Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Ten půst jedu taky už asi 3 roky. Časově to ne vždy vyjde přesně 8/16, ale je to jak píše @Frantik. Ráno stejně moc hlad nemám a když si dám horký čaj,tak do oběda v pohodě vydržím. Ten bonus nemuset řešit snídani je pro mě super. 

Pro mě je teda překvapení ta rýže. Sem myslel, že je neškodná. 

Z výše uvedených příspěvků mi tudíž jako nejmíň invazivní metoda vychází "doporučení" @lucidzačít kouřit. Jen teda nevím,jak to přijmou doma 😀

Odesláno (upraveno)

Dnešní "dřívější" oběd... už v 10:15

Zkusím tedy najet na půst 8/16 to nebude takový problém.Ráno místo snídaně hodím do sebe čaj,jak psal kolega @kral083 ( ev. nebo kafe) a do oběda taky vpoho vydržím.

Jen teda jak ten půst "opakovat"???

PXL_20251023_080621248.jpg

Upraveno uživatelem AlfGS
Odesláno
před 12 hodinami, kral083 napsal:

... Jako asi to dává smysl,ale dyť to přece není život, to co popisoval @hufnor @M.K. @AlfGS  není nějaká jiná méně jidelnickove bolestná cesta? 🙂

K redukci váhy žádná jiná cesta než kalorickej deficit nevede - fyzika základní školy 🙂 Jak ho dosáhnout je věc druhá a jak už bylo řečeno, hlavní je v tomhle výživa (špeky nepřesportuješ a naopak výživou nezlepšíš fyzičku / sílu / muskulaturu). Jinak jsem stejnýho názoru, že bejt obětí vlastní životosprávy je pitomost. Však si taky nic nepočítám a pivo si odepřít nehodlám (ale akceptuju důsledky a ten špek pod pupkem nesvádím na genetiku, pomalej metabolismus, astrologii etc...). Jen jsem radil kolegovi @AlfGS, že na začátku to není špatně investovanej čas, protože co nespočítáš, to je čistá dojmologie a tomu pak odpovídají výsledky...

Odesláno
před 5 hodinami, AlfGS napsal:

... Jen teda jak ten půst "opakovat"???

V ideálním případě nic neopakuj, ale najdi si režim, který Ti bude vyhovovat dlouhodobě. Nemusí to bejt dokonalý, ale trvale udržitelný. A přerušovanej půst je opět jen způsob, jak se dostat do energetickýho deficitu, jinak by nevedl ke zhubnutí. A určitě nemusíš dogmaticky dodržovat konkrétní čas, ve finále je to jen a jenom o kalorický bilanci (rohlík s máslem nenosí - narozdíl od nás - hodinky a je mu fuk jakej je čas; jeho nutriční hodnoty jsou stejný v poledne i o půlnoci).

Odesláno

Mračím se, že špeky nepřesportuješ.  🙂  Myslím že to částečně jde. Jo bolí to. Je nutné vybrat aktivitu, která je člověku blízká a vytvořit si na ni návyk. 

A když se dostaneš do fáze, že máš sport jako součast svého týdne, děláš ho každičký den, nepolevíš, nikdy za žádnÿch okolností, jsi po čase za svou umanutost sladce odměněný. Dobrou fyzičkou, náladou a možností jíst na co máš zrovna chuť. Souhlasím, že sníst deset rohlíků je kravina, ale když máš na něj v 22,30 chuť, no tak si ho klidně dáš. Není mi blízký asketický způsob stravy, obdivuji každého komu chutná čekanková pomazánka s polystyrénovým chlebem.  

Souhlasím, že je strava klíčová. Osobně věřím spíš na menší porce běžných jidel, více zeleniny v příloze a zvýšenný pohyb. Přijde mi to snáze realizovatelné, než si odpírat spoustu chutných věcí. 

• Like 2
Odesláno
před 14 hodinami, kral083 napsal:

@Ajajdík,ale zpátky budu až budu moct opět něco dělat. Teď sem akorát v depresi. Já nechci jít cestou úplného hardcore výdeje,ale něco co funguje dlouhodobě a není to tak drastický, abych nemusel přemýšlet,jestli ten plátek sýra už je moc. No a vážení nebo počítání kalorií to už vím teď, že nebude nikdy fungovat. Mě by se líbilo dostat lehce pod 80kg, ale tak nějak nenásilně 🙂 já vím. Takhle to asi nefunguje 🙁

