vraby Odesláno 5. června Nahlásit Odesláno 5. června (upraveno) Nejsem na to odborník. Jak jsem nakoupil tak prodávám . Jak dlouho vydrží ty různé vrstvy ? Až dorazí P7 porovnám s tím CZJ přes který se i teď kouká dost dobře. Myslim že se to někam zvrtlo. Chtěl jsem jen porovnat kvalitu starého s novým . Upraveno 5. června uživatelem vraby
klobadysek Odesláno 5. června Nahlásit Odesláno 5. června (upraveno) před 12 minutami, vraby napsal: Nejsem na to odborník. Jak jsem nakoupil tak prodávám . Jak dlouho vydrží ty různé vrstvy ? Až dorazí P7 porovnám s tím CZJ přes který se i teď kouká dost dobře. Pokud máš na mysli antireflexní vrstvy, tak tam není časové omezení toho, jak dlouho by tam měly vydržet. Dnes dávají výrobci na dalekohledy záruky 30 i více let. Používají se lepší materiály, dalekohledy jsou odolnější, takže až budou ve věku toho stařečka z DDR, budou stále výkonné. Ještě k tvému komentu o 1,5 násobku platu - a co je špatně dát za věc, kterou hodlám používat mnoho let celý plat? Dnes chtějí lidé věci levné, aby je mohli rychle točit. Upraveno 5. června uživatelem klobadysek
wawrik Odesláno 5. června Nahlásit Odesláno 5. června před 1 hodinou, klobadysek napsal: než to zarostlo optickou plísní Čo to je?
bedan Odesláno 5. června Nahlásit Odesláno 5. června před 2 minutami, wawrik napsal: Čo to je? U lepených čoček dochází při nevhodném uložení ke vzniku plísně v tom tmelu, kterým je to lepené. Staré východoněmecké objektivy bez plísně alespoň na vnějším okraji lepené soustavy jsou téměř rarita.
vraby Odesláno 5. června Nahlásit Odesláno 5. června (upraveno) Nic špatného na tom není. Pokusím udělat nějaké foto zCZJ, nic tam není vidět. Krásný koukání i teď. Upraveno 5. června uživatelem vraby
geometr Odesláno 5. června Nahlásit Odesláno 5. června (upraveno) @vraby , to vypadá, že se to tu opravdu trochu zvrtlo. Ale nevim proč. Jestli si vzpomínám, myslím, že Tys tu byl také zapojen do debaty, kdy se tohle už řešilo a tak nějak si myslím, že tam bylo napsáno vše podstatné. Takže koukni se trochu, možná trochu víc, dozadu v tomhle vlákně. Shrnuto na čem jsme se tu, myslím, už v minulosti shodli: Nosit starýho porro Zeisse (při vší úctě k té značce) namísto nějakého moderního roof i z levnějších řad (kolem třeba 5000 Kč) je dneska prostě nesmysl. Myslím, že tu někdo i řešil, jestli si takovej starej dalekohled nechat (možná dokonce taky Ty?) a taktéž jsme to tu pořešili Upraveno 5. června uživatelem geometr
vraby Odesláno 5. června Nahlásit Odesláno 5. června Asi máš pravdu. Toho Zeisse nechci tahat proto jsem objednal tu P7. Určitě si ho zatím nechám ,je jak nový . Byl uložený v pevném futrálu a kouká se s ním stále moc dobře. (po tátovi) . Začalo to tak nevinně ,porovnáním optiky starého s novým .
vraby Odesláno 5. června Nahlásit Odesláno 5. června Pravda, ta P7 je obrazově jasnější,menší ,lehčí o tom žádná,ale kdyby ten Zeiss byl na tom parametrově jako Nikon tak by mi možná i také stačil a vyhovoval. Někdo mladší by určitě viděl větší rozdíl v kvalitě pokoukání .
Hudson10 Odesláno 5. června Nahlásit Odesláno 5. června V pozdějším věku ( 50+) nemá cenu kupovat světelnejší, dražší dalekohledy..
