Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Hezká žádost od dcery.

Já své dceři dal knihu, o které si myslím, že mě nejvíc v životě pomohla, podobně jako ty další, u kterých bych byl rád, kdyby si také přečetla

Lao-c    Tao te ting

A.Solženicyn    Jeden den Ivana Denisoviče

D.Janek    Šťastný František

R.E.Byrd     Sám a sám

jsou jen 4, tak zbytek do 10 by E.Hemingway a B.Hrabal mohli doplnit asi kteroukoli knihou

Návštěvník STRKKT
Odesláno (upraveno)
před 33 minutami, horal napsal:

Já bych rád, aby si přečetla i něco od autora: ... Václav Cílek ...

Zrovna pan Cílek je pro mě osobně velké zklamání a z jeho poslední knihy Ruka noci podaná byly jeho příspěvky imho nejslabší. 

před 2 hodinami, atim napsal:

Remarque - Na západní frontě klid (Karel je auto 🙂

Karel byl auto ve Třech kamarádech, pokud se nepletu.

Pár zajímavých knih a autorů tu už proplesklo, asi už to moc nevylepším. Desítka knih, které mi na první dobrou vytanou a ze kterých čerpám, cituji nebo mě nějak ovlivnily či zaujaly. Když se na ten seznam dívám, tak kromě monografie Dr. Husáka a knihy Kmeny nemám na seznamu nic mladšího desítek let. Asi už se noví dobří autoři nerodí, nebo o nich nevím.

1. Bible
  2. Clive Staples Lewis - Rady zkušeného ďábla
  3. Erich Maria Remarque - Cesta zpátky 
  4. George Orwell - Nadechnout se
  5. Ivan Kříž - Pravda o zkáze Sodomy
  6. Joseph Heller - Hlava XXII
  7. Lion Feuchtwanger - Židovská válka
  8. Norman Mailer - Nazí a mrtví
  9. Michal Macháček - Gustáv Husák
  10. Sebastian Junger - Kmen

Edit: Kairos uvedl knihu Sám a sám. Potěšilo mě to, netušil jsem, že existuje někdo další, kdo ji četl. Na seznamu ji nemám, ale otisk zanechala.

Upraveno uživatelem STRKKT
Odesláno

Přidám svých pár, na kterých jsem vyrůstal nebo četl opakovaně já a vzpomenu si na ně.
Není to povětšinou žádná vysoká literatura, ale člověka to asi zformovalo tak jako tak.

A. Dumas - Tři mušketýři (všechny díly)
R. Merle - série z Montpellieru, minimálně první 2 díly
C. D. Payne - Mládí v hajzlu (první 4 díly)
M. Hubáček - Titanic a Moře v plamenech
M. Bulgakov - Mistr a Markétka
R. Stout - Nero Wolfe (všechny)
E. M. Remarque - Tři kamarádi
J. Herriot - první tři díly
D. Adams - Stopařův průvodce po galaxii
M. Crichton - Kmen Andromeda

A jako bonus :):
F. Háj - Kája Mařík (všech 7 knih)
J. M. Troska - Zápas s nebem a další s Farinama
J. Hašek - Osudy dobrého vojáka Švejka (ta tu nesmí chybět)

Odesláno

Jak bylo řečeno výše. Já bych jen doplnil Modlitba pro Kateřinu Horowitzovou od A.Lustiga. Silná kniha v těžkých dobách.

• Like 1
Odesláno

Napsal jsem na západní frontě a myslel Tři kamarády samozřejmě! Jsem lama STRKKT díky za upozornění 🙂

Odesláno (upraveno)

Po chvilce přemýšlení také zkusím vybrat 10 knih, které by si měl člověk za mě přečíst, zejména v dnešní době. Před pár měsíci jsem završil své studium historie a soudobých dějin, takže zde uvedu i pár odborných prací, které za mě jsou dnes velmi aktuální 🙂.

Bram Stoker - Drákula - etalon gotického horroru a viktoriánské literatury vůbec.

