Přejít na obsah

Multifunkční kleště

African

Doporučené příspěvky

Všem fandům multitoolů přeji krásný zbytek první adventní neděle. A jaký máte adventní svícen vy...?

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Všem fandům multitoolů přeji krásný zbytek první adventní neděle. A jaký máte adventní svícen vy...?

Parádní :-) Ale u nás by s plným barákem malých děcek asi neprošel, a kdyby náhodou jo, uklízet bych to nechtěl :-)

Odkaz ke komentáři

• po 2 týdnech...

Krásný den všem .

Vlastním victorinox multitool spirit. Lepší a tak kvalitně provedený vercajk jsem v ruce ještě nedržel, co se týče tyhle kategorie . Můžu jenom doporučit.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Odkaz ke komentáři

VENDO - provedení bude jistě excelentní, mám několik jejich nářaďových nožíků a zpracování nemá chybičku. Jejich multitooly mne ale nezaujaly, možná jen proto, že můj první byl víceméně náhodou Leatherman a už se té značky držím, i kvůli firemnímu "příběhu" a záruce. Co má Victorinox 100% kvalitnější, jsou pouzdra. Nedávala se ke Spiritu i sada bitů s ráčnou atd.? Spirit se asi může skvěle držet v ruce při práci s kleštěmi, ale osobně jsem nepochopil absenci běžného špičatého nože, nebo se skrývá uvnitř konstrukce? A ještě se zeptám - je možné spojovací čepy nějak dotáhnout?   

Odkaz ke komentáři

Návštěvník YPO

A ještě se zeptám - je možné spojovací čepy nějak dotáhnout?   

Ivane :D

kvalitní konstrukce nepotřebuje dotahovat .... to je asi stejný jako by si chtěl někde dotahovat pevný lovecký nůž tzv. fulltang

já victorinox tool (model nevím ) používám jářku 7-8 let a nic se tam neviklá, nikde nejsou vůle

mě spíš zaráží jedna věc a to, že se ten nástroj obecně nazývá multitool ..... já si pod tím představuji nástroj pro všechny možné myslitelné situace = jeden nástroj

proč jich tedy victorinox vyrábí asi osm ..... leathermann minimálně jednou tolik ..... proč ? ..... šířka sortimenu ? ..... jeden nástroj pro rybáře ? .... jeden nástroj pro elektrikáře ? .... proč? ..... no protože to prostě nejde udělat, aby byl každej spokojenej ....... a v tomhle si myslím vede victorinox - skladba se mi zdá univerzálnější

takže co bys ty jako odborník, sběratel a leathermann fetišista doporučil za výrobek, který je univerzální .... samozřejmě z leathermann stáje ..... fakt by mě to zajímalo

Odkaz ke komentáři

YPO -  Celý život jsem používal (a stále používám, i když méně) nářaďové nože Victorinox a také jsem neměl nikdy problém s vůlemi, ani po mnoha letech. Tam opravdu možnost dotažení nevyžaduji. Ale multitool používám k daleko náročnějším věcem, opravdu jako nářadí a tam se časem opravdu může určitá vůle vytvořit. A není to chyba multitoolu. Kamarád má třeba Super Tool přes 20 let, denně ho nosil a používal při cestování na motocyklu i při údržbě a opravách jeho mnoha veteránů. Super Tool byl neustále na opasku a tak bylo přirozené sáhnout nejdřív po něm. A po těch letech jsou na něm vůle, které on neřeší (už ho nepoužívá), ale někomu mohou vadit. Pak je dobré mít možnost to dotáhnout, popř. vyměnit vymezovací kroužky a seřídit. A znám i lidi, co používají multitool v prachu a blátě a jednou za čas ho rozeberou, vyčistí, namažou a znovu složí. Je to jen malé procento uživatelů, ale proč ne, Leatherman je často srdcovka na desítky let...

