Návštěvník Alda Odesláno 20. března 2010 Nahlásit Odesláno 20. března 2010 Musím podotknout, že nebyl úmyslný. Mám svého malého synka na klíně a čtu mu z obrázkové knížky. On si drží v ruce jakýsi plastový váleček, který sem viděl u něho poprvé a nevěnuji mu žádnou pozornost. Asi zase nějaká část hračky. Z ničeho nic cítím, jak se mi něco nechutně přilepilo hlasitě na hodinky. Mrknu co se děje a docela jsem se lekl. Na hodinkách je přilepený plastový váleček. Nic se neděje, říkám si, Damasko mají odolnost 80.000 A/m a v mžiku oddělávám plastovou součást. Pak jsem se ale lekl, protože se nejednalo o malý feritový magnet, ale malý ( průměr cca 15 mm ) neodymový magnet a ten už dokáže udělat pěknou paseku. Celé to trvalo vteřinu možná dvě, ale teď trnu, jestli se něco podělalo. Hodinky jdou zatím dobře cca 3 hodinky od incidentu. Jen přemýšlím nad jednou věcí: Proč se magnet přilepil na nerezové pouzdro ? Možná proto, že je uvnitř pouzdra další z měkkého železa ? Jiné vysvětlení nemám. Leda že by bylo magnetické vnější pouzdro, což se mi nezdá. Zajímavé je, že když na místo, kde byl magnet přiložím malý kousíček drátku, drží tam. Něco je zmagnetované. Jít s tím na odmagnetovač ? Nebo počkat jak se strojek bude chovat ?
Hasňa Odesláno 20. března 2010 Nahlásit Odesláno 20. března 2010 (upraveno) Feritovy nerez ma magneticke vlastnosti. Austeniticky ne. Asi tam mas nejake feritove soucastky. Mozna chteli vyrobit austenitove pouzdro, ale v Cine ojebali legury, dali tam hodne chromu a malo niklu, mene, nez 8%, a vysel jim ferit. :-) No co, vsak to nikdo nepozna. A nahoda tomu chtela a nekdo to poznal. :-) Aspon ma to pozdro tvrdsi:-) Spise bych ale rekl, ze antimagnetismus je resen druhym, vnitrnim, nemagnetickym obalem. Aspon tak to myslim resi Railmaster a Milgauss. Takze pouzdro klidne muze byt z cehokoliv. Upraveno 20. března 2010 uživatelem Hasňa
OldaA Odesláno 20. března 2010 Nahlásit Odesláno 20. března 2010 Vnitrni pouzdo je reseni ktere pouziva IWC na pilotkach (Mk XVI, Chrono, Doppel a Big Pilot) a na rade Ingenieur, kde bohuzel nektere nove modely maji pruhledne dynko. Vnitrni dynko maji pokud se nepoletu i Bondovky. Rolex ma krome dvojiteho pouzdra na Milgaussech na vestine novejsich modelu kremikovy vlasek /rikaji mu parachrom/, ktery je imunni proti magnetu.
tmoris Odesláno 20. března 2010 Nahlásit Odesláno 20. března 2010 omlouvam se, pokud to bude povazovano v tomto vlakne za offtopic, ale koupil jsem v obi sadu hodinarskych sroubovacku a cast z nich ma magneticke konce. protoze nepredpokladam, ze nakup 'hodinarskeho' prislusenstvi v obi nutne znamena, ze je to opravdu vhodne pro hodinky, tak by me zajimalo, zda muze takovyto nastroj hodinky nejak poskodit, nebo je muzu s klidnou dusi pouzivat?
skalis Odesláno 20. března 2010 Nahlásit Odesláno 20. března 2010 omlouvam se, pokud to bude povazovano v tomto vlakne za offtopic, ale koupil jsem v obi sadu hodinarskych sroubovacku a cast z nich ma magneticke konce. protoze nepredpokladam, ze nakup 'hodinarskeho' prislusenstvi v obi nutne znamena, ze je to opravdu vhodne pro hodinky, tak by me zajimalo, zda muze takovyto nastroj hodinky nejak poskodit, nebo je muzu s klidnou dusi pouzivat? Sice nedokazu posoudit vliv tech sroubovacku na strojek hodinek, ale co vim, je, ze magneticke sroubovacky delaji zatracene velke problemy pri manipulaci s malymi sroubky. Zkousel jsem to s nejakym starym Prim kalibrem a bylo to peklo. Pak jsem si poridil nemagneticke a bylo to o 100 % lepsi, sroubky (pripravene na zasroubovani) uz mi pri priblizeni sroubovaku nevyskakovaly ze zavitu a tak .
Petr_P Odesláno 20. března 2010 Nahlásit Odesláno 20. března 2010 Předmět: Magnetická odolnost hodinek Komu: Alda Kopie: všichni Damasko mají odolnost 80.000 A/m a v mžiku oddělávám plastovou součást. Pak jsem se ale lekl, protože se nejednalo o malý feritový magnet, ale malý ( průměr cca 15 mm ) neodymový magnet a ten už dokáže udělat pěknou paseku. Celé to trvalo vteřinu možná dvě, ale teď trnu, jestli se něco podělalo. Hodinky jdou zatím dobře cca 3 hodinky od incidentu. Nebo počkat jak se strojek bude chovat ? Já bych trnul taky... Loni jsem sepsal stručný přehled, co to znamená mít anti-magnetickou ochranu 80 000 A/m. Tady Bohužel trvalé působení magnetu (zmagnetované pouzdro) to tak nějak nepředpokládá. Naštěstí intenzita tohoto magnetického pole by mohla být malá (ale kolik? kdo ví, odpoví ). Nicméně já bych trnul. Pro začátek bych to zkusil nechat být a měřit denní přesnost, jestli se nebude měnit vlivem magnetického pole (a to je docela komplikované, protože by musely dostávat každý den a každou noc stejné spektrum pohybové a gravitační zátěže). Bohužel hlavní změna mohla nastat v okamžiku vystavení magnetickému poli. A přepokládám, že měření denní přesnosti nedávno před "testem" nemáš. Tolik moje rada, které Ti asi moc nepomůže a zmagnetovného pouzdra tě nezbaví.
