Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Kez by bylo 20 doktoru na jednoho filozofa a 50 zubaru na jednoho kunsthistorika :)

Jo, tak nějak jsem si to myslel též :-).

Odesláno

Já když hledal zubaře, tak jsem se obrátil na ZP, a ta mi dala kontakt. Zkuste to tam, nebo pak zdravotní rada.

Odesláno

A bude hůř. Mladí lékaři po promoci odcházejí do zahraničí a ti, co zůstali tady, po krátké zkušenosti s realitou českého zdravotnictví o tom vážně uvažují taky. Větší exodus omezuje jenom ne dost dobrá znalost cizích jazyků.

A netýká se to jenom zubařů. Těch je snad i dost, ale naprosto se jim nevyplatí dělat za to, co jim platí zdravotní pojišťovny, takže s těmi pojišťovnami prostě smlouvy neuzavírají a dělají za cash.

Nemocnice jsou na hraně personálního zhroucení a to situaci ještě zhoršuje, protože mladým lékařům tím pádem nejsou vytvářeny podmínky pro úspěšné zvládnutí atestace, kdy se teprve stanou plnohodnotnými lélaři. Primář oddělení je rád, že tam má alepoň nějakého doktora a neumožní jim absolvovat stáže, které k atestaci potřebují, protože když bude mladý na stáži, nebude primář schopen zabezpečit alespoň nějaký chod oddělení.

Mluví se o tom roky, ale skutek utek.

A ten zpěvák, nebo co to je (toho času ministr zdravotnictví) si myslí, že když budou stabilizované kardiaky, diabetiky nebo onkologické pacienty po úspěšné fázi léčby sledovat tzv. praktičtí lékaři, tak se mu snad podaří soukromé odborné lékaře vyhnat z jejich ordinací do personálně vyprázdněných nemocnic. Nechci podceňovat praktické lékače, ale při jejich dosavadní potřebě spíše všeobecného přehledu, má málokterý z nich potřebné znalosti z kardiologie, interny, diabetologie, endokrinologie, onkolgie a to všechno společně. Ne nadarmo to jsou samostatné obory. Zrovna tak zobrazovací metody. Když mi bude dělat sono někdo, kdo na to má dva víkendové kurzy nebo někdo, kdo to se to učil několik let pod dohledem zkušeného odborníka, bude v tom podstatný rozdíl, obzvlášť když ten rychlokokvašený odborník něco nepozná, nebo přehlédne, protože to ještě neviděl a v té obvodní ordinaci se nemá s kým poradit.

Situaci dost dobře znám od spousty kamarádů, situaci mladých lékařů pak od dcery a jejího manžela (Vídeň) a jejich kamarádů působících jak v tuzemsku, tak i v zahraničí.

Upřímě řečeno, jsem velice rád, že prozatím nepotřebuji žádnou lékařskou péči a doufám, že až ji budu potřebovat, tak ji najdu u svých příbuzných a přátel. Do současné nemocnice bych se bál jít, pokud bych tam neměl na patřičném oddělení alespoň několik dobrých známých.

Podotýkám, že nejsem lékař.

Odesláno

Tohle nemá žádné jednoduché řešení. Konkrétně stomatologie dokáže být jako zaměstnání poměrně lukrativní, nicméně vstupní náklady(a to nemluvím o 6 letech náročného studia) jsou hodně vysoké a zájemců je prostě málo. Nezbývá nic jiného, než řešit personální krizi podobně, jako ji řešily a řeší státy od nás na západ, lákáním lékařů a sester ze zemí, kde vydělávají méně.

Což už se několik let samozřejmě děje, v oboru, kde se pohybuji, je poměrně velké procento personálu ze Slovenska a bývalých sovětských republik. I těch zubařů z Ukrajiny apod. pár znám.

Odesláno (upraveno)

Jak jako nechtělo? Se platí zdravotní pojištění a mě bolej zuby... Tak jedeme!

edit: překlep

Upraveno uživatelem OndraTce
Odesláno

Presne tak.. Ako nechcelo? Platí pacient, platí poisťovňa a ty si za chvíľu za vodou. A potom ideš na školenie kde ťa naučia ako vyplakávať pred poisťovňou a pacientom.... Divadlo hotové.. Pacient šomre, že drahé a ešte si platí poistku a potom nemá čo do huby, poisťovňa plače bo má zisk len niekoľko miliónov e. Dr plače, že nemôže prijať ďalšieho lebo konkurencia nieje lebo každý mladý chce len sedieť v kancli a nič nerobiť a tým pádom má dr. toho veĺa a pomaly nevie čo s peniazmi. Každého svojho nahlási na poisťovni, že chodí na prehliadky aj keď tam nikdy nebol, atď.... Či?!?! Btw, postavy a obsadenie je len vymyslené :) :( Kocúrkovo... A takto je to aj v iných odvetviach. Raz darmo, na ľuďoch sa vždy najlepšie zarába, bo zdravie je čo súdruhovia? Zdravie je to hlavné...

