Jump to content
kejklik

KULINÁRIUM Chronomagicum

Recommended Posts

před 9 hodinami, Jery napsal:



A další dotaz jestli nemá někdo osvědčenej recept na nakládané okurky? V rodině už se nedělají, tak se mi zastesklo a napadlo mě je udělat :) Moc díky za každou radu!

Na zítra mám objednaných 20 kilo okurek a už se těším až budou zavařený ve sklepě, vloni jsem to podcenil a dávno došly :(

Používám nálev a koření do sklenic, viz. tento, je to z knížky z 80-tých let a není na tom důvod cokoliv dělat jinak. Takhle si je pamatuju od dětství :)

 

 

20200728_065217.jpg

20200728_065200.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
Díky, nebyl jsem si s tím jistej, ale je to de facto blbuvzdorný. Dokonce i desetiletý dítě tvrdí že to budeme dělat častěji  Jiank nahoře vidím cibulák, prostě to má něco do sebe

Maxel, pečeš to takhle na amerikách nebo je arange na foto? Mě kuřecí roláda rozčiluje že je suchá, něco pomůže peceniv takovém to pečícím sáčku, ale chystamse udělat plněnou mletým masem a udělat ji sousvide a pak jen dopéct barvu.

 

 

Postupoval jsem následovně.

Roládu jsem smotal den předem do několika vrstev alobalu, a nechal přes noc odpočnout v lednici.

V den D jsem to takhle lípnul na pekáč, a vedle dal syrové okořeněné brambory taky v alobalu.

Po hodině pečení na cca 170st. jsem obé vybalil, vrátil na pekáč a dopekl na barvu pod grilem na 200st. Přitom jsem kůži potíral rostliným olejem, a vyšla pěkně křupavá.

Maso nebylo vůbec suché, a zároveň pustilo šťávku do brambor.

Lambáda.

 

Posledně jsem to taky zkoušel sous vide, a zcela upřímně — nepoznal jsem rozdíl oproti postupu výše.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vcera jsem videl test spekacku.... :D

Chilli utopenci a vim mam je kalne (dal jsem do laku dijonskou horcicu). :D

116271591_1193293237675126_4452862302889363219_n.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ještě poznatek k tomu pastrami, vlažný a vychladlý se hůř krájí, chce to gakt ostrý nůž. Po přenocování v lednici se zpevní a krájet se dá na opravdu tenké plátky.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Potřebovali jsme se zbavit kapusty, tak jsem ji zprocesoval co nejjednodušeji to šlo - a vono je to překvapivě dost dobrý! Asi ji brzo zprocesuju znovu.

IMG_31072020_012409_(738_x_1000_pixel).jpg.b1d17bfa316c70372047befc2921eca9.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poctivá gulášovka s masem a trhanej vlk na pečených rajčatech a domácí ameriky;-) je mi bezva;-))

2D85AF82-D2CC-426E-BB87-1E6B0C1DF383.jpeg

7280371F-D685-4919-91A0-600CAD06EEF4.jpeg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poprvé jsme zkusili souse vide. Krkovice 3 hodiny na 59°, pak gril. 0bd2627f32a2ab7e2ae82e0b5d07b6eb.jpg69113193353212b4b54ccce46023196f.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sous vide tri tip, aka maminha.
K tomu jen restované žampíky s pancettou a pažitkou.

Zatimco se mi drájejdžuje picanha, prubnul jsem prvně tenhle kus.
Za bratru pětičento za kilo (rohlik.cz) naprostá paráda.

45eba7971f2c5a6ea031c22ce13c5787.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na to, jsem na poprvé, neměl odvahu. Nezkurvím maso za pětikilo. Ale v sobotu si zajedu pro něco dobrého.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ve škole jsem nedával pozor, tak potřebuju něco vysvětlit😳😀

Sous vide.

Zavakuuju maso, hodím ho do hrnce a jde ke dnu.
Po nějaký době vyplave a musím ho zatížit opravdu něčím težkým, jinak má pořád tendenci vyplavat.

Mě napadá akorát nedokonalej svár, že se tam dostane vzduch. Začal jsem dělat dvojitý sváry a stejně...😁

Takže buď mám špatnou svářečku(což je dost možný- ETA😁), nebo špatný pytlíky a nebo tam vzniká při tom vaření nějaká chemická reakce...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Studená vs. teplá a roztažnost plynů k tomu ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mořskej ďas, hmmm, takhle mi ho vždycky připraví v Makru....a zbytek na vývar s bílým pepřem a citrónovou trávou.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dneska super steak s fazolkama, volskÿm okem a grenaille🤭

35BE4D27-CAB1-4F2E-9C40-6894FC7372CA.jpeg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nevím kam to dát snad se to sem trochu hodí i když jsou zde jen autorské výtvory 

Pokud se budete vyskytovat někdy u Čerčan zajeďte do Přestavlk je tam vesnická hospoda U lapků vede ji jedna rodina už od praprababicky před 90 lety a jídlo fantazie,👍👍👍

Pokud se to sem nehodí smažte 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dal jsem to sem proto že to opakovaně byl znamenitý chuťovy zážitek. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...