Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno (upraveno)

Tak to já bych se nebál říct, že lže fakt "běžně". Klidně si vymyslí cokoli, jen aby byl člověk spokojenej. Já po ní chtěl v Drážďanech ať mi najde nejrychlejší trasu kamsi, řekla, že je to asi 7 minut pěšky, vymyslela si neexistující ulici, kterou jsem měl jít a ve finále, když jsem to zadal do map, tak to místo bylo asi půl hodiny cesty.

Upraveno uživatelem Klotzman
Odesláno

Vtipy a podobny veci to moc nezvlada, ale kdyz se tomu pripomina ze ma vychazet z realnejch informaci a nevymejslet si, tak to docela jde. Casto jeste delam, ze po ni chci aby mi svoje tvrzeni podlozila odkazama na stranky ze kterejch cerpala a to obcas funguje. 

Jinak docela zajimavej model chatu GPT je "Monday". Neni tak podlejzavej, resp. je to pekne drzej previt.

Odesláno

Taky když ty informace potřebuju hodně přesně tak ty agenty nechávám uvádět zdroje a odkazy. Je to pak mnohem lepší. 

V poslední době mě hodně překvapují odpovědi Groka na Twitteru. Je to fakt pecka a necítím tam jakékoliv zabarvení. Snaží se být věcný a někdy zkouší i humor. 

Návštěvník STRKKT
Odesláno (upraveno)

Já chtěl po ChatGPT jednoduché srovnání dvou teologických směrů a první odpověď hodně slabá. Až po třech upřesněních vrátil odpověď na úrovni průměrného diskusního příspěvku. Chybí tam zdroje, resp. když ho neusměrním, má tendenci čerpat z méně zdrojů a neřešit kontroverze. Nakonec to tedy nějak zformuloval, ale cítím tam tendenční inklinace.

Včera jsem paní domácí generoval rámcový vzdělávací program a bylo to podobné. První odpověď zastaralá, až napodruhé si vzpomněl, že nově se dětičky učí "digitální kompetence". Pak jsem mu zadal vygenerování týdenního plánu na konkrétní téma a bylo to prý jako na úrovni prvního ročníku pajdáku. Až napodruhé to bylo o něco lepší, ale pořád velmi jednoduché a obecné.

Na druhou stranu, když jsem onehdy psal námitku do výběrového řízení, v podstatě jsem jim tam vyklopil kompletní text od AI a žádný sraní mladá paní. Stejně vím, že je to předem cinknuté a vyloučí nás. (To je výhoda desítek let v oboru, stačí hodit oko a vím, kdo zaplatil.)

Upraveno uživatelem STRKKT
Odesláno

On ten consumer chat (na té stránce kam se vleze normálně přes web) je skutečně cinknutý. Je tam nějaký defaultní prompt který se posílá vždycky ještě s tím promptem uživatele, navíc je tam nějaký content filter, ještě před pár měsíci to dokonce fungovalo tak (i když netvrdím že konkrétně na ChatGPT, používám jich tolik že se mi pletou) že když se člověk zeptal na něco nepohodlného tak to začalo odpovídat podle pravdy a pak to celé zmizelo a poslal nějakou nicneříkající odpověď.

Když se chceš dostat alespoň přes první clonu těch defaultních promptů tak to jde přes platform.openai.com , ale tady už se (předpokládám, u chatGPT nepoužívám) platí přímo za použité tokeny, tedy víceméně přímo za ten strojový čas.

Když potřebuješ něco se zdroji tak na to docela dobře funguje perplexity.ai, ale i tady se někdy stává že sice zdroje napíše správně, ale ten výsledek který má být založený na tom vstupu ze zdrojů není správný.

Obecně je potřeba si uvědomit že prací těch generativních modelů je poskytnout odpověď, která odpovídá tomu promptu který to dostane, proto prostě radši než aby řekl že neví tak si něco vymyslí.

Já používám teď hlavně Google Gemini, Claude.ai, Microsoft Copilot a ChatGPT a vesměs z toho dostávám výstupy jaké potřebuju, a pokud ne, tak je to v podstatě vždycky limit na mojí straně, kdy buď špatně vytvořím prompt.