Odesláno (upraveno)

Kez by bylo 20 doktoru na jednoho filozofa a 50 zubaru na jednoho kunsthistorika :)

Hele to není fér náčelníku - vždyť Ty seš vlastně taky svým způsobem kunsthistorik!  :speak_cool:

Křesla, vrtačku, dremelku, tmel, šmirgl i sikovky v dílně máš - počkáš si jen až Ti koncesují franšízu jako svého času mívali kováři a budeš mít o zuby vystaráno  :hannibal:

Upraveno uživatelem Radek124
Odesláno (upraveno)

Nedostatek zubaru u nas jsem vyresil tim ze jsem si nasel nejakeho v zahranici a za me spokojenost. Ale jo, pak to resim tim ze si musim vzit den v praci volno, nejaky krizovky beztak resi pohotovost.

Upraveno uživatelem zceyee
Odesláno

Hele to není fér náčelníku - vždyť Ty seš vlastně taky svým způsobem kunsthistorik!  :speak_cool:

Křesla, vrtačku, dremelku, tmel, šmirgl i sikovky v dílně máš - počkáš si jen až Ti koncesují franšízu jako svého času mívali kováři a budeš mít o zuby vystaráno  :hannibal:

:clap:

Odesláno

@neuromancer: Jen poopravím - studium maj na 5 let (kdy absolvent má zároveň atestaci) a zájemců je poměrně dost, ale kapacita výuky je z logických důvodů limitovaná...

Odesláno

A bude hůř. Mladí lékaři po promoci odcházejí do zahraničí a ti, co zůstali tady, po krátké zkušenosti s realitou českého zdravotnictví o tom vážně uvažují taky. Větší exodus omezuje jenom ne dost dobrá znalost cizích jazyků.

A netýká se to jenom zubařů. Těch je snad i dost, ale naprosto se jim nevyplatí dělat za to, co jim platí zdravotní pojišťovny, takže s těmi pojišťovnami prostě smlouvy neuzavírají a dělají za cash.

Nemocnice jsou na hraně personálního zhroucení a to situaci ještě zhoršuje, protože mladým lékařům tím pádem nejsou vytvářeny podmínky pro úspěšné zvládnutí atestace, kdy se teprve stanou plnohodnotnými lélaři. Primář oddělení je rád, že tam má alepoň nějakého doktora a neumožní jim absolvovat stáže, které k atestaci potřebují, protože když bude mladý na stáži, nebude primář schopen zabezpečit alespoň nějaký chod oddělení.

Mluví se o tom roky, ale skutek utek.

A ten zpěvák, nebo co to je (toho času ministr zdravotnictví) si myslí, že když budou stabilizované kardiaky, diabetiky nebo onkologické pacienty po úspěšné fázi léčby sledovat tzv. praktičtí lékaři, tak se mu snad podaří soukromé odborné lékaře vyhnat z jejich ordinací do personálně vyprázdněných nemocnic. Nechci podceňovat praktické lékače, ale při jejich dosavadní potřebě spíše všeobecného přehledu, má málokterý z nich potřebné znalosti z kardiologie, interny, diabetologie, endokrinologie, onkolgie a to všechno společně. Ne nadarmo to jsou samostatné obory. Zrovna tak zobrazovací metody. Když mi bude dělat sono někdo, kdo na to má dva víkendové kurzy nebo někdo, kdo to se to učil několik let pod dohledem zkušeného odborníka, bude v tom podstatný rozdíl, obzvlášť když ten rychlokokvašený odborník něco nepozná, nebo přehlédne, protože to ještě neviděl a v té obvodní ordinaci se nemá s kým poradit.

Situaci dost dobře znám od spousty kamarádů, situaci mladých lékařů pak od dcery a jejího manžela (Vídeň) a jejich kamarádů působících jak v tuzemsku, tak i v zahraničí.

Upřímě řečeno, jsem velice rád, že prozatím nepotřebuji žádnou lékařskou péči a doufám, že až ji budu potřebovat, tak ji najdu u svých příbuzných a přátel. Do současné nemocnice bych se bál jít, pokud bych tam neměl na patřičném oddělení alespoň několik dobrých známých.

Podotýkám, že nejsem lékař.

