Jump to content

Co mě právě naštvalo

Recommended Posts

před 2 hodinami, Frantik napsal:

Taky jsem parkrat ty ručníky sbalil a hodil vedle a lehnul si s rodinkou a vzdy ti příchozí jen mlčky přišli, vzali si svoje ručníky a šli vedle. Nikdy zadnej problém 🙂 

No jo, ale ne každej vypadá tak hrůzostrašně jako ty 🙂

Moji matku na vas! V 6 budicek, sprint obsadit lehatka. Jednou to ma zaplacene, tak na to ma narok. A zkuste ji neco rict, dostanete mokrym rucnikem pres pysk :D

před 11 hodinami, safi napsal:

To spektrum je široké.

• Od ajťáka, který poskytuje přímou podporu uživatelům (a řeší všechny jejich problémy)
  • Přes někoho, kdo se ve firmě stará o servery, uživatelské účty a sítě, případně poskytuje podporu konkrétní aplikaci
  • Až po vývoj aplikací, jejich provoz, zajištění celkové infrastruktury ve firmách atd, zpracování dat a datové analýzy
  • Hodně odborné typu IT bezpečnost, architektura, blockchain, atd..

Do IT se dá vstoupit ideálně jako tester nebo junior datový analytik. Řada organizací i firem má pro nováčky v IT speciální kurzy i akademie. Pro ženy jsou dobré kurzy od Czechitas.

Kdyby jste někdo uvažoval, tak mi napište a zkusím vám poradit. 

Safi, moc děkuji za odpověď i za nabídku. Případně bych se určitě ozval

před 2 hodinami, Prochy68 napsal:

@safi Tohle vse bez predchoziho hlubsiho zajmu o IT po 3 mesicnim rekvalifikacnim kurzu?

Odesláno z mého SM-T505 pomocí Tapatalk

I v IT se musíš vypracovat. Pokud začneš v IT, tak začneš dost často jako cvičená opice úkoly typu: 

• Rutinní ruční (excel) kontrola dat
  • Udělat pořádek v nahlášených problémech v aplikaci
  • Merge různých dokumentů, atd..

Pak se naučíš třeba SQL a už neděláš ruční kontroly dat, ale automatizuješ je, pak už třeba i měníš skripty, kterými se data připravují, a nakonec po 2-4 letech jsi ten, kdo má tu klíčovou znalost, jak to funguje.

Co je ale důležité říci, že bez základního logického a analytického myšlení se v IT neobejdeš. Pokud někdo nezvládne se naučit používat kontingenční tabulku v Excelu, Rozumně si nastavit vlastní windows, atd... tak asi IT pro něj nebude. 

V rozumných firmách má IT nováček vždy k dispozici nějakého mazáka, kterého stínuje a který na něho dohlíží a je odpovědný za jeho rozvoj. Pokud tě přijmou jako juniora do některé z dodavatelských firem, tak poté, co projdeš různými interními školeními, tak se domluví s nějakým zákazníkem a dají tě k němu zadarmo třeba na 3-4 měsíce - tím se naučíš nejvíce.  

Edited by safi

před 8 minutami, safi napsal:

I v IT se musíš vypracovat. Pokud začneš v IT, tak začneš dost často jako cvičená opice úkoly typu: 

• Rutinní ruční (excel) kontrola dat
  • Udělat pořádek v nahlášených problémech v aplikaci
  • Merge různých dokumentů, atd..

To je vsechno hezky, ale zajimalo by me, kolik je asi firem, ktere zamestnaji cloveka z uradu prace po kurzu IT do ktereho byl mozna take dotlacen okolnostmi a budou do nej investovat? A jaka je procentualni uspesnost techto absolventu?  I kdyz je take pravda, ze dneska se pod IT uz pocita kde co.

před 13 minutami, Prochy68 napsal:

To je vsechno hezky, ale zajimalo by me, kolik je asi firem, ktere zamestnaji cloveka z uradu prace po kurzu IT do ktereho byl mozna take dotlacen okolnostmi a budou do nej investovat? A jaka je procentualni uspesnost techto absolventu?  I kdyz je take pravda, ze dneska se pod IT uz pocita kde co.

Juniorské pozice se pořád otevírají. Minimálně v dodavatelských firmách. Aby jsi prošel pohovorem, tak musíš prokázat skutečnou chuť v IT pracovat a logické myšlení. Když pak ukážeš, že jsi si ze svého zaplatil nějaké kurzy, nebo že se doma o něco v IT pokoušíš, tak tím lépe. Pak je ta šance slušná. Alespoň v Praze. 