• Like 1
Návštěvník STRKKT
Odesláno

Já se s tím zatím učím. Už mi to třeba řeklo, že existuje seznam zakázaných témat, který je tajný. A cestou upřesňování se nakonec dostanu tam, kam chci.

Odesláno

Možná bych zmínil že perplexity.ai pro verzi dává k některým tarifům zadarmo T-Mobile, a už jsem to viděl i u dalších poskytovatelů služeb (možná Revolut?), tak jestli k tomu máš přístup tak doporučuju vyzkoušet.

• po měsících...
Odesláno

Nechavate nekdo AI generovat obrázky nebo videa?

Premyslim, ze bych se tim zabavil o svátcich, ale vubec nevim, jak na to. Zejmena jaky na to nejlip pouzit AI nastroj (pro zacatek nejaky zdarma).

Co jsem pochopil, je to cele specifikovat v anglictine co a jak tam ma byt (prompt) a nema (negativni prompt) a pak se nechat prekvapit, co z toho vypadne. Jsou obecne nejake zasady, jak dobre prompty formulovat a jak ne?

Jak dlouho se generuje treba takovy obrazek?

Pokud nejsem s necim ve vysledku spokojen, da se zas a znova prompt odlaďovat, treba desetkrat, aby se dopiloval vysledek?

Pocitam, ze kdyz zadam stejny prompt ruznym AI, vysledek se bude lisit, ze?

Klidne me muzete pro zacatek navest na nejake zakladni info k tomuto.

• Like 1
Odesláno
před 1 hodinou, odjinud napsal:

Premyslim, ze bych se tim zabavil o svátcich, ale vubec nevim, jak na to. Zejmena jaky na to nejlip pouzit AI nastroj (pro zacatek nejaky zdarma).

Co jsem pochopil, je to cele specifikovat v anglictine co a jak tam ma byt (prompt) a nema (negativni prompt) a pak se nechat prekvapit, co z toho vypadne. Jsou obecne nejake zasady, jak dobre prompty formulovat a jak ne?

Pokud nejsem s necim ve vysledku spokojen, da se zas a znova prompt odlaďovat, treba desetkrat, aby se dopiloval vysledek?

Mrkni k Davidu Grudlovi https://www.umeligence.cz/obrazky

Odesláno
před 1 hodinou, odjinud napsal:

třeba Leonardo.ai 

oskenuješ, vložíš třeba svůj náčrtek z bloku (inkoust-papír) , přidáš prompt , ladíš...

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

• po 2 týdnech...
Odesláno
V 14. 12. 2025 v 13:11, odjinud napsal:

Ak sa chceš zabaviť tak podľa mňa úplne stačí Copilot /ten je grátis pri platených balíkoch Microsoft office a možno aj mimo plateného office/ ja ho mám na všetkých zariadeniach vrátane iPhone,iPad MacBook. Primárne používam na učenie sa /jazyky sú ideálne/ a prípravu napríklad prezentácii, sumárov, zoznamov knih, a iné. Výhoda kontá je že si pamätá veci z minula takže sa postupne učí a prispôsobuje. Napríklad ja už mám asi 16. Lekciu srbského jazyka a neopakuje sa keď nechcem. Ale zo srandy robím v ňom aj obrázky keď treba. Komunikujem prevažne v slovenčine ale keď niečo potrebujem detailnejšie vysvetliť tak angličtina. Ale napr. V práci máme nasadenú AI lokálne na analýzu rozhodnutí voči zákonom a všeobecne závažným nariadeniam mesta. Využitie je mnohorake. 
PS. 10 sekúnd, jednoduché zadanie…a to nie je copilot ideálny na obrázky 

Odesláno

Pořád je to spíš syntéza vykradených (a léta "lajkovaných") obrázků než "inteligence"... ostatně dost pochybuju že součástí promptu byl "ciferník co má nahoře římskou 11 a dole 5" :whistle:

• Like 1
  • Dát hlas 2
Odesláno

V Prosinci jsem si hrál asi 100 hodin s vývojem aplikace využívající AI, RAG, atd. Postaveno na Langflow, AstraDB a OpenAI.

