Josef01 Odesláno 10. dubna 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 10. dubna 2017 Když dobson tak min. 200mm, jak píše Klotzman a čím větší průměr tím lepší. Na pozorování je ideální dobson (azimutální montáž) a dá se koupit i s motory pro automatický posun, nebo i GoTo, tedy automatické vyhledání a posun za objektem. Na pozorování vůbec nebrat Newton na paralaktické montáži, jednak se to klepe jako ratlík v zimě a jednak ty polohy okuláru jsou někdy děsivé (výškou i stranově). http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekohled-skywatcher-newton-200-1200mm-8-dobson-goto-3-17728.html http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekohled-skywatcher-newton-254-1200mm-10-dobson-goto-3-3657.html No a pokud chceš pozorovat hoooodně slabé objektu (deep sky) pak bych šel rovnou do 300mm a výše, to je ještě rozumná cena http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekohled-skywatcher-newton-305-1500mm-12-dobson-flex-tube-pyrex-3-3659.html Na planetární a hvězdnou astronomii je ideální průměr 200-250mm, kde je ještě rozumný seeing (zjednodušeně chvění vzduchu), protože čím větší průměr, tím horší obraz ve špatném seeingu. Katadioptr je sice hezká věc, ale zaplatíš majlant za malý průměr a mezi námi má Newton na ose lepší obraz. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Kristian.nov Odesláno 10. dubna 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 10. dubna 2017 Hmm, díky kluci... Budu to chvilku studovat... Ale moc se mi to líbí... cejtim zapálení:-) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Josef01 Odesláno 10. dubna 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 10. dubna 2017 Hlavně dej na rady i kolegů z astro-forum.cz ať nedopadneš jako ti, co si vybrali předem dalekohled a chtěli ho jenon schválit, že to je dobrá volba Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Kristian.nov Odesláno 10. dubna 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 10. dubna 2017 No takže, dobson je pro mě jasná volba, průměr bych volil 200 mm. A co ohnisková vzdálenost? Jaká je ideální? A co okulár? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Josef01 Odesláno 10. dubna 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 10. dubna 2017 1200mm je univerzalní, dělají jestě 1000mm, ale je to citlivější na správnou kolimaci. Na začátku se dají použít ty co jsou dalekohledu časem si můžeš koupit lepší v rozsahu 2 až 10 000 za kus. Astronomické dalekohledy jsou jako hodinky, mohou být levné, některé jsou i daleko dražší než Rolex a to i při malém průměru. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Kristian.nov Odesláno 10. dubna 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 10. dubna 2017 Ok, a co kvalita zrcadla?Mám koukat na světelnost a ještě jiné parametry nebo mě to jako laika nijak zásadně neovlivní? A děkuji za užitečné rady:-)Astro-forum budu projíždět Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Josef01 Odesláno 10. dubna 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 10. dubna 2017 Světelnost dalekohledu pro vizuální použití nemusíš řešit. Kvalita těchto čínských zrcadel je už dnes na velmi dobré úrovni myslím že s dalekohledem budeš maximálně spokojený, mimochodem podobný 200mm newton mám doma dnes už ale vyrábí novější typ. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Radik Odesláno 11. dubna 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 11. dubna 2017 To je nejaka komplikace u chrononemoci, ze se pacient obraci k nocni obloze?! Ja Jen ze me to pred par mesici chytlo taky... zacinam triedrem 9x63 pro zakladni orientaci. Dobsona Pak man ve vyhledu. A souhlasim, tech 200/1200 mi pro zacatek prijde idealni. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Josef01 Odesláno 11. dubna 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 11. dubna 2017 Pod oblohou je to obrovská relaxace, ten kdo to zkusí, zjistí, že z něj najednou spadnou veškeré starosti, ten otevřený prostor do vesmíru dělá divy. Když se tady objevily čínské dalekohledy za rozumnou cenu, byl dobson 200/1200 moji první volbou. Kdysi jsem měl i novější skládací model 400/1800, ale kdo se s tím má tahat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
geometr Odesláno 11. dubna 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 11. dubna 2017 A nejlepší je ta obloha bez dalekohledu, v létě v jasné noci, někde na vsi bez světelnýho smogu, když si lehnu na záda a koukám na ty miliony hvězd do toho, jak píseš, otevřenýho a hlavně nekonečnýho prostoru. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Klotzman Odesláno 11. dubna 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 11. dubna 2017 , někde na vsi bez světelnýho smogu,Jenže tohle je bohužel čím dál vzácnější zboží...Už i ty dědiny svítí jak Bajkonur, každý silo nasvícený reflektorama... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
geometr Odesláno 11. dubna 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 11. dubna 2017 Bohužel, je to tak :-( Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Josef01 Odesláno 11. dubna 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 11. dubna 2017 To světelný znečištění mě dost štve, za chvíli nebude nikde tma, v ČR už zbývá pár míst, kde je něco rozumně vidět. Jsem rád, že občas vypadnu někam do tmy mimo ČR a něco zajímavého vyfotím, u nás to už moc nejde. Pro porovnání takto vypadá foto oblohy na obzorem v USA (Bryce Canyon) obyčejným kompaktem, expozicí 60s. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
mikymik Odesláno 11. dubna 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 11. dubna 2017 (upraveno) Pěkné. Bych očekával, že se to za 60 s rozmázne... edit: ještě na to koukám a říkám se, že by to chtělo fotku obyčejného kompaktu s ekvatoriálním posunen;) Upraveno 11. dubna 2017 uživatelem mikymik Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
eskimak Odesláno 11. dubna 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 11. dubna 2017 Tak ono v USA su hviezdy ziarivejsie ako u nas, tam to das aj mobilom. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
geometr Odesláno 11. dubna 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 11. dubna 2017 A v Grónsku? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Klotzman Odesláno 11. dubna 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 11. dubna 2017 A v Grónsku?Polární den, furt světlo, Tam se kupujou akorát Lunty Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Josef01 Odesláno 11. dubna 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 11. dubna 2017 Pěkné. Bych očekával, že se to za 60 s rozmázne... edit: ještě na to koukám a říkám se, že by to chtělo fotku obyčejného kompaktu s ekvatoriálním posunen;) Ono to bylo focené na malé řízené montáži na stativu. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
mikymik Odesláno 11. dubna 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 11. dubna 2017 To jsou vychytávky. V tomhle rozlišení to vypadá dost povedeně... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Wanderer Odesláno 12. dubna 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 12. dubna 2017 (upraveno) Kristian: Taky doporučuju dobson, min 200mm. Trochul jsem přidal, pořídil 250mm a nelituju. Pokud máš peníze, pořiď co největší průměr, zbytek se dá dokoupit. Pokud sleduješ astroforum, tak do dvou měsíců tam bude určitě někdo prodávat zánovní za 2/3 cenu. Mě to chytlo velice, doplnil jsem okuláry, kolimátor a chodím koukat pořád. Upraveno 12. dubna 2017 uživatelem Wanderer Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se