geometr Odesláno 14. srpna 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 14. srpna 2023 (upraveno) V 9. 8. 2023 v 16:41, JR_2010 napsal: Mně tam jenom nějak nesedí ta potápěčská luneta ve spojení s nadzvukovou rychlostí... Jo. Takovej trošku paskvil. Ta luneta na tom vypadá strašně. Asi jako logaritmická stupnice na potápkách. Upraveno 14. srpna 2023 uživatelem geometr Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Ivan Lelák Odesláno 15. srpna 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 15. srpna 2023 V 10. 8. 2023 v 11:20, Lookyn napsal: Hezká hodinka ale ta plechová spona na hodinkách za 220k... Spona je titanová, mám ji u koženého řemínku na jedné z předchozích limitek (MIG-15) a je, aspoň dle mého, skvělá. Ty hodinky se mi líbí. A čím déle se na ně dívám (a to zatím jen na fotografii), tím se mi líbí víc. Na druhou stranu mám ale pár připomínek. Hodinky jsou inspirované letectvím, jmenují se MACH podle jednotky nadzvukové rychlosti, jak je uvedeno na stránkách výrobce. Nevzdávají hold ani panu Machovi, ani prvnímu pokořiteli rychlosti zvuku, CH. Yeagerovi, ani jeho letounu Bell X-1 či místu, kde k tomu v roce 1947 došlo. Prostě MACH, hodinky vzdávající hold nadzvukové rychlosti. Pro mne je to takové neurčité, ale budiž, i to je téma. Jak jsem psal, hodinky jsou krásné, ale přijdou mi bez většího nápadu. Damašek, novoměstské oblouky vtisklé do struktury, to mi je u hodinek vzdávající hold nadzvukové rychlosti celkem fuk. Nevidím vlastně nic, co by připomínalo nadzvukovou rychlost. Třeba zvýrazněnou malou část lunety nebo ciferníku, odpovídající rychlosti zvuku, takovou mini tachymetrickou stupnici jen s jedinou rychlostí. Mám nedávnou limitku MIG-15 a tyhle hodinky je navíc tak trochu kanibalizují. Snad s jednou výjimkou, kterou bych toleroval - MIGy jsou titanové, MACHY mohly být také a damašek bych si schoval pro jinou příležitost. Korunka je už titanová, i spona (někdo někde kritizoval, že je hnusná "plechová", za mne je ovšem super), ale kromě čela korunky jsou úplně stejné jako u MIGů. Možná mohl být na sponě místo novoměstských oblouků (které se mi jinak líbí a sponě sluší) název limitky, který mi na pouzdru nepřijde dobře viditelný. Podobný, možná stejný je tvar pouzdra i vroubkování lunety, u kterého v případě MIGů mi bylo řečeno, že odpovídá turbíně MiG-15. A nakonec šrouby na dýnku, které prý u MIGů připomínají kontrolní víčka na MiGu-15, tady jsou úplně stejné. I kdyby ty věci nesymbolizovaly prvky MiGu-15, asi bych váhal je použít v tak krátké době u další letecké limitky, navíc za za výrazně vyšší cenu. Je možné, že je to záměr a ELTON to bude na leteckých hodinkách používat častěji, já osobně bych byl v tomto případě víc "nadzvukově" kreativní". Nicméně opakuji, hodinky se mi líbí a přeji jim úspěch. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Honza.manta Odesláno 16. srpna 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 16. srpna 2023 Hmmm ... Teď jsi mne nalomil. Jdu se "převléci", dneska do práci v MIGu 15. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Ivan Lelák Odesláno 16. srpna 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 16. srpna 2023 před 18 minutami, Honza.manta napsal: Hmmm ... Teď jsi mne nalomil. Jdu se "převléci", dneska do práci v MIGu 15. To jsme dva.. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
OndraPod Odesláno 16. srpna 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 16. srpna 2023 No ty hodinky i vypadají jako Mig 15 light, abych byl upřímný... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Ivan Lelák Odesláno 5. září 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 5. září 2023 V 16. 8. 2023 v 19:10, OndraPod napsal: No ty hodinky i vypadají jako Mig 15 light, abych byl upřímný... Souhlasím, příbuznost je zřejmá. V sobotu jsem byl v Eltonu, měli Den otevřených dveří a hodinky byly vystaveny ve vitríně. Musím říct, že naživo jsou hezčí než na fotkách, jsou opravdu krásné. Elton příbuznost s limitkou MIG-15 nezapírá, hodinky byly vystaveny s modelem MiG-15 a když jsem u vitríny stál, mladší zaměstnanec je zrovna popisoval skupince návštěvníků. Dle mého neobratně, hodinky prý navazují na předchozí limitku MIG-15 a dál popisoval spíš hodinky MIG-15, aniž by tam byly, místo aby mluvil o vystavených MACH. Nakonec si mne všiml a povídá "Tady pán je má zrovna na ruce, mohl byste nám je prosím ukázat"? Prvky hodinek MACH, konkrétně vroubkování lunety a "křížové" šrouby na dýnku, opravdu vztáhl k letounu MiG-15 i limitce MIG-15 a tím je příbuznost jasná, což mne trochu mrzí, i když chápu, že chtěli v Eltonu ten potenciál vytěžit. Přestože se hodinky jmenují MACH, v brožurce k hodinkám není o rychlostní bariéře ani zmínka, jen úzká souvislost s letectvím, v tomto případě vojenským, resp. stíhacím. Ale tím, že MACH vznikl po MIG-15 a navazuje na něj, možná jde i o připomínku příběhu, kdy se československé letectvo postupně, s dalšími letouny, dostávalo k rychlosti zvuku. Je tedy možné, že příští limitka bude MIG-19, po prvním nadzvukovém letounu, který u nás létal a stejně jako MiG-15 se u nás i vyráběl. Ale to spekuluji, v každém případě se ELTONU omlouvám, myslel jsem, že hodinky měly být oslavou dávné letecké rychlostní mety, ale tak to není, je tam jen širší souvislost. U některých limitek má ELTON příběh v hodinkách více promyšlený a dopracovaný, u některých limitek se jim to myslím vede méně a tohle je zrovna ten případ. Možná jsem jen namlsaný příběhy v limitkách MIG-15 LE nebo Nebeští jezdci LE a jejich prezentacemi. A navíc to není zdaleka jen případ limitek z Eltonu :-). Upřímně, kdybych ty peníze měl, resp. zrovna je chtěl utratit za hodinky, koupím je. Opravdu se mi líbí, titanový damašek je nádherný a hodinky si svou cenu jistě podrží. Ale prý už jsou stejně vyprodané.. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Tomino2007 Odesláno 5. září 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 5. září 2023 Supr a zajímavé informace. Díky Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
sibirnaya Odesláno 5. září 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 5. září 2023 Kdyby Prim delal neco tak vychytanyho, jako byly chronomagacky nautily, tak stojej pul mega... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Bert Odesláno 5. září 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 5. září 2023 Amen. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
atim Odesláno 5. září 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 5. září 2023 Nebo Jen počkej! Tyhle limitky chnmgu byly dotažený do super detailu, no Amen náčelníka mluví za vše… Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se