Přejít na obsah

Stavba domu (rady, tipy)

Doporučené příspěvky

Chapes ze zateplenie nebrani len ochladzovaniu, ale aj ohrievaniu z vonkajsieho prostredia, vsak? Jedna sa o pasivne chladene prvky (optika-metalink), vacsinou s minimalnym vyzarovanim tepla. V pripade dostatocne velkeho priestoru som presvedceny ze zateplenie pomoze. Urcite to bude lepsie ako nezateplene.

Ist do domu s optikou nema velky zmysel, Cat7a aj tak nikdy nevyuzijes (smerom von).

"Dostatečně velký prostor" zpravidla nemáš v malých venkovních skříňkách. To je moje zkušenost. Ale jinak souhlas, pokud půjde o pasivní prvky.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Kdepak, individuálni výstavba. Do CG čtvrti ve vedlejší obci se občas chodím jen projít a tiše žasnout :D

Tak to vypadá, že to i díky tomuhle vláknu projde. PoP na hranici pozemku s napojením optika/optika, souhlas se službami garantovanými jen ke kiosku, ve vlastni režii optika do baráku, tam převodník a rozvaděč na Cat6a a v metalice rozvod do pracovny, obýváku a pokojú. WiFi v žádném připadě. Ještě jednou díky :)

Dobrej plan. 

Odkaz ke komentáři

Optiku az do baraku, to je asi lespi. Mozna v budoucnu to bude mit vyhody. Dneska je to vicemene jedno (tj. jestli tahnes od kiosku metaliku nebo optiku). Vlastne ne... na metaliku bys tam jeste musel pritahnout napajeni na prevodnik... takze dobra volba.

V baraku si muzes koupit rovnou router s optickym vstupem, nepotrebujes pak prevodnik. Doporucuju nejaky s wi-fi, tu si nech defaultne vypnutou, ale jako moznost ji mit se hodi, treba kdyz budes potrebovat aktualizovat neco v mobilu nebo Ti prijede navsteva a nechces ji poustet na Tvoje PC.

Jeste nezapomenout natahnout jeden kabel k TV.

Odkaz ke komentáři

Napad s routerem s defaultne vypnutym wifi kvuli navsteve je dobrej, dik. Doteď jsem to řešil wifi hotspotem z mobilu, když někdo potreboval, a to nebylo nic moc. Mobily a tablety mi jedou uz leta normalne vzduchem na mobilni data, kvuli praci musim byt online i kdekoliv v terenu u nas i v zahranici. Aktivni WiFi doma nechci, stejne tak mi nesmi do baraku chytra TV (resp nesmi byt pripojena na sit).

Odkaz ke komentáři

Důvod je prostý - jsem paranoik :)

Mám přelepenou přední i zadní kameru na tabletech, a tak podobně. Dokud jsem nezačal kupovat hodinky ze zahraničí, neměl jsem ani platební kartu, a teď mám jen jednu, ke spešl účtu, na kterým je vždycky jen tolik, kolik se chystám kartou platit. Atd atd. Mám rád soukromí a věci pod kontrolou. Mimochodem, jsem jedinej člověk co znám, kterej má k veřejný komunikaci před barákem formou věcnýho břemena jako osoba oprávněná právo chůze a jízdy - čistě pro případ, ze by obec někdo vytuneloval nebo by se z jinýho důvodu komunikace dostala do soukromejch rukou :D

Pokud jde o WiFinu, evidentně nedělá dobře některejm živejm organismům (rostliny, nebo rybí jikry na skle orientovaným směrem k emitoru) takže to asi nebude při dlouhodobý expozici nic suprovýho ani pro člověka.

Teď mě omluvte, musím si jit zkontrolovat staniolovou čepici - mám pocit, že je v ní trhlinka.

Upraveno uživatelem martar
Odkaz ke komentáři

Jsem podobnej posuk, a to jsem delal leta v telekomunikacich. Vysvetlovat ale t-mobilakum, ze je to skodlivy, bylo asi jako rikat reznikum na jatkych, ze jsi vegetarian.:-)

Ad wi-fi, zapni si pro srandu na svem telefonu wi-fi (prijem, ne hot spot) v tom baraku, a schvalne, kolik jich tam chytnes od sousedu :-)

Jinak internetovy pripojeni bude mit za chvili uz kde co - lednice, pracka atd... ale te tv bych se nebranil. On je obsah lepsi, nez co da chytit na antenu, a nebo pokud preferujes hudbu, muzes si pustit x internerovych radii z celeho sveta. Takze kabel bych si tam k ni nekam pro sichr natahnul.

Jinak jeste k te wi-fi - dela se interieorova malba, ktera wi-fi odrusi. Pak uz ti jen leze dovnitr oknem.... jinak doufam, ze sis dal do domu stinene elektrokabely, bo elmg.pole z 230V je taky rusici a nemas svetla s trafem (opet elmg.pole)... atd :-)

Odkaz ke komentáři

predcital jsem konec vlakna (hlavne martaruv prispevek) zene a zaujalo ji to, takze do projektu misto dvou AP domaluju vedeni utp kabelu - jak moc resite soubeh se silovym vodicem? pamatuju si kdysi na baraku asi 30m soubeh s elektrinou a bylo to ok...

ale te tv bych se nebranil. On je obsah lepsi, nez co da chytit na antenu, a nebo pokud preferujes hudbu, muzes si pustit x internerovych radii z celeho sveta. Takze kabel bych si tam k ni nekam pro sichr natahnul.

kabel bych si natahnul, ale osobne se televizi taky branim. mam "velky" (30") monitor a za nim pasivni htpc, to mam doposud stacilo. planuji si akorat do baraku (dokoncujeme projektovou dokumentaci) poridit o fous vetsi monitor, delaji se i pres 40". televizi jako zarizeni nechci.

muzu si pustit film, muzu si pustit hudbu, muzu na tom brouzdata po netu, prohlidnout fotky z fotaku. a muzu to cele ovladat rychle pomoci klavesnice a mysi. jako posledni vec jsem nedavno poridil chromecast a mam ji v druhem hdmi, takze ted muzeme prohlizet celkem pohodlne i fotky z mobilu.

