martar Odesláno 11. dubna 2015 Nahlásit Sdílet Odesláno 11. dubna 2015 Podívej se na NIKON monarch 5 8x42 a Fomei diplomat 10x42 Přes ten Monarch jsem se díval - velké zorné pole, ostrý obraz, dobré pokoukání i při horších světelných podmínkách - ten Fomei je na tom údajně podobně. Ad. Nějak mi sem nedaří dát odkaz ... obojí najdeš třeba u "Fotopartner" s bližším popisem. Troufnu si oponovat, Monarch 5 8x42 má úzké zorné pole na tuto kategorii - 110 metrů na 8x42 je opravdu bída. U 8x42 bych to očekávaval rozhodně vyšší, 120 a víc.Fomei značku neznám, nemohu posoudit kvalitu.Mám Nikon Monarcha 10x42 a naprostá spokojenost. V době, kdy jsem ho kupoval (před 9 lety) jsem jeho výběru věnoval velkou pozornost, srovnával ho papírov? i naživo s kde čím, bohužel jsem už všechny argumenty zapoměl Každopádně uživatelská zkušenost je taková, že je to už velmi solidní až špičková optika v ještě snesiteln? velkém "balení". Prostě ideální průsečík ostré optiky použitelné i za šera a nositelné velikosti. Na menší šířku zorného pole jsem si zvyknul rychle. Používám jej především na sledování ptáků hnízdících na zahradě a beru ho rád i na výlety a procházky - na ornitokoukačku a na architekturu. Zvětšení mi přijde na klasické ptactvo ideální. Na vodní ptáky nebo plaché dravce to ale není, tam kolegové zpravidla používají silné monokuláry... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Josef01 Odesláno 11. dubna 2015 Nahlásit Sdílet Odesláno 11. dubna 2015 Hlavně je důležité nekoukat do dalekohledů Meopta, Swarovski a Kowa - to je pak jenom k naštvání Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
klobadysek Odesláno 11. dubna 2015 Nahlásit Sdílet Odesláno 11. dubna 2015 (upraveno) Mám Nikon Monarcha 10x42 a naprostá spokojenost. V době, kdy jsem ho kupoval (před 9 lety) jsem jeho výběru věnoval velkou pozornost, srovnával ho papírov? i naživo s kde čím, bohužel jsem už všechny argumenty zapoměl Každopádně uživatelská zkušenost je taková, že je to už velmi solidní až špičková optika v ještě snesiteln? velkém "balení". Prostě ideální průsečík ostré optiky použitelné i za šera a nositelné velikosti. Na menší šířku zorného pole jsem si zvyknul rychle. Používám jej především na sledování ptáků hnízdících na zahradě a beru ho rád i na výlety a procházky - na ornitokoukačku a na architekturu. Zvětšení mi přijde na klasické ptactvo ideální. Na vodní ptáky nebo plaché dravce to ale není, tam kolegové zpravidla používají silné monokuláry...Nikon Monarch je tradičně dobrý dalekohled v různých generacích. Já jen reagoval na tu zmínku o velkém zorném poli n a Monarchu 5, která je ve skutečnosti spíše podprůměrná (co tak koukám Monarch 7 je v tomto ohledu mnohem lepší - 140 m). Takže mým úmyslem určitě nebylo ho majitelům či případným zájemcům Monarch hanět. Každopádně je to dalekohled vhodný na tebou popisované aktivity, takže jsi nevybral zle. Upraveno 11. dubna 2015 uživatelem klobadysek Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
martar Odesláno 12. dubna 2015 Nahlásit Sdílet Odesláno 12. dubna 2015 (upraveno) Hlavně je důležité nekoukat do dalekohledů Meopta, Swarovski a Kowa - to je pak jenom k naštvání Jestli to bylo na mne, tak Meoptu a Swarowskýho jsem taky tehdy testoval. Kowa tehdy ve výběru myslím nebyla, nevím proč. Každopádně Meopta před devíti lety s Monarchem prohrála. Hodnotil jsem optiku, ergonomii, váhu i cenu. Meopta byla cenov? výhodnější, přesto jsem šel do Nikonu, takže v té době opravdu musela mít nějaký handicap. Možná se zlepšila... A Swarowski, Zeiss a Leica jsou dalekohledy, které jsem do výběru zařadil spíše jako etalony pro srovnání. U hodinek se možná - díky tomuto fóru a srazům - v mé mysli posune pomyslná laťka horní cenové hranice k dražším kouskům, o kterých bych před lety ani neuvažoval. U dalekohledu je to ale částka, kterou nejsem ochoten dát, protože za prvé, v horších světelných podmínkách dalekohled používám jen vyjímečně; za druhé, nejsem aktivní ornitolog, neznám ani všechny ptáky, na výlety s sebou tahám Swenssonův atlas jak pako ; a za třetí, sám jsem v životě už dva dalekohledy ztratil (ehm, zapoměl v hospodě), a vím, že kolegům se to také stává. Ale pokud