Dantechno Odesláno 21. března 2010 Nahlásit Odesláno 21. března 2010 Napis jim do Damaska - takovy extremni test by je mohl zajimat a snad ti pomuzou i s odpovedi.....
Skipi Odesláno 21. března 2010 Nahlásit Odesláno 21. března 2010 (upraveno) Aldo, tak zkus napsat přímo slečně/paní Nadje Damasko, ta AJ určitě ovládá (dle četných dotazů z watchuseek.com) Edit: email inadja@damasko-metall.de Upraveno 21. března 2010 uživatelem Skipi
farářskej Odesláno 31. března 2010 Nahlásit Odesláno 31. března 2010 Takže jsi synátora zabil úplně kvůli ničemu
dagou Odesláno 1. dubna 2010 Nahlásit Odesláno 1. dubna 2010 Ne ne, to je můj bobek. Nemohl za to. Je mu rok a půl. Je jasný, že zabil ženu, aby to bobkovi už do ruky nikdy nemohla dát
farářskej Odesláno 1. dubna 2010 Nahlásit Odesláno 1. dubna 2010 Ne ne, to je můj bobek. Nemohl za to. Je mu rok a půl. Tomu rozumím. Já se taky chápavě otcovsky usmívám, když mi mladej ohamtává sklíčko s antireflexem. Normálně za to lidi pižlám tupou mačetou...
Petr_P Odesláno 4. dubna 2010 Nahlásit Odesláno 4. dubna 2010 Předmět: Síla magnetu Komu: Alda Kopie: všichni Tak třetí den po ataku magnetem 1500 gauss, jdou hodinky stále plus 0,5s/24hod. Jinak pouzdro zřejmě zmagnetované není. Nezmagnetovaný předmět se na něj nechytne. Zkoušel jsem to kde čím, a člověk by neřekl, kolik věcí kolem sebe je zmagnetovaných. Byl kumšt najít něco, co je magnetické, ale nezmagnetované. Jsem rád, že tvoje hodinky jsou v naprostém pořádku. Nicméně nedává mi spát jedna věc , které by mohla být později někým mylně interpretována. Uvedl jsi, že malý neodymový magnet měl "sílu" 1500 Gauss. Předpokládám správně, že toto číslo máš z mého staršího příspěvku? Já bych radši pro budoucnost uvedl, že ten magnet mohl mít "sílu" až 1500 Gauss. Nějak si mi nezdá, že by do hraček dávali takto výkonné magnety. Tím nijak nezpochybňuji, že to nebyl feritový, ale skutečně neodymový magnet. P.S. Šlo by spáchat nějaký srovnávací test síly magnetu z hračky s nějakým "domácím" feritovým (třeba z nástěnky)? Něco jednoduchého, například srovnat, jak těžké kovové "závaží" jeden nebo druhý unese.
Dantechno Odesláno 22. února 2011 Nahlásit Odesláno 22. února 2011 Budes menit sklicko nebo se s tim smiris?
Radimk Odesláno 22. února 2011 Nahlásit Odesláno 22. února 2011 No tak je tu druhý testík. Hodinky jsem pořádně přetáhnul o kamenné obložení okolo dveří... No tentokrát to nevydržel antireflex. Nechutně doškrábaný celý antireflex, nešlo se na to dívat. Našel jsem doma jakýsi Safe Cut od Turtle Wax- odstraňovač škrábanců na auta. Za cca 30 minut byl antireflex dole a hodinky jsou zase jako nové. Bohužel, už jen s vnitřním AR. A co železo naokolo? Čisté jako sníh, nebo to nosíš na ruce i s kusem futer?
Josef01 Odesláno 22. února 2011 Nahlásit Odesláno 22. února 2011 Ještě jsem neviděl AR vrstvy bezbarvé, to snad odporuje přírodním zákonům ne?
Návštěvník Snow Odesláno 22. února 2011 Nahlásit Odesláno 22. února 2011 No tak je tu druhý testík. Budeš nás seznamovat s každým škrábancem ?
NIGHTinGALE Odesláno 22. února 2011 Nahlásit Odesláno 22. února 2011 No tak je tu druhý testík. Hodinky jsem pořádně přetáhnul o kamenné obložení okolo dveří... Tak to je pytli, obložení asi nenávratně poškozené, dveře na výměnu a barák bude muset posoudit statitk, ne? A Damasko naprosto v pohodě
Milis Odesláno 22. února 2011 Nahlásit Odesláno 22. února 2011 Budeš nás seznamovat s každým škrábancem ? Jakým škrábancem??? :D
Návštěvník Snow Odesláno 22. února 2011 Nahlásit Odesláno 22. února 2011 (upraveno) Teď Ti moc nerozumím, asi je moc brzy ráno nebo jíš moc tofu a leze Ti to na mozek Ty kluku jeden vegeteriánskej. Edit - myslíš to s vegetariánstvím vážně ??? Upraveno 22. února 2011 uživatelem Snow
Milis Odesláno 22. února 2011 Nahlásit Odesláno 22. února 2011 Teď Ti moc nerozumím, asi je moc brzy ráno nebo jíš moc tofu a leze Ti to na mozek Ty kluku jeden vegeteriánskej. Hele Zimníku, nerej - posnídal jsem jen hrst prosa. Jak by na Damasku moh bejt škrábanec???
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se