Přejít na obsah

KULINÁRIUM Chronomagicum

Doporučené příspěvky

před 3 minutami, Radek124 napsal:

Nech toho sebemrskačství Tome - znám lidi kteří klidně řeknou i napíšou že (TY neživotné) utopencE bejvalY (třeba lepší, kyselejší...) :speak_cool:

Jo, já takové lidi znám taky. Jsou mimo jiné z Ústavu pro jazyk český Akademie věd České republiky. (I když ti nepíšou bejvaly.)

https://prirucka.ujc.cas.cz/?id=utopenec_1&dotaz=utopence&ascii=0

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V 27. 12. 2020 v 15:11, Maxel napsal:

Včerejší plány na dnešní dlabanec vzaly za své v momentě, kdy jsem (ehm) musel na čerňák a prošel kolem Rodinné farmy.

Má prodejna ve Štěrboholech stejný sortiment jako na Černém mostě?

Odkaz ke komentáři

Dnes se konečně dostalo na tu panenku,jen naložena ( nakořeněna) cca 2 h dopředu a pak na rychlovku 2-3 minutky z každé strany.K tomu pečené brambory s anglickou , cibulí a česnekem.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Odkaz ke komentáři

@Lion @milda21 @roura74

Trošku jsem pátral, konzultoval se ženou a světě div se, kromě toho že przním čestinu tak se i mýlím ;) a ty utěrky existují.

Půl len a půl bavlna, mají klasický červený, modrý a černý plus x dalších dekorů, včera dorazily, po vyprání a usušení jsem prubnul a paráda! Bral jsem ty s vyšší gramáží 210g, ale asi zbytečně, klasicky 180g budou fajn, tyhle jsou fakt hutné. Firma je z Poděbrad, Snový svět se jmenuje, nemám s nimi nic společného kromě bytí spokojeným zákazníkem :)

Odkaz ke komentáři

Na Silvestra žádné přecpávání šnečci  a mušle Sv.Jakuba

Odkaz ke komentáři

Pánové viděl jsem, že někteří z vás tady udí maso. Mám v plánu tento rok postavit udírnu a chci se zeptat, zda někdo používáte generátor kouře na štěpky a jaký? Popř. I elektrický ohřev s regulací. Chtěl bych do budoucna udit i studeným kouřem.
Ještě nejsem rozhodnutý co bude zdroj tepla a kouře a sbírám zkušenosti.
Uzák bude určitě dřevěná bouda.

Odesláno z mého F2 pomocí Tapatalk

Odkaz ke komentáři

Elektrickou nerezovou jsem teď předělal na dřevo, jako vyřezal dole díru na kouřovod a napojil na topeniště. Po letech s dřevěnou a topení dřevem jsem ani po roce pokusů nepřišel elektrice na chuť. Dřevo je dřevo. Každých 30 minut vytahovat šuplík s drtí, vlhčit aby to neblaflo, spirála jede na plnej výkon ale 90 stupňů udrží v udirně leda tak v létě, v zimě je to na houby. Jako nerez bedna dobrá, izolovaná, to jo, ale jako zdroj elektriku už nechci vidět. Ten nerez jsem zvenku obložil dřevem. 

Uzení studeným kouřem nedělám, nemám asi ani ambice udit tři dny v kuse. Na uzenou rybu nebo klobásy dokážu regulovat při topení dřevem teplotu na 60°C jak potřebuju. 

Odkaz ke komentáři

před 2 hodinami, Tom4 napsal:

Elektrickou nerezovou jsem teď předělal na dřevo, jako vyřezal dole díru na kouřovod a napojil na topeniště. Po letech s dřevěnou a topení dřevem jsem ani po roce pokusů nepřišel elektrice na chuť. Dřevo je dřevo. Každých 30 minut vytahovat šuplík s drtí, vlhčit aby to neblaflo, spirála jede na plnej výkon ale 90 stupňů udrží v udirně leda tak v létě, v zimě je to na houby. Jako nerez bedna dobrá, izolovaná, to jo, ale jako zdroj elektriku už nechci vidět. Ten nerez jsem zvenku obložil dřevem. 

Uzení studeným kouřem nedělám, nemám asi ani ambice udit tři dny v kuse. Na uzenou rybu nebo klobásy dokážu regulovat při topení dřevem teplotu na 60°C jak potřebuju. 

Dělal jsem si loni a 90° není problém i když bylo okolo nuly a pod. Mám tam 2K spirálu z trouby.
Palubky jsou 15 mm.

Odkaz ke komentáři

@hator tak to je přesně to co bych chtěl. Ten generátor kouře sis dělal sám? Jak jsi s ním spokojený? Uměl by i studené uzení? Nebo by bylo třeba přidat více trubek na vedení dýmu, aby se ochladil?

Odesláno z mého F2 pomocí Tapatalk

Odkaz ke komentáři

Jo takto, tak já bláhový kupoval nerez, izolovanou a dole je šuplík se spirálou a nad ní je přihrádka na piliny, ty se musí pořád udržovat vlhké, jinak zahoří, opálí maso a raketově vystřelí teplotu. Nejvíc mě na tom rozčilovalo že tohle bych vlastně mohl dělat v troubě starého sporáku vytaženeho před barák  (nadsázka :) ). Strašně dlouho trvalo po vložení masa než oschlo při topení spirálou, celkově jsem spíš běhal celý den okolo udírny než abych klasicky přihodil občas polínko, až jsem se po roce naštval a předělal, viz. výše. Je to Kaiser 125cm vysoká udírna asi na 20kg masa max.

Našel jsem nějaké foto, jinými slovy udělat díru zespodu a zavést tam kouř jde kdykoliv když člověku nebude vyhovovat spirála jsem chtěl říct :) Tak jako tak, uzení zdar, natrefil jsem dneska na hrudí tak jdu naložit pastrami :cheers:

Upraveno uživatelem Tom4
Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...