Arthur Conan DoyleSherlock Holmes - geniálně napsané detektivky mého oblíbeného autora.

Jules Verne - cokoliv - je až neuvěřitelné co dokázal vymyslet a předpovědět. ( nejraději mám Vynález zkázy)

Umberto Eco - Jméno Růže

Erich Maria Remarque - Na západní frontě klid

William Shakespeare  - Hamlet  -  či jinou tragédie z pera mistra divadelních her.

Edice Dějiny států nakladatelství Lidové noviny - Většinou 800s bichle, které slouží jako vcelku podrobný úvod do dějin a problematiky jednotlivých států.

Pierre BourdieuO televizi - práce francouzského sociologa o tom, jak média ovlivňují předáváni informaci a jak to za oponou funguje, dílo k zamyšlení a v dnešní době

potřeby ověřování informací velmi aktuální.

Eva TaterováČeskoslovensko a Izrael v letech 1948–1967: Od podpory sionismu k otevřenému nepřátelství

Brian FaganMalá doba ledová: Jak klima formovalo dějiny v letech 1300–1850 - práce britského antropologa o tom, jak klima formovalo lidské dějiny,                                                                                                                                               stejně jako dnešek není vyjímkou.

Je těžké jich sem dát jen 10 😅

Upraveno uživatelem Salamaster
Odesláno (upraveno)

Pořadí toliko náhodné:

Ono u knih dost záleží, v jakém věku se k nim člověk dostane, leccos už nejde dohnat, když to neklaplo ve správný čas...

Nicméně:

Bill Bryson: Stručná historie téměř všeho

Charles Dickens: David Copperfield (a skoro cokoli dalšího)

Felix Háj: Kája Mařík

Jaroslav Hašek: Osudy dobrého vojáka Švejka ( i když neznám ženskou, která by tohle prožívala...)

Irwing Stone: Žízeň po životě

Art Spiegelman: Maus

Robert Luis Stevenson: Podivný případ doktora Jekylla a pana Hyda

Lev Nikolajevič Tolstoj: Vzkříšení

Adolf Branald: Severní nádraží

Karel Čapek: Povídky z jedné i druhé kapsy

Erich Maria Remarque: Cokoliv

Upraveno uživatelem Klotzman
Odesláno (upraveno)

Taky skusim za sebe:

King: TO

Hašek: Švejk

Mailer: Nazí a mrtví

Orwell: 1984

Brown: DaVinci code

May: Vinnetou

Verne: Tajuplný ostrov nebo 20 tisic mil pod mořem (nemuzu se rozhodnout)

Lobel: Kvak a Žbluňk jsou kamarádi (sorry, ale to byla moje první a ted i jako první přecetla moje dcera 🙂)

Harry Potter: celá série

Golding: Pán much

Upraveno uživatelem Frantik
  • Like 1
Odesláno

Jak někdo psal, skoro vše už je tu uvedeno, snad jen : My, děti ze stanice zoo ( Christiane F. ) - pohled mezi drogy, ale už starší pohled,

Nabarvený ptáče ( Kosiňski ) a Skleněný pokoj ( Mawer )- pokroucené lidství - možná i Plechový bubínek ( Grass ) - u všech 3-ech ale pozor.

Zabiják ( Zola ) - alkohol, ale zase je to starší pohled.

Kořeny od Heleye, 

Malevil, Den trifidů, Tři kamarádi, Hlava 22, Jak jsem vyhrál válku, .... to je klasika,  ale přidal bych třeba i Párala - řekněme Válku s mnohozvířetem, nebo tak něco pro všeobecný přehled.

Naopak klidně bych vynechal Satanské verše a Mein Kampf.

Odesláno
před 24 minutami, Frantik napsal:

Lobel: Kvak a Žbluňk jsou kamarádi (sorry, ale to byla moje první a ted i jako první přecetla moje dcera 🙂)

Kvak a Žbluňk jsou náhodou super...👍 Osobně mám nejraděj jak pouštěli draka 😃

Odesláno

10? Tolik? Vlastně jen? To nejde, spíš 10 autorů, ani to by nestačilo, a pak i další knihy. Tak třeba:

Remarque - skoro cokoliv v čele se Třemi kamarády, nedávno jsem je četl po X-té a stále super!

