Přejít na obsah

Nože

Doporučené příspěvky

Omluva za OT.

Puvodně jsem rozepsaný post reagující na Onionovu poznámku, že kasr je k ničemu a lepší je rovnou zbraň, nakonec smazal.

Nechtěl jsem se tu pouštět do OT, které hlavně ani nikam nevedou. Nicméně teď musím.

Ano, každá přítomnost zbraně znamená dle mého smrtelné riziko, a přitom by se stejná situace nechala řešit i s daleko menší škodou. Fyzická připravenost k boji a kasr, případně zbraň typu tekko (dřevěná tyčka kterou zavřeš do pěsti, a na každé straně maličko vyčuhuje - zpevní pěst a úder 1-2cm vyčuhujícím koncem třeba do končetin, nebo hrudi paralyzuje, ovšem nezabije) je rozhodně méně nebezpečnější kombinace, než nůž nebo pistole v kapse (leckdy i labilního jedince, který dnes bez větších potíží získá zbroják .... bohužel)

Byl jsem například svědkem dvojitého bodnutí opilého známého labilním cikánem při hospodské roztržce vzniknuvší kvůli zmatkům obou opilých v jejich půllitrech. Bodná rána 1cm vedle srdce....

Každé ozbrojování lidí netrénovaných k boji beze zbraně vede nakonec ke smrtelným průserům. Neumí zvládat boj a stres, tak svou slabost dohánějí zbraní, kterou ovšem v 99% nezvládají stejně jako sebe.

A jak tu někdo zmínil, nejlepší řešení je být ve střehu a snažit se pokud možno předvídat rizikové situace a vyhybat se jim.

Onione - nic o tobě nevím, ale pokud jsi instruktor, měl bys tohle přece vědět!

na 100% suhlasim

Noz "na sebeobranu" nezmysel, sanca ze sa s nim sam dostanes do problemov je daleko vacsia nez sanca ze ti v obrane akokolvek pomoze. O strelnych zbraniach radsej ani nehovorim. Ak uz silou mocou chce clovek pri sebe "nieco" nosit tak som za teleskop alebo boxer... skratka zbrane s ktorymi nezabijes cloveka omylom.

Ved co uz tak strasneho sa na koniec v tej temnej ulicke moze stat? Nie som prsata bloncka takze predpokladajme ze pojdu po majetku,.... takze to mame hodinky 10K, mobil 10K, hotovost 2K, v najhorsom este notebook 30K....... takze stale sme na sume cca 50K ... neviem jak ostatnym, ale to mne osobne nestoji za to, aby som do niekoho zapichol noz ... dokonca ani v pripade ze by som ho vedel pouzivat (nehovoriac o tom ze mrzeli by ma len tie hodinky nakolko zbytok je z prace a na nejakych dvoch litorch co nosim v srajtofli moj zivot tiez nestoji :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud člověk při nečekaném útoku vůbec dostane možnost se bránit, tak jakýkoliv předmět- prostředek je dobrý, ale nejlépe se do takové situace vůbec nedostat.

S děláním rozdílů v použití mezi nožem, pistolí, teleskopem nesouhlasím. Onione, ty jsi dělal instruktáž, ale kolikrát jsi použil nůž nebo teleskopa proti člověku v reálném střetu? :worried_anim:

ano

Odkaz ke komentáři

.......A jak tu někdo zmínil, nejlepší řešení je být ve střehu a snažit se pokud možno předvídat rizikové situace a vyhybat se jim.

Onione - nic o tobě nevím, ale pokud jsi instruktor, měl bys tohle přece vědět!

Jo, to máš absolutní pravdu, když říkám pořiď si nůž, pistoli, kubotan nebo cokoliv jiného, tak tm myslím "nauč se s tím, kurva fix, taky dělat!!!!!" Bez toho to nejde a je blbost si myslet , že zbraň sama to vyřeší.... pokud nosím zbraň, musím s ní pravidelně cvičit....

Upraveno uživatelem Onion
Odkaz ke komentáři

O strelnych zbraniach radsej ani nehovorim.

Máš-li palnou zbraň na frajeření, tak souhlas. Pokud ji máš opravdu na obranu a přistupuješ k tomu zodpovědně (příprava), tak je to naopak prostředek velmi účinný. A třeba v případě mé padesátikilové manželky nebo někoho podobně stavěného také možná jediný účinný.

