Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

@Igicz Já mám přes zimu na terase stínící tkaninu na ploty, aby mi tam nefoukalo a nesněžilo. 

Jsou zelené, hnědě nebo šedé a různě hustoty a výšky. Mám šedou.

https://www.levne-pletivo.cz/stinici-tkanina/?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_term=stínící tkanina na plot&utm_content=!acq!v3!49654697975_kwd-320088164137__302646487199_g_c__&utm_campaign=6506923+|+STRK+|+6366+|+G013+|+SRCH+|+Stínící+tkaniny&gad_source=1&gclid=CjwKCAjwwLO_BhB2EiwAx2e-31cZWPnwhv1UXQM2pt7eI4hE6l0PNpPKjR0kL8_z80F1IHUsgPZf9hoCEr4QAvD_BwE

Přichytit se to dá jednoduše plastovými klipy, které jsou určené přímo k tomuto účelu. Mám to přichycené nahoře k tyči na závěsy (které jsou tam v létě) a spodem ke gumicuku na kamionové plachty.

image.png.3716a932659d54ca96d63ffe4eb329cb.png

Ztlumí to i vítr, mám 75-80% stínění a pobere to i déšť, který steče dolů. Jsme u pole, kde dost fouká a v zimě a mrazu to ten vítr tlumí fest. Chodím tam kouřit a fakt to pomáhá.

Odesláno
V 25. 3. 2025 v 12:05, Qwuiddo napsal:

Ahoj,
rad bych behem dubna vyresil (objednal) bioklimatickou pergolu.

Mam predstavu o rozmeru 6x4.5m se screenovou roletou z kratsi strany (pripadne jine stineni)
Naklapeci, pripadne stahovaci lamely.

Muzete doporucit vyrobce/dodavatele vc. montaze, pripadne naopak doporucit cemu se vyhnout?

Pripadne je to blbost a nevyuzivate to?

Diky!

Mám piatym rokom bioklimatickú pergolu naklápacie lamely rozmerov 9 x 3 m (2 x 4,5 m) od Sunsystem. Je to jedno z najlepších rozhodnutí v exteriéri, ktoré sme spravili. Pôsobia i na českom trhu. Mal som 2 problemy, vždy bez reptania vyriešili v záruke (5 rokov). Firmu odporúčam...

• po měsíci...
Odesláno

Môžem sa pripojiť k chvále Sunsystem. Ceny majú porovnateľné s konkurenciou na SK trhu, ale prístup majú perfektný. Rýchla obhliadka, rýchle nacenenie, pergola vyrobená v predstihu. Montáž taktiež ukážková. A hlavne veľmi proaktívny prístup a prispôsobenie sa, keďže sme riešili vynášku na terasu pomocou vrtuľníku. Rolety odporúčam, plnia svoju funkciu skvelo a v zásade ich ani nedvíham. Robil som aj zasklenie.

• po 2 týdnech...
Odesláno

Máme v našem old-school bazénu na chatě trochu vodního kamene, nevíte jak se ho zbavit?

Zkoušel jsem wapku, špachtli, ocet... nic.

(foto z loňska, letos je ještě prázdnej, tak to by tam šlo použít nějakej dryák...)

Dynamit mi neraďte. 🙂

bazén1.jpg

bazén2.jpg

Odesláno (upraveno)

Na vodní kámen v téhle ploše bych vyzkoušel jedlou sodu s octem - pastu.

Asi to bude peklo na ruce, možná nanést válečkem na malování pokojů...?

+ náklady minimální

Smíchejte  jedlou sodu, trochu vody a octa a vytvořte tak pastu, která se na špinavá místa nanese. Nechte opět působit cca 15 minut, měkkým kartáčkem vyčistěte a opláchněte.

Upraveno uživatelem horal
Odesláno (upraveno)

Mám zkušenost, že pokud na začatku sezóny člověk napuštěnou vodu mírně okyselí (cca 2 litry HCl na 10000 litru), slabší vrstva vodního kamene postupně zmizí sama (rozpustí se). Samo že na půlcentimetrovou vrstvu by to asi nefungovalo... ale jestli je to do 1mm tak by to mělo pomoct. 

Ovšem to je rada z provozu plastového bazénu, netuším, zda by mírně kyselá voda nevadila treba spárovačce...

Upraveno uživatelem martar
Odesláno

Diky za rady.

Obklady dolu zvazuju, je to ale cely lepeny na cement, i spary jsou cement, tak se driv pry delalo, zadne lepidlo a sparovacka. Takze uplne nevim, jak moc rovny by pak povrch byl.

S tou HCl do vody; to se pak v tom da koupat nebo se to musi vycerpat? 

