Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Zeptátm se, je pro to nějaký důvod? Nestačí účet zadarmo? Protože aktuální nejlepší nabídky (4 % a víc) běžný účet vyžadují

mBank - 4,01 % bez omezení výše vkladu (podmínka 5 plateb kartou k běžnému účtu)
Raiffeisen - 4 % do 500 000 Kč. Ke každému běžnému účtu lze založit jeden takový spořák. Oficiálně jsou založitelné dva běžné účty, ale různými triky jich lze založit více (nejjednodušší je při zakládání druhého běžného účtu přes Internet zkopírovat odkaz na založení účtu, uložit si ho a poté ho použít opakovaně, nedoporučuji ale založit více než 5 běžných účtů celkem, to už pak banka účty ruší). Podmínka 10 plateb kartou pro všechny spořákdy dohromady, kteroukoliv kartou RB, klidně i kreditkou.

No, ale jestli trváš na spořáku bez běžného účtu, tak doporučím Všeobecnou úvěrovou banku, aktuální sazba 3,60 % bez omezení výše vkladu. Má zajímavou vlastnost, peníze se vkládají a vybírají přes sběžný účet, takže pokud někde potřebuješ splnit podmínky "příchozí platby z účtu, který ne ní na tvoje jméno", je to možnost. Úroky se připisují každý den a ihned úročí. Je zde možnost (vlastně nutnost, pokud se chceš vyhnout slovenské 20 % dani) daňové optimalizace. Po doložení jiného, než slovenského, daňového domicilu nebude úrok daněn a ty ho v rámci daňového přiznání udáváš.
To má následující výhody:
1) banky obvykle toto uznávají jako příjem (pro úvěrové produkty, třeba kreditní karty)
2) odložením daňové povinnosti máš efektivně vyšší úrok, než u nominálně shodných českých bank, protože se ti úročí i to, co bys jinak již odvedl na daních.

Odesláno

Pokud hledáte solidní úrok na spořicím účtu bez plateb kartou, tak aktuálně nabízí Komerční banka pro nové i stávající klienty 3,5% do 1 mil.. A to za podmínky jednorázového vložení min. 100 000Kč.

Odesláno

Komercka.. jezismarna ty me tak strasne serou. Napadlo me sloucit si par uveru do jednoho, jeden v Air Bank, plus par malejch primo v ty moji komercce (krome toho malyho uveru v Air bank moje jedina banka). Prvni zasadni problem, nelze v aplikaci vyplnit zahranicniho zamestnavatele, pridte si na pobocku. Pak teda ze jo, a ze jim mam poslat komplet pracovni smlouvu plus potvrzeni o prijmech. Rikam jim, ze 25 let sou moje jedina banka, mame tam ucet cela rodina, mel jsem od nich (uz splacenou) hypoteku, par posednich let mi chodi vyplata ze stejnyho uctu ve stejny datum od stejnyho zamestnavatele, maj o mejch penezich mnohem lepsi prehled nez ja. “Toe metodika pane, musi vam to zamestnavatel potvrdit”. Ptam se k cemu jim bude moje komplet pracovni smlouva. “Metodika pane”. Upozornuju ze jde o konsolidaci pri ktery bych mesicne platil min, nez doted, nejde o zadny prachy navic. Se z nich poseru.

• Haha 1
Odesláno

to bych nemohl mít účet nikde. Teď zrovna "válčím" s ČSOB, už druhý spor před finančním arbitrem a tentokrát žádné moje kulišárny, ale snažili se regulérně okrást mého otce. Až to skončí, zkusím z toho sesumírovat článek.

• Like 2
Odesláno

To si rád přečtu Patriku. Já měl ČSOB nějakou dobu zpátky, ale zrusil jsem to, protože žádné zajímavé služby jsem u nich teda nenašel...

Odesláno

Já teď taky bojuju s KB. Mám u nich účet cca. 25 let, jsem v Premium segmentu, jak se mi snaží prodávat. No přechod na KB+ nový lepší bankovnictví se samýma výhodama. Nějakou dobu jsem to ignoroval, pak mi volal můj bankéř a začal mě do toho tlačit - OK, chápu, novej systém, potřebujou mě přemigrovat, tak teda jo. Rozjedu proces online a zarazím se, že během převodu na KB+ zruší veškerá dispoziční práva osobám kromě mě jako majitele. Tak zastavuju proces a volám... no debata jak v mateřské školce. Že abych mohl online obvnovit dispoziční práva manželce, že potřebují její aktuální občanku (fotku občanky). Říkám, že v sytému evidentně mají aktuální občanku, přes KB klíč funguje Bank ID a veškerá správa občana, tak proč potřebují její občanku. Na to borec, ať ji pošleme emailem. No já na to, že se asi posral, že občanku emailem posílat teda nebudem. No nakonec jsem tam její občanku přinesl osobně. Ale jeho komentáře typu, že přece manželce KB klíč fungovat nepřestane, na čež jsem kontroval, že k čemu jí bude KB klíč, když se nedostane k účtu atd... Jak u blbejch na dvorku.

No migrace nakonec proběhla, ale některé nové funkcionality - jako např. měsíční přehledy - vidím v KB+ jenom já. Tak píšu už přednasraně, že když máme teď nové a lepší bankovnictví, tak bych chtěl, aby tyhle featury tam viděla i manželka. Na to odpověď, že měsíční přehledy vidí jen majitel účtu. No to mě poser - na to jsem přišel už sám a chci to změnit neasi. Na to nic, tečka, nejde. Ani blbá milosrdná lež a la "zkoušel jsem to zařídit, ale nejde to". Prostě nic, žádná prozákaznická snaha. Hlavně, že mám hromadu výhod, který jsou mi k prdu, ale blbou datovou analytiku nad transakcema prostě pro manželku nedostanu premium nepremium. No účty pro děcka o týden později jsme zařídili u konkurence...