má někdo dalekohledování jako hlavního koníčka, naprosto chápu, že pořídí to nejlepší, co v segmentu je. Upraveno 12. dubna 2015 uživatelem martar Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Josef01 Odesláno 12. dubna 2015 Nahlásit Sdílet Odesláno 12. dubna 2015 (upraveno) 9 let je v optice strašně dlouhá doba, dnes už je to všechno jinak. Já u dalekohledu hodnotím tyto parametry : 1. Kontrast a brilanci obrazu2. Velikost chromatické aberace a optických aberací 3. Optickoupropustnost dalekohledu4. Přirozenost barev Meoptu Meostar 8x32 (stál kolem 19 tis.) jsem pořizoval kvůli skladnosti, malé váze a velkému zornému poli. Nějaká aberace tam je a pole taky není úplně rovné, ale má krásný přenos kontrastu. Prostupnost je 88%, což není sice špička, ale takový zlatý střed. Naproti tomu řada Meopta Pro má prostupnost pouze 85%.Když se podívám na data některých dalších dalekohledů, tak je vidět, kam dosahují další dalekohledy : Meopta Meostar B1 10x42 - 86%Carl Zeiss Jena Jenoptem 7x50 - 81.5%Swarovski EL 10x42 Swarovision - 90.8%Minox HG 10x43 BR MIG - 86.9%Nikon Action EX 10x50 CF - 93%Nikon Monarch 10x42 DCF - 82% Tabulka hodnocení dalekohledů Dodám, povšimněte si, že ne vždy vysoká cena ukazuje na kvalitu (Vortex, Swift). Upraveno 12. dubna 2015 uživatelem Josef01 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
martar Odesláno 12. dubna 2015 Nahlásit Sdílet Odesláno 12. dubna 2015 No vida, Meopta jede! To je milé překvapení. Díky za informace a za odkazy. Jestli nechám v letní hospůdce na lavici i Monarcha, rád je využiju Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Klotzman Odesláno 13. dubna 2015 Nahlásit Sdílet Odesláno 13. dubna 2015 Pokud tedy mohu doporučit, nevybírej v e-shopech, ale "naživo". To že něco někde má ve specifikacích neznamená, že se ti přes to bude skvěle koukat. Dovolil jsem ti doporučit základní Olympus jako to nejslušnější z nejlevnějších ( i tak je to vyrobeno v Číně).Finálně si ho samozřejmě půjdu vybrat do obchodu, ale chci mít jasno, mezi čím tam budu vybírat. Když jsem do toho teď šťoural, tak koukám, že většina dalekohledů s průměrem 30 - 42 je už dneska roof konstrukce - ještě před pár lety se říkalo, že roof ve stejné kvalitě jako porro je násobně dražší- tušíte jestli to ještě platí?Je to jako se vším - čím víc má člověk informací, tím hůř se mu vybírá. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Návštěvník maxipesfik Odesláno 13. dubna 2015 Nahlásit Sdílet Odesláno 13. dubna 2015 Meopta, Best of the Best. http://www.fieldandstream.com/photos/gallery/hunting/2012/08/best-best-awards-hunting-2012?image=7 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Návštěvník maxipesfik Odesláno 13. dubna 2015 Nahlásit Sdílet Odesláno 13. dubna 2015 http://www.outdoorlife.com/photos/gallery/gear/optics/2012/05/hunting-binoculars-best-binoculars-full-size-binoculars-review/?image=0 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Josef01 Odesláno 13. dubna 2015 Nahlásit Sdílet Odesláno 13. dubna 2015 Když jsem do toho teď šťoural, tak koukám, že většina dalekohledů s průměrem 30 - 42 je už dneska roof konstrukce - ještě před pár lety se říkalo, že roof ve stejné kvalitě jako porro je násobně dražší- tušíte jestli to ještě platí? Pořád platí, že roof, aby byl kvalitní, bude dražší než porro systémy. Ta nejkvalitnější optika se dělá už pouze v roof provedení a porro je silně na ústupu, byť Swarovski stále porro dělá v cenách 800-1000 USD. Kvalitu ovšem nedokážu porovnat oproti jejich roof dalekohledům. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Lunochod Odesláno 13. dubna 2015 Nahlásit Sdílet Odesláno 13. dubna 2015 Hlavně je důležité nekoukat do dalekohledů Meopta, Swarovski a Kowa - to je pak jenom k naštvání Ano, přesně tak. Koukal jsem u kolegy přes Swarovského a málem ukápla slza. Přez něj je hned ten svět o něco hezčí... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Josef01 Odesláno 13. dubna 2015 Nahlásit Sdílet Odesláno 13. dubna 2015 Samozřejmě totéž platí o Zeiss a Leica (ta je dnes hodně oblíbená). Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
