Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Já platím 32k za Y včetně GAP. Stěrače už jsou nějaký ten měsíc v pořádku, tempomat funguje u nás normálně a něco jako FSD v EU zatím nikdo nemá, takže stěžovat si, že to stojí 30k... Sám bych si teď asi vybral GLC.

Odesláno

Kamarad by mel mit novou Y nekdy v zari (objenanou v cervnu), tak schvalne vyzkousim, ale ja to chapu tak ze do kvetna mely Tesly v zakladu Basic Autopilot, ktery byl vlastne adaptivni tempomat s aktivnim drzenim v jizdnim pruhu.

Od konce kvetna uz Basic Autopilot neni, takze pokud clovek nebude platit mesicni predplatne, tak bude mit pouze tempomat, ale bez aktivniho drzeni v (stredu) jizdniho pruhu.

V EU sice musi byt system zamezujici opusteni jizdniho pruhu, ale to neni to same jako aktivni drzeni v jizdnim pruhu. Treba se mylim a Tesla bude mit stale oboje i bez placeni. Zkousel jsem ted jeste googlovat, ale definitivni odpoved jsem nenasel. Tak snad v zari otestuju na nove vyrobene Tesle.

Odesláno
před 8 hodinami, wawrik napsal:

Ja som mal už dávnejšie podozrenie, že prechádzaš na temnú stranu :D Predať kilo, sodomagomora...

Musím přiznat že mi to proběhlo hlavou, přednesl jsem to doma a málem mi hlavou projela katana. Takže zůstane 😂. Že nekecám 😬😀

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Odesláno

Mně se elektrikou zaplňuje okolí. Dva kamarádi si teď pořídili lehce ojeté ID. Jeden vyměnil fabku za ID3 a druhý Golfa Alltracka za ID5 GTX. Oba nadšení. Ten s ID5 to střídá s firemní Kiou EV3 tuším a VW prý znatelně lepší. Jediné, v čem má Kia navrch je prý lehce nižší spotřeba. 

Odesláno
V 14. 7. 2026 v 15:33, DavidLC napsal:

Ty máš Audi,Mercedes, jestli se nepletu, to nemusíš na prohlídky (placené) kvůli záruce ? Jak jsem psal, Hyundai jsem se ptal na servis a měl jsem pocit z bláboleni technika, že se cifrou pomalu blížím benzínovému... ale nejezdit, nemám záruku....nějak nevím...

Hyundai musíš jezdit na servisky a to přesně na čas. Jinak jsi bez záruky. Hodinovka za prohlídku u EV je mnohem vyšší než u spalováku. Prostě ten drahý olej někde musíš nahonit...

• Dát hlas 1
Odesláno
V 14. 7. 2026 v 22:02, Josef01 napsal:

@DavidLC  EV musí na servis jen proto, aby servisy vydělávaly peníze, jinak je to celé samozřejmě nesmysl. Kdyby nebyly baterie pod zárukou s povinností pravidelné garanční prohlídky, tak se na servis každý vykašle.

A nakonec zjistíš, že na té garanční prohlídce stejně nic s tou trakční baterií nedělají. Nic neměří, jen mrknou na spodek, jestli tam není díra. Ale změří tí 12V baterku a řeknou si o výměnu... Je to fakt komedie a Tesla je v tomto daleko napřed. 

• Like 1
Odesláno

@kloubik @Mr. Sandman Jak je to u Tesly s placením za konektivitu? Viděl jsem to o čem píše Kloubik, že bude nějakých 2400-2500 Kč měsíčně za autopilota/FSD. Platí se i něco za SIM, konektivitu nebo něco podobného?

U mojí KONY bylo 5 let zdarma a teď platím 750 Kč ročně.

Odesláno (upraveno)

Ohledně pojistek je tak velký rozptyl, že za stejné auto může někdo platit 16 tis. a taky 35 tis., záleží na spoustě parametrů té pojistky. Nakonec také záleží jak pojištěný tu pojistku využije. Já sice platím pojistku 35 tis. ročně na Audi, ale zaplatil jsem za 4 roky 145 tisíc a vyčerpal 180 tisíc :D .

Upraveno uživatelem Josef01
Odesláno (upraveno)

Ahoj,
vybiram nove auto jako nahradu za ID7.

Vybral jsem si par favoritu, ktere chci vyzkouset a snad z nich vyberu viteze .. a nebo budu vybirat dal, protoze to je to nejkrasnejsi :)

Kdyby jste chteli doporucit neco dalsiho budu jen rad, pozadavky jsou vicemene idealne 800V architektura nebo pri 400V alespon agresivni krivka dobijeni na rychlonabijecce (napr. 400V Volvo EX90 na 75% stale tlaci vykonem pres 130kw). Dale by se do nej mela vejit 4 clena rodina na hory i na tydenni dovolenou v CR. Zimni dojezd idealne 400km (otocim z Kolina Brno a Plzen bez nabijeni a do Bratislavy, Ziliny a Mnichova dojedu bez zastavky).
Cenove okolo 2M max - zalezi na sleve, jako priklad muzu uvest Q6 a EX60, ktere obe vyjdou neco pres 2M s dph v ceniku, ale Audi mi dalo 29% a Volvo 11% slevu :).

