Přejít na obsah

Popelnice Evropy

Doporučené příspěvky

Odesláno

Mno, tenhle článek mě jen utvrdil v tom, co říkám už dlouho a krásně mi nahrává na nápad otevřít tu malej market s kvalitníma potravinama. Drahejma (ne předraženejma), ale kvalitníma. Nevěřím tomu, že v Praze by si to svoje zákazníky nenašlo. Nebude to jednoduchý, ale zkusil bych to.

Ve státech jsem byl v řetězci Whole Food Store (nebo tak nějak), kterej si zakládá na tom, že bere věci primárně z malejch farem, popř. bio. Celej obrovskej store byl klimatizovanej na 17 stupňů, ovoce a zelenina kompletně na ledu, každej kus naleštěnej, pekárna, krásný maso, úslužný prodavači, který poradili a věděli o každým druhu věci, na který se člověk ptal. Jídlo tam samozřejmě 2x dražší než v ostatních storech, ale rozdíly byly vidět už na první pohled. Možná to byl celý jeden velkej blaf, ale jabko, šunka a sýr, co jsem si tam koupil, chutnaly naprosto božsky.

Nechci tu vychvalovat Ameriku, kterou moc rád nemám, ale když pak člověk přijde do Billy pro švestky, většina z nich na regálu je shnilejch a lítá tam hejnu mušek, tak nějak není jiná možnost :(.

• Odpovědi 185
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Odesláno

Mimochodem doporučuju jet se podívat do Kunratic jak je zmíněno v článku, tam maj ovoce a zeleninu luxusní a taky trochu jiných potrvin, ale je to strašně malej obchod, bohužel.

Odesláno
Mno, tenhle článek mě jen utvrdil v tom, co říkám už dlouho a krásně mi nahrává na nápad otevřít tu malej market s kvalitníma potravinama. Drahejma (ne předraženejma), ale kvalitníma. Nevěřím tomu, že v Praze by si to svoje zákazníky nenašlo. Nebude to jednoduchý, ale zkusil bych to.

Ve státech jsem byl v řetězci Whole Food Store (nebo tak nějak), kterej si zakládá na tom, že bere věci primárně z malejch farem, popř. bio. Celej obrovskej store byl klimatizovanej na 17 stupňů, ovoce a zelenina kompletně na ledu, každej kus naleštěnej, pekárna, krásný maso, úslužný prodavači, který poradili a věděli o každým druhu věci, na který se člověk ptal. Jídlo tam samozřejmě 2x dražší než v ostatních storech, ale rozdíly byly vidět už na první pohled. Možná to byl celý jeden velkej blaf, ale jabko, šunka a sýr, co jsem si tam koupil, chutnaly naprosto božsky.

Nechci tu vychvalovat Ameriku, kterou moc rád nemám, ale když pak člověk přijde do Billy pro švestky, většina z nich na regálu je shnilejch a lítá tam hejnu mušek, tak nějak není jiná možnost :(.

nejsi sam kdo ma takovy napad. kvalitni reznik se vzdy uzivi. sice 2/3 naroda je Lidl, ale i ta 1/3 staci. a myslim, ze kdyby dobre suroviny byly dostupnejsi, tak by se ten pomer menil. jinak ten kram se jmenuje Whole Foods Market

Odesláno
Klucí, já teď už třetím rokem žiju v Belgii. Ta země mi k srdci nepřirostla, páč máme lepší pivo i hezčí holky !!!

Ale co se potravin týká, ten rozdíl je nebetyčný a bohužel ve prospěch Belgie. Zakysanou smetanu z kelímku nevyklopíš,

hověží udusíš za pár minut(ne hodin !), čokoláda je z kakaa a kakaovýho másla a ne ztužený tuk atd. atd. atd. ..........

Fór je ale v tom, a někdo to tu už myslím psal, že i přes to co se u nás prodává za sra..y, jsou obchody plný lidí = lidi to dobrovolně kupují !!!!!!!!!!!!!!!!!!

Závěr ať si každý udělá sám..............

Já se snažil vybírat si ještě když jsme byli v ČR a teď vím, že budu vybírat ještě důsledněji až se vrátíme a pro dost věcí budu jezdit jednou za čas za kopečky.

Naštěstí už se to smí. :thumbsup_anim:

Lidi nakupují levný "žrádlo", aby ho pak stejně třetinu vyhodili do kontejneru, jsme prostě ptáci a orají s náma jen tak, jak si to necháme líbit!