Johannes Mario Simmel - Nemusí být vždycky kaviár, ale vlastně cokoliv

J.Verne - cokoliv, autor mého dětství, v jeho světě jsem strávil mnoho času, stejně jako:

Karel May - Vinnetou atd., na tom jsem taky vyrůstal. Jestli by to bylo moje top i dnes, to bych musel zkusit

Jaroslav Foglar - COKOLIV, kdysi i dnes, miloval jsem to

A. Dumas - Tři mušketýři

Pierre Clostermann - Velký Cirkus, četl jsem snad 20x a čtu zase

Robert Lee Scott - Bůh je mým druhým pilotem, Ten den mi patřilo nebe

František Fajtl - Vzpomínky na padlé kamarády, ale vlastně cokoliv!!!

Antonín Liška - Jak se plaší smrt

Arthur Hailey - skoro cokoliv, Letiště, Hotel, Kola, Penězoměnci...

Frederick Forsyth - Den pro šakala nebo úžasná útlá knížečka Pastýř, beru si ji všude sebou

Erich von Däniken - skoro cokoliv, počínaje Vzpomínkami na budoucnost, na tom jsem vyrůstal, stejně jako:

Ludvík Souček - skoro cokoliv, počínaje Tušením stínu, Tušením souvislostí atd., ale i jeho sci-fi povídky. A dále:

V.P. Borovička - hltal jsem od něj cokoliv, mám asi 15 jeho knih a občas si něco přečtu zase

Arthur C.Clarke - cokoliv, třeba Setkání s Rámou

Jaroslav Hašek - Švejk

Peter Throckmorton - Ztracené lodě. To asi není světová literatura, ale s touhle knihou jsem strávil pod hladinou spoustu času..

Atd. atd.

Odesláno

Zas nemám konkrétní knihy , ale tihle spisovatelé jsou pro mě nej … 

M. Leblanc

J. Hašek

A. Christie 

A.C. Doyl 

A. Dumas 

Ch. Dickens

H. CH. Andersen 

J. Verne 

M. Twain

A. Jirásek 

+1   B. Němcová 

Odesláno

Krásný zadání! Ale deset je strašlivě málo a kdybych to psal za měsíc, tak to možná dopadne jinak. Aspoň nějak průřezově:

- Arthur Charles Clarke: Město a hvězdy (nejlepší dílo nejlepšího autora nejlepšího žánru 🙂 ... i když víckrát jsem četl Konec dětství a Zpěv vzdálené Země),

- Ray Bradbury: Z prachu zrození (nebo cokoliv jinýho - pro introverta rochnícího se v melancholických náladách, co se každej rok těší na podzim, je tenhle neopakovatelnej autor základem knihovny),

- Isaac Asimov: Nadace (hlavně základní trilogie, ale všechno od něj stojí za to),

- Terry Pratchett: série Zeměplocha (cynickej humor, ale taky spousta až nečekaný moudrosti),

- Clifford D. Simak: Město (sorry, další sci-fi, ale nemůžu jinak - tohle dílko mám přelouskaný nejmíň 10x),

- Roger Zelazny: série Tajemný Amber a třeba román Tvorové světla a temnoty (perfektní fantasy, vracím se k tomu od puberty),

- Arthur Ransome: Holubí pošta (parádní chlapecké čtení; dostal jsem ji kdysi od táty, který měl oprávněný strach, aby mě od čtení neodradila povinná školní četba),

- Fredrik Backman: Muž jménem Ove (abych uvedl taky něco novějšího; příběh tak moc veselej, jak moc je smutnej),

- Liu Cixin: Problém tří těles (opět sci-fi, ale novodobý a čínský... a dokonalý - fyzika i politika / sociologie - jakoby destilát z Clarka plus Asimova),

