Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Trocha by som sa bal toho ze konvertor z optiky na metalink nema rozsah pracovnych teplot od -20°C a bude mat kratky zivot. Je to aktivne, napajane zariadenie. Ale iny problem by som tam nehladal. Ja osobne by som tu skrinku z vnutornej strany zateplil.

Odesláno (upraveno)

Po zateplení bys zase mohl mít problém v létě s přehřátím. Nejlepší bude začít jednat s dodavatelem a konzultovat technické podmínky s ním. Z toho vyplyne, jaké technické řešení bude možné udělat na hranici pozemku. Jakým prvkem se to zakončí v té venkovní skříňce a jakým způsobem (optika/metalika) by to potom mohlo pokračovat do domu v režii majitele. Jinak takovéto nebo podobné smlouvy jsou standardně např. u rozvodů ve vícebytových domech (možná i  v rodinných domcích, ale to nevím). Třeba u nás je provider zodpovědný za celou část vedení až k jejich koncovému bodu, tedy k zásuvce v bytě. Poslení kousek vedení mezi zásuvkou a modemen už je moje starost. Modem mám vlastní, ale druhá možnost je mít v pronájmu od providera.

Upraveno uživatelem sodekcz
Odesláno
  V 4. 11. 2018 v 12:19, sodekcz napsal:

Po zateplení bys zase mohl mít problém v létě s přehřátím. Nejlepší bude začít jednat s dodavatelem a konzultovat technické podmínky s ním. Z toho vyplyne, jaké technické řešení bude možné udělat na hranici pozemku. Jakým prvkem se to zakončí v té venkovní skříňce a jakým způsobem (optika/metalika) by to potom mohlo pokračovat do domu v režii majitele. Jinak takovéto nebo podobné smlouvy jsou standardně např. u rozvodů ve vícebytových domech (možná i v rodinných domcích, ale to nevím). Třeba u nás je provider zodpovědný za celou část vedení až k jejich koncovému bodu, tedy k zásuvce v bytě. Poslení kousek vedení mezi zásuvkou a modemen už je moje starost. Modem mám vlastní, ale druhá možnost je mít v pronájmu od providera.

Chapes ze zateplenie nebrani len ochladzovaniu, ale aj ohrievaniu z vonkajsieho prostredia, vsak? Jedna sa o pasivne chladene prvky (optika-metalink), vacsinou s minimalnym vyzarovanim tepla. V pripade dostatocne velkeho priestoru som presvedceny ze zateplenie pomoze. Urcite to bude lepsie ako nezateplene.

Ist do domu s optikou nema velky zmysel, Cat7a aj tak nikdy nevyuzijes (smerom von).

Odesláno

Já jsem stál nějakej ten rok na opačný straně barikády, tedy dělal jsem produkťáka pro operátora (v mém případě T-Systems, dnes součást T-Mobile). Tahali jsme optiku až do bytů (řada bytových domů v Praze).

To, co tam chtějí, není v reálu až zas tak fatal, prostě jen chtějí mít možnost to opravovat a hlavně vůči Tobě chtějí mít určitý místo, kam budou služby garantovat. Nemůžou to garantovat na sítích, jež nestavěli a nemají pod kontrolou, to je realita.

Nicméně, dneska pořád si s optikou moc zařízení netyká, takže bych udělal nějaký ten předávací bod, kde prostě optika bude přerušena. Ty tak budeš mít buď optiku, který se v baráku převede na metaliku, nebo rovnou od toho předávacího bodu bude metalika. 

Máš v baráku už nějaký datový sítě? Jak jsou provedený?

V 3. 11. 2018 v 23:07, martar napsal:

Moje otázka se stavbou domu bezprostředně nesouvisí, ale s vlastnictvím nemovitosti jo (a hlavně jsem byl línej zakládat nové téma):

U nás v obci se velký mobilni operátor chystá zavést podzemní optickou síť a nabizi bezplatné provedení připojky až do domu. Kdo by nechtěl rychle a stabilní připojení?

Jenže pro provedení přípojky bych musel podepsat Souhlas vlastnika nemovitosti, kde se mimo jiné píše, že:
- telekomunikačni společnost je zřizovatelem, provozovatelem a majitelem přípojky na mém pozemku a v mém domě
- souhlasim s tím, že pracovnici telekomunikační společnosti (nebo osoby pověřené) maji právo vstupu na můj pozemek a do mého domu (po vzájemné dohodě) za účelem zřizení, údržby a oprav zařízení (připojky), plus dalši aspekty vyplývajicí z 127/2005 Sb.

