Přejít na obsah

Multifunkční kleště

African

Doporučené příspěvky

Mam taky několik let Swiss Tool Spirit.

O nástrojích můžeme vést debatu, ale do ruky je nejpohodlnější.

Blbý je, jak je nýtovanej, když se ožvejká nejvíc používanej (a jedinej) křížák, tak pro mě tim 50% multitoolu končí.

Kvůli nýtům jsem si nikdy nekoupil většího bráchu s bitama a ráčnou.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

moco - jako majitel 50 Leathermanů od poloviny 80. let do dneška si myslím, že kvalita dolů nešla. Ale musím uznat, že se občas objeví ne právě dobře slícovaný kousek, to se ale objevovalo i před 20 lety u Super Toolu. Co se týká pilníku u Wave či Charge, ten občas trochu zadrhává o pouzdro, ale stačí ho lehkým prohnutím dostat doprostřed spáry, kde je zavřený, tedy pokud píšeš o tomhle. Je tam nějaká ta setinka nepřesnosti v uložení a u konce to holt dělá pár desetin, které stačí k zadrhávání. Neomlouvám, ale není asi v lidských silách každý kousek individuálně prověřovat. Prasklé nůžky - obvykle měnil LT multitooly za nové, ale teď trochu měnil podmínky,zastoupení Evropy v Německu má prý trochu větší pravomoci, tak uvidíme, jak se to projeví na vyřizování reklamací. Teď to nemyslím osobně, ale problém je, že většina reklamací byla způsobena nadměrným namáháním či absencí údržby, lidi to přesto reklamovali, jako by záruka platila bez jakéhokoliv omezení. A výrobce se k tomu tak choval, tak si na to lidé zvykli. Doufám, že to vydrží, ale na druhou stranu, pochopím, když se to trochu zpřísní, protože lidi toho fakt zneužívali, dokonce znám člověka, co má prastarý Wave, bez poškození, ale líbil se mu nejnovější Wave Plus, tak se rozhodl svého veterána naschvál poškodit a poslat na reklamaci. Výrobce v tom případě posílal nový kousek posledního provedení.

lolohh - nepíšeš, jaký model Leathermana to byl, ale mohu se zeptat, proč nešel zavřít nůž? Pojistka byla moc zakleslá o čepel a nešla odmáčknout? 

Odkaz ke komentáři

moco - jako majitel 50 Leathermanů od poloviny 80. let do dneška si myslím, že kvalita dolů nešla. Ale musím uznat, že se občas objeví ne právě dobře slícovaný kousek, to se ale objevovalo i před 20 lety u Super Toolu. Co se týká pilníku u Wave či Charge, ten občas trochu zadrhává o pouzdro, ale stačí ho lehkým prohnutím dostat doprostřed spáry, kde je zavřený, tedy pokud píšeš o tomhle. Je tam nějaká ta setinka nepřesnosti v uložení a u konce to holt dělá pár desetin, které stačí k zadrhávání. Neomlouvám, ale není asi v lidských silách každý kousek individuálně prověřovat. Prasklé nůžky - obvykle měnil LT multitooly za nové, ale teď trochu měnil podmínky,zastoupení Evropy v Německu má prý trochu větší pravomoci, tak uvidíme, jak se to projeví na vyřizování reklamací. Teď to nemyslím osobně, ale problém je, že většina reklamací byla způsobena nadměrným namáháním či absencí údržby, lidi to přesto reklamovali, jako by záruka platila bez jakéhokoliv omezení. A výrobce se k tomu tak choval, tak si na to lidé zvykli. Doufám, že to vydrží, ale na druhou stranu, pochopím, když se to trochu zpřísní, protože lidi toho fakt zneužívali, dokonce znám člověka, co má prastarý Wave, bez poškození, ale líbil se mu nejnovější Wave Plus, tak se rozhodl svého veterána naschvál poškodit a poslat na reklamaci. Výrobce v tom případě posílal nový kousek posledního provedení.

lolohh - nepíšeš, jaký model Leathermana to byl, ale mohu se zeptat, proč nešel zavřít nůž? Pojistka byla moc zakleslá o čepel a nešla odmáčknout?

Jo s tím pilnikem je to jak píšeš, ale nechtěl jsem to rovnat silou. Nůžky nevydržely přestřihnutí několika listů papíru. Vím, co si +- můžu s wave dovolit, nijak bych ho netrapil, mám ho rád. Asi jsem se dostal ke kousku od páteční směny :) protoze to jako celek na mě nepůsobilo dobře jako minulý kus.