African Odesláno 5. června Autor Nahlásit Odesláno 5. června před 13 minutami, Hudson10 napsal: V pozdějším věku ( 50+) nemá cenu kupovat světelnejší, dražší dalekohledy.. To by jsi ale mohl říct i o hodinkách, ženách, autech a tak dále....já bych ten život tak brzy nevzdával 1
Prochy68 Odesláno 5. června Nahlásit Odesláno 5. června před 14 minutami, African napsal: To by jsi ale mohl říct i o hodinkách, ženách, autech a tak dále....já bych ten život tak brzy nevzdával Ženskou 50+ bych asi nekupoval.....zatím
Hudson10 Odesláno 6. června Nahlásit Odesláno 6. června před 12 hodinami, African napsal: To by jsi ale mohl říct i o hodinkách, ženách, autech a tak dále....já bych ten život tak brzy nevzdával Taky záleží na úhlu pohledu, vše je relativní. To, že nemá cenu kupovat v pozdějším věku ( asi 50+) svetelnejši a tím pádem dražší dalekohled, vyplyva z toho, že zvetšelé oko v pozdějším věku více světla nepojme. Papouškuji jenom názor lékaře optika z Optikotechny z roku 1938. Honba za svetelnejšimi dalekohledy je marketingový trik výrobců..
African Odesláno 6. června Autor Nahlásit Odesláno 6. června před 1 minutou, Hudson10 napsal: Taky záleží na úhlu pohledu, vše je relativní. To, že nemá cenu kupovat v pozdějším věku ( asi 50+) svetelnejši a tím pádem dražší dalekohled, vyplyva z toho, že zvetšelé oko v pozdějším věku více světla nepojme. Papouškuji jenom názor lékaře optika z Optikotechny z roku 1938. Honba za svetelnejšimi dalekohledy je marketingový trik výrobců.. Já to chápu, stejně tak když si nasadím brejle, tak těch krásných detailů vidím na svých hodinkách daleko víc, proto ty příklady
geometr Odesláno 6. června Nahlásit Odesláno 6. června před 32 minutami, Hudson10 napsal: Taky záleží na úhlu pohledu, vše je relativní. To, že nemá cenu kupovat v pozdějším věku ( asi 50+) svetelnejši a tím pádem dražší dalekohled, vyplyva z toho, že zvetšelé oko v pozdějším věku více světla nepojme. Papouškuji jenom názor lékaře optika z Optikotechny z roku 1938. Honba za svetelnejšimi dalekohledy je marketingový trik výrobců.. Tak není to jenom o světelnosti, že jo.
Josef01 Odesláno 6. června Nahlásit Odesláno 6. června před 19 minutami, Hudson10 napsal: Taky záleží na úhlu pohledu, vše je relativní. To, že nemá cenu kupovat v pozdějším věku ( asi 50+) svetelnejši a tím pádem dražší dalekohled, vyplyva z toho, že zvetšelé oko v pozdějším věku více světla nepojme. Papouškuji jenom názor lékaře optika z Optikotechny z roku 1938. Honba za svetelnejšimi dalekohledy je marketingový trik výrobců.. Oko má za dne asi 3-4 mm zorničku a to u lidí od 30-70 let, tedy všechny dalekohledy by byly k ničemu, protože výstupní pupila se většinou pohybuje mezi 5-7 mm. Při pozorování noční oblohy je to jiná situace, oko mladších lidí má i 7 mm, takže u dalekohledu např. 10x70mm využijí veškeré světlo, zatímco oko 50 letého má 6 mm, tedy mu stačí 10x60 a dostane stejně světla jako z 10x70. Já mám změřenou zorničku cca 5 mm a tedy 15x60 je v pohodě
klobadysek Odesláno 9. června Nahlásit Odesláno 9. června (upraveno) Kdyby to někoho zajímalo - New vs Old Upraveno 9. června uživatelem klobadysek
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se