Radek124 Odesláno 18. října 2016 Nahlásit Odesláno 18. října 2016 Stěžejky Opinelem? Na hodinky uzávám jedinej křiváček - shodou okolností taky frankofonní Wenger Minathor Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.
Ivan Lelák Odesláno 19. října 2016 Nahlásit Odesláno 19. října 2016 "Zaplevelím" opět s multitooly Leatherman, sbírka se rozrůstá, v tuto chvíli Surge, Signal, Wave a prastarý Super Tool z 90. let. Kromě Signalu má každý 2 čepele, hladkou a vroubkovanou, Signal má čepel kombinovanou, ale navíc i diamantový pilník pro její broušení (žlutá věc na straně co je klip na opasek). Signal má čepel nejkratší, ale má specifický tvar a u špičky se břit neohýbá ke špičce. Nejsem znalec jako mnozí místní členové, abych uměl posoudit, jak a na co budou jednotlivé čepele dobře fungovat, na běžné krájení je třeba bezva Surge (první zleva), který má břitovou stranu lehce dovnitř prohnutou. Co mne překvapilo, Signal má čepel z nejsilnějšího materiálu, přiznám, že nevím, co k tomu výrobce vedlo, snad že jde o multitool vyvinutý speciálně na outdoor, výpravy a delší expedice do přírody (proto i křesadlo, zmíněný pilník, kladívko, karabina..) a předpokládá se náročnější, než běžné "civilní" nasazení... Na fotce, kde vyniká tloušťka čepele, je pro srovnání i 111 mm Victorinox WorkChamp. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.
Zlý Jabko Odesláno 19. října 2016 Nahlásit Odesláno 19. října 2016 Ty hade, už jsem si kvůli tobě koupil Charge Ti a ještě budeš poňoukat?Ach jo, tak fajn. Jdu si hledat Surge.
Klotzman Odesláno 19. října 2016 Nahlásit Odesláno 19. října 2016 Tyhle skládací kovárny fakt někdo nosí v kapse? Já si u stanovil hranici 100g, páč vím, že nic většího/těžšího bych sebou stejně netahal a na ležení v šupleti je to škoda peněz.
Ivan Lelák Odesláno 19. října 2016 Nahlásit Odesláno 19. října 2016 Zlý Jabko - Surge byl po mnoha letech můj první moderní Leatherman a pamatuju, že když jsem ho rozbalil, spadla mi čelist. Nádherně, čistě zpracovaný kus oceli, navíc sofistikovaně, až geniálně vymyšlený. Robustní, bytelný, výrobce není daleko od pravdy se sloganem "Dílna do kapsy". ALE - taky je těžký, s klipem jsem dnes navážil 354 gramů a to nemusí každému vyhovovat, nehledě k tomu, že stejně univerzální a lehčí je Charge / Wave. Jasně, Surge má delší čepele, mnohem lepší nůžky, výměnný pilník/pilku, větší kleště, ale daní za to je hmotnost. Tak jde o to, na co to budeš používat, já nosím denně do práce Wave (teď ze studijních důvodů Signal), ale vždy, když jedu na víkend nebo dovolenou (obvykle jezdíme do přírody, autem nebo na motorce), mám Surge, i když většinou ne na opasku. Klotzman - v kapse to nenosím, ale na opasku, v brašničce přes rameno, v kufru motorky atd. Ale ano, na opasku to mám během týdne neustále. Jde o to, na co jsi zvyklý, já chci mít pár věcí vždy po ruce a třeba dnes mám na pravém boku pouzdro s Ruger LCP + pouzdro se Zippo, na levém pouzdro Maxpedition TC-5, v něm malou svítilnu, příslušenství k multitoolu, propisku + malý bloček a Victorinox Mountaineer, který doplňuje věci, které Leatherman nemá. A vedle toho pouzdro Maxpedition Single Sheats a v něm Leatherman Signal (jindy Wave, vyjímečně Surge). Ale z dřívějška jsem byl zvyklý nosit mnohem těžší pistoli, zapalovač a nůž, někdy i mobil a peněženku, tak je tohle v pohodě, důležitý je výběr pouzder, která budou dokonale sedět a neobtěžovat při žádné činnosti.
Trojan Odesláno 19. října 2016 Nahlásit Odesláno 19. října 2016 Tyhle skládací kovárny fakt někdo nosí v kapse? Já si u stanovil hranici 100g, páč vím, že nic většího/těžšího bych sebou stejně netahal a na ležení v šupleti je to škoda peněz.tvl vzdyt i Military ma 120g...