Ale vše pochopím když mi to dají do pořádku, na hodně rolexkách taky nesedí lunety ba i indexy

Upraveno uživatelem moco
Odkaz ke komentáři

O nástrojích můžeme vést debatu, ale do ruky je nejpohodlnější.

Blbý je, jak je nýtovanej, když se ožvejká nejvíc používanej (a jedinej) křížák, tak pro mě tim 50% multitoolu končí.

Kvůli nýtům jsem si nikdy nekoupil většího bráchu s bitama a ráčnou.

Myslím, že ve Victorinoxu to umí vyměnit (bližší podmínky bohužel neznám).
Odkaz ke komentáři

lolohh - nepíšeš, jaký model Leathermana to byl, ale mohu se zeptat, proč nešel zavřít nůž? Pojistka byla moc zakleslá o čepel a nešla odmáčknout?

Přesně jak píšeš. Mám ST300.

Uznávám, že je to bytelnější nástroj než Spirit (mám toho menšího) a že vydrží víc. Ale já se s těma MT spíš mazlím, než bych s nima pracoval :)

Odkaz ke komentáři

lolohh - tak to já se taky s většinou mazlím a nepoužívám, ale mám pár modelů na práci. Teda na práci - příležitostné a improvizované činnosti podle potřeby, doma, v práci a na cestách. Což není často, moc věcí se mi nerozbíjí, ale když už je to potřeba, tak se holt musí vzít Leatherman do ruky a udělat to. V divočině, 1500 km od baráku, když je problém s motorkou, tak není čas na mazlení nebo šetření multitoolu, prostě se to musí zvládnout. Když se na něm přitom něco poškodí, doma bude dost času to řešit s dovozcem. Takže ano, multitooly se snažím šetřit, na druhou stranu, někdy na nějaké ohledy není prostor.

Co se týká ST300, s  tím problémem s pojistkou jsem se setkal i na svém, šlo to zavírat hrozně blbě, ale časem se to ochodilo. On Leatherman má některé modely tužší, až skoro na hraně, ale má na to platit záruka 25 let a tak si to holt majitel musí občas rozhýbat, aby pak o to déle všechno perfektně sedělo. To je třeba tuhost některých nových Surge, ty skoro nejdou otevřít, já to rozhýbával pár dní, ale o to lépe teď všechno sedí a lícuje. Nezkoušel jsi s tou pojistkou otevřít o 90° jiný nástroj a pak to zavřít? Protože tím se to odjistí taky, první Super Tooly ani jinak odjistit nešly. Takhle jsem to chvilku dělal i já, postupně se to rozvolnilo a dnes je to perfektní. Tu počáteční tuhost považuji naopak za výhodu, i když zpočátku trochu omezující, nesmí to ale být tak že kudlu nezavřu vůbec:-).

Odkaz ke komentáři

• po 3 týdnech...

2 nové přírůstky do leathermaní stáje, tentokrát trochu atypické. Juice CS4 už se vyrábí dlouho a tato nová verze je už také pár let na trhu. Měl jsem ale ve sbírce starší verzi a chtěl jsem i tuto novou. Modelů Juice je víc, CS4 je asi takový univerzální, ani velký, ani malý, ostatní se liší tloušťkou a výbavou. Oproti staršímu modelu má s legislativních důvodů o pár mm kratší čepel nože, navíc tvarově hnusnou (aspoň z mého pohledu), u Juiců dlouhodobě kritizuji i z plechu vylisované šídlo a otvírák (v tom je Victorinox lepší), ale jinak je to skvělý multitoolek se zárukou 25 let, menšími, ale skvělými kleštěmi, výbornými nůžkami, super masivním křížovým šroubovákem, na který se dá nasadit originální držák bitů, prostě nedoceněný multitool pro menší a střední nasazení, do města, kanceláře, na párty, ale už jsem ho viděl i jako výbavu několika trapperů. A do vývrtky se dá umístit mikrošroubováček Victorinox, to by se mohl Tim Leatherman zamyslet.. Od staršího provedení se liší ještě dvěma 3D hliníkovými střenkami, dodávanými v několika barvách, já zvolil Granite Grey, tedy "žulovou šedou, která je tak trochu chameleon, protože v různém světle se jeví jinak - od základní šedé až po hnědou či fialovou. Z mého pohledu mi trochu chybí klip, ale asi seženu vhodné pouzdro a bude to můj společník mj. na zahraniční cesty, kde bych mohl delší čepelí způsobit bezpečnostní problém.