Já se z Belgie vrátil před týdnem a musím to potvrdit, člověk zírá, jak jsou místní suroviny kvalitní, všechno čerstvě a voňavé...o jídle v místních restauracích ani nemluvím

p.s.:i to pívo mají v Belgii fajnové, z 250ti druhů se dá vybrat

Odesláno
S tou kupní silou jsme na tom ve srovnání s našimi západními sousedy bohužel bídně! Naše kupní síla je např. 3x nižší než v Německu.

Přitom náklady na všechno máme zhruba stejné... Když si vezmete, že za dovolenou, auto, oblečení atd. zaplatíte stejně (a někdy mnohem více) než v Německu... přitom příjmy máme 3x nižší, tak je obdivuhodné, jak to zvládáme - kupovat si nová auta, jezdit na zahraniční dovlené, platit hypotéky, střádat na penzi, budoucí léčbu v (časem) privátním zdravotnictví, dětem na školné... atd. ;)

Ona to ale drtivá většina lidí nezvládá, já mám myslím lehce nadprůměrný plat a museli jsme si vybrat co vlastně chceme, buď bydlet, nebo auta, dovolený a "takový kraviny jako hodinky" prostě není a to máme jen jedno dítě. :) Jo a vybrali jsme bydlení a dodnes nebydlíme. To je myslím další český fenomén. Sere mě daleko víc, než nějaký falešný párky v Tescu, nebo shnilý maso. :gun_bandana:

Ale dost breku. :)

Ještě bych zmínil jinou kategorii hnusu a to jsou děti, u nás stojí například krmení 2x tolik co třeba v Polsku, tak si říkám, jak oni to tam asi dělají, nebo například jedny kapky pro mimina co jsme dávali (asi 10 balení), u nás jsou za 800,- na SVK jsou za 300,-a v Polsku stojí 180,- Holt na dětech se vydělává líp než na babkách v Tescu.

Odesláno

Jako clanek drsnej, ale pokud nemam cas shanet kvalitni pecivo, nemam na to prachy a podobne, zbyva trochu jina moznost - proste se tady na to vysrat a jit makat a zit nekam jinam. Dostanu vic penez, koupim lepsi jidlo a tak vubec. Kdyz nemuze Mohamed... snad, kdyz se pak clovek po letech vrati, tak uz a) se tu bude prodovat neco lepsiho nebo B) ten humr proste nekoupim, protoze budu vic vybiravej.

Odesláno
Ještě bych zmínil jinou kategorii hnusu a to jsou děti, u nás stojí například krmení 2x tolik co třeba v Polsku, tak si říkám, jak oni to tam asi dělají, nebo například jedny kapky pro mimina co jsme dávali (asi 10 balení), u nás jsou za 800,- na SVK jsou za 300,-a v Polsku stojí 180,- Holt na dětech se vydělává líp než na babkách v Tescu.

Ja taky cumim, kupni sila nekupni sila u nas v IRL je draho, ale to co po vas chteji v CR za detsky obleceni, hracky, kocarky je neuveritelny. Ke vsemu se jeste prokaze pritomnost nejakejch skodlivin.... proste zadarmo drahy. :gun_bandana:

Návštěvník YPO
Odesláno
Ona to ale drtivá většina lidí nezvládá, já mám myslím lehce nadprůměrný plat a museli jsme si vybrat co vlastně chceme, buď bydlet, nebo auta, dovolený a "takový kraviny jako hodinky" prostě není a to máme jen jedno dítě. :) Jo a vybrali jsme bydlení a dodnes nebydlíme. To je myslím další český fenomén. Sere mě daleko víc, než nějaký falešný párky v Tescu, nebo shnilý maso. :gun_bandana:

Ale dost breku. :)

... k tomu prvnímu odstavci - ono je to hezký, takový stanovení priorit, ale k čemu ti bude střecha nad hlavou, pěkný auto a smrček před domem, když umřeš v osumapadesáti na hnusný žrádlo --- to se dá jedině lacině omluvit tím, že to děláme pro děti

bohužel žrát musíme a hromadná demonstrace asi nebude :D

Odesláno

já bych s dovolením zatnul dráp do tradiční české svátosti, totiž do piva. Bohužel nemáme dobré pivo, jak často sami sebe přesvědčujeme. Jen jsme na ně zvyklí. Některá piva nejsou špatná, ale to v jiných zemích taky. Ale ta masová spotřebka v čele s Gambrinusem je buď šedivá nuda, trapné europivo v tom lepším případě anebo hrůza strašlivá v tom horším. Jenže je to stereotyp, zvyková záležitost podobně jako u kafe a jiných "pochutin". Člověk je zvyklý na to svoje a každá změna, byť k lepšímu je špatně. A samozřejmě hraje roli i cena. Proč si dávat tři piva když za ty prachy můžu mít kýbl "piva".