Radek124 Odesláno 19. října 2016 Nahlásit Odesláno 19. října 2016 2Klotzman: Doporučuju nejdřív položit na váhu běžné hodinky na tahu - a pak teprv řešit váhu kudly na řemenu a nebo v kapse. S limitem 100 gramů opravdu nemůžeš čekat nutričně dostačující porci železa... 2Ivan: Podobné "tlusté" provedení a zakončení čepelky (nebo spíš perořízku) mám na Skeletool CX - a upřímně řečeno, v mém interním "lodičkovém testu" (vystrouhání lodičky z kůry) šlo o bezkonkurenčně nejpitomější výbrus co jsem kdy na "lepším noži" potkal. Je samozřejmě prima když MT snese přefiknutí drátu, rozpárání pytle s narkotikama a nebo batoning prstu ala Jakuza - ale na normální strouhání/krájení bych z vyfocených kousků stejně sáhnul po "tenkém" Victorinoxu... Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.
Klotzman Odesláno 19. října 2016 Nahlásit Odesláno 19. října 2016 2Klotzman: Doporučuju nejdřív položit na váhu běžné hodinky na tahu - a pak teprv řešit váhu kudly na řemenu a nebo v kapse. S limitem 100 gramů opravdu nemůžeš čekat nutričně dostačující porci železa...Já jsem právě položil na váhu kudly, který nenosím a kudly který nosím a z toho jsem došel k tomu limitu. Úplná deadline byla 120g, kdyby mě z nějakýho nože fakt padala sáňka. Ale naštěstí to vyhrál Spyderco Caly s 88g. Military i Paramilitary byly v hledáčku taky - 120 a 106 gramů ale Caly se mi prostě líbí víc.Já neříkám, že ty Leathermany a spol. nejsou úžasný, mě se ohromně líbí, ale nosit to s sebou nebudu. Jeden takovej teda vozím v autě.
Trojan Odesláno 19. října 2016 Nahlásit Odesláno 19. října 2016 Já jsem právě položil na váhu kudly, který nenosím a kudly který nosím a z toho jsem došel k tomu limitu. Úplná deadline byla 120g, kdyby mě z nějakýho nože fakt padala sáňka. Ale naštěstí to vyhrál Spyderco Caly s 88g. Military i Paramilitary byly v hledáčku taky - 120 a 106 gramů ale Caly se mi prostě líbí víc.Já neříkám, že ty Leathermany a spol. nejsou úžasný, mě se ohromně líbí, ale nosit to s sebou nebudu. Jeden takovej teda vozím v autě.V aute vozim Vnox Atlas, kdysi jsem ho nosil i v kapse ale v tuhle chvili jsem ochotny nosit max. Spy GB2 (125g) nebo Military (to mam odlehcene)....
Klotzman Odesláno 19. října 2016 Nahlásit Odesláno 19. října 2016 Nojo, to byl vlastně tvůj GB2 co jsem o něm uvažoval, kvůli váze nakonec vypadl z osudí. Na kolik ses dostal s tím Military a na čem jsi ušetřil, střenky?
kloubik Odesláno 19. října 2016 Nahlásit Odesláno 19. října 2016 S Caly 3.5 jsi neudělal chybu. Ze všech spyderco co jsem zkusil mi seděl nejvíc, má na spyderco super poměr čepel/strenky a do města vypadá méně agresivně než třeba paramilitary. Lituju že jsem svojí G10 verzi prodal. Ale má být nový Caly 3 (i když asi až za dlouho) tak se opravdu těším. Jinak váha para2 a GB2 je rozdíl jen 25-30 gramů (100 vs 130 myslím) ale v kapse mi přijde že je to znatelný rozdíl. Mám radši GB2 ale kvůli váze nosím víc para2.
