodinky teda, ale za tři dny), posílal jsem zásobníky i A-I střelivo dohromady rovnou s žádostí o zbraň kat B. Na všech formulářích jsem uvedl osobní ochranu.

Odkaz ke komentáři

@Micey Nevím jak s datovkou (tu nemám), ale je to v podstatě totéž. Čili "nároková výjimka" (ochrana ve specifických prostorech, nebo jak to tam je), jedna žádost, zanesení do CRZ, nastálo... Jedinej rozdíl oproti nadlimitním zásobníkům je, že se platí dvě stovky 🙂

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...