Pozorovatel Odesláno 23. července Nahlásit Odesláno 23. července Nevím, jestli je to jenom můj dojem, ale kvalita IONITY nějak padá dolů. Před rokem to byla moje nejoblíbenější nabíjecí stanice obecně, ale čím dál častěji narážím na to, že nefungují Stará se o to vůbec někdo? Dneska jsem volal na hot line, paní ani neuměla pořádně anglicky, ale nakonec jsem nabil. Když jsem se jí ptal na údržbu, jestli to někdo pravidelně kontroluje a opravuje, tak mi jen řekla, že tam někoho pošle. Takže nyní je u mě na prvním místě e.on IONITY kleslo někde k ČEZ, který mám od začátku na posledním místě....
Josef01 Odesláno 23. července Nahlásit Odesláno 23. července před 1 hodinou, JR_2010 napsal: Tak to bylo doposud, kapacita baterek byla vyjádřená v podstatě kapacitou nejslabšího článku = stačilo vyměnit ten článek a mohla mít teoreticky znovu 100%, teď už se ale dávají nový baterky, tam se články měnit nebudou, bude to jeden celek,ale jejich konstrukce je už, víceméně, "blbuvzdorná", je jedno, že se nabíjí do 100% a neřeší se ani předehřev. Možná mluvíš o Tesle a LFP bateriích, kterým nabíjení do 100% nevadí, naopak to je občas vyžadováno. Také Tesla skoro jediná nemá moduly, mění se celá baterie . Vyhřívání baterií je ale základ pro nabíjení v zimě.
Josef01 Odesláno 23. července Nahlásit Odesláno 23. července před 48 minutami, Pozorovatel napsal: IONITY kleslo někde k ČEZ, který mám od začátku na posledním místě.... Na ČEZ nabíjím jen v krajním případě, Ionty se mi nevyplatí platit paušál a za 21 Kč/kWh nabíjet je nesmysl, takže netuším, jak je to s údržbou.
JR_2010 Odesláno 23. července Nahlásit Odesláno 23. července před 51 minutami, Josef01 napsal: Možná mluvíš o Tesle a LFP bateriích, kterým nabíjení do 100% nevadí, naopak to je občas vyžadováno. Také Tesla skoro jediná nemá moduly, mění se celá baterie . Vyhřívání baterií je ale základ pro nabíjení v zimě. Mluvím konkrétně o koncernu, od příštího roku mají všechny nový modely nový baterky.
Josef01 Odesláno 23. července Nahlásit Odesláno 23. července @JR_2010 chápu, mluvíme o budoucnosti, to se všechno bude měnit. To s čím má přijít příští rok koncern, se bude týkat nejnovějších modelů ID.1, ID.2, Epiq a Cupra Raval. Podle mě je to změna spíše k horšímu, protože místo výměnných modulů bude Cell-to-Pack konstrukce – články už nebudou seskupovány do modulů, ale budou uloženy přímo v jednom bateriovém packu. Tedy zlevní to výrobu (to nutně neznamená levnější auto) a zdraží to opravy. Baterie se stále budou používat stejné tedy NMC a přijdou LFP. Nějaké Solid State baterie se očekávají kolem roku 2030. Předehřev baterií před nabíjením v zimě ještě dlouho bude potřeba.
JR_2010 Odesláno 23. července Nahlásit Odesláno 23. července Budou to LFP baterie a výrobci jsou si tak jistí spolehlivostí, že se v případě nějakýho excesu vyplatí měnit celej pack, než to rozdělávat a měnit modul...ono i dnes je celkem výjimka, když se musí baterka opravovat.
ATOM Odesláno 23. července Nahlásit Odesláno 23. července (upraveno) Solid state bude velky prelom. Dlouha zivotnost a vyresene chemicke starnuti baterie. Prvni nasazeni se ocekava do 3 let v luxusnich autech, predpokladam ze za dalsi dekadu jiz bude i v tech beznych nejlevnejsi EV. Koukal jsem na dokument o bateriich, CATL garantuje zivotnost milion km, ale zivotnost 12 let. Coz je jaksi v zemi, kde je prumerny vek auta 16 let, uplne k nicemu, respektive ne k tomu, aby se EV velmi rychle rozsirily a spalovaky rychle mizely. Upraveno 23. července uživatelem ATOM
skalis Odesláno 23. července Nahlásit Odesláno 23. července (upraveno) Jestli bude garance 12 let, tak než ty baterie odejdou, celá technologie se posune o parník dopředu. Pokud trh bude chtít provozovat EV auta tohohle stáří (dá se předpokládat, že proč by ne), tak bude existovat řešení i pro ojeté vozy. Nedělal bych si s tím teď starosti. Upraveno 23. července uživatelem skalis
Josef01 Odesláno 23. července Nahlásit Odesláno 23. července @JR_2010 Jasně, servisu je úplně jedno jestli bude měnit modul nebo celou baterii, čím dražší oprava, tím pro ně lepší. Dnes baterie, pokud nemají výrobní vadu, odchází minimálně, to už více odchází elektronika. LFP není žádný zázrak a má své výhody (nehořlavost, více nabíjecích cyklů, levnější výroba) i své nevýhody, mezi ty základní nevýhody patří větší hmotnost, horší zimní nabíjení a horší výkon v zimě, vždy je něco za něco. Zásadní obrat přinesou Solid-State baterie.