Ak uz silou mocou chce clovek pri sebe "nieco" nosit tak som za teleskop alebo boxer... skratka zbrane s ktorymi nezabijes cloveka omylom.

No nevím, k tomu potřebuješ sílu, prostor na manipulaci atd...

Ved co uz tak strasneho sa na koniec v tej temnej ulicke moze stat? Nie som prsata bloncka takze predpokladajme ze pojdu po majetku,.... takze to mame hodinky 10K, mobil 10K, hotovost 2K, v najhorsom este notebook 30K....... takze stale sme na sume cca 50K ... neviem jak ostatnym, ale to mne osobne nestoji za to, aby som do niekoho zapichol noz ...

Tvoje přesvědčení sice respektuji, ale hluboce s ním nesouhlasím. Co se týče "predpokladajme ze pojdu po majetku", tak k tomu "predpokladajme" nám jeden učitel vždy říkal "assume makes ASS from U and ME". Je to sice pravděpodobné, ale nelze na to spoléhat a následky v případě, že se předpoklad nepotvrdí, jsou dosti děsivé.

Pokud jde o ten majetek, tak vůbec nejde o cenu, jde o princip. Mně třeba přede dvěma roky někdo z haly našeho letního sídla ukradl videokameru v době, kdy jsem já seděl nahoře a pracoval. Videokameru vem čert, těch ca 15k mne tenkrát netrápilo a netrápí ani nyní. Ale ten pocit, že někdo má tu drzost jen lézt do mého domu bez mého dovolení, ten mne hryže dodnes. Bez mučení přiznávám, že v podobné situaci bych asi byl schopen střílet a to bez ohledu na hodnotu odnášených věcí.

Odkaz ke komentáři

jinak doporučuji ukončit tuto debatu, jinak se to zvrhne v klasickou debatu jako na všech serverech o bojových uměních... kecy borců od PC :D

Já už se k tomuto tématu nebudu vyjadřovat .. pápá :smoke:

Přesně jsi to vystihnul, teoretizování tzv. keyboard fighters, je k ničemu. :thumbsdown_anim:

Vrátíme se zpět k nožům, měl jsi v ruce nové Spyderco Tenacious?

Výborný nůž na každodenní nošení s linerlockem,za dobrou cenu.

P.S.:Spyderca s backlockem mě prostě nějak nesedí. B)

post-564-1205415995.jpg

Upraveno uživatelem BUBÁK
Odkaz ke komentáři

Ono je to vsetko o riziku a o prostriedkoch ktore som na zvladnutie toho rizika ochotny vynalozit.

Na jednej strane mozes so sebou vsade vodit dvoch nabusenych specialov s automatmi pod sakom a platit kazdemu po 100K mesacne ci viac... potom je jasne ze si do mna asi len tak nejaky cigan nevyskoci a ak vyskoci a tie gorily ho zabiju budu mat z toho problemy oni.

Na druhej strane je zase pristup typu "Nebudem zamykat byt, pretoze kto bude naozaj chciet, tak vykradne aj zamknuty"

No a medzi tym je vsetko pocinajuc tym ze proste niekto nevyjde z bytu po osmej vecer dalej cez to kolko clovek vazi, cez slzne plyny, teleskopy, boxery, noze, psy, rozne farby pasikov bojovych umeni az po strelne zbrane. Kazde z menovaneho ma svoje pre a proti... vyzaduje nejake vklady a tie su vzdy viac ale bihuzial casto krat aj menej vyvazene vyslednou efetivitou.

A ja tvrdim ze ten slzak poskytuje beznemu slusnemu cloveku ( rozumej takemu, ktory sa netula nocnou prahou striehnuc, kde by konecne mohol pokrstit svoj novy 25cm bowiak).... najviac efektu pri najmensej vynalozenej namahe.

Ja mam noze rad nosim so seou nejaky noz skoro stale (a nie su to noze zase tak uplne neskodne... obrazok je o par prispevkov vyssie) ale nosim ho pre to, ze viem ze ho casto porebujem pri praci ... rozhodne ho nevnimam ako zbran zvysujucu moju bezpecnost. Nikdy som noz na cloveka netasil (ani v pripadoch, ked by mi to mozno bolo preslo) a duam ze nikdy nebudem musiet. Pre to ak sa ma niekto opyta aky noz si ma kupit do vrecka ta s nim rad podiskutujem a a podelim sa o nazor. Ale ak sa niekto pyta aky noz si ma kupit pretoze sa neciti v noci na zastavke bezpecne tak mu odporucim nech zabudne na noze.