To, co jsem tu dával jako tipy, není můj běžný každodenní jídelníček, není to maintenance. Jsou to fígle na maximální ubrání kalorií při udržení pocitu nasycenosti, které mi pomohly dostat se ze 130 na 78 kg. V té podobě se mi docela dobře šlo Camino. Taková míra vyžlovitosti nebyla úplně cíl, takže aktuálně cca 83 kg, ovšem v trochu jiné kompozici, než když jsem šel přes 83 kg dolů.
Ke kalorickému deficitu se samozřejmě jde i procvičit. Nadává se to mu increased energy flux. Žere se stejně, ale do toho fest maká. V praxi to ovšem fachčí v případě, že je člověku dvacet a neví, co s časem. Já bych ve svém věku tu nálož aktivity, kterou bych musel mít při "normálním" žraní, abych docílil smysluplného deficitu, nikdy neuregeneroval. 
Když člověk začne přijímat míň energie a cvičí spíš trochu, rozumně, na udržení svalů - což je, mimochodem, u hubnutí důležité, páč tělo si nenechává, co nepotřebuje a když má málo, jde po svalech i přes zvýšený příjem bílkovin, když se svaly nepoužívají - je to prostě šetrnější, což někteří už potřebujou. Taky, na férovku, ne každý je masochista a být každý den ztrhaný jak samica je opruz. Mimo jiné taky proto cvičím zásadně večer. Když mě pak ledacos bolí, zaspím to a ráno cajk ... povětšinou.
Maintenance, neboli žrádlo na udržení váhy, už tak drakonicky zkrouhnuté být nemusí. Jedu metodu buď a nebo, ne a. Buď si dám na snídani chleba s máslem a medíkem, protože je to mňamka, na kterou mám chuť, nebo si dám k obědu omáčku se třema knedlema (čtyři a víc vážně nedám), nebo si dám odpoledne ke kafi dortík, nebo bude na véču zvěřinová klobáska. Vyberu si, která mňamka mě ten den láká a tu si dám, zbytek žrádla bude nutričně rozumný. Takový přístup k mňamkám se v rámci maintenance kalorického příjmu vsákne. Co nefachčí, je dát si chleba s máslem a medíkem k snídani a máčku s knedlou k obědu a dortík ke kafi a klobásku na véču. Prostě nejde furt jen mlsat, tzn. cpát si břich vším, na co mám zrovna chuť a chtít po tělu, aby to jen tak "odpařilo". Takhle jsem se dostal na těch 130 kg. Ne za pár měsíců nějakým nezřízeným žraním, ale v průběhu let průběžným běžným mlsáním - bez běhání.
Naše národní tragédie spočívá v tom, že průměrná česká kuchyně je
1. výborná, 
2. plná tuků a sacharidů, dělaná tak na výdej někoho, kdo dře celý den na poli nebo v lese, ne na kancelářského povaleče.
V období maximálního hubnoucího zápřahu jsem byl schopný dostat se na příjem cca 1600-1700 kalorií denně při 180 gramech bílkovin, pěti jídlech denně a bez pocitu hladu. Mimo jiné díky výše popsaným tipům.
Schválně si zkuste někdy poctivě zadat do kalorických tabulek, jakou energetickou hodnotu má dohromady všechno to, co běžně za den sežerete (a vyslopete). V řadě případů bude překvapení veliké.

Kdo rád pivo, ten to mít blbé. Mně je hej, já to nepiju.

Hubnutí z hubena na ještě většího hubena už je problém. Přestane být kde ubírat kalorie a můžou do toho házet vidle optimalizační mechanizmy metabolizmu. (Viz studie srovnávající AMR (active metabolic rate) lovců-sběračů, kteří celý den běhají za antilopami a kancelářských krys sedících u kompu - spoiler alert, není tam takový rozdíl, jaký by člověk čekal. Metabolizmus se naučí kaloriema šetřit.) Tam to zpravidla chce nějakou obesírku na ty skrblicí mechanizmy v podobě půstů, keto, sacharidových vln apod. "Normálním" nízkokalorickým žraním se to spoustě lidem dělá blbě. Ale s tím já osobní zkušenosti nemám. Snad kromě těch sacharidových vln, které jsem aplikoval na prokopnutí pár platíček při hubnutí a stejně je podle všeho asi dělal blbě.

Odesláno

Vyvážený poměr mezi silovým a kardio tréninkem a jíst základní potraviny (ne-ultrazpravované). Alkohol jen sporadicky. 
Silovým tréninkem nabereš svaly - více svalů = větší bazální metabolismus = můžeš více jíst :)
BÝT KONZISTENTNÍ - předělat na zdravé návyky mi trvalo cca 3 roky (možná 5) - teď už nad tím nemusím přemýšlet. 
Tohle funguje u mě a nemusím se v jídle hlídat. 

