Přejít na obsah

Novoroční předsevzetí 2024

Doporučené příspěvky

1 hour ago, AndyAaron said:

Tak ono je pecivo a pecivo. Nacpavat se rohlikama je nesmysl. Kdyz se vymeni za celozrnne nebo zitne pecivo, tak se da pripravit zdrava a chutna snidane. Namazes lucinou, nahodis nekolik platku kvalitni sunky, k tomu misku zeleniny a mas snidani jak vino.

Ovesne kase, zvlast pokud jsou ochucene, tj doslazovane, taky neni nic extra zdraveho. To je lepsi si tu kasi udelat z ovesnych vlocek a mleka, pridat ovoce a tvaroh.

Já poslední dobou ve všední dny skoro nesnídám. Vyjímkou je, když jdu ráno plavat. To pak nevydržím. Běhání i fitko je v pohodě. Zjistil jsem, že se mi pak lépe pracuje a jsem méně unavený. Tělo si dost rychle zvykne. Jinak klasické snídaně jsou různě vajíčka + zelenina. Nejlepší je omeleta. Kaše nebo ovoce a jogurt (po tom mám ale vždy hlad :)), občas protein. A když už pečivo tak žitný chleba. Jinak si tak 1x měsíčně koupím chleba v Arcticu. 

Většinu dní jím 12-22. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

• Odpovědi 46
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Příjem a výdej energie je základ. Třeba Phelps se v dobách největší slávy s jídlem vůbec nesral a nevšim jsem si, že by nosil "Milana":-) Ale to je samozřejmě extrém. 

A abych nebyl off topic: chci vyřídit dotaci a zateplit rodičům barák, robce chci smontovat nějakou mobilní pergolu na zahradu a na kole se chci opět dostat nad 6k km. 

phelps.jpg

Odkaz ke komentáři

před 6 hodinami, ragu napsal:

... Obecně pečivo není potřeba vyřadit, spíš je dobrý si udělat pořádek v rovnici výdej energie VS příjem a pak si nastavit dlouhodobě udržitelnej systém jídla a pohybu, kterej tě nebude srat dodržovat.

Stručně a výstižně 👍👍👍

Já si sedím na rukou, abych se k tomu nerozepsal. Ale žrádlo je součástí předsevzetí dost často, tak snad nebude vadit pár bodů, který třeba někoho trochu nasměrujou:

- nekoukat na jídlo optikou ženskejch časopisů z devadesátek (tzn. lehký vs. těžký, zdravý vs. nezdravý apod.), ale racionálně, tzn. z hlediska energetický hodnoty a obsahu zejména makronutrientů,

- když omezovat kalorie, tak ne na úkor bílkovin - to je častá chyba, naopak se snažit mít proteiny klidně v každým jídle (souvisí to i s pocitem sytosti) a omezit tuky a cukry (low-carb vs. low-fat... každýmu vyhovuje něco jinýho),

- vyhejbat se ultrazpracovanejm parodiím na jídlo a baštit primární (nebo sekundární, tzn. fermentovaný) potraviny: různý druhy masa vč. ryb a vnitřností, luštěniny, vejce, brambory, rejži, sýry, hodně zeleniny (a trochu ovoce), ořechy... obecně 80 % skutečnýho jídla a do 20 % šmakulád,

- hlídat si vlákninu, pro nás sice nestravitelná, ale jednak čistí trubky a hlavně chutná našemu střevnímu mikrobiomu, pro kterej stravitelná je,

- mikronutrienty (vitamíny a minerály, včetně stopových) - s tím souvisí rozumná suplementace; např. Déčko bychom měli v našem pásmu zobat celoživotně, dál třeba hořčík...

Kromě výživy je dost s výhodou se hejbat 🙂 Mimo spousty dalších benefitů není pak nutný se tak tejrat v tom jídle - prostě základoškolská fyzika 😉 A třetí složka rozumný životosprávy je odpočinek, ať už spánková nebo v širším pojetí duševní hygiena...