Odesláno
před 6 hodinami, Patrik napsal:

to bych nemohl mít účet nikde. Teď zrovna "válčím" s ČSOB, už druhý spor před finančním arbitrem a tentokrát žádné moje kulišárny, ale snažili se regulérně okrást mého otce. Až to skončí, zkusím z toho sesumírovat článek.

taky si to se zájmem přečtu až to bude. zatím ve mně stále převládá pocit, že v tý bídě nejsou nejhorší, ale....

Odesláno

On to je problém všech velkých bank. Pocit, že klient je tu pro ně. Že ony si stanoví podmínky a klient je prostě bude plnit, ať už jsou nesmyslné jakkoliv. Třeba drobnost - měl jsem rozhodnutí soudu, digitálně podepsané. To oni ovšem neakceptovali, musel jsem za 60 korun na poště si nechat vytisknout a ověřit (pošta to udělá komukoliv, není třeba prokazovat, že k dané listině máte nějaký vztah, takže když už si to banka nechtěla ověřit sama - dokument byl digitálně podepsaný - mohla si to na té poště zařídit, když do spisu tak nutně chce mít papír), banka u arbitra argumentovala slovy, "že to je standardní postup" (nakonec přislíbila těch 60 korun vyplatit, když už to došlo k arbitrovi). Prostě banka si něco rozhodne sama za sebe (aniž by ji k tomu zákon nějak nutil) a pak argumentuje ve smyslu "takhle to my prostě děláme". Bankéřka vystupovala z pozice "však ty vyměkneš", nulová ochota, vstřícnost, prostě ber nebo nech bejt (konkrétně na moje požadavky řekla "takhle to nefunguje" a dál se tím nezbývala), tak jsem se rozhodl to rozjet u arbitra a teprve pak začali couvat, naprostá většina věcí uznána, teď už jde jen o jednu, která zase visí na "takhle my to ale děláme", tak uvidíme, jestli se podaří zlomit.

Hodně se mi nelíbí to tlačení "kombinovaných produktů" (spořící účet + investice), protože cílová skupina (lidé, kteří investicím nerozumí) tomu nerozumí a kupuje "výhodné spoření" (netuší, že investice nejsou pojištěny), navíc 3 % poplatek z investované částky je fakt chucpe.

Naproti tomu proti KB nemůžu nic říct. Naopak jsem na migraci čekal jak na smilování a sám jsem to urgoval (to jsem zase narazil na to, že když sám chci, mám smůlu, musím počkat, až na mne přijde řada), právě kvůli zvýšení limitu pojištění z 10 milionů na 100 milionů (podmínka plavby bylo pojištění na 2 miliony liber). Plnění podmínek prémiového účtu je jednodušší, nikdo mě nenutí do nevýhodných investic. A systém dragon pass je pro mne výhodnější než lounge key (protože ten mám na spoustě jiných karet), kamarád byl teď v Dubaji a na LK vstup do business salonku, kdežto na DP do first class salonku :).

• Like 2
Odesláno

Já mám třeba v ČSOB účty přes 25 let a myslím si, že v mnoha věcech se docela zlepšila, ale jde to pomalu, je to prostě línej moloch. A třeba první digitální podpis jsem měl před více než 20 lety u nich v ceně účtu. Takže jsem ji ještě nezrušil, i když už měla několikrát na mále.

To tlačení investic v bankách mi taky vadí. Na něčem holt vydělávat musej 🙂 . U mě je to teda no go.

Jinak poslední dobou mi třeba přijde škoda, že Air Bank už nejede spořicí účet jako dřív, a sice, že má sazbu mezi třemi nejlepšími na trhu, tak byla pro mě téměř dokonalá, teď už tam prachy na spořáku nemám. Taky jsem se těšil, jak rozjedou obchodování akcií a ETF. Rozjeli, ale samozřejmě za podmínek hodných banky, takže pro mě no go.

Ale dneska založit účet, přesunout prachy, přenastavit platby je otázka pár minut, jenom nesmí bejt člověk úplně línej a pohodlnej. Uznávám, někde je to třeba horší se zřízením dispozic, to jo.

• Like 1
  • Dát hlas 1
Odesláno

geometr: Samozrejme mas pravdu, je to lenost a na to velky banky sazeji. Naproti tomu v ČS mame vsechny hypoteky a ted i detsky ucty a pristup ukazkovej. Tam jsem se citil jako zakaznik a to i presto, ze tam nemame zadny prachy a ten ucet je jen prutokac na splaceni hypo.

Odesláno
Tak to vypadá, že do MC salonku (Praha, Vídeň a Bratislava) už jen na počítané vstupy (Lounge Key, Priority Pass, Dragon Pass), už nebude stačit jen lepší MC karta.
Od 1. januára 2026 dôjde zo strany Mastercard k ukončeniu poskytovania zvýhodnených vstupov do letiskového salónika v Bratislave. Od 1. júla 2026 sa rovnaká zmena dotkne aj salónikov v Prahe a Viedni. Táto úprava je výsledkom zmien v benefitoch Mastercard a netýka sa rozhodnutia ČSOB.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...