Odesláno

Když už nežijou pivní fajnšmekři, ale jen chlastouni, tak není proč vařit a točit dobrý pivo. To dá rozum, že to pak dedolu. Já jsem opravdu dobrý pivko neměl už dlouho.

Odesláno

Pivo u nás není až tak špatné. A je spousta možností dát si velmi dobrý pivko, a to nejen v Praze. Namátkou pivo z Pivovarskýho domu, minipivovaru na rohu Ječné a Lípové je velká dobrota, Plzeň z tanku třeba V Demínce taky. To, že hlavní "mainstream" pivo není u nás nic moc chuťově, platí prakticky všude na světě, prostě se prosadilo tohle "europivo" s kratší dobou zrání, sycené a vodové, ovšem s dokonalým marketingem a distribucí. Třeba v Rakousku se jiný pivo prakticky nedá koupit. Ale celkově kvalita piva u nás v posledních dvaceti letech spíš stoupla, pivovary dodržují technologické postupy a normy víc než za komančů a taky mají lepší vybavení, které jim umožňuje držet určitý kvalitativní standard. Pivní fajnšmekři pořád jsou...

S těma kvalitníma potravinama to taky není úplně černobílý. V minulosti se například Delvita ve vybraných obchodech (Bělehradská v Praze) snažila nabízet kvalitnější drahé potraviny, ale prostě to moc nešlo na odbyt a postupně to vzdali. Stejně tak má Billa špatnou zkušenost s drahým ovocem a zeleninou. Je to daň za minulost, nižší kupní síla a blbý spotřební návyky kupujících. Chce to čas.

Odesláno
Mno, tenhle článek mě jen utvrdil v tom, co říkám už dlouho a krásně mi nahrává na nápad otevřít tu malej market s kvalitníma potravinama...

To si založ a pak řekni kde. Moc ti fandím. Nejsem typ co snídá kaviár a zapíjí ho šampaňským, ale dost často si radši koupím něco dobrýho namísto nejlevnějšího. Teda spíš častěji. S pivem to mám stejně, dám si radši tři dobrý na chuť, než za stejnou cenu deset.

Věci na sushi kupuju v prodejně T.Okamury v Dejvicích, slušný ryby a zajímavý věci jsou k mání v prodejničce v Palladiu, jenže to je v centru a na to není často čas, uzeniny v Glóbusu na Zličíně (ostatně jak koukám, ten tu dopadl asi zatím nejlíp)

a protože bydlíme od Zličína asi 5-10 minut od Prahy, je tu řeznictví, pekařství, slušná zelenina atd, jenže jak dlouho?

Je to pár měsíců co tu otevřeli LIDL - myslím. No snad budou lidi kupovat v místních krámcích, ale ono je to asi jedno, možná jen mají alternativu ke Zličínu...

Odesláno
já bych s dovolením zatnul dráp do tradiční české svátosti, totiž do piva. Bohužel nemáme dobré pivo, jak často sami sebe přesvědčujeme. Jen jsme na ně zvyklí. Některá piva nejsou špatná, ale to v jiných zemích taky. Ale ta masová spotřebka v čele s Gambrinusem je buď šedivá nuda, trapné europivo v tom lepším případě anebo hrůza strašlivá v tom horším. Jenže je to stereotyp, zvyková záležitost podobně jako u kafe a jiných "pochutin". Člověk je zvyklý na to svoje a každá změna, byť k lepšímu je špatně. A samozřejmě hraje roli i cena. Proč si dávat tři piva když za ty prachy můžu mít kýbl "piva".

Zas abychom z toho nedělali moc velký drama - kdo chce pít levný patoky z Intersparu nebo ojropiva, ať si je pije, ale furt je tady k dostání dost piv dobrejch, tohle je defétismus a za války by tě zastřelili. Plzeň, Primátor, Svijany, Krakonoš - proč bych měl chlastat Gambrinus nebo Heineken?

Návštěvník YPO
Odesláno

hlavně pivo je pivo - celkem nedůležitá tekutina pro organismus - tělo si z něj kromě vedlejších efektů moc neodnese

Odesláno

Možná by se tu někdo mohl rozepsat, jak je to s tou nedávnou změnou výrobní technologie a zasypáním plzeňskejch sklepů a zachování tradiční přípravy jen na oko pro čumily.