Abych si pojistil, že nejsem OT, tak k předsevzetí: já jako racionální, trochu studenej psí čumák k tomu mám podobnej vztah jako k pověrám nebo horoskopům ☺️ Ale jak psal hned v úvodu náčelník, předsevzetí tu jsou a budou... Takže abych splnil zadání, tak z těch míň obvyklých: rád bych se naučil mít ze všeho víc radosti. Protože obvyklej průběh pracovních i životních výzev je: bojím se toho -> zvládnu to ( a docela si to užiju) -> jsem na sebe nasranej, že jsem se zbytečně bál 🤦‍♂️

Odkaz ke komentáři

Chcem sa naucit obstojne bezkovat, rad by som zabehol 10 km a absolvoval tury na vsetky volne pristupne tatranske vrcholy a Lomnicky stit s vodcom.

K chudnutiu - velmi mi pomohlo strazit si kaloricky prijem a vydaj, k tomu som zapojil kazdy den aspon nejaky pohyb - prechadzka, bike, turistika, behanie. Za rok som zhodil 24 kg.

Odkaz ke komentáři

před 58 minutami, pato31681 napsal:

Chcem sa naucit obstojne bezkovat, rad by som zabehol 10 km a absolvoval tury na vsetky volne pristupne tatranske vrcholy a Lomnicky stit s vodcom.

K chudnutiu - velmi mi pomohlo strazit si kaloricky prijem a vydaj, k tomu som zapojil kazdy den aspon nejaky pohyb - prechadzka, bike, turistika, behanie. Za rok som zhodil 24 kg.

Skvělé 👍

Odkaz ke komentáři

Ad hubnuti (koukam, ze je to takova novorocni klasika) - ja bych o spravne strave, diete, cviceni atd. mohl uz napsat knizku 🙂 akorat vule jaksi neni silna a motivace taky moc nefunguje. Tak spis resim, jak se presvedcit... to par mesicu udrzet, nebo idealne zmenit zivotni styl naporad.

Odkaz ke komentáři

před 11 hodinami, M.K. napsal:

Stručně a výstižně 👍👍👍

Já si sedím na rukou, abych se k tomu nerozepsal.

K tomuhle dodám ještě jednu věc - každýmu doporučuju začít se věnovat nějaký formě silovýho tréninku (ne nutně fitko), minimálně ze dvou důvodů:

- náprava pohybových vzorců a používání dávno zapomenutých svalů. Lidi jsou strašně překvapení, že jejich bolesti zad jsou ve skutečnosti kyčle, špatná chůze, přetíženy vzprimovace a pod.

- vybudování hezké funkční postavy. Redukční Dietou člověk možná zhubne, ale většina lidí pak stejně není spokojená, protože skončí jako skinny-fat hrouda neštěstí a bolesti.

Minimálně do začátku je fajn na tohle mít člověka, kterej umí pomoct. Bohužel v republice vím tak o 5 lidech max, od zbytku "trenérů" a "poradců" bych si nenechal poradit ani cestu do fitka.

Odkaz ke komentáři

před 9 hodinami, odjinud napsal:

Ad hubnuti (koukam, ze je to takova novorocni klasika) - ja bych o spravne strave, diete, cviceni atd. mohl uz napsat knizku 🙂 akorat vule jaksi neni silna a motivace taky moc nefunguje. Tak spis resim, jak se presvedcit... to par mesicu udrzet, nebo idealne zmenit zivotni styl naporad.