Co si pujcuji na vyzkouseni:

Volvo EX90 - pujceno na tyden, najeto cca 1400km (nize moje pocity)
Hyundai IONIQ9 - mam ted pujceno na tyden, aktualne najeto cca 800km (nize moje pocity)
Kia EV9 - budu mit pujceno posledni tyden v cervenci
Audi Q6 eTron - budu mit pujceno na tyden v srpnu

Volvo EX60 - dnes na 30 minut testovaci jizda v Cardionu (na delsi dobu pujde az v zari)

Co jeste zvazuji: 
BMW iX3 - auto se mi nelibi, ale dle recenzi je to soucasne spice evropske BEV produkce
Skoda Peaq - auto se mi libi, jen me stve mala baterka a stejna 400V platforma MEB, jakou mam ted, takze zadny tech posun. Velka vyhoda je take cena, kdy hned par dni po objednani nabidl dealer 22.5% z ceniku a vychazi to opravu skvele.
Mercedes GLB EQ - auto se mi libi, baterka mi prijde mala na 7 mistne auto

VOLVO EX90:
Byl to muj absolutni favorit a po aute jsem touzil a jak uz to tak byva, tak jsem byl po tydnu a 1400km celkem zklamany a to predevsim, pokud srovnam to srovnam s auty o milion levnejsimi.
Nejvetsi highlights za me jsou skvelej vzduchovej podvozek a audiosystem, kterej je teda famozni.
Dale dostatek vykonu - jede to jak prase, ikdyz to je tank. Nadhera.  

Za nehorsi povazuju, ze mi vubec mi nesedlo bocni vedeni sedaku a narozdil od bocniho vedeni operaku nelze nastavit. Nejdou koupit ani jine sedacky. Nedokazal jsem se uvelebit a jizda vlastne byla v kombinaci s neodvetravanymi sedaky fakt nepohodlna. Pamatuju si, ze starsi generace XC90, mela kresla/sesle, ve kterych se dalo jet 10 hodin, bohuzel to zde neni.

Dale mi moc nesednul obecne teplotni komfort v tom aute. Vetsinou mi bylo fakt vedro, obcas fakt zima, malokdy prijemne. Z panorama okna salalo vedro a nelze nijak zatahnout - nechapu.

Tempomat/autopilot pouze do 150kmh? Vtip.  
Nepodsviceny tlacitka na volantu? Vtip.  

Trosku me stvalo, ze se vse nastavuje pres infotainment od zrcatek po volant, ale vlastne se to udela jen jednou.

Co me prekvapilo, ze za sebe v takto velkem aute nedam autosedacku s velkou otocnou zakladnou aniz bych si ubral na komfortu. Uz s ni teda koncime a budeme kupovat mensi sedacku pro vetsi dite, ale i tak.  

Nechapu sedacky bez odvetrani - silenost, ale to je nastesti pouze vec konfigurace.  
Spotreba je naprosto silena a to jsem jezdil sam nenalozenej. Prakticky s tim ujedu stejne jako se svoji ID7, ktera ma ale o 40%! mensi baterku 🙂

Suma sumarum moc nerozumim tomu, kdo si to za 2.6milionu koupi...

VOLVO EX60:
Nejnovejsi platforma Volvo a s motorizaci P12 dokonce 112kwh baterky. Cenove daleko priznivejsi nez EX90. Dneska jsem mel moznost ho 30 minut ridit a urcite postupuje do dalsiho vyberu, resp. na delsi vyzkouseni. Obratne, silne, velikostne nejspis dostacujici. Divnej malej volant a zajimave resenej kufr s dirou do spodniho patra :)

HYUNDAI IONIQ9:
Je velika skoda, ze se pohodlnost a vzdusnost interieru hyundai nemuze zkombinovat s audiem, vzduchovym podvozkem a se zpracovanim interieru EX90.

Mam za sebou asi 800km a pred sebou jeste 3 dny, ale uz muzu rict, ze infotainment je strasne zastaraly a pomaly. Nepohodlne se i ovlada matlanim po vzdalenem displeji. Zpracovani a kvalita velmi pohodlneho interieru mi prijde jak v Tusconu za 500k, levne plasty, levna kuze (kozenka?) atp. I opotrebeni interieru je po 29k km velmi znat. Ale tohle 6 mistne auto v caligraphy vybave je asi za 2.3 nebo 2.4 mega.

Autu chybi vykon, nema typickej elektrickej kopanec a oproti ID7, EX90 i EX60 tomu proste chybi kone, resp. koni je mozna dost, ale na 3t auto to nestaci.