JR_2010 Odesláno 23. července Nahlásit Odesláno 23. července Tak úplně jedno jim to není, vyměnit celou baterku může mechanik s určitým stupněm proškolení a opravy pak může dělat už jenom ten s tím nejvyšším oprávněním, navíc, většinou se to dělá v rámci garancí, takže spíš opruz, než dobrej kšeft.
Josef01 Odesláno 23. července Nahlásit Odesláno 23. července To samé je u výměny modulů baterie. V podstatě je to práce na elektrickém zařízení. Dnes je oprava EV daleko lépe placená než u spalovacího auta.
JR_2010 Odesláno 23. července Nahlásit Odesláno 23. července No, nemáš pravdu, ale nebudu to tu plevelit, pro uživatele to není důležitý.
Josef01 Odesláno 23. července Nahlásit Odesláno 23. července (upraveno) Nevím přesně v čem nemám pravdu, tady je přibližný postup výměny modulu v baterii, což je podstatně složitější než výměna celé baterie. Obecný postup je přibližně následující: Diagnostika Servis nejprve pomocí diagnostiky ověří, který modul nebo článek je vadný. Změří napětí jednotlivých modulů, vnitřní odpor a stav izolace. Odpojení vysokého napětí Vozidlo se vypne. Vyjme se servisní odpojovač (service plug). Technik ověří, že na baterii již není nebezpečné napětí. Demontáž baterie Celý bateriový pack (cca 450 kg) se spustí z podvozku na speciální zvedací stůl. Otevření baterie Odšroubuje se víko baterie. Zkontroluje se těsnění a případná přítomnost vlhkosti. Výměna modulu Odpojí se vysokonapěťové propoje a konektory BMS. Vadný modul se vyjme. Namontuje se nový nebo repasovaný modul. Vyrovnání napětí (balancing) Toto je velmi důležitý krok. Nový modul nesmí mít výrazně jiné napětí než ostatní. Servis proto: buď nový modul předem nabije nebo vybije na stejné napětí, nebo provede vyrovnání pomocí BMS. Uzavření baterie Namontuje se nové těsnění. Provede se zkouška těsnosti. Montáž do vozu Baterie se vrátí zpět do podvozku. Připojí se chladicí okruh a vysokonapěťové kabely. Kalibrace Diagnostika smaže chyby. BMS se zkalibruje. Provede se test nabíjení a vybíjení. Upraveno 23. července uživatelem Josef01
JR_2010 Odesláno 23. července Nahlásit Odesláno 23. července Výměnu celé schránky s bateriemi může dělat proškolenej mechanik na nižší úroveň, opravu potom mechanik se vzděláním na nejvyšší level a s tím souvisí i řada dalších, dost zásadních nákladů pro celou firmu. 1
Josef01 Odesláno 23. července Nahlásit Odesláno 23. července Už chápu, mluvíš o opravách, které servis zpravidla nikdy nedělá, ten dělá jen opičí výměny dílů.
JR_2010 Odesláno 23. července Nahlásit Odesláno 23. července Tak to je úhel pohledu, jestli je výměna bateriovýho modulu oprava, nebo "jenom" výměna.
Josef01 Odesláno 23. července Nahlásit Odesláno 23. července (upraveno) Viděl jsem nedávno pěkné české video jak mladý šikula OPRAVUJE počítač z Tesly, jehož výměna by stála 290 tis. Kč. Nákladově to opravil za pár stovek, samozřejmě si tu práci nechá zaplatit asi opravdu dobře. Upraveno 23. července uživatelem Josef01
JR_2010 Odesláno 23. července Nahlásit Odesláno 23. července Tak paráda, už vidím, jak fabriky vobvolávaj šikuly, když dorazí zákazník s reklamací.
Josef01 Odesláno 23. července Nahlásit Odesláno 23. července Vůbec ne, firmy na to kašlou, díl se vymění a hotovo, zákazník zaplatí desetinásobek výrobní ceny a všichni jsou spokojeni, tedy kromě zákazníka jen jsem chtěl ukázat, rozdíl mezi výmenou a opravou.
JR_2010 Odesláno 23. července Nahlásit Odesláno 23. července Na tohle téma se dá diskutovat hodiny, najdeš mraky pro i proti, ale jako celek to není tak jednoduchý, jak to vypadá. A to nijak nezpochybňuju, že je plno šikovnejch lidí, kteří dokáží opravit neopravitelný a ušetří lidem velký prachy... 1
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se