To jsem si dost jistý, že nejsi. Napsal jsi totiž hned několik nesmyslů. Já teda lékař nejsem taky, nicméně jsem minulý rok dělal analýzu vstupu na zdravotnický trh. Po sektorech, krajích a co má a nemá smysl etc... Tak například, že neuzavírají smlouvy a raději platí cash. To je nesmysl ne ? :D Naopak si to nechají zaplatit od pojišťovny + ten úkon mají zpoplatněný. 

Myslím, že s mladými lékaři se ta situace dost zlepšuje. Ostatně spousta mých kamarádů má medinu a začali tady pracovat. Jazykově nevybaveni fakt nejsou, upřímně neznám jediného mladého doktora který by alespoň na studiu nebyl alepsoň na celo prázdninové stáži v Americe/Asii/západní Evropě. Lidi co daj medicínu jsou většinou chytří lidi a jazyk bych řekl, že je v téhle generaci absolutní samozřejmost. 

Nemocnice záleží od zařízení, nicméně úroveň je tady velmi vysoká. Naopak je problém, že lidé tam chodí s každou kravinou. Například když dám meziroční porovnání, tak poplatky ušetřily 8mld Kč ročně. A to bylo blbých 30/90kč prostě tam lidi nechodili s blbinama. Hned po zrušení skokově narostlo plnění ZP + spadla kvalita péče.-> debilní socani. 

Naopak do budoucna bude ve zdravotnictví cesta přes praktiky/sestry potřebná, nicméně například takto: https://www.ulekare.cz  ten současný systém je strašně neefektivní. Také si nedokážu představit, že budou mít v každé prdeli sono/rentgen.

Odesláno (upraveno)

@neuromancer: Jen poopravím - studium maj na 5 let (kdy absolvent má zároveň atestaci) a zájemců je poměrně dost, ale kapacita výuky je z logických důvodů limitovaná...

Jj, díky, tu změnu v roce 2004 jsem nějak zapomněl, Ti, které znám, jsou ještě MUDr. :)

Upraveno uživatelem neuromancer
Odesláno

Co se mediků týče, už jsem sem myslim házel někdy odkaz na blog 1. lékařský. Doporučuju Manuál absolventa, velkej otvírák na oči, v jakým stavu to bylo před pár lety a vyvíjí se to dobrým směrem jen pomalu a soustavným tlakem na ty starý struktury. Schválně si to dejte od začátku, je to dobrý čtení.

http://lf1.cz/category/manual-absolventa/

Odesláno

Tak já nevím, já vycházím z toho co říkali kamarádi. Například teď nastupovali 4 do oborů ortopedie, cevní chirurgie, neurochirurgie a praktik. Hned po škole a dostali všichni +- nástupní plat tak ekvivalent toho co se dává v BIG4 těm šikovnějším a určitě více než je průměrný plat v Praze. Krom té chirurgie tak dělají i normální hodiny. A nejde jen o Prahu, někteří jsou v Ostravě. Nevím třeba měli jen štěstí. Ale říkali, že naopak se nemocnice teď celkem perou a, že například Jihočeské nemocnice jim k tomu nabídly ještě placené bydlení a další příspěvky.... 

Odesláno

Zdravotnictví je u nás na velice dobré úrovni a lidé, kteří tu na něj nadávají, tak neví o čem mluví. Stačí se jet podívat do Ameriky a nebo za kopečky do Německu. To by jste se divili, co se tam děje za šílenosti. Ano podají vám tam při prvním kontaktu ruku a ano jsou na vás přátelští, ale odbornost se nedá s naší kotlinou srovnávat. Mám nepěkné zkušenosti s Německem a sestra která tam žije, tak jezdi s dětmi taky k nám do Čech(skoro tam přišla o dítě). Já jsem přišel dneska z nemocnice (plastika křížové vazu kolene) a přístup naprosto špičkový od všech. Pozitivní je to, že u nás dostanou všichni stejnou špičkovou péči a skoro zadarmo. Pokud bych chtěl takovou péči v Americe, tak se nedoplatím. Takže nač si tu stěžujete pánové.      

Odesláno

Tak zrovna Německo bych si moc do pusy nebral, byl jsi tam někdy u doktora??? Jeden můj kamarád má z jedné nemocnice bypass, druhý z druhé nemocnice vyléčení rakoviny jater, kdy prognóza nebyla nejlepší... Když to porovnám s tím osmiletým klukem na banální operaci mandlí v pardubické nemocnici...

Návštěvník
Toto téma je nyní uzavřeno, a proto není možné odpovídat.
  • Vytvořit...