Přejít na obsah

KULINÁRIUM Chronomagicum


Doporučené příspěvky

Upřímně. S wagyu jsem skončil. Nemůže za to wagyu, ale já. Vařím na plynu, elektrická horkovzdušná  trouba. Nemám přesnou kontrolu nad teplotou.

Normální steak má nazkoušený a udělám ho na litině jedna báseň, tady na to musíš jít nižší teplotou a ukrutně ho hlídat. Já jsem chtěl medium rare, ale bylo to rare. Tuk se rozpustil, ale nebyl jsem na 100% spokojený.  A druhý pokus na naučení nemáš. Teda máš, pokud ti nevadí dát 2000,- za kilo masa. A to je se přiznám na mě moc.

Je to jako koupit si Pateky a pak se o ně pořád bát, že jebneš futra.

Možná budu za burana, ale objevil jsem v Albertu řadu steaku Excellent, flákoty za stopade. Zkoušel jsem český, australský a irský maso. Všechno bezvadný uzrálý, český byl Angus.

A když tenhle steak náhodou poseru, tak nad tím umím mávnout rukou. U toho wagyu jsem s tím měl problém. Příliš dokonalá surovina.

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ha, zrovna jsem hledal jak to dopadlo. Škoda no. Je pravda co píšeš, je to holt moc drahý na to, aby se s tím člověk učil. A dost možná by to napoprvé nedopadlo ani s teploměrem. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pánové poraďte mi... Potřebuji pánev. Právě jsem vyhodil "klasický teflonový wok Tefal". Pánev na h...o... Nic to neopeče, za chvíli je to poškrábané, však to znáte. Ale co teď? Potřeboval bych takovou vyšší univerzální pánev. Klidně wok. Ale z čeho? DeBuyer ocel? Litina? Nerez? První velký problém je žena, která velmi těžko zkousne, že ocelová pánev se vlastně nemyje... To se mi zdál lepší nerez, ale zase mám obavu, že s tím nebudu umět a bude se mi na to všechno lepit. Máte tipy? Jak stran používání tak údržby? Samozřejmě jsem si ledasco přečetl, ale vím, že praktická zkušenost se často velmi liší.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@Roman I. Naprosto ti rozumim. Při týhle ceně už to neni o mávnutí rukou, když se náhodou nepovede. Taky mam wagyu spíš v kategorii zážitkové gastronomie, a na takové to běžné žvýkání jedu steak kolem 600-800kč za kilo max.

@lloffass Mrknul bych na tzv. hybridní povrch. Třeba todle od Onyx Cookware. Sám mám podobnou léta, obyčejnější z Lidlu, a nedám na to dopustit. Navíc je to wife friendly :)  

https://onyxcookware.cz/products/onyx-cookware-panev-26cm

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Holt když hledáš univerzální použití, navíc ještě wife friendly, musíš se připravit na vše. Pár stránek zpět sem tu dával takovej pánvičkovej mikroelaborát, zkusim to najít. Ale zázraky nečekej. Buď je to nepřilnavý, pak háklivý na zacházení. Když na to můžeš zvostra, zas to nebude dycky extra nepřilnavý. No a tuten hybrid je za mě nejvíc z obou světů. 

Upraveno uživatelem Maxel
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 21 hodinami, Roman I. napsal:

Upřímně. S wagyu jsem skončil. Nemůže za to wagyu, ale já. Vařím na plynu, elektrická horkovzdušná  trouba. Nemám přesnou kontrolu nad teplotou.

Normální steak má nazkoušený a udělám ho na litině jedna báseň, tady na to musíš jít nižší teplotou a ukrutně ho hlídat. Já jsem chtěl medium rare, ale bylo to rare. Tuk se rozpustil, ale nebyl jsem na 100% spokojený.  A druhý pokus na naučení nemáš. Teda máš, pokud ti nevadí dát 2000,- za kilo masa. A to je se přiznám na mě moc.

Je to jako koupit si Pateky a pak se o ně pořád bát, že jebneš futra.

Možná budu za burana, ale objevil jsem v Albertu řadu steaku Excellent, flákoty za stopade. Zkoušel jsem český, australský a irský maso. Všechno bezvadný uzrálý, český byl Angus.

A když tenhle steak náhodou poseru, tak nad tím umím mávnout rukou. U toho wagyu jsem s tím měl problém. Příliš dokonalá surovina.

 

na wagyu to chce jit jinak nez na klasickej steak me se osvedcilo toto: lepsi maso riznou trochu tenci (max 2,5 cm) a delat na plochy panvi, nedopekat v troube. Staci pak 1,5 az 2 min z kazde strany a lehce zapect strany (par vterin), nechat 3 min odpocinout na prkynku, koreni nejlepe jen sul, max pepr. Omacka byt vubec nemusi (pusti stavy dost). No ale taky jsem to v zivote delal jen 2x 🤣

jinak cos kupoval? 2 litry za kilo mi prijde dost malo. Neco australskyho, nebo odjinud? (japonsky wagyu startuje od 3,5  tis. za krk az po ribeye A5+ za 10)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 13 minutami, Robero79 napsal:

na wagyu to chce jit jinak nez na klasickej steak me se osvedcilo toto: lepsi maso riznou trochu tenci (max 2,5 cm) a delat na plochy panvi, nedopekat v troube. Staci pak 1,5 az 2 min z kazde strany a lehce zapect strany (par vterin), nechat 3 min odpocinout na prkynku, koreni nejlepe jen sul, max pepr. Omacka byt vubec nemusi (pusti stavy dost). No ale taky jsem to v zivote delal jen 2x 🤣

jinak cos kupoval? 2 litry za kilo mi prijde dost malo. Neco australskyho, nebo odjinud? (japonsky wagyu startuje od 3,5  tis. za krk az po ribeye A5+ za 10)

