Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

OMEGA MARINER

Představte si dobu, kdy mobilní telefony byly tak velké, že se jim říkalo auto-telefony. Nejvyšší budovou světa byla nově postavená newyorská "dvojčata". Vznikla kapela AC/DC, byl natočen Rocky. Do této doby přichází hodinky Omega Mariner, celým jménem Omega Quartz "Mariner" Seamaster. Tohle jsou hodinky, které se hrdě hlásí k tomu, že jsou quartz. Nemají se za co stydět, protože jejich přesnost je o několik řádů vyšší, než u mechanických hodinek. Neduhy prvních bateriových hodinek (ladiček) jsou minulostí, nevadí jim nárazy a nemusí se natahovat. Tomu odpovídá i jejich pořizovací cena - 1195 DM oproti 695 DM za Speedmaster Moonwatch. Pro srovnání, průměrná měsíční mzda v témže roce (1977) ve Německu byla 1050 DM.

http://www.old-omegas.com/dieuhr.html ; https://www.destatis.de/EN

post-922-053626800 1360956358.jpg

Omega Mariner pohání kalibr 1310, což je první in-house quartzový stroj Omega a zároveň první švýcarský quartz, který byl vyráběn velkosériově (za téměř 5 let ho bylo vyrobeno na tehdejší dobu nepředstavitelných 200.000 ks). Jeho srdcem je krystal pracující na frekvenci 32.768 Hz a projektovaná přesnost je do 60s/rok!. Za vývoj je zodpovědný špičkový inženýr Pierre Sauthier - na jehož jméno je i patent pro korekci časové odchylky v hodinkách. V mých očích jednoduše geniální systém, který vysílá dodatečné pulsy, když potřebujete "dohnat" přesný čas a naopak "maže" pulsy, když jdou hodinky napřed. V praxi je pro tuto funkci korekční tlačítko z boku pouzdra na pozici druhé hodiny. Při jeho jednotlivém stlačení dojde k urychlení skákání vteřinovky. Pokud jej podržím, ručka se úplně zastaví. (viz. původní manuál)

Tikot je tichý a relativně normální. Říkám relativně, protože od dnešních bateriových strojků se na poslech ničím neliší. Při pohledu na konstrukci strojku je to ale jako srovnávat raketoplán s bojovou stíhačkou (na foto vlevo cal. 1310, vpravo cal. 1666 z Omega X33). I přes svou konstrukci je to v kontextu začátku 70. let tak převratný vynález, že později zapříčinil globální úpadek mechanických hodinek. To se nejedné značce stalo osudným.

post-922-097816100 1360956816.jpg

http://i42.photobucket.com/albums/e332/jw1954/179_7919.jpg ; http://www.crazywatches.pl/images/upload/quartz/omega1310marinerquartz5.jpg

Samotné hodinky mají velmi masivní osmiboké pouzdro. To je vyrobeno z jednoho kusu oceli a saténově broušeno. Na pozici číslice 6 je umístěna plaketa s nápisem ? QUARTZ. Na matně černém číselníku je kromě sady svítících ruček i ukazatel dne v týdnu a datum. Fasetové hodinové indexy jsou navíc opatřeny svítícími tečkami, které jsou stejně jako výplň ruček z lehce radioaktivního tritia. Pouzdro hodinek je vodotěsné do 60 m. Nejde tedy o potápěčské, nýbrž o námořnické hodinky! Z toho důvodu ani není korunka šroubovací, zato je dokonale chráněna masivním pouzdrem. Stejně dobře je chráněno i safírové sklíčko, v jehož rovině je leštěná luneta. K pouzdru přidělaná čtyřmi šrouby. Z boku jsou dále dvě tlačítka (pro korekci vteřin a data). Zadní dýnko s rytinou mořského koníka je nutností u řady Seamaster.

post-922-016838000 1360957108.jpg

Trochu nezvyk je na pohled integrovaný náramek, který plynule přechází v hodinky. Jeho spona je jednoduchá, ovšem se širokou možností regulace. Plné dílky jsou spojovány zvláštním způsobem - viz foto. Zkracování je GENIÁLNÍ. Dnes je sice móda šroubků a různých pojistných mechanismů, ale tohle je přitom tak prosté a jednoduché! Spojky mezi dílky jsou vybaveny integrovanou osičkou. Ta zapadne do vyfrézovaného oka v plném dílku tahu - stačí ji tak jen zatlačit na druhé straně do stejného otvoru. K tomu postačí jedna kancelářská svorka.

post-922-070332500 1360957185.jpg

post-922-026680200 1360957191.jpg

Mariner story - testováno v extrémních podmínkách závodu OSTAR.

V červnu 1976 způsobily čtyři hodinky Omega Mariner senzaci, když bez poškození přežily drsný námořnický závod OSTAR(Observer Single-handed Trans-Atlantic Race). Do závodu se hodinky dostaly skrz italského zástupce značky Omega Carla De Marchiho. Mariner byly upevněny pomocí plíšku a kousku neoprénu na vrcholek stěžně a k lodnímu kýlu dvou plavidel - katamaránu Ambrogia Fogara a šalupy Paola Mascheroniho.