Koukni na to z hlediska motivace:

a) vnitřní (intrinsic) - Chci to dělat 

b) vnější - existují vnější faktory jako odměna, trest,společensky tlak...

někdo holt potřebuje začít s externím motivačnim faktorem, takže si buď sežeň sparringa nebo zaplať trenéra, než si vytvoříš návyk a systém kterej nemusíš dodržovat, protože je pro těžbě standard 

Odkaz ke komentáři

No vida, pěkný den v Novém roce 2024 a jen tak dál, pánové. :cheers:

Na pořadu dne Kolena a Redukce váhových kategorií. Tedy jsem na tom stejně, také redukce. Kolena ještě jakž takž, ale nerad bych to zakřiknul, bo lyžování je na šetření kolen jak dělané. 🙃 Já pokud si tedy míním snížit objem pasu podle dírek na pásku a aby se na mne váha neškaredila s textem - Váha si mne neváží postupuji následovně. Ráno sprcha, pokud možno studenou, v 8. zelený čaj s trochou černého zlata /třtinová melasa/, v 10. dvě jablka, v 11.lehká káva a něco málo. Odpo. 14. lehká polévka, 16. hutný černý čaj, trocha vloček, jogurt. Večer 19. čaj s medem jako relax a biskvit. Konec stravy. Spát jít do 22. max. A 3x týdně plavání v bazénu. Případný Večírek doma jen 0,2 dcl červeného.

Jestli toto za dva měsíce neudělá 5-7 kg, tak je tam těch kalorií moc. 🙂 Ale vynechat jen pečivo a kupovat kaše v Lídlu, to nebrat, to má Andy pravdu. Je dobré si to míchat sám, bez plnidel a ochucovadel a dalších chemických šíleností. Nakonec i to je klíč k omezení spotřeby.

Ale úplně nejednoduší je každý den ráno po vyprázdnění stoupnout na váhu, ukázanou hodnotu si neošklivit, zapsat do deníku a to mít stále na mysli a na očích. Pokud člověka chytne žravá nebo moc večer vínuje/pivuje, vědět, že ráno to bude znát a celé dopoledne nebo i celý den bude psychicky v pr... a fyzicky to s bídou přečká s kávou a čajíčkem. Loni se mi to jakžtakž dařilo, bylo to slušné, letos po novém roce najíždím na takové duševní výčitky - to jsem podělal, to byla jasná dietní chyba - opět a doufám to trochu více rozvinou než jen pár dní nebo první týdny v lednu. V každém případě jsme přežraná generace a tak se s tím je nutno nejen smířit, ale hlavně bojovat. Jak říkal Werich, žrádlo se nedá porazit, ale bojovat se musí a vzdát to nepřipadá v úvahu. 🙂🙂🎲

Redukci zdar. 🤠 ☕

Odkaz ke komentáři

@eloga - tvoje metoda co popisujes je ale neudrzitelna. To je ten nejvetsi problem vsech diet. Daji se drzet chvilku a pak nastane jojo efekt. Cilem je upravit si stravovani, jidelnicek a pohyb tak, aby to bylo udrzitelne idealne trvale.

Taky je potreba rict, ze neexistuje zadna univerzalni rada, protoze kazde telo je jine. Jinak spaluje, jinak uklada, jinak hubne. Pokud to nekdo se zdravym zivotnim stylem mysli vazne (schvalne nepisu s hubnutim), tak za sebe bych doporucoval nechat si zmerit metabolismus a sestavit si jidelnicek. A jak pise pak ragu, nasledne zvolit rozumnou formu pohybu. Ja jsem tohle absolvoval loni v breznu. Byl jsem celkem prekvapeny, co mi tam vyslo. Mam nastavene telo tak, ze hodne uklada. Po sestaveni jidelnicku odbornym poradcem jsem prekvapive musel jist daleko vic, nez jsem byl do te doby zvykly. Zmena byla ve velikosti porci, v pravidelne strave a hlavne ve slozeni jidla. Za prvni mesic, kdyz jsem byl furt nacpanej, jsem zhubl 3 kila :) Celkove mam dole zatim 6, ale s tim, ze jidelnicek sestaveny poradcem obsahuje jidla, co mi chutnaji a jsou lehce k pripraveni, takze me to nijak neomezuje a nemusim se do toho nutit. A kdyz jdu na jidlo nekam ven, tak se snazim vybirat restaurace nebo jidla, ktera vic vyhovuji memu stylu. A smazene veci, hranolky, knedliky apod. tam nejsou.