Odkaz ke komentáři

Slaboproud by se měl vést samostatně mimo silové kabely. U vyšších rychlostí hrozí přeslechy a rušení, hlavně na delších trasách. Je ale otázka, jak moc to bude poznat na domácí síti. U hlavního přívodu bych se tomu vyhnul a pokud tam budeš mít nějaký file server, server, ... tak u těch propojů taky.

Jinak já to doma řeším už asi 4 roky jak popisuješ. Mám TV od Philips, která je vlastně jen lepší monitor - má jen základní tuner, ale žádné smart funkce ani další balast. Byla to řada dělaná se zaměřením na kvalitu obrazu (100hz panel) a zvuku, ale nechytlo se to u zákazníků - tím lepší pro mě, protože přesně to jsem hledal a měl jsem 48" TV za míň jak půlku :) k tomu mám připojené jen HTPC na kterém měží multimediální nadstavba KODI. Veškerý obsah (pohádky pro děcka, filmy, seriály) mám buď na HDD, nebo sledujeme online streamy - existuje mraky doplňků včetně na CZ archivy typu ČT, Nova plus, .... takže když chce žena mermomoci něco z TV obsahu, tak není problém. Hokej a olympiádu jsem sledoval s CZ komentářem na Eurosport online - zase existuje doplněk, kde si člověk vybral dokonce stream a zvukovou stopu, kterou chce sledovat...

Tak jak žena prskala, že TV chce, tak ji vůbec nechybí a absolutně si na to zvykla, hlavně si tvoří obsah sama a nečeká co pojede v TV za hovadiny, navíc vše bez reklam a s možností to zastavit a dokoukat jindy. Zatím to běhá na RPi za pár kaček, ale zvažuju upgrade na něco na čem bych pustil i steam a sem tam si zahrál...

Odkaz ke komentáři

...Ad wi-fi, zapni si pro srandu na svem telefonu wi-fi (prijem, ne hot spot) v tom baraku, a schvalne, kolik jich tam chytnes od sousedu :-)

Zkusil jsem to a uvnitř domu to chytilo pouze jednu wi-fi - obecní, a ta stále mizi a znovu se objevuje, tj. počítám, že nebude moc silná. Občas, když zapnu wifinu pro přenos dat na zařizení bez bluetooth, to vidí ještě wi-fi nejbližsího souseda, ale je to vzácně. Na zahradě je to ale jiný, tam chytnu čtyři různý zdroje (ted jsem to zkoušel). S tím ale nic nenadělám. Nemít 7m+ vzrostlou hustou zeleň po obvodu pozemku, asi by toho bylo ještě víc...

Odkaz ke komentáři

Pěkný to máš. Paráda.

Ten "pocit" v místnosti postavený ze dřeva je prostě nenapodobitelnej - populace mírnýho a subpolárniho pásma to má nějak za ty tisíce let už od neolitu v genech. A nějak to asi cítěj i děti - ty moje, když se v zimě odjíždělo z horskýho srubu (s kamnama a krbem) domů do mnohem většího komfortu, nikdy nechtěly pryč a celou cestu řvaly "já chci do chajoupky..." :)

Odkaz ke komentáři

Ja mam utp (metalicky) kabel s internetem hned vedle (milimetry) silove elektriny 230V, je to v rade mist zamotany do sebe, a je to ok, ale je to par metru. Jak moc to vadi, tezko rict. Napr. u nas v baraku se to vse tahne sachtou prurezu cca 20x50 cm pres 10 pater a je tam vse - silova trifazova elektrina pro 30 bytu, metalicky net (utp), zvonky, intercom...), jen antena (coax) jde jinudy.

Lze ale koupit kabely pro silovou eletrinu stinene, coz je i fajn vseobecne, tedy pokud je uz nemas natazene.

Jinak jsou taky limity na max. delku utp kabelu, u Cat5.e bylo klicovych 100m, pak uz se muselo dat radove nizsi rozhranni, nebo by tam musel byt nejaky zesilovac signalu.

Odkaz ke komentáři

Podle mě to dělá problémy jen v datových centrech a místech, kde je ten provoz opravdu náročný, navíc nevím, jestli by to prošlo certifikačním měřením. V domácím prostředí imho moc nehrozí, že by to dělalo velké problémy, navíc jsou lidi spíš limitováni rychlostí připojení internetu a rychlostí HW na kterém běží (disky, sběrnice, ...) než tím kabelem...

Ale to je asi mimo stavební téma...

Odkaz ke komentáři

Jojo, bednění má je jako ve dvou vrstvách - díle ve dvou - tam bude končit terén. Horní"schod" bednění bude oblozeny zulou...

A jak píše martar - pocit z dřevěné místnosti, aspoň pro mě, je parádní. To nejde ničím nahradit. Ale zase chápu, že ne každý chce bydlet v dřevěném baráku...

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...