Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Po dohodě se zájemci změna: 

Prozatím pouze degustace čer(ve)ných čajů (vhodná myslím i pro kávičkáře, whiskaře atd :)) bude v pondělí 16. 8. od 18:00. 

Volná jsou ještě dvě místa.

Ochutnávat se bude mj. opravdu top nakuřovaný Lapsang Souchong (nakuřovaný tradičně), čaj ze starých divokých keřů rostoucích v nejlepší poloze Tong Mu a další opravdu moc dobré čaje (4-5). Plus k tomu povídání o tom, kde se černé čaje vůbec vzaly, jakou mají souvislost s evropskými a americkými dějinami, něco málo o zpracování a tak...

 

Odesláno

Michal_R: Lapsangy budou vlastně všechny, jen některé nenakuřované a jeden či dva nakuřované :)

 

Tak to vypadá, že máme plno, ale samozřejmě pokud by byl další zájem, tak termín určitě najdeme...

  • po měsících...
Odesláno

Filltos: Jako člověk, jehož jméno ty čaje nesou, Vám mohu s klidem doporučit další archivaci :) Případně, pokud jsou čaje v pořádku, Vám je rád vyměním za nějaké sypané čaje které třeba ted pijete.

  • Po roku...
Odesláno

Ahoj, please poraďte mi, kde se dá v zahraničí koupit nějaký rozumný Nepál nebo Darjeeling v balení 250g nebo 500g. Nechce se mi podporovat Oxalis. Má smysl ho kupovat někde v Německu, nebo až v Asii a počítat se clem, atd...? 

  • po měsících...
  • po měsících...
Odesláno

Ahoj,

dovolím si otázku na dlouhodobé uživatele čaje a jiné poučené laiky.

Jako čaje chtivý novic jsem zakoupil Gyokuro čaj. Co se týče poměru čaje a vody a doby louhování jsem našel kupu protichůdných informací.

Konvičku mám na 350 ml vody, kterou ohřívám na nějakých ~ 70 °C. (Vždy se bavím o prvním nálevu)

Když jsem se zkusil řídit návodem a dal na zmíněných 350 ml vody nějakých 15 g sypaného čaje a louhoval 3 minuty, skoro mi to ustřelilo hlavu.

Všude ale čtu, ale Gyokuro se má louhovat déle, než ostatní zelené čaje a poměr čaje a vody ještě většinou radí silnější.

Prosím o tipy, co dělám špatně.

Díky moc,

Standa

Odesláno

Čaj nepoznám, no podľa prvého linku, na ktorý som narazil, je v tvojom návode buď príliš veľa čaju, alebo príliš vysoká teplota:

  Citovat

Príprava čajov typu Gyokuro

Gyokuro považujeme za typ sviatočného čaju. Je výnimočný svojim pestovaním aj spracovaním, a tak si zaslúži aj výnimočnú prípravu, ktorá nechá najlepšie vyniknúť jeho silné stránky. 

Pri bežnejšej príprave odporúčame použiť asi 5g čaju na 1,5dcl vody o teplote 70°C. Jednotlivé nálevy by mali dĺžku asi 1minúta, 0,5 minúty, 1,5 minúty. 

Ak máte čas a nejakú dobrú triedu Gyokura odporúčame tradičnejšiu prípravu 5g čaju na 1dcl vody o teplote okolo 40-50°C a nálevy s dĺžkou 5 minút. Pri prvom pochopíte prečo sa tento čaj volá Nefritová rosa. Druhý nálev už sa prvému nevyrovná, ale stojí ešte za vyskúšanie.

Rozšířit  

V každom prípade, ak mi je nejaký čaj príliš tuhý, tak skracujem dobu luhovania, kým mi nezačne chutiť. No ja pijem iné čaje.

Odesláno

Jo, trochu jsi to přetáhl, jak píše wawrik :)

Na G bych vzal menší konvičku, ale pokud to chceš do 350 ml, zkus menší množství čaje (8–10 g), teplota 60–70, čas poloviční, cca 90 sec. Japonce dost ovlivní i tvrdost vody.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...