Jo a hosi taky chlast, to je kaloricka bomba. Pokud date pred spanim dva tri lahvace, lahvinku vina nebo par panaku whisky nebo rumu, tak to mate kaloricky prijem jak za pul dne jidla. Ono obcas staci zkusit si to, co snite a vypijete zapsat do kalorickych tabulek. To je clovek pak jen hledi...

Moji hlavni motivaci ale bylo zlepseni zdravotniho stavu (krevni testy mi nedopadly dobre). Po pul roce jsem mel testy jako miminko. Stacila jen uprava jidla. 

Upraveno uživatelem AndyAaron
Odkaz ke komentáři

Ja bych si letos chtel udelat jazykovy certifikat C1/C2 z finstiny. Mam obavu, ze uplne bez pripravy to nedam, takze studium po vecerech me asi nemine.

Vahu cilene neresim, uz 25 let mi sama osciluje mezi 96-98kg na 196cm a vyhovuje mi to. Spis delam kvuli zabave celorocni dojizdeni na prace na kole/kolobezce a strihnu kolem 500km rocne na paddleboardu, to hlavne kvuli skvele relaxaci brzo rano na mori.

Odkaz ke komentáři

před 44 minutami, AndyAaron napsal:

@eloga - tvoje metoda co popisujes je ale neudrzitelna. To je ten nejvetsi problem vsech diet. Daji se drzet chvilku a pak nastane jojo efekt. Cilem je upravit si stravovani, jidelnicek a pohyb tak, aby to bylo udrzitelne idealne trvale.

Taky je potreba rict, ze neexistuje zadna univerzalni rada, protoze kazde telo je jine. Jinak spaluje, jinak uklada, jinak hubne. Pokud to nekdo se zdravym zivotnim stylem mysli vazne (schvalne nepisu s hubnutim), tak za sebe bych doporucoval nechat si zmerit metabolismus a sestavit si jidelnicek. A jak pise pak ragu, nasledne zvolit rozumnou formu pohybu. Ja jsem tohle absolvoval loni v breznu. Byl jsem celkem prekvapeny, co mi tam vyslo. Mam nastavene telo tak, ze hodne uklada. Po sestaveni jidelnicku odbornym poradcem jsem prekvapive musel jist daleko vic, nez jsem byl do te doby zvykly. Zmena byla ve velikosti porci, v pravidelne strave a hlavne ve slozeni jidla. Za prvni mesic, kdyz jsem byl furt nacpanej, jsem zhubl 3 kila :) Celkove mam dole zatim 6, ale s tim, ze jidelnicek sestaveny poradcem obsahuje jidla, co mi chutnaji a jsou lehce k pripraveni, takze me to nijak neomezuje a nemusim se do toho nutit. A kdyz jdu na jidlo nekam ven, tak se snazim vybirat restaurace nebo jidla, ktera vic vyhovuji memu stylu. A smazene veci, hranolky, knedliky apod. tam nejsou.

Jo a hosi taky chlast, to je kaloricka bomba. Pokud date pred spanim dva tri lahvace, lahvinku vina nebo par panaku whisky nebo rumu, tak to mate kaloricky prijem jak za pul dne jidla. Ono obcas staci zkusit si to, co snite a vypijete zapsat do kalorickych tabulek. To je clovek pak jen hledi...

Moji hlavni motivaci ale bylo zlepseni zdravotniho stavu (krevni testy mi nedopadly dobre). Po pul roce jsem mel testy jako miminko. Stacila jen uprava jidla. 