Frantik Odesláno 19. října 2016 Nahlásit Odesláno 19. října 2016 Caly dobrej nůž, skvelej klip......ale ten backlock u nožů nedávám a u Spyderca vůbec :-(
Traveller Odesláno 19. října 2016 Nahlásit Odesláno 19. října 2016 Mám mnoho let toto Spyderco s backlockem a je super. Nemám s ním jediný problém:
Frantik Odesláno 19. října 2016 Nahlásit Odesláno 19. října 2016 Ano, chápu. Ale proti framelocku a dalším nic moc. A nůž nejde moc otevírat svihem. Ale je to jen můj názor.
kloubik Odesláno 19. října 2016 Nahlásit Odesláno 19. října 2016 (upraveno) Caly dobrej nůž, skvelej klip......ale ten backlock u nožů nedávám a u Spyderca vůbec :-(Teď je novinka Sage 5 s compression lock. Líbí se mi pěkně broušená kombinace G10 a carbon a k tomu compression lock. Bohužel celkově mě nůž moc nebere. To kdyby udělali na nový Caly 3 tak by to byla bomba. Upraveno 19. října 2016 uživatelem kloubik
Traveller Odesláno 19. října 2016 Nahlásit Odesláno 19. října 2016 Frantik: Mně bohatě stačí. A to jsem měl spoustu různých pojistek - většina z nich, i těch nejjednodušších - bohatě dostačuje na běžnou práci. No a na hraní (otvírání švihem) mám flippry a OTF :-)
Ivan Lelák Odesláno 19. října 2016 Nahlásit Odesláno 19. října 2016 2Klotzman: Doporučuju nejdřív položit na váhu běžné hodinky na tahu - a pak teprv řešit váhu kudly na řemenu a nebo v kapse. S limitem 100 gramů opravdu nemůžeš čekat nutričně dostačující porci železa... 2Ivan: Podobné "tlusté" provedení a zakončení čepelky (nebo spíš perořízku) mám na Skeletool CX - a upřímně řečeno, v mém interním "lodičkovém testu" (vystrouhání lodičky z kůry) šlo o bezkonkurenčně nejpitomější výbrus co jsem kdy na "lepším noži" potkal. Je samozřejmě prima když MT snese přefiknutí drátu, rozpárání pytle s narkotikama a nebo batoning prstu ala Jakuza - ale na normální strouhání/krájení bych z vyfocených kousků stejně sáhnul po "tenkém" Victorinoxu... IMG_1337.jpgJá sebou stejně k Leathermanu nosím doplňkový Victorinox. K Surge a Wave mám 84 mm Waiter kvůli vývrtce, pinzetě, párátku a šroubováčku na brýle. K Signalu jsem zatím zvolil 91 mm Mountaineer, ten má navíc i nůžky a pilník, příjemným bonusem je háček a malá a větší hladká čepel. Ale přesto by mne zajímaly výbrusy na Leathermanech a v čem jsou jejich silné a slabé stránky, já s nimi dělám různé opravy a údržbu, ale vlastní nůž nepoužívám příliš často a když, tak na takové obyčejné věci. Surge, Wave, Charge atd. jsou univerzální, ale Signal je specifický, outdoorový multitool pro výpravy do přírody, proto i křesadlo, pilník na nabroušení čepele (na dlouhé výpravě a častém použití se může hodit), karabina, kladívko. Spektrum prací s nožem je v takovém prostředí celkem definovatelné, přesto mne zajímá (časem snad ověřím), jak se Leatherman s čepelí "trefil". Předpokládám, že pokud je Signal určen i na lovecké výpravy, nejrůznější treky i delší expedice, počítali při vývoji s tím, že člověk bude mít na náročnější práce i pořádnou kudlu. Zbytek by měl teoreticky zvládnout Signal...
Radek124 Odesláno 19. října 2016 Nahlásit Odesláno 19. října 2016 2Ivan Lelák: Mám to podobně - vzhledem k tomu že častěji než nůž potřebuju kleště a šroubovák, tak v malé kapse gatí si u mě poslední dobou nejčastěj hoví buď Juice Xe6 a nebo potuněný archivní Paratool (oba cca 170g - a přesto o nich skoro nevím). Teprve vzadu ve štrajtofli mám jako zálohu na čistší práce (a nebo jako protikus při šroubování) odlehčený Alox Lumberjack a na klíčích laserový swissflash Mít v kapse jen jediný nůž mi pro chlapa přijde jednoduše málo
Klotzman Odesláno 20. října 2016 Nahlásit Odesláno 20. října 2016 Mít v kapse jen jediný nůž mi pro chlapa přijde jednoduše málo Tak určitě... Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.
Trojan Odesláno 20. října 2016 Nahlásit Odesláno 20. října 2016 Tak určitě... Mexicka neprustrelna vesta?
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se