K univerzálnosti -  "multitool" v tomto případě neznamená, že je na VŠECHNO, ale že obsahuje víc nářaďových nástrojů. Mám malý katalog Leathermanu s jednotlivými modely a piktogramy, pro koho je určen. A upřímně nechápu, proč je jeden multitool určen mj. i třeba pro rybáře a druhý ne. Možná tenčí čelisti kleští na vytahování háčků z tlamy, nevím:-). Ale máš pravdu, výrobce během let napadaly další a další možnosti využití, myslím, že v tom hrála roli i zpětná vazba zákazníků a všechno se prostě do jednoho multitoolu nevejde. Proto má Leatherman třeba řadu Military (MUT, OHT), proto má třeba outdoorový Signal (tam je to myslím dost o marketingu, i pro outdoor mi na něm některé věci chybí), proto třeba existuje malinký Squirt ES4, který má místo nůžek (CS4) a kleští (PS4) čelisti na konektory. A mám kamaráda, který ho nosí k jinému multitoolu a jako elektrikář denně používá. Je to prostě o filosofii výrobce, celkem to chápu a osobně nejsem přesvědčen o tom, že je v univerzálnosti Victorinox dál (ale jsem victorinoxový multitoolový laik). A když vidím ten Vnox na fotce výše, který ani nemá normální nůž a ten zubatý nemá žádnou špičku, tak fakt nevím, koho u Vnoxu tohle napadlo a co ho k tomu vedlo. Ale jak je vidět, spokojených zákazníků je dost, tak proč ne.

V rodině Leathermanů je univerzálních modelů dost a liší se konstrukcí, velikostí a trochu i skladbou nástrojů, aby si i tady mohl člověk vybrat svůj ideál. Na vrcholu je Surge, ten je vybaven nejvíc. Pak je tu Super Tool 300, klasická konstrukce, která má stále spoustu příznivců, Leatherman s ní začínal a zákazníci si ji stále žádají. Je to ten největší a nejbytelnější macek klasické kvádroidní konstrukce. Leatherman už chtěl kdysi od téhle konstrukce cuknout, ale zákazníci ho donutili v ní pokračovat, což je další důkaz, že jen o rozumu, ale i o srdci (a taky záruka 25 let, která dělá z Leathermanu parťáka na celý život). Super Tool má navíc lepší ergonomii a jednodušší, tedy relativně spolehlivější konstrukci. Oba, Surge i ST300, jsou ale pro někoho na denní nošení velké a těžké a kdo chce cca to samé, ale menší a lehčí, může zvolit Wave nebo Rebar. A pak je tady řada Charge - exkluzivní a nabušený TTi s titanovými střenkami, popř. AL, který je vybaven stejně jako Wave, ale má jiné střenky, také trochu víc exkluzivní. Univerzální je i trojice Sidekick, Wingman a REV, ale to jsou levnější entry modely a na můj vkus už je na nich dost kompromisů v provedení nástrojů i pevnosti konstrukce. To jsou tedy vyloženě univerzální modely, sice by se mezi ně mohly zařadit i některé verze Juice, ale z mého pohledu je to už spíš příklon k filosofii nářaďových nožů Victorinox, i když spíš tak napůl, bezva kleště z Juice stále dělají víc nářadí než z "armádních" Vnoxů, on si je jistě Tim Leatherman dobře vědom toho, že snažit se lovit ve vodách nářaďových nožů Victorinox je blbost...

Odkaz ke komentáři

takže co bys ty jako odborník, sběratel a leathermann fetišista doporučil za výrobek, který je univerzální .... samozřejmě z leathermann stáje ..... fakt by mě to zajímalo

Nie je to na mňa, ale votriem sa - mne ten vnox skladbou nástrojov dosť pripomína môj starý Wave.

Odkaz ke komentáři

popř. vyměnit vymezovací kroužky a seřídit.

Zdravim. Můžete mi jako asi největší zdejší leathemaní znalec poradit kde ty kroužky ( konkrétně na surge) splašit? Díky.

Samostatne ich asi nesplašíš ale skúsil by som osloviť firmu REDNOT s.r.o., poprípade MORIS design s.r.o. a možno motyka vystrelí.

Upraveno uživatelem brumko
Odkaz ke komentáři

sooze - neporadím, osobně jsem je nesháněl, ale kamarád, mnohem větší znalec, je snad jednou koupil někde na ebay a protože se mu do ruky občas dostane Leatherman, který už se nevyplatí renovovat, používá je jako zdroj dílů... Osobně myslím, že výměna je extrém, já ještě multitool nerozebíral, vždy přinejhorším pomohlo vyfoukání tlakovým vzduchem, koupel v teplé jarové vodě, vysušení a namazání, ale to jsem dělal jen párkrát, třeba vloni po motocyklovém Rumunsku u Surge nebo když mi přijde nějaký kus do sbírky a vypadá dost zanedbaně. Vůli jsem vymezoval zatím asi 5x dotažením čepů.