Loni jsme s kamarádem dělali RibEye 5+ z Japonska (tuším osmičku kilo) a australský RibEye (asi tojka kilo). A v podstatě přesně jak píšeš – jednoduše.

Dělali jsme to na litinové pánvi na ohni – pořádně rozpálit, 1,5–2 minuty z každé strany na barvu, pak chvíli odpočinout a hurá do něj. My dali jen vločkovou Maldon sůl.

Japonský byl chuťově o parník dál.

IMG_0777.JPEG

Upraveno uživatelem semi001
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V 3. 2. 2025 v 20:07, lloffass napsal:

Hmm... Tak ještě hybridní pánev... Hrozná věda to je a pomalu se dostávám do rozhodovací paralýzy.

Osobní zkušenost s tím nemám, nicméně kamarád si nedávno OnyxCookware hodně vychvaloval...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V 4. 2. 2025 v 8:06, semi001 napsal:

Loni jsme s kamarádem dělali RibEye 5+ z Japonska (tuším osmičku kilo) a australský RibEye (asi tojka kilo). A v podstatě přesně jak píšeš – jednoduše.

Dělali jsme to na litinové pánvi na ohni – pořádně rozpálit, 1,5–2 minuty z každé strany na barvu, pak chvíli odpočinout a hurá do něj. My dali jen vločkovou Maldon sůl.

Japonský byl chuťově o parník dál.

IMG_0777.JPEG

Super, diky za zkusenost. Chteli jsme to s tchanem ochutnat, kdyz uz jsou toho plny internety. Zvazovali jsme Australii a nebo Japonsko a pak se placli pres kapsu - kdyz uz, tak original v nejvyssi kvalite a shodli se, ze jsme neudelali chybu. 

Realisticky dost pochybuju, ze to ma hodnotu tech 7+ tisic za kilo, ale clovek co ma rad stejky by to mel aspon jednou ochutnat, je to opravdu o parnik jinde nad normalnim hovezim. Mel jsem pocit na jazyku, jako by nekdo vstriknul mezi kazde vlakno masa trochu masla… 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 13 hodinami, Spongebob napsal:

Tu hybridní asi Lidl už nemá nebo jsem slepej 😕

 

Oni asi nepoužívají to magické označení "hybridní", podobnej vzhled má třeba Möbelix, tam to kupoval kamarád a prej jsou dobrý.

https://www.lidl.cz/p/masterpro-nerezova-panev-giro-3-o-20-cm/p100386343

https://www.moebelix.cz/p/panev-na-smazeni-p-v-24-5-cm-003586013202

Svou hybridní kolekci má na Fabini také Těhotnej

https://www.fabini.cz/collections/fabini-tehotnej-kuchar

  • Dát hlas 1
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

A co v tomto případě forever chemicals? Teflon je zakázany a u hybridních materiálů to je jen další chemikálie, která bude záhy také zakázaná, není fakt lepší mít doma pořádnou litinouvou/nerezovou/železnou pánev?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V 4. 2. 2025 v 7:54, Robero79 napsal:

na wagyu to chce jit jinak nez na klasickej steak me se osvedcilo toto: lepsi maso riznou trochu tenci (max 2,5 cm) a delat na plochy panvi, nedopekat v troube. Staci pak 1,5 az 2 min z kazde strany a lehce zapect strany (par vterin), nechat 3 min odpocinout na prkynku, koreni nejlepe jen sul, max pepr. Omacka byt vubec nemusi (pusti stavy dost). No ale taky jsem to v zivote delal jen 2x 🤣

jinak cos kupoval? 2 litry za kilo mi prijde dost malo. Neco australskyho, nebo odjinud? (japonsky wagyu startuje od 3,5  tis. za krk az po ribeye A5+ za 10)

Byl to vrchni šál od pana Mullera z Pardubic. Chová wagyu okolo našeho města. wagyufarm.cz . Super sympatický pán. Nedokonalost byla, že jsem na ten steak šel s nízkou teplotou a krátkým časem. Buď jsem to měl ohulit nebo nechat dodělat třeba na 90 v troubě…. No nic, mám ještě veverku, půjdu do ní agresivněji. 
Teď mám období gastropíčovin. Čekám návštěvu kamaráda, co miluje ústřice. No tak se je učím otvírat. První tři katastrofa, další už lupaly jak po másle. Jen jsem k tomu vyžahnul flašku sektu. Prostě studijní proces….

jinak aby nedošlo k mejlce. Přes žrádlo jsem proletář. Miluju tvaroh naslano s bramborama na loupačku a smažené tvargle 😂

 

IMG_7716.jpeg

IMG_7717.jpeg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...