A souhlasim s Viktorem, že v Pivovarským domě maj super pivo, včetně těch experimentálních. Od doby co to znám (13 let?) to tam vede stejnej chlap a ta kontinuita a odpovědnost je znát.

Odesláno

Viktore - je to myslím pochopitelný trend s pivem, ale i s potravinama. Tím, jak se nepochybně zvedá kvalitativní dno, (dát si za komančů krumlov nebo humpolec bylo dost riskantní zdaleka nejen kvůli chuti a dostat otravu z polotovarů či uzenin nebylo nic zvláštního, mlíko bylo hořký už v pytliku a víc kromě čínskýho lančmítu - dnešní zhruba žrádlo pro kočky - nebylo k sehnání - to pro našeho ruďáska mengeleho), tak lidi nemají takovou potřebu investovat do lepší kvality. V rakousku se musel taky druhdá exkluzivní julius meinl stát běžným supermarketem, ale pořád daleko lepším, než naše billa.

Ale vopravdu dobrý pivko, to už jsem fakt dlouho nepil, dlouho jsem nejdl opravdu pečenej černej chleba, máslo už v hrníčku dlouho nevydrží (to je technologií, nikoli kvalitou) a knedliky se musí dožlutit vanilkou. Myslím, že i ta vyšší nabídka časem dorazí, asi ne v rybách a mořskejch plodech, ale třeba v pečivu, uzeninách a tak, někdy to musí i euroborcům a buranům docvaknout, že honit se za výnosy, výkrmy, přírůstky, co nikdo nechce a kasírovat za to naše prachy nejde napořád.

Odesláno
hlavně pivo je pivo - celkem nedůležitá tekutina pro organismus - tělo si z něj kromě vedlejších efektů moc neodnese

Hele, brzdi experte :cheers: :

zdroj:http://zdrava-vyziva.abecedazdravi.cz/pivo-a-zdravi

Pivo je nápoj, který je sám o sobě zdravější než voda, jen v nadměrném množství může působit škodlivě. Pivo obsahuje mnoho vitaminů a dalších látek, které při střídmé konzumaci může působit příznivě proti vzniku atherosklerózy. Při spotřebě 1 l piva denně si člověk pokryje zhruba 20 % denní potřeby vitaminu B2, 35 % vitaminu B6, 50 % niacinu a 25 % kyseliny pantothenové. Jeden litr piva obsahuje v průměru 200 mg biologicky aktivních látek. Rozumné pití piva do 1 až 2 litrů denně přispívá k vyšší hladině vysokodensitního, tzv. HDL cholesterolu v krvi, který působí proti kornatění tepen, přitom hladina celkového cholesterolu v krvi se nemění. Rozumná konzumace piva snižuje stres, podporuje krevní oběh, snižuje riziko srdečních onemocnění, snižuje vysoký krevní tlak. Pivo je nápoj, který obsahuje malé množství alkoholu (0,5 - 5 %). Pivo je určeno k tomu, aby je lidé pili pro chuť , pro radost a pro lepší trávení nikoliv proto, aby se opíjeli. Při pití rozumného množství piva je možné využít jeho pozitivních účinků na organismus a nenechat je přebít negativními účinky nadměrného množství alkoholu.

Odesláno
... k tomu prvnímu odstavci - ono je to hezký, takový stanovení priorit, ale k čemu ti bude střecha nad hlavou, pěkný auto a smrček před domem, když umřeš v osumapadesáti na hnusný žrádlo --- to se dá jedině lacině omluvit tím, že to děláme pro děti

bohužel žrát musíme a hromadná demonstrace asi nebude :D

To jsi mě milý hochu ale vůbec nepochopil, jenom bydlení, žádný auto, žádnej smrček :) Žrádlo já řeším, ale napřed se musíš mít kde nažrat, žejo?

Odesláno
Zas abychom z toho nedělali moc velký drama - kdo chce pít levný patoky z Intersparu nebo ojropiva, ať si je pije, ale furt je tady k dostání dost piv dobrejch, tohle je defétismus a za války by tě zastřelili. Plzeň, Primátor, Svijany, Krakonoš - proč bych měl chlastat Gambrinus nebo Heineken?

Zapoměls ještě třeba Starobrno 11 nebo Svijany nam, nam. :wine:

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...