Závod OSTAR byl pořádán každé 4 roky a znamenal překonání kolem 3500 námořních mil v severním Atlantiku mezi britským a americkým pobřežím. Jak napovídá název, hlavním sponzorem byl britský deník The Observer. První závod se jel v roce 1960. Po roce 2000 došlo k rozdělení závodu na amatérskou a profesionální soutěž.

Při čtyř týdenním přeplavě byly obě lodě italských závodníků vážně poškozeny. Italští námořníci sice závod nevyhráli, ale alespoň ho dokončili. Což v tomto závodu vůbec nebylo pravidlem - naopak, tento rok to bylo považováno za úspěch srovnatelný s vítězstvím (dojelo pouze 73 ze 125 lodí). Hodinky byly jediným kusem vybavení na lodi, který neutrpěl v hrozných podmínkách závodu.

post-922-096079000 1360958100.jpg

P. Mascheroni první zleva stojící, A. Fogara čvrtý. Na druhém snímku šalupa P. Mascheroniho.

Omega A Journey Trough Time

A několik vlastních dojmů... Byl to čistě impulsivní nákup. Koukal jsem po nich už několikrát, ale tentokrát to vyšlo (znáte ty noční nákupy). Na hodinky jsem se proto vážně těšil a jejich cestu z Velké Británie jsem sledoval ostřížím zrakem. Trvalo 5 pracovních dní a měl jsem je u sebe. Zkrácení netrvalo ani 5 minut a pak se hned zabydlely na mém zápěstí. Pouzdro je 39mm široké a jelikož jde o čtverec, tak se subjektivně nosí jako mnohem větší (majitelé TH Monaco vědí).

post-922-083872900 1360959662.jpg

V porovnání s GMT od Rolexu vypadají neohrabaně, drsně a humpolácky. Na ruce působí ale pravým opakem. Jsou nízké, 10mm. Pod košilí rozhodně nepřekáží. Za to mohou i ty zkosené hrany. Nic se nezasekává. I ten náramek je velmi příjemný na ruce. Jestli Rolex má "oyster" typ pouzdra, tak tohle je spíš "lobster". Občas jsem se dnes zarazil při pohledu na vteřinovku - neviděl jsem jí cupitat. Pak jsem si uvědomil, že quartz přeci jen skáče o něco pomaleji :)

post-922-091255200 1360958421.jpg

Na závěr nějaké další fotky.

post-922-031717100 1360958427.jpg

post-922-002232900 1360958433.jpg

post-922-022809300 1360958438.jpg

• Odpovědi 50
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Odesláno (upraveno)

... Dufam ze casom k nim pribudne aj citroen 2cv :) pasoval by.... Gratulujem k odvahe.

Edit: hlavne ze sa ti pacia odblesk tvojej radosti pada aj na ostatnych a tesime sa s tebou

Upraveno uživatelem ivan_989
Odesláno (upraveno)

Jakube, smekám.

Na tohle se vyplatilo to odpoledne počkat, už ti nijak nezazlívám tu tajemnost :) Nechci se nikoho dotknout, ale tohle je z mého pohledu nejlepší a nejlépe napsaná recenze na fóru. Neskutečně záživné a zajímavé čtení.

Samotné hodinky velmi ojedinělé, pro mě obrovsky zajímavé, jelikož jako stále hodinkový nevzdělanec, jsem je neznal.

A opět jsi potvrdil svůj vytříbený vkus. Škoda, že to máš na sraz teď daleko.

Ale ať tě jen nechválím...jsem zvědavý, jak dlouho ti vydrží :)

A gratuluju!

Upraveno uživatelem Chorche
Odesláno

Velmi pozoruhodné hodinky. Budou určitě příležitostí k mnoha rozhovorům, protože jsou nepřehlédnutelné. A skvělá kombinace textu a fotografií, která by si zasloužila umístění do sekce Recenze hodinek.

Odesláno

Supér, díky za parádní počteníčko :notworthy: No a hodinky jsou prostě úžasný, moc moc se mě líbí, takže velká gratulace k parádnímu kousku :guitar:

Odesláno

Jsou z roku 1976/77. Takže ano, jsou starší :)

Včera jsem jim ještě před spaním říkal pohádku o Jaquesi Cousteauovi a oni se mi na oplátku odměnily svítící lumi! Docela zajímavé - na 20 let starých Rolex je tritium tak zoxidované, že už ani nepípne. Tady ty mají téměř jednou tolik a ještě jedou. Že by tu byly lepší těsnění??

post-922-058553300 1361000396.jpg

Odesláno
  V 15. 2. 2013 v 20:39, algy napsal:

Co pochválit dřív - krásný stroj nebo perfektní popis?

Souhlas.

Hlavne to pouzdro je vazne dobry!

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...