post-3283-0-46418400-1565255721_thumb.jpg

post-3283-0-40803200-1565255732.jpg

post-3283-0-17246300-1565255742.jpg

Odkaz ke komentáři

Druhý přírůstek je žhavá novinka, Leatherman Free T4, který je na trhu jen pár týdnů. Vlastně sem ani nepatří, protože nemá kleště, ale jinak je to překvapivě kvalitně udělaný multitool, vycházející z nedávných revolučních novinek Free P2 a P4. I T4 má záruku 25 let, všechny nástroje s pojistkami (!), nástroje (kromě nože) jsou shodné s těmi v modelech P2/P4, stejný je povrch střenek, které se neklouzají a stejná je i magnetická architektura, kde magnety přidržují nástroje v zavřeném stavu. Na to, že snese stejné namáhání jako vetší bráškové, je opravdu prťavý a protože má klip, můžete ho nosit v kapse i u kraťasů, aniž byste o něm věděli. Perfektní jsou nůžky s velkou opěrnou plochou pro palec, líbí se mi tvar nože (i když je malý), děsně hladový je oboustranný pilník a vynikající je šídlo, kterým vyvrtáte díru skrz prkno levou zadní. A u Leathermanů přidali i pinzetu. Kdo potřebuje i kleště, doporučuji doplnit Skeletoolem nebo Signálem, jako já dneska. PS: fotky jsou mimo jedné, té hnusné mobilní, převzaté.

post-3283-0-25691300-1565256528_thumb.jpg

post-3283-0-30791800-1565256551_thumb.jpg

post-3283-0-42438200-1565256563_thumb.jpg

post-3283-0-15196800-1565256620_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři

Jo jo, takovej mírně zvětšenej a jištěnej Victorinox Classic neb Executive - škoda že si nedali víc záležet na tom šídlu  :rolleyes:

Přesně něco takového je ke Skeletoolu potřeba (sám teda radši rovnou mini ráčnu), protože s ním je jakékoliv šroubování fakt za trest  :skull:

Odkaz ke komentáři

Radek124 - tak to šídlo je zrovna naprosto dokonalý, aspoň na vrtání a to u mne přichází v úvahu nejčastěji - udělat do něčeho díru. Není špičaté jako u jiných Leathermanů, ale funguje skvěle. Dokonce jsem o něm napsal malý vrtací testík do FB skupiny o Leathermanech. Když jsem ho uviděl poprvé u Free P2/P4, vyděsil jsem se, kterého blba napadlo udělat ho bez špičky ale se šroubovákem? Tak jsem s ním zkusil vrtat dřevo, pak jsem si vzal pro srovnání Leatherman Signal a Victorinox, vrtal s nimi taky a Free vyhrál na celé čáře. U Vnoxu se mi při práci sklápělo, šídlo Signalu zase uhýbalo do strany díky nesymetrickému tvaru. Free vrtal nejrychleji a v ose. Taky do opasku, když si tam chci udělat třeba další díru, s Free bylo provrtání kůže nejčitší. Jasně, ostrou špičkou propíchnu celtu trochu lépe, ale tohle šídlo to zvládne taky, i když šít jsem s ním ještě nezkoušel. Zabodnul jsem ho do plechovky, kartonu, PET láhve, díru udělalo vždycky a když tak mohu použít i nůž. Asi se najde situace, ve které bude špičaté šídlo lepší, uznávám, ale výrobce to udělal inovativně takhle a já proti tomu nic nemám.

post-3283-0-96678300-1565545888_thumb.jpg

post-3283-0-58339400-1565545895_thumb.jpg

Upraveno uživatelem Ivan Lelák
Odkaz ke komentáři

Když zmiňuješ Victorinox, hřbetní šídlo považuju za ergonomický zločin - ale zkusils už někdy "in-line" šídlo na 93mm Alox modelech? Je špičaté, ale díru místo propichování vyřezává po obvodu jako by to byl trubkový vrták, který třísky vytlačuje středem... Leathermana jednou rád vyzkouším, ale tohle provedení je u mě zatím nepřekonané, předvrtávání děr do dřeva/lamina/OSB je s ním rychlejší než přehození bitu v akušroubováku za vrták - minulý měsíc jsem předělával byt, tak jsem si to taky užil vrchovatě...  :speak_cool:

blog-victorinox-swiss-army-reamer.jpg

Upraveno uživatelem Radek124
Odkaz ke komentáři

Jedině Leatherman... ještě v kombinaci s vinoxem 111mm dle výbavy je to dvojka úplné na pohodu... Mám je oba několik let a nestěžuju si.. Nebo ještě Wenger je OK (ale to nevím jestli není už velký klacek na drobné utahování apod...