De fakto se jedná o omezení mých vlastnickych práv, čemuž nechci jit v žadném připadě naproti. Chystám se jim tedy navrhnout, že podle jejich zadání připravím na hranici pozemku v plotu kiosek s dostatečným prostorem a krytím (IP63/64/65) a zemněním (bude ve Faradayově kleci), kde by optický kabel připojky mohl končit včetně funkčniho konektoru k připojení zařizení. Tak jako by končil v domě na nějakém konkrétním mistě, a pak by se musely rešit fyzické nebo wifi rozvody, tak podobně bude končit už na hranici pozemku. Rozdil bude v tom, že veškeré rozvody a zařízeni na mém pozemku budu řešit ve své režii, budou v mém vlastnictví a nikdo mi nepoleze na pozemek ani do baráku. Veškeré další sitě (vodovodní, plynová, elektrická, kanalizační, vcetně kanalizační prečerpávací sachty a vodoměrné jímky) na pozemku jsou výhradně moje a mám tedy plnou kontrolu. Jediné, co neni moje, je vodoměr a dost mě to se.e :D

Otázka na znalce problematiky: mohl by být s provedením kiosku v plotě z hlediska konektivity nějaký technický problém? Jak přesně vypadá zakončení optického kabelu v domácnosti a jak snadná je pro amatéra realizace větvení připojek? Jaký je radius, pod kterým optický kabel snese ohnutí? Dům je od hrany pozemku, tedy od uvažovaného kiosku se zakončením kabelu, jen cca 4 metry vzdálený. Realizace prodlužky resp větvení z kiosku do domu by opět vedla v trubce v zemi, v domě pak trasováním v soklu a podlahové liště.

Odesláno

Jinými slovy, je třeba si s operátorem definovat PoP (Point od Presence), tj. až kam bude z jeho strany služba garantovaná.

Řada lidí je "IT nesvéprávná" a i když se jim porouchá jejich PC, tak volá operátora. Takže pak jde o to, zda má být dostupnost v každé zásuvce bytu, nebo jen na vstupním routru, nebo ve sklepě domu, kde je zavedena optika. Od toho se pak počítá SLA (garance za dostupnost) a platí případné penále...

Odesláno

Zakončení optického kabelu je normální konektor. Optický, logicky.

Proti němu je optický protikus nebo router s optickým vstupem nebo pasivní převodník na metaliku. Router bych ale dával až do baráku, ne do "antoníčka" (kiosku) mimo barák.

Natažení optiky "kiosek -> barák" není dneska problém.

Odesláno (upraveno)

Moc děkuju za reakce - to je velká pomoc. Trasování od plotu do domu, v domě od zádveří do prvního patra a odtamtud zpět do obýváku v přizemí je řeseno šedými instalatérskými trubkami o dostatečné světlosti a s koleny max 45?. Je v nich ještě dost mista pro optický nebo jiný kabel. Možnost pouhého napojení optika/optika v kiosku a existence pasivniho převodníku optika/metalika jsou moc dobré zprávy, mělo by to zjednodušit přípravu a vybavení PoP bodu. Router můžu mit v baráku svůj nebo jako pronajaté zařizení od poskytovatele služby, s tim nemám problém. Pro mne byla nepřijatelná pouze realizace pevné sítě v cizim vlastnictvi na mém pozemku. Super, moc diky, teď se navic trochu orientuju i v zakladni odborné terminologii :)

Uz jsem v kontaktu se zástupcem firmy (mimochodem T-Mobile :) ) a ten to v pondělí přehodí do právniho a technického oddělení. Evidentně mě má trochu za exota :D

Upraveno uživatelem martar
Odesláno

Doufám, že to není v rámci služeb viaHome... :-) baráků od CG apod...

Jinak optika x metalika - ono je to střet názorů... za mě bych si osobně asi po bytě / domě nechal pořád natáhnout "jen" metaliku Cat.6 (já když jsem dělal před cca 5ti lety reko bytu, tak  jsem si vystačil s Cat 5e). Čím vyšší číslo, tím vyšší max. rychlost (plus to má omezení na metry délky kabeláže (řádově do 100m).) Ale pokud si tam dáš "husí krky", pak můžeš kabeláž vyměnit (upgradovat), tak není problém...

Řekni jim, že ti To stačí, aby byly služby garantované jen do rozvaděče na hraně pozemku (v případě sporů o kvalitu služby to jejich technik přijde proměřit tam) a že "last mile" si uděláš sám, ve vlastní režii.

Pak je otázka, zda od kiosku táhnout do baráku ještě optiku, kde pak dát router s optickým rozhraním a nebo dát už do kiosku pasivní převaděč optika->metalika a do baráku už běžný router (s metalickým vstupem). Asi bych šel dneska cestou toho prvního, tj. FTTH (Fibre to the home). 

Jít cestou mít optiku v každé místností, to je asi spíš dneska ještě komplikace než výhoda... který zařízení to umí?

Odesláno

Jo, tak přesně to mám. Optika až do baráku do technické místnosti, kde jsou v racku veškeré převaděče, switchery a odtamtud už jde do místností šestka metalika. Bylo mi mým ajťákem vyhubováno, že jsem měl táhnout páry a dát dvojzásuvky, kdyby jeden kleknul, ale na to už je pozdě.