Upraveno uživatelem cali
Odkaz ke komentáři

Přesně jsi to vystihnul, teoretizování tzv. keyboard fighters, je k ničemu. :thumbsdown_anim:

Všechna Spyderca jsou dobrá... Já backlocku dávám přednost :thumbsup_anim:

Odkaz ke komentáři

Ad Spyderco:

měl jsem v ruce několik backlocků a musím říct, že Calypso má backlock bez jakékoliv vůle v čepu, v locku, prostě nikde. To jsem nečekal (u Manixe při větším tlaku něco málo vůle bylo).

Ten Tenacious má takovou... Benchmadovskou čepel... Ale je pěknej. Moc.

Ad boj s nožem:

kdysi na knife.cz někdo skvěle napsal, že nejlepší metoda je Nike Defense. Tj. rychlé botky a zdrhat :-) A to říkám coby majitel 90kg váhy, několika devítek a nožů.

Odkaz ke komentáři

šikovná věc,,, nožů moc nemám - nějaký Victorinox na cesty, Mikov v podstatě na nic, no nejčastěji používám malý asi 4cm Victorinox na klíčích... "Nožíček" + "pilníček" + "nůžtičky", ale již několikrát mě zachránil... Třeba když mě kolega zamkl a nebylo jiné cesty než starý cca 200letý zámek rozebrat... :)

Nicméně blíží se sezona výletů a putování, pošilhávám po něčem s pevnou delší čepelí... Má někdo nějaký tip? Přiměřená kvalita (rozuměj co nejvyšší) za přiměřenou (rozuměj ne úplně nejvyšší) cenu?

Upraveno uživatelem Andreas.ks
Odkaz ke komentáři

Většinou nosím kapsáče, kde mi v postranní kapse za klips visí nějaký větší nůž s jednoručním otvíráním (momentálně SW HRT - má takovou prohnutou čepel; udělal jsem s ní ke svému podivu dobrou zkušenost) - ten je prostě rychle po ruce, když je třeba něco uříznout a tak. No, a potom v nějaký jiný kapse Victorinox Tinker - je to stejný, jako ten jejich asi nejpoužívanější Spartan, akorát místo vývrtky (víno a vlastně ani jinej alkohol nepiju) mám křížovej šroubovák. Ten se mi hodil mockrát, z čepelí právě používám spíš ty nekrájecí - otvírák lahví, šroubováčky... a párátko :-)

Odkaz ke komentáři

Návštěvník milosklikar
šikovná věc,,, nožů moc nemám - nějaký Victorinox na cesty, Mikov v podstatě na nic, no nejčastěji používám malý asi 4cm Victorinox na klíčích... "Nožíček" + "pilníček" + "nůžtičky", ale již několikrát mě zachránil... Třeba když mě kolega zamkl a nebylo jiné cesty než starý cca 200letý zámek rozebrat... :)

Nicméně blíží se sezona výletů a putování, pošilhávám po něčem s pevnou delší čepelí... Má někdo nějaký tip? Přiměřená kvalita (rozuměj co nejvyšší) za přiměřenou (rozuměj ne úplně nejvyšší) cenu?

na cesty je ideální Wenger Ranger, slouží mi na horské tůry již léta a nikdy nezklamal. Ale čím dál víc s sebou nosím francouzskou klasiku Opinel. Neznám jiný nůž, kde by poměr cena x kvalita hrál ve tak moc ve prospěch kvality. Neuvěřitelně ostrý, jednoduchý a tak trochu jako u hodinek, legenda s příběhem, a to mám rád......

post-786-1205472621.jpg

post-786-1205472632.jpg

Upraveno uživatelem milosklikar
Odkaz ke komentáři

Já ho v ruce měl. Je to hodně dobrá kvalita za super cenu.

Odkaz ke komentáři

Na každodenní nošení střídám multitool Leatherman Surge v nylovém pouzdře s mikováckým loveckým Fixírem 232-XH-5V/KP v pouzdře koženém. Pošilhávám sice po Spydercu para-military, ale mám rád u zavíracích nožů všestranější použití.

Do lesa se mnou chodí UTON nebo rakouský kamoš Glock 78.

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...