klobadysek Odesláno 14. dubna 2015 Nahlásit Sdílet Odesláno 14. dubna 2015 (upraveno) Finálně si ho samozřejmě půjdu vybrat do obchodu, ale chci mít jasno, mezi čím tam budu vybírat. Když jsem do toho teď šťoural, tak koukám, že většina dalekohledů s průměrem 30 - 42 je už dneska roof konstrukce - ještě před pár lety se říkalo, že roof ve stejné kvalitě jako porro je násobně dražší- tušíte jestli to ještě platí?Je to jako se vším - čím víc má člověk informací, tím hůř se mu vybírá. Nemyslím, že to musí být nezbytně násobky ceny, celý průmysl se vrhl na střechové hranoly a tak i přes složitější výrobu kvalitních dalekohledů se střechovými hranoly (korekce fáze, dielektrické vrstvy atd.) se ceny nyní už tak dramaticky neodlišují. Problémem je, že dnes už asi nikdo nedělá high-end porro dalekohledy aby měl člověk srovnání. Porro dnes zaujímá spíše budged část trhu, kde se jim daří konkurovat. Já bych to viděl takhle: do cca 7+/- tisíc porro s BAK4 hranoly bude opticky lepší, výše to už bude plus mínus vyrovnané. A na špičce cca (20 tisíc + ) už dnes budou až na výjimky prakticky jen dalekohledy se střechovými hranoly. To je ale můj názor. Ano, přesně tak. Koukal jsem u kolegy přes Swarovského a málem ukápla slza. Přez něj je hned ten svět o něco hezčí...Tak jsem to říkal vždycky - stanovit si u dalekohledu rozpočet, a nikdy nezkoušet nic nad ním. To pak lidé odcházeli zmatení a nakonec nic nekoupili, protože chtěli něco tak dobrého a neměli na to...Ale je pravdou, že u v určité cenové hladině mohou být lepší i horší typy. Takže pokud někdo vybírá, doporučuji spíš nekoukat na čísla, ale jít do dobře zásobeného obchodu a se zapůjčeným dalekohledem jít ven a zkoušet třeba číst vzdálené nápisy a pak to zkusit s jiným kusem. Zkoušet jak snadno se s něčím ostří (odpor ostřícího količka, ostupňovanost) jak se to drží, jestli vyhovují rozměry etc. Upraveno 14. dubna 2015 uživatelem klobadysek Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
VS Odesláno 14. dubna 2015 Nahlásit Sdílet Odesláno 14. dubna 2015 Ano, přesně tak. Koukal jsem u kolegy přes Swarovského a málem ukápla slza. Přez něj je hned ten svět o něco hezčí...Doporučuji opačný postup. Celou dobu jsem koukal dalekohledy za pár stovek z Lidlu a nic neviděl. Teď jsem z Nikona Monarch 5 nadšený Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Josef01 Odesláno 14. dubna 2015 Nahlásit Sdílet Odesláno 14. dubna 2015 A na špičce cca (20 tisíc + ) už dnes budou až na výjimky prakticky jen dalekohledy se střechovými hranoly. To je ale můj názor. Swarovski dělá porro nad 20 tis. Kč (řekněme 20-30 tis.), samotného by mě zajímalo je porovnat s těmi roof za 60-70 tis. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
DavidLC Odesláno 14. dubna 2015 Nahlásit Sdílet Odesláno 14. dubna 2015 Jen osobní zkušenost, Steiner Nighthunter 8x56, naprostá spokojenost a když už jste u těch značek, díval jsem se kdysi přes Docter a taky to nebylo špatný... Ono je to asi stejně o tom, jak co komu sedne na jeho oči, kdysi si dělal kamarád test puškohledů a vyšla nám hned za Swarovskym Meopta (bylo cca 6 nebo 7 značek). Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Josef01 Odesláno 14. dubna 2015 Nahlásit Sdílet Odesláno 14. dubna 2015 Přes víkend budeme s kamarády dělat test asi 15 různých dalekohledů včetně porro Swarovski, tak jsem zvědav Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Tomak Odesláno 18. dubna 2015 Nahlásit Sdílet Odesláno 18. dubna 2015 Mám tuto lornetku:http://www.optyczne.pl/199-Test_lornetki-Delta_Optical_Titanium_8x56_ED.html Mám ho na astronomická pozorování - mlhoviny apod. Pokud se s ním večer rozhlédnu po lese, působí trochu jako noční vidění. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
klobadysek Odesláno 21. dubna 2015 Nahlásit Sdílet Odesláno 21. dubna 2015 (upraveno) Drsný test Conquestů:https://www.youtube.com/watch?v=H64FCbtKKqs Upraveno 21. dubna 2015 uživatelem klobadysek Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Wanderer Odesláno 22. dubna 2015 Nahlásit Sdílet Odesláno 22. dubna 2015 Přes víkend budeme s kamarády dělat test asi 15 různých dalekohledů včetně porro Swarovski, tak jsem zvědav Jak to dopadlo? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se