Edited by safi

před 6 minutami, gazdiq napsal:

Beznu kancelarsky pracu v korporate nepovazujem za IT.

To prave ani ja, u nas je ale treba pod IT spravce master dat, kterej nemusi vedet co je RJ45, jumbo frame, DC, acl apod. 

před 9 minutami, gazdiq napsal:

Beznu kancelarsky pracu v korporate nepovazujem za IT.

Co z toho, co jsem popsal výše, je běžná kancelářská práce? Tady jsou zase všichni chytrý jak opice. 

před 20 minutami, safi napsal:

Co z toho, co jsem popsal výše, je běžná kancelářská práce? Tady jsou zase všichni chytrý jak opice. 

Samej ajtak 😅

před 20 minutami, Prochy68 napsal:

Samej ajtak 😅

Jasně, když začínáš nově v IT, tak se tvoje práce první měsíce možná nebude moc lišit od kancelářské práce. Ale tady se bavíme o situaci pro změnu oboru pro 50+ kdy je klíčové 1) se do nějaké firmy dostat 2) vydržet tam alespoň 18-24 měsíců a přitom se nejvíce naučit. Pak už se v oboru uchytíš.

před 2 hodinami, safi napsal:

Jasně, když začínáš nově v IT, tak se tvoje práce první měsíce možná nebude moc lišit od kancelářské práce. Ale tady se bavíme o situaci pro změnu oboru pro 50+ kdy je klíčové 1) se do nějaké firmy dostat 2) vydržet tam alespoň 18-24 měsíců a přitom se nejvíce naučit. Pak už se v oboru uchytíš.

Myslim, ze se neshodneme. Zacit delat ajtaka ve veku 50+, po rychlokurzu z pracaku, bez nejakych predchozich znalosti a myslet si, ze na me nekde v solidni firme cekaji je podle me nesmysl. Nerikam ze je to uplne nemozny, ale prislo mi, ze je to tu prezentovany stylem, udelas si kurz, nastoupis jako junior a pak uz se budes jen posouvat. Kolik takovych lidi bude? Jeden ze sta (tisice)? 

Tipuju jeden dva ze sta. Jak jsem psal - vidím slušnou šanci na junior testery a podobné pozice. To je prostě vstupní brána do světa IT i pro lidi 50+. Protože občas vidím, kdo se přijímá a 50+ má rozumnou šanci. Protože narozdíl od těch mladých levicových nemakačenek má pracovní náviky atd, je schopen komunikovat s různými i problémovými lidmi.. Samozřejmě musí počítat s nástupní juniorskou pozicí a postupně se vypracovat... ale pokud na to má vlohy, tak to může fungovat...

S pár takovými lidmi jsem v různých týmech pracoval...takže ano, pro nějaké % tohle opravdu funguje.   

Jak jsem psal výše - musíš být schopen pochopit kontigenční tabulky v Excelu.. to je dobré síto, které ti odfiltruje slušné procento lidí 🙂 

EDIT:  on i ten 50+ může mít výhodu v tom, že třeba zná to odvětví, pro které se daná aplikace vyvíjí a testuje... to prostě mladý člověk nebude znát. 

Edited by safi

před 14 hodinami, nickolas napsal:

Moji matku na vas! V 6 budicek, sprint obsadit lehatka. Jednou to ma zaplacene, tak na to ma narok. A zkuste ji neco rict, dostanete mokrym rucnikem pres pysk :D

Jo, podobnou bábu jsem hodil do bazénu...

Mým cílem je povzbudit místní 50+, aby do svých úvah začlenili i IT. Protože pár z nich tam může být spokojeno a odvést dobrou práci. 

A juniorská pozice testera je ideální vstup do IT.  Dodavatelé IT jsou už poněkud unaveni mladými juniory, které přijmou, vyškolí (3-6) měsíců a oni jim za rok utečou jinam za vyšším platem. Takže slušná šance tam podle mne je. 

To už bych 50+ mohl rovnou napsat (a teď to hodně přeženu): prostřelte si hlavu, ať ušetříte sociální prostředky a zdravotnictví... chci je povzbudit, že 50+ pracovník má řadu výhod a dodat jim zdravou míru sebedůvěry. A že změna oboru nemusí být nemožná.