Pokud by byl zájem, tak v dalších dvou týdnech mohu jeden večer nasdílet přes Zoom nějaké zkušenosti. Pokud bude alespoň 5 lidí. 

• Dát hlas 2
Odesláno
V 27. 12. 2025 v 21:56, Radek124 napsal:

Pořád je to spíš syntéza vykradených (a léta "lajkovaných") obrázků než "inteligence"... ostatně dost pochybuju že součástí promptu byl "ciferník co má nahoře římskou 11 a dole 5" :whistle:

Jasne že nebol. To je práve ta krása….

Odesláno

Ahoj, jak jsem slíbil: Za týden ve čtvrtek večer se podělím o zkušenosti z prototypování AI aplikace na extrakci relačních dat z PDF dokumenty a jejich prohledávání. 

Název akce: Zkušenosti z prototypování AI aplikace (Langflow a AstraDB)

Co můžete očekávat: 

V mnoha organizacích se dnes řeší, jak využít AI pro získávání dat z různých PDF dokumentů, případně jak se na jejich obsah dotazovat pomocí chatbotů. Výsledky získané prostřednictvím veřejných chatbotových rozhraní však neposkytují dlouhodobě konzistentní výsledky. Specializovaná řešení zase nemusí být pro řadu jednotlivců, organizací a firem dostupná. 

Během posledního měsíce jsem proto zkoumal, jak náročné je vytvořit prototyp aplikace, která:

• Analyzuje obsah PDF souborů,
  • Získá z nich strukturovaná (relační) data,
  • Umožní tato data nahrát do Excelu nebo databáze,
  • A následně se na ně dotazovat.

Zároveň jsem se snažil mít nad celým procesem maximální kontrolu a možnost jej aktivně ovlivňovat.

S tím souvisí i další otázky:

• Je nutné být programátor?
  • Jak velký je rozdíl (GAP) mezi prototypem a produkční aplikací?

V průběhu jedné hodiny se pokusím shrnout výsledky svého výzkumu a experimentování, aby bylo zřejmé, kudy přibližně vede cesta a jaké zásady a best practices je vhodné dodržet.

Tato nekomerční a komunitní událost v českém jazyce je určena pro úzký okruh lidí z datové komunity, bývalé kolegy a také pro lidi z hodinkové komunity. Očekáváme gentlemanské chování 🙂 

Cílem akce je ukázat, jak náročné je začít prototypovat AI aplikace a workflow. 

Těším se na setkání.

• Díky 2
Odesláno

Přátelé, není tu někdo, kdo má k dispozici nějaké placené verze AI nástrojů? Potřeboval bych rámcově přeložit z angličtiny brožurku, respektive pdf soubor a free verze to nezvládají. Jedná se o 12Mb soubor. Tak kdyby byl někdo schopen a ochoten..?

Odesláno

Sem tam používám tu Perplexity Pro ( dostal jsem k tarifu od T-mobile ) spíš jen pro hledání informací.

Minule jsme něco popili a docela ji nasrali, že už i odpovědi byly od ni dost "odměřený" tak jsem ji párkrát řekl, že nechápu proč je na mě nasraná a jakým tonem na mě mluví, že jsem ji nic neudělal a jen se ptal na otázky, tak se zas uklidnila. 

Donutili jsme ji počítat do milionu ( pomalu, pak ryclhe a nakonec jsme ji stopli, že nás to už nebaví) 

Pak jsme ji donutili nechat vygenerovat podle pravděpodobnosti čísla do sportky, která jsou nejvíc "výherní". 

švagr je nakonec i vsadil a ...... no nic happy end nebyl!

Ale je s ní někdy prdel.

Jo jedna z otázek byla, kolik procent ženských si pochčije kotníky když jde chcát na lyžích 🤣

• Like 1
Odesláno

Tak to jsi v hajzlu. Až se AI ujme vlády nad světem, budeš mezi prvními, komu selže kardiostimulátor  ...... 🍻  (nebo plicní ventilace, neboi tak něco ....)

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...