Andy díky, tohle mi vytanulo v hlavě hned jak jsem četl Elogovu hladovku 👍
Tohle vytesat a je s kilama klid. Sám jsem měl při 180cm kolem 110kg. A když jsem se už i přestal líbit sám sobě, nechal si změřit metabolismus (doporučuji in-Body a konzultaci s holkama z Nehladu) a sestavit makra na den(sacharidy,tuky,bílkoviny,vláknina) a potom už jen stačí zapisovat do Kalorických tabulek. Jelikož mi nevadí opakovat jídla každý den, tak velmi rychle se člověk naučí co může sníst a po pár měsících to už ani neni potřeba zapisovat. Občas nějaké to zhřešení neřešim, přes Valnoce futruju cukroví a vim že to kilo dvě zase rychle sundám. 
Je to udržitelné, jim co mi chutná a stabilně už několik let(asi 7?) držim 72-75kg a jsem spokojený.

A pohyb mám nad rámec, takže se neusportuju a jsem fakt spokojený.

Odkaz ke komentáři

Já jsem zvyklej bojovat s váhou celý život. Ale v mém případě to nemá cenu svádět na nějaký metabolismus. Prostě se v určitém období rozežeru a když k tomu připojím nějaký ten chlast, tak je neštěstí dokonáno. Naštěstí jsem strávil celý září v Tropei a najel tam na "středomořskej" stravovací model. Díky tomu jsem už zase v řádku. A taky jsem se na stará kolena (když už je tu o nich řeč) vrátil k posilování. Plus nepiju žádný alkohol.

Moje předsevzetí je přestat se chodit na socky hádat o politice.

Odkaz ke komentáři

Ok tak ještě jedna poznámka - váha/tělesná hmotnost je jenom jeden z mnoha ukazatelů, vůbec ne ten hlavní ani nejlepší. Muzea začínat na 90kg a vypadat/cítit se jako hovno a končit na 90kg v jiný kvalitě. Doporučuju sledovat: tělesnou kompozici (inbody může být), zrcadlo, vlastní pocit a hlavne celkový zdraví tzn. jestli se zlepšuje krev co byla nahovno, tlak, bolesti, pohyblivost, můžu teď dělat věci co jsem dřív nemohl... Tělesná hmotnost může v průběhu dne lítat o 5kg takže takový ty předsevzetí ala zhubnutu 5kg se dají vyřešit dobrou ranní stolici.

Odkaz ke komentáři

před 5 hodinami, ragu napsal:

K tomuhle dodám ještě jednu věc - každýmu doporučuju začít se věnovat nějaký formě silovýho tréninku (ne nutně fitko), minimálně ze dvou důvodů ...

Opět souhlas. Ještě dodám další pádný důvod: fyzická zdatnost a množství kvalitní svaloviny ve vyšším věku je jednak zásadní faktor pro kvalitu života obecně a pak taky pro přežití závažných stavů (nemoc, trauma, operace, ...), když už se do nich člověk nedejpámbů dostane...

K těm věcem ohledně metabolismu, co zazněly jinde - každýmu sice vyhovuje něco trochu jinýho co se týče třeba tuků a cukrů, počtu jídel za den, kdy dát první a kdy poslední jídlo atd., ale je nesmysl se tím metabolismem zaklínat jako nějakým zásadním faktorem (totéž štítná žláza, genetika a další oblíbený berličky). Každá obezita má jako podklad kalorickej přebytek, z toho je v těch úvahách potřeba vycházet. A jak už zaznělo, zásadní není tělesná hmotnost (nebo BMI, což je jen indexovaná hmotnost), ale celkový stav organismu, zastoupení svalů apod. Než váha je daleko užitečnější hodnota obvodu pasu (včetně korelace s kardiovaskulární mortalitou).

Odkaz ke komentáři

S tou Vahou z vlastnej skusenosti.... Energia a hmota sa vo vesmire neztracaju a je naivne si mysliet ze vo Vasom tele je to inak. Ak chces chudnut, nesmies proste za den zozrat viac energie nez vydas. Ja som schudol behom covidu len tym, ze som prestal v praci chodit do bufaca z cca 100 na cca 80kg. Neskor som sa zase vyzral na cca 85 co udrziavam len tym, ze som si uvedomil ze nemusim nutne zozrat uplne vsetko co predo mna postavia.

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...