Odkaz ke komentáři

Radek124 - šídlo na Alox modelech jsem nezkoušel, nemám. Ale jinak - každé šídlo má několik funkcí, propichování, vrtání, odhrotování (něco jako klasický "šábr"), některá i šití. K provléknutí nitě či provázku pro šití slouží otvor v šídle a osobně myslím, že je to tak nepatrná úprava, že se divím, že ji tam nemá každé šídlo. Propichování a odhrotování je jasné, k prvnímu je ideální špička, k druhému břit po délce šídla. Břit slouží i pro vrtání a tak to dělá většina výrobců - břit + špička. Leatherman zvolil u Free řady konstrukci s mikrošroubovákem, který ale slouží i pro vrtání a v praxi to funguje tak jak popisuješ - díru nepropichuje, ale ubírá materiál jak z čela, tak po obvodu. Po obvodu ubírá každé špičaté šídlo, z čela právě tento Leatherman. Protože je nástroj podélně cca symetrický (kromě břitu jen na jedné straně), při vrtání šídlo neuhýbá, otvor je kruhový, čistý a kolmo dolů. Být šídlo stejně široké po celé délce, vznikla by čistá, válcová díra. Na šídlo se ani moc nemusí tlačit, díky kombinaci bočního břitu a čelního břitu/šroubováku ubírá i při minimálním tlaku materiál ze dna i boku otvoru a zároveň otvor začišťuje. Jak jsem psal, na vrtání je to zatím to nejlepší co jsem držel v ruce. Na šití bude možná lepší šídlo se špičkou, ale to asi nepoužiju, je to o možnosti opravit si na treku rozpáraný batoh, natržený popruh či celtu, teoreticky i spravit obuv a to není můj běžný případ.

MartinJJJ - souhlas, na dovolené na motorce si beru vždy větší Leatherman, obvykle Surge, někdy Super Tool 300, na případné opravy. Kvůli některým věcem mám ale v kufru většinou i 111 mm Victorinox, většinou pro přípravu jídla. Asi bych se obešel i bez Vnoxu, ale něco se mi s ním dělá opravdu líp a navíc i tuhle značku mám rád.  

Odkaz ke komentáři

bandicoot - je to takové improvizované šití, třeba tenkým provázkem. Propíchneš, na druhé straně protáhneš otvorem provázek, vytáhneš k sobě a zase propíchneš i s provázkem na druhou stranu. Vytáhneš provázek z otvoru, šídlo k sobě, propíchneš kousek vedle, provlékneš na druhé straně provázek, vytáhneš k sobě, propíchneš i s provázkem na druhou stranu atd. Asi by těch šicích metod mohlo být i víc. Na opravy v terénu to určitě pomůže a znám pár lidí, co takhle řešili roztrženou celtu nebo natržený popruh. 

Odkaz ke komentáři

• po 2 týdnech...

Koumes - máš štěstí. Když se mění kus za kus, posílají stejný model a když už se nevyrábí, tak model nástupnický. Pokud někdo reklamuje třeba starý Super Tool, dostane výměnou aktuálně vyráběný Super Tool 300. Pokud má někdo ke svému kousku nostalgický vztah (dárek, sbírka..) a nechce ho vyměnit za nový, musí to zmínit v průvodním dopise a pak Leatherman původní kus opraví, pokud je to možné. V tomto případě jsem myslel, že skladem jsou ještě starší kusy Charge TTi a že je Leatherman mj. využije i pro výměny v rámci reklamací. Ale oni Ti radši dají nejnovější model a to je super! Mám podobný problém, na svém Charge TTi mám ulomený doraz kleští, ale mám ještě provedení s původními střenkami, vyráběné tuším do roku 2013. Tohohle provedení se nechci ve sbírce vzdát, ale když napíšu, že ho chci opravit, nejspíš by ho opravili za pomoci zesílených dorazů, které již nepraskaly a to by se mi asi taky nelíbilo, protože chci ve sbírce kus tak jak se v té době vyráběl. Takže asi reklamovat nebudu a nový TTi si budu muset časem dokoupit...:-).

sorry, už nic

Upraveno uživatelem Qvido
Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...