“Všechny” diety světa jsou založené na dosažení kalorického deficitu. Pokud si člověk na začátku diety nedokáže představit takové stravování po zbytek života, je to pro něj špatná dieta. 

Pozor na velikost deficitu - velký deficit = snížení bazálního metabolismu = při stejné dávce jídla bude tělo přibírat. 
Ideál -10%

Je dobré se kontrolovat cca 3 měsíce na InBody 

Odesláno
před 1 hodinou, moco napsal:

Vyvážený poměr mezi silovým a kardio tréninkem a jíst základní potraviny (ne-ultrazpravované). Alkohol jen sporadicky. 
Silovým tréninkem nabereš svaly - více svalů = větší bazální metabolismus = můžeš více jíst :)
BÝT KONZISTENTNÍ - předělat na zdravé návyky mi trvalo cca 3 roky (možná 5) - teď už nad tím nemusím přemýšlet. 
Tohle funguje u mě a nemusím se v jídle hlídat. 

“Všechny” diety světa jsou založené na dosažení kalorického deficitu. Pokud si člověk na začátku diety nedokáže představit takové stravování po zbytek života, je to pro něj špatná dieta. 

Pozor na velikost deficitu - velký deficit = snížení bazálního metabolismu = při stejné dávce jídla bude tělo přibírat. 
Ideál -10%

Je dobré se kontrolovat cca 3 měsíce na InBody 

Podepisuju, i když vhodná velikost deficitu se liší při různém procentu tělesného tuku. Při vyšším BMI jde klidně nasadit deficit výrazně vyšší.

Myslím, že je dobré taky rozlišit situace a cíle a zmínit, že jich lze docílit různými přístupy. 

Rámcovka 1. Chci rázově ubrat x kilo, ačkoliv nejsem vyložený "vyžer". Třeba z 90 na 80. Jde to mít projekt na dva roky, mírně si upravit jídelníček, abych se nemusel moc omezovat, jen se trochu hlídat a tu a tam si zacvičit, protože na víc nemám čas. A někomu to tak bude vyhovovat, přestože se bude muset "hlídat" dlouhodobě a občas to bude jeden krok vpřed a dva zpátky, třeba o Vánocích. Jinému bude sympatičtější hrábnout si do kalorií pořádně, začít makat a dát to dolů klidně za tři, čtyři měsíce, než se jeho tělo a metabolizmus rozkouká, třeba proto, že má nějaký cíl/deadline (jede na jaře měsíc na trek, tak proč s sebou zbytečně tahat deset kilo tuku) nebo zkrátka chce ten přebytečný tuk pryč a nevadí mu se na chvíli omezit drakonicky, protože ví, že při jeho stravovacích návycích nehrozí pozdější jojo efekt.

Obojí jde. Horses for courses.