- Pelham Grenville Wodehouse: Jen tak dál, Jeevesi (a celá série s tímhle sluhou, jenž byl inspirací pro Jirotkova Saturnina, britský humor v nejlepší formě - mám ho plnou kabelu knihovnu, hned vedle Tří mužů ve člunu od Jeroma),

- řeklo se deset, ale běží mi hlavou třeba Tulák po hvězdách (J. London), Silmarillion (J.R.R. Tolkien), Vyslanci do prázdna (F. Herbert), Toulavý autobus (J. Steinbeck), Obchodníci s vesmírem (F. Pohl), Vyhlídka na věčnost (J. Kulhánek)... no a taky poesie: Václav Hrabě, J.H. Krchovský, Dylan Thomas, ...

Odesláno

Vyborny vlakno a vyborny vyber vsech prede mnou. Muj vyber (bez hlubokeho premysleni), je jich teda 11

Myrer: Posledni kabriolet
Remarque: Noc v Lisabonu
Murakami: Na jih od hranic, na zapad od slunce
Legatova: Zelary (nemyslim Jozovu Hanuli)
Verne: Tajuplny ostrov
Kerouac: Andele pustiny
Ginsberg: Kvileni
Halas: Torzo nadeje
Allbright: Prazska zima
V. M. Havel: Me vzpominky
Surosz: Pepici
Odesláno

Vybrat 10 knížek je nemožné, když to bagruju po stovkách. 😄

Patrick Robinson – Lov na ponorky, Letadlová loď, HMS Neviditelný, Šamšír SL-2 Barracuda945, Hunter killer, Komando duchů

Thomas N. Scortia – Skleněné peklo

Richard Martin Stern – Věž

Arthur Hailey – Let do nebezpečí

Thomas H. Block – MayDay

František Běhounek – Akce L, Robinsoni vesmíru, Dům zelených přízraků, Tajemství polárního moře

William E. Johns – Biggles

Vilhelm Moberg – Vystěhovalci, Přistěhovalci, Osadníci, Poslední dopis do Švédska

Gert Fritz Unger – Westerny

Zane Grey – Westerny

Ernest Thompson Seton – Dva divoši

L'Amour – Sacketové

Scott William – Texas Marshall

Clive Cussler – Série: Akta Numa, Akta Oregon, Dirk Pitt

Jack Reacher – Jack Reacher

Stieg Larsson – Milenium 1-3

Crichton – Jurský park, Koule

Henri Charrière – Motýlek

Rudolf Luskač – Hlas pralesa, Závoj zeleného ticha, Revír bez hranic

Ondřej Neff – Tma, Pán moří, Pán země, Pán vzduchu

James Herriot – To by se zvěrolékaři stát nemělo a ostatní

Jaroslav Klmenta – Kmotr Mrázek

Karel Pacner – Kolumbové vesmíru

Fleming Ian Lancaster – James Bond

David Morell – Rambo 1-3

Pavel Frýbort – Vekslák 1-3

Robert Merle – Smrt je mým řemeslem

George Orwell – 1984, Farma zvířat

David Žák – Študáci a kantoři, Cesta do hlubin študákovy duše

Wilbur Smith – Když loví lev

Peter Benchley – Čelisti, Hlubina

Tom Clancy – Bojová peruť, Ponorka

OKO – Malé knížky o všem možném. Rozum do kapsy, Sestroj si doma, Hrady, Motýli, Ptáci atd.

Vesmír a Planeta Země

Odesláno

Jen deset je moc malo 😀 Ke všem knihám v předchozích postech bych ještě přidal:

Kolektiv autorů (Universum); Kniha matematiky

Pavel Eisner; Chrám i tvrz: kniha o češtině

MacDonald, Kaplan; Praha ve stínu hákového kříže

Kateřina Šedá: Národní sbírka zlozvyků

A předem se omlouvám za off topic ve vlákně o knihách, ale můžu doporučit i Pixyho seznam filmů ke shlédnutí.

https://pixy.cz/pixynergia/2020/08/17/filmy-ktere-by-mely-videt-nase-deti

• Like 1

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...