zdenek.prachar Odesláno 7. srpna 2021 Autor Nahlásit Odesláno 7. srpna 2021 Po dohodě se zájemci změna: Prozatím pouze degustace čer(ve)ných čajů (vhodná myslím i pro kávičkáře, whiskaře atd :)) bude v pondělí 16. 8. od 18:00. Volná jsou ještě dvě místa. Ochutnávat se bude mj. opravdu top nakuřovaný Lapsang Souchong (nakuřovaný tradičně), čaj ze starých divokých keřů rostoucích v nejlepší poloze Tong Mu a další opravdu moc dobré čaje (4-5). Plus k tomu povídání o tom, kde se černé čaje vůbec vzaly, jakou mají souvislost s evropskými a americkými dějinami, něco málo o zpracování a tak...
dr.sphinx Odesláno 8. srpna 2021 Nahlásit Odesláno 8. srpna 2021 Já to ze sobeckých důvodů doplním pondělí 16. 8. od 18:00 1. xbraj19 2. dr. sphinx 3. lepší polovina dr. sphinxe
Michal_R Odesláno 8. srpna 2021 Nahlásit Odesláno 8. srpna 2021 Tak ja bych se, hlavne kvuli tomu Lapsangu, pridal1. xbraj192. dr. sphinx3. lepší polovina dr. sphinxe4. Michal_R
zdenek.prachar Odesláno 8. srpna 2021 Autor Nahlásit Odesláno 8. srpna 2021 Michal_R: Lapsangy budou vlastně všechny, jen některé nenakuřované a jeden či dva nakuřované Tak to vypadá, že máme plno, ale samozřejmě pokud by byl další zájem, tak termín určitě najdeme...
filltos Odesláno 18. prosince 2021 Nahlásit Odesláno 18. prosince 2021 Ahoj, našel jsem že svého puehroveho období "zásoby". Mám to radši hned "zdělat" nebo můžu dál archivovat?
zdenek.prachar Odesláno 18. prosince 2021 Autor Nahlásit Odesláno 18. prosince 2021 Filltos: Jako člověk, jehož jméno ty čaje nesou, Vám mohu s klidem doporučit další archivaci Případně, pokud jsou čaje v pořádku, Vám je rád vyměním za nějaké sypané čaje které třeba ted pijete.
filltos Odesláno 18. prosince 2021 Nahlásit Odesláno 18. prosince 2021 Tak nějak jsem tušil, že tady bude původce těchto čajů Já ty puehry občas rád piju, takže bych si je nechal do budoucna. BTW už sem dlouho nebyl na longfeng, budu to muset napravit
wawrik Odesláno 26. prosince 2021 Nahlásit Odesláno 26. prosince 2021 Dnešné menu: oolong Nefritový jednorožec od Zdeňka.
safi Odesláno 8. března 2023 Nahlásit Odesláno 8. března 2023 Ahoj, please poraďte mi, kde se dá v zahraničí koupit nějaký rozumný Nepál nebo Darjeeling v balení 250g nebo 500g. Nechce se mi podporovat Oxalis. Má smysl ho kupovat někde v Německu, nebo až v Asii a počítat se clem, atd...?
sheepeck Odesláno 31. května 2023 Nahlásit Odesláno 31. května 2023 Já bych se s dovolením zeptal na možnost sehnání Chen pi - pu-erhu v mandarinkové kůře. Máte nějaký oblíbený zdroj?
jNovak Odesláno 2. června 2023 Nahlásit Odesláno 2. června 2023 Já si rád dávám jasmínový zelený čaj. Fakt skvěle vypadá, chutná i voní, a i když není zrovna nejlevnější, stojí za to. Kupuju ho tady: https://vypij.cz/produkt/snubni-prsteny-jasminovy-zeleny-caj/
Sněhulák Odesláno 2. listopadu 2023 Nahlásit Odesláno 2. listopadu 2023 Ahoj, dovolím si otázku na dlouhodobé uživatele čaje a jiné poučené laiky. Jako čaje chtivý novic jsem zakoupil Gyokuro čaj. Co se týče poměru čaje a vody a doby louhování jsem našel kupu protichůdných informací. Konvičku mám na 350 ml vody, kterou ohřívám na nějakých ~ 70 °C. (Vždy se bavím o prvním nálevu) Když jsem se zkusil řídit návodem a dal na zmíněných 350 ml vody nějakých 15 g sypaného čaje a louhoval 3 minuty, skoro mi to ustřelilo hlavu. Všude ale čtu, ale Gyokuro se má louhovat déle, než ostatní zelené čaje a poměr čaje a vody ještě většinou radí silnější. Prosím o tipy, co dělám špatně. Díky moc, Standa
wawrik Odesláno 2. listopadu 2023 Nahlásit Odesláno 2. listopadu 2023 Čaj nepoznám, no podľa prvého linku, na ktorý som narazil, je v tvojom návode buď príliš veľa čaju, alebo príliš vysoká teplota: Citovat Príprava čajov typu Gyokuro Gyokuro považujeme za typ sviatočného čaju. Je výnimočný svojim pestovaním aj spracovaním, a tak si zaslúži aj výnimočnú prípravu, ktorá nechá najlepšie vyniknúť jeho silné stránky. Pri bežnejšej príprave odporúčame použiť asi 5g čaju na 1,5dcl vody o teplote 70°C. Jednotlivé nálevy by mali dĺžku asi 1minúta, 0,5 minúty, 1,5 minúty. Ak máte čas a nejakú dobrú triedu Gyokura odporúčame tradičnejšiu prípravu 5g čaju na 1dcl vody o teplote okolo 40-50°C a nálevy s dĺžkou 5 minút. Pri prvom pochopíte prečo sa tento čaj volá Nefritová rosa. Druhý nálev už sa prvému nevyrovná, ale stojí ešte za vyskúšanie. Rozšířit V každom prípade, ak mi je nejaký čaj príliš tuhý, tak skracujem dobu luhovania, kým mi nezačne chutiť. No ja pijem iné čaje.
Tea Odesláno 2. listopadu 2023 Nahlásit Odesláno 2. listopadu 2023 Jo, trochu jsi to přetáhl, jak píše wawrik Na G bych vzal menší konvičku, ale pokud to chceš do 350 ml, zkus menší množství čaje (8–10 g), teplota 60–70, čas poloviční, cca 90 sec. Japonce dost ovlivní i tvrdost vody.
Sněhulák Odesláno 2. listopadu 2023 Nahlásit Odesláno 2. listopadu 2023 Perfektní pánové. Děkuji za tipy, které obratem vyzkouším. S.
Sněhulák Odesláno 2. listopadu 2023 Nahlásit Odesláno 2. listopadu 2023 Tak potvrzuji. To je jiný čajíček
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se