Odesláno

Jaký dvojzásuvky? Kdyby klekla ta optika před domem, nejde nic tak jako tak... leda tam mít ještě současně druhýho redunantního operátora, ale to má tak BISka :-) Dneska ale každej zapne mobilní data a a je to...

Odesláno (upraveno)

Jako síťové zásuvky v jednotlivých pokojích, dvojitě metaliku skrz dům, kabely, co jsou zalité v podlahách a nejdou vyměnit. Skutečně jsem nemyslel dvojitou optiku do domu s náhradním poskytovatelem.

Upraveno uživatelem Hasňa
Odesláno

ty dvojzasuvky - to mi pripomina historku kamarada, ktery si pred par lety rekonsturoval dum a tahal i UTP kabelaz a elektrikar se ho ptal - dve UTP zasuvky v koupelne? odpoved kamarada byla - myslite, ze je to malo?

:D

btw pouziva se jeste dnes v dome metalika, nebo uz staci jeden kabel k wifi routeru a vsechno ostatni uz jde vzduchem?

Odesláno (upraveno)

Většina by asi dnes už mohla jít vzduchem. Ale já co můžu, tak věším na kabel, TV, PS3, SAT, domácí hlavní comp v horním patře, v budoucnu pak NAS, laptopy děcek v horním patře,... Statické věci, co žerou hodně dát klidně můžou sosat z drátu. Ze dvou důvodu. Jeden je vnitřní iracionální pocit ze zářičů a vysílačů a druhý je ten, že ve VPC baráku s železobetonovým patrem a schodama se signál blbě šíří. WiFi mám na slabý vykon pod schodama a dobře to pokrývá vlastně jen obývák a kuchyň. Přes elektrický rozvod bych to klidně řešil ve starším domě. V novostavbě není důvod nenatáhnout pár kabelů, je to korunová položka.

Upraveno uživatelem Hasňa
Odesláno
  V 4. 11. 2018 v 21:27, Anela napsal:

ty dvojzasuvky - to mi pripomina historku kamarada, ktery si pred par lety rekonsturoval dum a tahal i UTP kabelaz a elektrikar se ho ptal - dve UTP zasuvky v koupelne? odpoved kamarada byla - myslite, ze je to malo?

:D

btw pouziva se jeste dnes v dome metalika, nebo uz staci jeden kabel k wifi routeru a vsechno ostatni uz jde vzduchem?

Já jsem striktní zastánce kabelu. Sice polovina kamarádů všechno chce wifi, dokonce i ovládací prvky chytré domácnost, když na to přijde, ale mě to s ohledem na bezpečnost a spolehlivost provozu prostě nevoní. IoT věci většinou pořád spoléhají na ethernet a wifi mají spíš jako doplněk, když to jinak nejde (aspoň můj pocit)...

Odesláno

Když nemáš problém s kabelama tak je to ideální řešení, ale pak se taky blbě hledá problém, u tý wifi víš že buď nejde nic nebo je problém v přístroji. A co se týče malého dosahu wifi, tak s tím nesouhlasím, tady ve městě pokrývají dva AP od Ubiquiti celej zimní stadion. Jde spíše o ty překážky, resp. většinou je problém v nekvalitním AP za pár stovek.

Odesláno

Já jsem si dal dat. zásuvku do každého pokoje s tím, že wi-fi kvůli záření nechci, no samozřejmě je wi-fi ale zapnutá bo ji chce přítelkyně....

Tj. každý pokoj by měl mít zásuvku svedenou do byt. rozvaděče, kde je všechny manažuje router (s wifi).

Pevné připojení má pořád své výhody, např. bezpečnost pro e-banking atd. Taky rychlost je jinde; ono i bežný PC žádnou wi-fi nemá...

Doporučuju mrknout třeba na tenhle manuál: http://www.viahome.cz/cz/download/bytovy_rozvadec.pdf

Odesláno
  V 4. 11. 2018 v 21:52, odjinud napsal:

Taky rychlost je jinde

Rychlost zrejme myslis v domaci siti, jelikoz pochybuju ze ti jde od ISP vic nez 1Gbit (coz "zvlada" bezny router s AP za par stovek).

Odesláno
  V 4. 11. 2018 v 19:23, odjinud napsal:

Doufám, že to není v rámci služeb viaHome... :-) baráků od CG apod...

Kdepak, individuálni výstavba. Do CG čtvrti ve vedlejší obci se občas chodím jen projít a tiše žasnout :D

Tak to vypadá, že to i díky tomuhle vláknu projde. PoP na hranici pozemku s napojením optika/optika, souhlas se službami garantovanými jen ke kiosku, ve vlastni režii optika do baráku, tam převodník a rozvaděč na Cat6a a v metalice rozvod do pracovny, obýváku a pokojú. WiFi v žádném připadě. Ještě jednou díky :)

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...