Odesláno (upraveno)

To je standardni uprava nasi tvrde  vody pred sezonou. Koupeme se v tom hned druhy den, a to jen kvuli chloru. Na 12 kubiku davam 2 litry kyseliny chlorovodikove, 5 litru Sava Original a plnou cajovou lzicku modre skalice. K okyseleni dojde jen mirnemu, ale na postupne rozpusteni vodniho kamene to staci. Trva to sice 14 dni az tri tydny, ale je to uplne bez prace.

Odesláno (upraveno)

Ano, je to hodně, ale používám to jako start do nové sezóny, kdy i po vyčištěni bazénu od zimního hnoje (rozložené listí, mrtví hlodavci, živy i mrtvý hmyz a další členovci, řasa, sliz apod) zůstává v nové vodě hodně materiálu hrozícího rozvojem nežádoucího znečištění. Savo to natvrdo zdezinfikuje a pak dojde k jeho odbourání (rozložení), naopak modrá skalice, s tou jsem opatrný, proto jen čajová lžička. 

Po téhle startovací bombě jsem pak jako udržovací průběžnou chemii dřív používal malé množství Sava Original (přesně jak píšeš), špičku lžičky modré skalice a síran hlinitý, ale v poslední době jsem na to línej a využívám podzimních a zimních akčních slev na bazénové tablety, ve kterých je to všechni hezky pohromadě a které stačí hodit do skimmeru. U nás to funguje, voda čistá a s jiskrou i přes množství listnáčů na zahradě. Mám ale úmyslně předimenzovaný pískový filtr. Žádné kožní problámy, a to jsem já i dcerky ve vodě pres sezónu naložení imrvére.

20250513_145247.thumb.jpg.bbb66e7ff78730dece35d678ffb00549.jpg

20250513_144208.thumb.jpg.dc8569d6133e9a582ff4a4727750bf16.jpg

20250513_150732.thumb.jpg.967ffa0ce9b219325cc39a1b4f5af883.jpg

20250513_162232.thumb.jpg.abeaa5a7e8fbdfc46087b6a13fa0df89.jpg

20250513_164335.thumb.jpg.47e7614dbdecf2e9e5c53d2449ad1d0c.jpg

Tady je ještě vidět tenká vrstva vodního kamene na stěnách, teď už je pryč, aniž bych něco drhnul.

• Dát hlas 1
Odesláno

@odjinud Tak malá oprava, to uvedený množství chemie liju do 14,5 kubiku, nevim jak jsem přišel na původně uvedených 12 :)

Odesláno

Na vodní kámen používáme doma Larin na vodní kámen (máme v Hradci celkem tvrdou vod). Na suchý vodní kámen stačí potřít houbičkou, trochu to pění a po chvíli (tak půl hodinky v domácnosti) to jde setřít. Jen to má nevýhodu, že u toho lehce mizí i spárovačka 🙂 ale to se tě s betonem netýká.

5l kanystřík

• Dát hlas 1
Odesláno

@ Martar - tak jestli to savo a ta kyselina (to je takova ta klasická HCl aka kyselina solná "bazénová" 31 %?) udela svou práci a pak tak nejak bezpecne vyšumí pryč, tak tam ty litry muzu zkusit dat, proc ne...

Odesláno

Jojo, klasická solná z drogerie. Mají jí stabilně v Cyanu na Mladoboleslavský za podstatně lepsi penize než někde v hobbymarketu, to máš asi nejvíc po ruce. Na těch tvých 15 kubíků to způsobí jen mírný pokles pH. Když si na Šumavě vlezeš do některého z jezer nebo do říčky vyvěrající z rašeliniště, budeš v podstatně kyselejším prostředí.

• Dát hlas 1
Odesláno

Jedna drobnost za par šupů z Temu, která mě ale potěšila...

Dcerka přítelkyně, která zachraňuje i v centru Prahy kdejakého broučka, mi poslala odkaz na záchranný ostrůvek do bazénu. Tak jsem to vloni teda pořídil, kvůli karmě. Ale ono je to fakt praktický, od tý doby, co to mám, téměř nenachazím ve skimmeru mrtvolky brouků ani hlodavců. Doporučuju! Při koupání s tim mrsknu na terasu a po něm to do vody zas vrátím. Stačí dát do kapsičky na konci "lávky" větší oblázek a je to připravený sloužit.

20250614_103910.thumb.jpg.6dbb6e265e4914fd8c239397b489ff0f.jpg

• Like 1
  • Dát hlas 1
Odesláno
V 13. 6. 2025 v 10:14, odjinud napsal:

@ Martar - tak jestli to savo a ta kyselina (to je takova ta klasická HCl aka kyselina solná "bazénová" 31 %?) udela svou práci a pak tak nejak bezpecne vyšumí pryč, tak tam ty litry muzu zkusit dat, proc ne...

To Savo neni nutny, jen ta HCL

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...