Přejít na obsah

KULINÁRIUM Chronomagicum

Doporučené příspěvky

@Micey Na to si se sice neptal, ale nesnasim delat burgry pro moc lidi. 😀 😀Zbytecne pomale, kazdy bude jist zvlast a moc chystani. Samozrejme ale zalezi jake mas podminky a kolik lidi to bude chystat.

Edit: Nebo budou ve spatne kvalite. 😀

Upraveno uživatelem krutor
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@Micey Maso pro 20 lidí vytvarovat neni takovej problém. Napěchuješ postupně do tohodle, a basta. 
https://www.alza.cz/hobby/pronett-kuchynsky-prakticky-lis-na-hamburgery-cerny-d7805185.htm

Na větší partu burgrařů se mi osvědčilo předem po 4ks prohnat přes sous vide. Pak jen nahážeš na rozpálenej gril na minutu z každé strany. A servírovat to jde taky skoro naráz, když máš všecko předem připravený a jen tam pošleš hotový maso.

Jinak zrovna na mase na burgery bych osobně úplně nešetřil. Sám jsem si to párkrát zkusil jít budget cestou, a nikdy to nedopadlo. 
Alternativně k tomu Rohlíku (tam beru nejčastěji Sutcha, Biopark nebo Čestr) bych vzal mletý z Globusu. Maj na táckách po 2ks tvarovaný placky, vyjde to kolem 60-70kč a kvalita je přijatelná. Zrovna o víkendu jsem dělal děckám, což jsou nějací arbitři kvality :)

Odkaz ke komentáři

@krutor @Maxel

Panove dik.

Sous vide nemam, prave nevim jestli jit cestou predpripravenejch syrovejch burger - kolacku, viz treba ten Rohlik, nebo koupit par kilo mletyho a matlat to. Pac ono zas aby to melo dobrou pevnou konzistenci, uplne obyc mlety hovezi to spis neda. 

Mno, mam tip na Makro a Globus, zejtra tam dojedu a uvidime.

Odkaz ke komentáři

No, k té konzistenci. Doporučuji nastudovat pojem pojivo. A pokud při studiu narazíš třeba na hrudí, nebo hřbet, máš vyhráno! Držím palce, ať Tě těch 20 lidí odmění aspoň uznalým zamručenim!

Odkaz ke komentáři

Já fakt mám hrudí do burgerů rád. Někdo zkrátka vezme přední, a vzhledem k tomu, že má víc tuku, než zadní, tak to neřeší. Já beru 75 zadní, 25 hrudí. Tak nějak to má i jinou chuť.

Odkaz ke komentáři

Ja dělal burgery z krku, když mi ho v masné umlely, jinak co bereme hovězí z bio farmy, tak maj i mletý, dam ho do formy, podobný co dával @Maxel a jen sůl pepř, nic jinyho

Odkaz ke komentáři

hack na cibuli: krabička s víkem, nakrájet červenou cibuli na 3-4mm kolečka a rozebrat, dát do krabičky, přidat rýžový ocet a sůl, klidně 2 hodiny předem a je to nebe v hubě, zmizí cibulová čpivost a sou krásně nakyslí, jak je rýžovovej jemnější a zbavíš se jedný položky na grilu

• Like 1
Odkaz ke komentáři

před 2 hodinami, Maxel napsal:

Fish & chips

IMG_3876.jpeg

Krásný! Sice nevidím jablečnej ocet, kterej je pro mě ke smažený rybě nutnost, ale i tak krásný 🙂

Abych nevypadal jako hejtr a byl k tématu, nabízím chilli con carne s pečeným bramborem se slaninou:

IMG_20240423_181557_703.thumb.jpg.0061862e751412dd6f7563b0738207c0.jpg

• Dát hlas 1
Odkaz ke komentáři

před 4 minutami, M.K. napsal:

Krásný! Sice nevidím jablečnej ocet, kterej je pro mě ke smažený rybě nutnost, ale i tak krásný 🙂

Abych nevypadal jako hejtr a byl k tématu, nabízím chilli con carne s pečeným bramborem se slaninou:

Na rybu u nás jen citrón. Ocet nefrčí :) 

Con carne epesní!

• Dát hlas 1
Odkaz ke komentáři

Maxeli, ty vrahu! Krása jako vždy, hrozně mě baví jak si umíš hrát se servírováním, na to já talent nemám vůbec (ale tak můžu od tebe třeba trochu opisovat, že :D)

A ať jen netlachám, tak krevety do kterých jsem se pustil v pondělí - první pokus, zatím jsem je dělal jen na grilu s chilli a česnekem. Zaprášilo se po tom jedna radost

image.jpeg

• Dát hlas 1
Odkaz ke komentáři

@Lamiczka Budeš se divit, ale s food platingem taky dost bojuju. Nemam v sobě úplně ten kreativní vjem, takže to dycky nějak nastřelim, blejsknu, abych si za 2 minuty řekl, že tohle a tamto jsem mohl udělat jinak-líp. Ale co už, hlavně že to nakonec chutná :) Jen teda dost často kvůli tomu jim sám, jelikož než to všecko nachystam a odfotim, zbytek rodinky dojídá poslední sousto. Trpný život kuchtíka fotoamatéra :D 

Jo, a krevety super! Tenhle styl ein-pánev mam rád. Nejčastěji dělám krevety s šalotkou, česnekem, kapkou bílého vína, petrželkou a kvalitním oliváčem. K tomu rozpečená česneková bageta, a na světe je zas krásně.

Upraveno uživatelem Maxel
Odkaz ke komentáři

Pánové, kdysi jsem dělal krevety s pomerančem (asi štávou z pomerančů) chilli a asi medem, nebo tak nějak. Dlouho jsem to nedělal a chtěl bych to zkusit znova. 

Nemáte někdo podobný osvědčený recept? Ten můj nemůžu najít a nechce se mi experimentovat s drahou surovinou.

Odkaz ke komentáři

@Kotlick Konkrétní recept ne, ale podle základního zadání bych na to šel cca takhle...

Na oliváči krátce osmahneš na jemno nakrájenou cibuli, lépe šalotku. Pak přidáš prolisovaný česnek a chilli, a minutu společně smažíš. Přihodíš libovolně krevet (sem zastáncem: čim víc, tim líp), a párkrát prohodíš. Lehce osolíš, a přidáš mletý bílý pepř. Zaliješ pomerančovou šťávou, a zakápneš medem. Necháš vše pár minut provažit, aby se spojily chutě a šťavka se lehce zredukovala. Voala.

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...