Rámcovka 2. Jsem vyžraný jak jateční prasca, nevylezu do schodů a co nevidět mě klepne. (Moje situace.) Na jak dlouho ten projekt je? Minimálně na pár let, pokud nechci jenom zhubnout, ale zůstat zhublý. Zhubnout jde snadno. Viz moje "moudra" všude možně okolo i příspěvky ostatních. Jde to i bez většího cvičení. To mě, mimochodem, pěkně sere na pořadech typu Extrémní proměny. NENÍ NUTNĚ SE DŘÍT JAK SVIŇA ANI HLADOVĚT! Cvičit stačí trochu. Jídelníček jde upravit do podoby, která bude pro většinu psychicky normálních lidí velmi přijatelně žratelná. A kila poletí dolů. Už jenom každodenní vytápění prascete na cca 36 °C chce docela dost paliva. ((( VSUVKA Lidi, kteří mají žrádlo jako fet místo jiného fetu, alkoholu, prášečků, shopování, automatů tj. coby berličku na nějaké psychické problémy, jsou bez nějakého řešení těch problémů v prdeli a nezachrání je žádná proměna, extrémní, neextrémní, nic. )))
Pro psychicky normálního vyžraného jedince je klíčové zjistit, nakolik a o co osekaný jídelníček ho tak tak nebude prudit. Co dovede dlouhodobě žrát tak, aby nebyl nasraný, že trpí. Ne, jaké všechny mlsky dokáže ucvičit. Zjistit, kterých mlsek se dokáže vzdát a bez kterých to vážně nepůjde. U mně to bylo kafe a pišingr. Bez toho nefachčím. Do kafe plnotučné mlíko. Pišingr jsem se naučil dělat si doma, třeba v podobě extrémně tvarohového koláčoidu (90 procent hmotnosti tvaroh, 10 obal z listového těsta vyváleného na cca 1 mm) slazeného čekankou. A neprudilo mě to.  Teď už může být ke kafíčku i bábovička. Ale jeden kousek. Max dva tenké. Ne pět. A netrpím. Dožeru se něčím rozumným. Kokosovým skyrem, třeba.
Já jsem zhublý už asi tři roky. Znamená to, že teď, když jsem zhublý, můžu sežrat dřevorubeckou porci bramborového salátu a tři řízky? No, teoreticky ano, i když bych asi dostal na budku od žlučníku. Udělám to? Ne. Dám si dětskou porci salátu a ten řízek jeden. Na chuť mi to stačí a když pak dostanu hlad dřív, protože jsem sežral malý objem jídla, opět se dožeru něčím rozumným. Nebo si doma udělám brsalát podle vlastní receptury, který má ve srovnání s normálním asi 40 % kalorií. Toho si můžu dát víc a když bude řízek krůtí, a ne z krkovičky, tak si můžu dát klidně i dva. Když ovšem na hromadné akci donesou peku od hobotnice, pár lidí to nežere a má tak půlka slušně velké chobotnice zbýt, tak jí sežeru ještě notný kus. Přiberu z toho zpátky na 130 kilo. Těžko, protože jindy jím příčetně.
Můžu "neřešit" co jím? Ne. Znamená to, že "trpím"? Vůbec. Naučil jsem se věnovat pozornost tomu, co je vhodné a co je méně vhodné a tomu méně vhodnému se snažím vyhýbat, co to jde. Nejde to vždycky, ale to se vsákne. Záleží na tom, co člověk dělá/jí každý den. Jednorázovky nic neodstřelí. (Při udržovacím provozu, při rychlém rázovém shazování jsou "cheat days" zbytečné kroky vzad.)

před 57 minutami, Pepino777 napsal:

@hufnor Ze 130 na 78? To je obrovskej kus prace, za jak dlouho jsi to dal?

Za první rok asi 35 kg. V únoru 21 jsem začal, koncem léta bylo dole 25 kg. Z takového procenta tělesného tuku se hubne "snadno". V mém případě se pořádně hráblo do kalorií a "trochu" se cvičilo (3x týdně kardio 30 až 50 minut -  2 x týdně na délku dílu seriálu na eliptické mašině nebo rotopedu, jeden díl něco venku, zpravidla v sobotu, túra atp., 3 x týdně silový doma, cca 30 až 40 minut, neděle - odpočinek nebo aktivní odpočinek - túra, druhá část).
Pro mě byly klíčové dvě nastavení.
1. Mít to doma, pod nosem, bez možnosti "výmluv", proč to nejde. Pak šlo držet důslednost. Žádné, "venku prší, tak to běhat nejdeme". Žádné "no ale do posilky je to tam a zpátky čtyřicet minut autem, na to už dneska není čas". Chčije, je devět večer? No a co? Vlez na tu mašinu, pusť si Vikingy, a makej! Pak sprška, postýlka a ráno jako novej.
2. Nastavit si to tak, aby mě to neprudilo. Psychicky bych nedal běhat tady těmi pitomými poli okolo, čumět do roviny a lapat po dechu. Nedávám chlórovanou vodu, čili plavání je out. Trénink "normálních" svalů na nohách mi obstarává chození s báglem. Zbytek mašiny, doma, kdykoliv s rozptýlením v podobě noťasu se serošem. To dávám. Psychicky bych nedal loktovat se někde v posilce s tlupou trenboyů, čuchat ten smrad a ztrácet čas čekáním na mašinu/patnáctky, kterýma si někdo podložil stativ na točení tiktočků. No way, José!
Doma, železo, hrazda, kettly, gumy, Disturbed do uší.

Rise
Throw away
The charade of your life
Let the flame of my heart
Burn away
Your complacence tonight
I command you to rise
Wash away
The decay of your life
Feel the light of your eyes
Find the way
Through the darkness tonight
Fearing no one

• Like 2
  • Dát hlas 1
Odesláno

Já mám u sportu strašně rád tu dřinu. Musím mnohokrat koumat jak to udělat, abych ho tam nacpal. A vzteknul bych se, kdyby se to nepovedlo. To prostě neexistuje. Bavì mne na tom asi i to, že to není zadarmo, je za tím možná trochu nutně nastavený morál, zarytost a umanutost. Ale krom fyzičky mi to davá i pocit spravedlnosti a rovnováhy, něco chci, tak stejně jako v životě prostě musím máknout. Jasně nebudu nikdy nic dělat na špičkové úrovni, na to nemam předpoklady. Ale když si na to člověk přivykne, zjistí, že krom proměněne postavy žije výrazně spokojeněji.