Odkaz ke komentáři

VENDO - provedení bude jistě excelentní, mám několik jejich nářaďových nožíků a zpracování nemá chybičku. Jejich multitooly mne ale nezaujaly, možná jen proto, že můj první byl víceméně náhodou Leatherman a už se té značky držím, i kvůli firemnímu "příběhu" a záruce. Co má Victorinox 100% kvalitnější, jsou pouzdra. Nedávala se ke Spiritu i sada bitů s ráčnou atd.? Spirit se asi může skvěle držet v ruce při práci s kleštěmi, ale osobně jsem nepochopil absenci běžného špičatého nože, nebo se skrývá uvnitř konstrukce? A ještě se zeptám - je možné spojovací čepy nějak dotáhnout?   

tipuju že to špičatý nůž nemá proto aby to nebyl nůž. Tedy nebezpečná fuj fuj zbraň.

Odkaz ke komentáři

Spirit se samozřejmě vyrábí a prodává i s "normální" čepelkou - že si někdo před nákupem nezjistí co za kripl-verzi si hodil do košíku (a nebo to ovčí kopyto dokonce považuje za "správné") je jeho soukromý problém.

small_SAK_3_0224__B1(2).jpg

U Swisstoolů je o dost podstatnější průšvih s pevností nýtovaných zarážek kleští (v tomhle ohledu jsou bohužel šul-nul se známou konstrukční vadou Wave/TTi/Surge) a obecně obtížnější opravitelností jeho nýtovaných sestav - detaily jsou dávno a detailně rozpitvané v příslušném vlákně na knife.cz, tady na Chronomagu to IMHO nemá smysl řešit.

Odkaz ke komentáři

asi 5x dotažením čepů.

Díky, jen sem zkusil jestli náhodou nevíte o nějakém zdroji... Zatím sem je nikde neobjevil. Mám surge, který se cca po roce začal tak nějak při používání povolovat a zas utahovat. Po rozebrání tam jsou podložky jen někde, tak sem chtěl zkusit zda by je nepomohlo dodat. Nevadí, díky, nějak to doladim...

Odkaz ke komentáři

Radek124 - asi tou "známou konstrukční vadou" Wave/TTi/Surge myslíš nanýtovaný ohnutý plíšek uvnitř pouzdra, na který při zavírání dosednou čelisti kleští. Ano, máš pravdu. Nicméně se to týká jen prvních sérií, resp. generací a zdaleka ne každému plíšek praskl, je to spíš výjimka a týká se zejména dlouhodobě neošetřovaných, zatuhlých multitoolů, popř. kusů po neodborném servisu, kdy byly spojovací čepy moc dotaženy. Ale jasně, je to konstrukční chyba. Já se s tím setkal u Charge TTi z roku 2008, to je starší verze s jiným designem titanových střenek. Všiml jsem si, že multitool jde hůř zavírat a přišel na to, že jeden z těch ohnutých plíšků je málo ohnutý. Zkusil jsem ho narovnat, ale okamžitě praskl, takže si na to musím dávat pozor a pak to jde zavřít dobře. Na jakékoliv další funkce multitoolu to nemá nejmenší vliv, multitool je 100% použitelný! Srovnával jsem to s dalšími Leathermany, které mám, stejné konstrukce - TTi 2014, Wave 2015, Charge AL 2012, Surge 2014 a Surge 2016. U všech jsou již plíšky mnohem masivnější, z cca 2x silnějšího materiálu. Leatherman o tom tedy ví, vada je dávno odstraněna a pokud to někomu praskne u staršího multitoolu, dostane nový multitool zdarma, koneckonců jako u všech ostatních reklamací. 

Odkaz ke komentáři

Tak se koukněte, co máme ve FB leathermaní skupině za magory, co se chlubí vánoční hvězdou...:-).

Odkaz ke komentáři

Som len zene povedal, ze jeden z porotcov "Forged in fire", ma na ruke Tread, a toto je vysledok;) Zaujimavy naramok, v plnej dlzke tak na stehno:)

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...