Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Budu to užívat raději přímo do tlamy, jak píšou v návodu. :)

Ty bych nedal :weird:  .. Buď to mixuju do proteinovejch nápojů nebo BCAA, nebo do takovejch těch šumivejch tablet, který to aspoň trochu rozpustěj.

• po 4 týdnech...
Odesláno

Zdar sportovci. Neřešil někdo zánět okostice? Já si teda nejsem uplně jistej, jestli to byl můj problém, pač k doktorům chodím, až už opravdu nevím rady. Projevovalo se to takhle: Stupňující se bolest dolní (vnitřní) části holeně. Ze začátku jsem si myslel, že se jedná o svalovou bolest způsobenou zvýšenou zátěží - 40km týdně, včetně rychlostních tréninků 1km/3min ->výklus->a dokola. Když jsem pak jednoho dne pomalu neodlepil nohu od země, jak mi projelo píchnutí celým tělem, začal jsem zjiš´tovat, o co se může jednat. Ledoval jsem to, mazal, neběhal jsem...a výdycky se to vrátilo s prvními kilometry.

Ten doktor bude asi nevyhnutelnej, ale třeba se někdo potýkal s tím samým problémem. Alespoň jsem ale začal pořádně plavat a jezdit na kole, což možná převyšuje ten požitek z běhání :D

Odesláno

Zdar sportovci. Neřešil někdo zánět okostice? Já si teda nejsem uplně jistej, jestli to byl můj problém, pač k doktorům chodím, až už opravdu nevím rady. Projevovalo se to takhle: Stupňující se bolest dolní (vnitřní) části holeně. Ze začátku jsem si myslel, že se jedná o svalovou bolest způsobenou zvýšenou zátěží - 40km týdně, včetně rychlostních tréninků 1km/3min ->výklus->a dokola. Když jsem pak jednoho dne pomalu neodlepil nohu od země, jak mi projelo píchnutí celým tělem, začal jsem zjiš´tovat, o co se může jednat. Ledoval jsem to, mazal, neběhal jsem...a výdycky se to vrátilo s prvními kilometry.

Ten doktor bude asi nevyhnutelnej, ale třeba se někdo potýkal s tím samým problémem. Alespoň jsem ale začal pořádně plavat a jezdit na kole, což možná převyšuje ten požitek z běhání :D

Tak to upřímnou soustrast. Já jsem to řešil 3 roky. Začalo mi to pokaždé, když jsem začal běhat (s rozumem), asi tak po čtvrtém výběhu. Bylo jedno, jestli pomalu/rychle/tempově... Jediné, co pomohlo, bylo neběhat. Největší průser začal, když mi to začalo dělat i u badmintonu, což mi nikdy nedělalo, ani při mnohem intezivnějším tréninku. Bolest to byla pokaždé paralizující, druhý den problémy s chůzí (klid až tak po 5 dnech) a podobně... Návštěvy ortopedů, chirurgů, fyzioterapeutů, tuny vyšetření a bez výsledku. V podstatě mi mimo záznam nabídli akorát 2 řešení - jeden chirurg mi navrhl nedělat nic - prý mu to dělalo roky také a pak to samo odeznělo, druhý chirurg mi dal 200 nimesilů, a ať to přeběhám, že to bude OK. Takže no way..

Řešení, které mi vzalo hodně času a trpělivosti, ale jako jediné zabralo: Miloš Škorpil. Na měsíc jsem úplně vypnul, a pak se začal věnovat běhu, dle jeho doporučení z pozice "začátečník", ikdyž jsem měl naběháno a odsportováno hodně. Naposledy vyměnil boty za takové, které neodpouští techniku, ale hodně tlumí (New Balance M980) a začal to znovu stavět v podstatě na procházkách. První souvislý běh asi po 2 měsících... Ale vyplatilo se, týdně v průměru dám 4x12 km, zkoušel jsem už i půlmaraton. A ten luxus, kdy člověk vůbec nemusí myslet na ty posrané holeně... :))) Navíc, má to opravdu krásně promyšlené, člověk zbytečně netrpí, a zlepšilo se mi celkem výrazně vše měřitelné (tep, tempo,...).

Odesláno

Jak pise stosi.

Resil to asi kazdy bezec a nikdo vcetne Doktora ti nic neporadi ani nedoporuci.

Nepomuze nic, ale prejde to tedy okostnice.

Jak bolest prisla, tak sama odejde.

Hlavne nedej na nejake ty rady od radoby bezcu radilu co ti reknou napr. ja beham tisice kilometru a nikdy nic nebo si kup podkolenky atdpod.

Znam spoustu bezcu a kazdy si tim prosel a nic jim nepomohlo.

Beham nekolik let ultrabehy tvrdy povrch.

Odesláno

Díky za odpověď, Stosi!