A věta, že venku prší, nebo že je večer, to by pro mne byly důvody, kterým se musím smát. Lituju lidi z měst, kteři se musí s kolem plahočit bůh vi kam, aby se mohli bezpečně a zajimavě svést, lituju lidi co nemají kde plavat, když nemůžou mít doma veslo, když si nemohou jít zaběhat nebo se projít za barákem do lesa...   Hlavně bych chtěl teda ještě říct, že ta změna s jídelníčkem i sportem se nechá udělat i pozvolna, nenásilně- asi nejde zničehonic najednou převrátit full źivot vzhůru nohama, to ne každý ustojí. 

• Dát hlas 1
Odesláno
před 16 hodinami, hopa26 napsal:

Mračím se, že špeky nepřesportuješ.

...

Přijde mi to snáze realizovatelné, než si odpírat spoustu chutných věcí.

Psal jsem to zjednodušeně a pro člověka, který chce primárně zhubnout. Tuk nejde přetavit ve svaly a je potřeba bejt trpělivej a v první době zhubnout, což se realizuje hlavně (nikoliv pouze) úpravou jídelníčku, která vede ke kalorickýmu deficitu. Pokud máš možnost téměř denně sportovat na slušný úrovni, pak je to samozřejmě značka ideál 👍

K odpírání chutných věcí nevidím důvod, žádných výzev k askezi jsem se myslím nedopouštěl 🙂

Odesláno

@M.K. Jasné, díky. Rád hubnouci vlákno čtu, protože se dozvím spoustu věci, co jsem vůbec netušil. U něčeho mám shodu, něco si nedokážu představit, lecos je inspirující a přemýšlím o tom. 

• Dát hlas 1
Odesláno

Když to čtu, tak mi jako nejlepší varianta hubnutí přijde prostě nepřibrat 😂

Jinak všemožné moderní diety a cvičení jsou koncipované pro mladé a zdravé. Pokud máte hypertenzi, problémy se srdcem, diabetes a podobně, tak pozor. Můžete si i nevratně ublížit.

Tohle od @hufnor tesat do kamene 👏

Citovat

((( VSUVKA Lidi, kteří mají žrádlo jako fet místo jiného fetu, alkoholu, prášečků, shopování, automatů tj. coby berličku na nějaké psychické problémy, jsou bez nějakého řešení těch problémů v prdeli a nezachrání je žádná proměna, extrémní, neextrémní, nic. )))

Odesláno
před 2 hodinami, juk napsal:

... Jinak všemožné moderní diety a cvičení jsou koncipované pro mladé a zdravé. Pokud máte hypertenzi, problémy se srdcem, diabetes a podobně, tak pozor. Můžete si i nevratně ublížit.

Záleží na té cestě, jakou zvolíš: já měl více než dvacet let "hypertenzi, problémy se srdcem, diabetes a podobně" a nevolil jsem diety a cvičení, ale přerušovaný půst, cca ze 105 kg (při 187 cm) jsem šel na 75-80 kg a hypertenzi a problémy se srdcem již několik let nemám a dlouhodobý cukr mám v normálu, takže jsem měl problém doktorku i přesvědčit ať mi metformin předepisuje dál (protože má na stárnoucí organismus prokazatelně další pozitivní účinky, ale to jsem jí nevysvětloval). Jsem si ale vědomý, že se jedná pouze o remisi, tzn. vyšší váha, opět problémy… Udržet si váhu, je právě optimum. Ale jak jsem psal v minulosti, na každého platí něco jiného, pro dlouhodobé udržení si musí najít svou cestu .. 

• Like 1
  • Dát hlas 1
Odesláno

Před časem jsem zjistil že mám pomalu ale jistě místo křestního listu porážkovej. Dostal jsem se za 2 roky ze 120 na 85 a to držím. Po operaci obou kolen a páteře to na běhání není, tak doma pravidelně cvičím sestavu na bederní páteř nic dlouho tak 20 minut, jím rozumně s omezením cukrů i když kafe sladím, a pokud jeden den si vyhodím z kopýtka druhý den si utáhnu otěže a funguje to.

|BTB zítra nesmím  zapomenout u Sváčka objednat husí stehna na sv. Martina😀

• Dát hlas 1

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...