Spotreba na urovni EX90, ale vetsi baterie 110kwh a rychlejsi dobijeni je zde velkou vyhodou. Sice nizsi machr index, ale svezeni za me rozhodne lepsi nez EX90, ikdyz vzduchovy podvozek tomu chybi. Auto je i objektivne vetsi nez EX90 - je to opravdovy mastodont. Dneska jsem jel z brna do prahy, dalnice 150-160 za 28kwh, s ID7 bych to stejnym stylem jizdy ve stejnem pocasi dal urcite pod 20, mozna okolo 18.

Rozciluje me vibrace zpetneho zrcatka, skoro mi to privozuje epilepticky zachvat - opet jsme u bidneho zpracovani. Velmi rychle jsem si zvyknul na kamery a displeje misto bocnich zrcatek. Take autopilot/tempomat obcas funguje zmatecne a pomalu - mozna nejaka starsi generace?

Panoramaticke okno je oteviraci, ale navic kompletne zatahovaci roletou! Tady nekdo premyslel.

Suma sumarum zpracovani obcas na urovni i30, pohodlna masazni a odvetravana kresla ve vsech radach! Spotreba na urovni tanku a odvezete materskou skolku i s lyzarskou vybavou. Pokud neresim machr index, velmi pravdepodobne bych si Hyundai objednal spise nez EX90 a jeste mi zbyde na fabii.

Upraveno uživatelem Qwuiddo
  • Like 2
Odesláno

Ja jsem v ev9 seděl zrovna ve středu ale jenom krátký staticky test. To auto se mi dlouho hodne líbilo, takze jsem se na to moc těšil, ale presne jak říkáš u EX90, s velkými očekáváním přichází i velke zklamání. To co popisuješ u ioniq9 bych asi řekl presne i o ev9. Ja bych teda vypíchl primárně mizerné sedačky a interiér, co po třech letech vypadal uz velmi unaveně. Velikostně mi to vevnitř prislo mensi, nez z venku, jako dát za to 2 míče bych se velmi zdrahal (naštěstí to neni moje cenová kategorie a otazka vic nez hypotetická 😄 )

I kdyz v jine cenovce, machrindexu a trochu i určení a zastala platforma, ale co id.buzz? Ušetříš pulku a ten prostor dostaneš taky a ve finále se s tim bude mozna i lip parkovat 😄

v téhle kategorii jsem teda jeste byl projet PV5 a pro me se z toho stal velký favorit na budoucí nákup, pro tebe ale je to samozřejmě úroveň hanspaulka vs premiér league.

Odesláno

@Qwuiddo  Čínská Volva bych úplně vynechal, spotřeba byla vždy jejich slabina a EX60 to dohání extra velkou baterií 112 kWh. Bohužel mi přijde, že všechna asijská auta jsou velikostně dělaná na zadky malých lidí, takže jsem na většině jejich sedadel seděl i na jejich postranním vedení místo jen na sedáku a to mi stačí sedák široký 37 cm. Pokud chceš dojezd 400 km v zimě, podle mě Audi A6 Sportback a MB EQS 450+. Ostatní auta v zimě v -10° C úplně bez šance na rozumný dojezd 400 km, tím myslím, že ještě musí něco v baterii zbýt v místě dojezdu, třeba 10%.

Odesláno (upraveno)

@Josef01

Ahoj, A6 sportback se mi velmi libi, ale zcela nepochopitelne vychazi o parnik draz nez q6 etron, ikdyz na nej audi da stejne jako na q6 temer 30% (mam potvrzeno).

Hacek je v tom, ze Q6 zacina v konfiguratoru rovnou s 285kw 4x4 quattro, ktery je automaticky spojeny s 100kwh baterii a dalsi vybavou.

A6 zacina na stejne cene, ale vlastne o 2 levely niz s baterkou 83kwh a vykonem tusim 150kw a kdyz si chces doklikat na uroven Q6, resp. na tu vyssi baterku 100kwh, tak jsi razem o 300 tycek vys a jeste sis tam nedal ani matrix, hud, vzducovej podvozek a tazne.

eqs450 je pro me cenove mimo

ad asijska auta a sedaky -> ex60 ma lepsi sedak nez ex90

Odesláno

@Qwuiddo  Podle mě jiné auto ten dojezd nedá, možná vyjma ještě X3 50, ale Audi Q6 je podle mě bez šance. To bys musel jít do čínského např. ET7 nebo EL6 150 kWh.

Odesláno (upraveno)

@Josef01

Mno 400km neni uplne dogma, ale s ID7 me v zime velmi limituje, ze na jedno nabiti neotocim Brno ani Plzen, pripadne obcas nedojedu do Bratislavy bez zastavky.

V lete tenhle problem nemam :)

Ja videl na fdrive zimni dalnicni test q6, kdy jela rodina nalozena se dvema detma na hory a dali 350km, takze kdyz pojedu sam, myslim si, ze to je datelny :).
Bohuzel to v zime neotestuju, budu to mit pujceny v srpnu, ale aktualne to je favorit.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...