Vypadá to, že jsem se samovolně dostal k tomu, co pomohlo tobě. Začínám zase běhat, jenom 2 x týdně jenom částečně z práce vycházkovým tempem (denně ale nachodím tak 5km). Jedná se cca o 2km, polovina do kopce. Tenisky mám minimalistický, ale netlačím to zbytečně přes špičku, aby lýtka nedostávala tak zabrat. Dám na tvou radu a půjdu na to opravdu z lehka - což bude dost velkej problém, protože pomalý běhání nesnáším...:) K badmintonu se po roce vracím, tak to snad ty nohy vydrží.

Jinak díky za tip, na tu běžeckou školu mrknu, i když si myslím, že po technické stránce problém nemám. Spíš jsem byl vůl a zbytečně jsem tlačil na pilu a kvůli nedostatečné regeneraci to dopadlo, jak to dopadlo.

Odesláno

...........

Mockrát díky! Nikdo kolem mě s tím právě problém nikdy neměl, což mi na náladě moc nepřidávalo. Informace, že se v podstatě jedná o běžnou věc, která se může táhnout, je pro mě dost cenná. (na netu jsem jinak moc rad nenašel - většinou typu - jsi moc těžkej, špatně běháš atd.)

Kompresky mám, i když jejich efektem si teda moc jistej nejsem. Strečink nepodceňuju. Prostě mě jenom zarazilo/překvapilo/naštvalo, že se mi to 3x vrátilo...

Odesláno

Už jsem to sem psal, loni jsem to měl, jediné co pomohlo - skoro 5 týdnů stopka:-(. A pak pomaloučku polehoučku začít. Od té doby se to nevrátilo ale kdykoli mám podezření, že by mohlo, dám si o jeden, dva dny delší pauzu. Radši neběhat 4 dny, než potom stát měsíc nebo si vyrobit chronický problém.

Odesláno

Tak máme tady nový rok, ale je třeba zhodnotit ten uplynulý. Měl jsem v plánu maraton. První půlrok přípravy byl podle plánu, ale pak se to celé pokaka.o. Nakonec z toho bylo odběhaných 1089 kilometrů. Bylo to přes tisíc, takže na mě slušný výkon. Bohužel se mi z toho nepodařilo zaběhnout, žádný slušný výkon. Vyloženě spokojen s výkonem i pocitem z běhu jsem byl při jediném závodě Běhu Olympiského dne. Jinak to nebylo úplně ono.

Výkony na jednotlivých distancích:

10 km - 41:53 - v rámci Masarykrunu

Čtvrtmaraton - 45:37 - Ostrava

Půlmaraton - 1:34:28 - Olomouc

Je pravda, že moc kvality v těch odběhaných kilometrech nebylo. Takže plán na letošek je přidat do tréninků více kvality ať se ukáže jestli to už nezačíná souviset s věkem.

A jak jste na tom byli loni vy?

Odesláno (upraveno)

....

A jak jste na tom byli loni vy?

Noo ...  běhal jsem jen do konce září, ale i tak jsem zvládl nějakých 1500km, vyhrál jsem pár závodů veteránské běžecké ligy s průměrem kolem 3.45min/km a referenční 15km kros ve zvlněném terénu jsem ke své velké spokojenosti dal za 58minut :)

Na konci září se pak jednoznačně ukázalo, že nic se nemá přehánět. Jelikož jsem se, coby bývalý cyklista, k běhu dostal někdy před deseti lety a dával jsem tomu maximum, tak jako na kole. No a výsledek se dostavil právě na konci letošního září. Moji běžeckou kariéru ukončila únavová zlomenina obratle s perspektivou vozíku. Vrátil jsem se tedy v rámci rehabilitace ke kolu a vlastně jsem tomu rád. Od října tedy trávím čas pravidelně ve posilovně a jízdou na kole, i tak jsem ještě jsem zvládl skoro 4000km :) Už se těším, jak se znovu postavím na start cyklistického závodu ...

Žena, tělocvikářka, říká že jsem blázen ... no asi na tom něco bude :D

Upraveno uživatelem Jarett
Odesláno

Noo ...  běhal jsem jen do konce září, ale i tak jsem zvládl nějakých 1500km, vyhrál jsem pár závodů veteránské běžecké ligy s průměrem kolem 3.45min/km

Pěkné. Takhle jsem taky kdysi běhával. :)

Každopádně přeju brzké plné uzdravení a hodně kilometrů. Je jedno jestli během nebo na kole.

Odesláno (upraveno)

Nejenom že na ta vaše čísla koukám jak sůva z nudlí, ale navíc jsem četl článek o D.Gondíkovi, co běhá pár let a dává si desítku denně jako minimum a to už mi hlava nebere vůbec... Klobouk dolů.

Upraveno uživatelem gougy
Odesláno

Pokud nejsem nemocen.
Beham celorocne nekolik let 3x tydne bez ohledu na svatek, kdekoliv na dovolene v kazdem rocnim obdobi (pondeli, streda a patek okolo 20Km; utery 1hod. Squah; ctvrtek 1hod. 80x25m bazen plavani) vcetne PIM a ruznych ultra 12-24hodin behu a prosel jsem hodne bolesti od kotniku, paty, holene, kolena az po dychani ovsem nikdy mi zadny Doktor popr. Ortoped nepomohl ani vyziva atd.
Cili cely rok a vsude kde to jde i nejde prevazne 99,99% tvrdy povrch.

-Silnice
-Beton
-Oval na Stadionu - nekolikrat Marathon
-Bezecky pas (Trenazer) - nekolikrat Marathon
Bolesti viz.
-Holene
-Okostnice
-Kolena
-Paty
-Odrena kuze (spalena trisla atd.)

Vse odstoupilo postupne samo a dle meho nazoru na rehebilitaci je plavani nejlepsi zpusob.
Bezecke Boty mohu 100% doporucit NIKE LunarGlide v jakekoliv verzi ktere plne vyuzivam a absolutni spokojenost (nove kupuji jen tehdy, kdyz mam prodrene podrazky).

Zavody tedy ty komercni jiz nebeham, protoze mi vadi platit nesmyslne a nadmerne startovne kde je tisice lidi (naposledy Ustecky pulmaraton na ktery jsem dostal startovne zdarma a ktery jsem si ubehl v case 1:44:06 i naproste pohode).

Odesláno (upraveno)

Loni jsem s tím začal. První běh 1.1., poslední 30.12., celkem 811km, skoro dva měsíce jsem stál kvůli zdravotním důvodům (okostice:-), chřipka atd.). Myslím, že na skoropadesátníka to na začátek není špatné, samozřejmě, když vidím ta čísla tady, tak je to nic, ale pro mě je největším přínosem to, že jsem to dal, že se na to těším a že už bych se toho velmi nerad vzdával. Já tušil, že to bude fajn, ale že až tak, to fakt ne. Neběhám na žádné časy ani neplánuju nějaké závody, jen si tak běhám. Nejdelší běh byl 20,5 km a nejkrásnějších bylo 16 km ve Švédsku, to byla nádhera. Ale zaplaťpámbu za Stromovku a Voděradské bučiny v létě, v sobotu ráno, jsou taky krásné. Běhu zdar!

P.S. A za velký úspěch považuju i to, že po půlroce mě následovala žena:-). Je o 12 let mladší, ale ještě nedá to co já, což mě těší:-).

Upraveno uživatelem decebal
Odesláno

decebal, on 21 Led 2015 - 14:01, said:

Loni jsem s tím začal. První běh 1.1., poslední 30.12., celkem 811km, skoro dva měsíce jsem stál kvůli zdravotním důvodům.

Na první rok je to super. Jen tak dále. Držím pěsti hlavně se zdravím.
Odesláno

Na první rok je to super. Jen tak dále. Držím pěsti hlavně se zdravím.

Jojo, ta okostice mě vyučila. Nic se nedá uspěchat a nic se nemá podceňovat. Od té doby je klid. Četl jsem výbornou poučku: když je vám dobře, běhejte hodně, když je vám hůř, běhejte méně a když je vám blbě, neběhejte. Dík!

Odesláno

Já jsem vloni prakticky teprve začal běhat, nakonec z toho bylo 1088km ( o rok dřív jen 48km), celkem mě to chytlo. O rychlosti se u mě nemá cenu bavit většina z toho byla polní/lesní cesty průměrem 6min/km - běhal jsem podle tepovky, teď už ani pás nenosim a jdu dle pocitu. Běhat jsem začal hlavně abych si vyčistil hlavu po práci a trochu se dostal do formy. Bez úpravy stravy jsem se  dostal z 94kg na 83kg, cholesterol mi klesnul z 6,5 až na 3,5 což byl vítaný efekt. A s tím stresem to fungovalo taky slušně.

Běhám sám, většinou 8-12km 3-4krát týdně, občas i delší trasy. Párkrát jsem dal i přes dvacet ale je fakt že jsem si posledních pár km vždycky nadával. Občas si někde něco přečtu na netu jinak jsem teorii zatím moc nestudoval. Uvažoval jsem o knize Běhání - Anatomie, máte ji někdo? Jako začátečník nedokážu její kvalitu posoudit..

Na letošek bych rád trochu zrychlil a zkusil třeba i nějaký závod, ale určitě nic masovýho něco kde bude max 200 lidí na startu ať mám jistotu že skončím na chvostu :-) 

Odesláno

Pár vyběhnutí po Vánocích a bursitida v obou kyčlích. Tak mám na pár týdnů pokoj... :)

Nemáte někdo zkušenost? Nikdy jsem podobný problém neměl, tak snad to bude zase v pořádku. Běh mám sice "pouze" jako doplněk ke kolu, ale chyběl by mi, baví mě to.

Odesláno

323GT, on 21 Led 2015 - 14:25, said:

bursitida

Ty bláho to slovo jsem nikdy neslyšel. Musel jsem si to vygooglit. Zkušenozti nemám ani mít nechci.

Přeju brzké uzdravení.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...