Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Tak řešily se tu už všelijaké ptákoviny, tak proč ne tohle. Nevím, školy nemám, ale není ekvivalent k anglickému Automatic - automatický v němčině spíš slovo Automatisch? Co na to němčináři..?

Odesláno (upraveno)

Automatik je podstatné jméno a zvoleno bylo imho pro lepší čitelnost a blízkost k anglickému Automatic.

No, ono i v tý angličtině to je i podstatné jméno, byť nás jako první napadne jméno přídavné.

Prostě Automatika.

Frostie, automatical je už moc, používá se spíš automatic, třeba automatic transmission.

Upraveno uživatelem bandicoot
Odesláno

Automatik je podstatné jméno a zvoleno bylo imho pro lepší čitelnost a blízkost k anglickému Automatic.

No, ono i v tý angličtině to je i podstatné jméno, byť nás jako první napadne jméno přídavné.

Prostě Automatika.

Frostie, automatical je už moc, používá se spíš automatic, třeba automatic transmission.

ne ne, já jsem jen myslel protiklad k tomu automatisch. Samozřejmě vím, že se to ve spojení s hodinkami nepoužívá. Třeba i v tiskovinách spíš uvidíš spojení Automatikuhr než automatische Uhr. Ale občas se uvidí automatischer Werk ve spojení s hodinkovým kalibrem.

Návštěvník Kamil
Odesláno

Ale nemohli by Němci třeba dát na číselník 'automatyš'?

Odesláno

... Ale občas se uvidí automatischer Werk ve spojení s hodinkovým kalibrem.

Ne, maximálně by se dalo napsat automatisches (Uhr)Werk, protože podstatné jméno Werk je středního rodu - das Werk.  Ale jinak to souhlasí. Automatik jako automatika. Automatisch jako automatický se na hodinky prostě nepíše.

Odesláno (upraveno)

Ne, maximálně by se dalo napsat automatisches (Uhr)Werk, protože podstatné jméno Werk je středního rodu - das Werk.  Ale jinak to souhlasí. Automatik jako automatika. Automatisch jako automatický se na hodinky prostě nepíše.

bohužel, Werk má rod der i das, použil jsem verzi s der

zdroj: duden.de

Upraveno uživatelem Frostie
Odesláno

drbol som to do translatora ze "duden.de" a vypadlo mi "kozy.cz"

:) , ale jinak je Duden i renomovaný slovník spisovné němčiny, každoročně aktualizovaný... <_< . Automatik

Odesláno (upraveno)

bohužel, Werk má rod der i das, použil jsem verzi s der

zdroj: duden.de

Ach, kéž by byla němčina tak blahosklonná, že by nám umožňovala flákat k podstatným jménům členy, jak nás napadne. Werk je pouze středního rodu. Kdes konkrétně proboha našel takovou ...?

Upraveno uživatelem siwi
Odesláno

Ach, kéž by byla němčina tak blahosklonná, že by nám umožňovala flákat k podstatným jménům členy, jak nás napadne. Werk je pouze středního rodu. Kdes konkrétně proboha našel takovou ...?

siwi, to není žádná p.čovina, jak by ses možná mohl domnívat. Je v němčině pár slov, která mohou mít gramaticky buď jeden, nebo druhý člen a der/das Werk je jedním z nich. Dalším je třeba der/die Butter, das/der Gerät. Nicméně, trend je takový, aby každé podstatné jméno v němčině mělo do budoucna pouze jeden jednoznačný člen.

Odesláno

siwi, to není žádná p.čovina, jak by ses možná mohl domnívat. Je v němčině pár slov, která mohou mít gramaticky buď jeden, nebo druhý člen a der/das Werk je jedním z nich. Dalším je třeba der/die Butter, das/der Gerät. Nicméně, trend je takový, aby každé podstatné jméno v němčině mělo do budoucna pouze jeden jednoznačný člen.

Ano, v němčině je řada podstatných jmen, která mohou mít různé rody, ale z tebou uvedených to není ani jedno.

Odesláno

Ano, v němčině je řada podstatných jmen, která mohou mít různé rody, ale z tebou uvedených to není ani jedno.

der/die Butter, das/der Boden, der/das Gerät a mohl bych ještě trochu pokračovat a stojím si za tím. Rád se nechám poučit, která jiná to ještě jsou. Ale jsme fórum o hodinkách, ne německá gramatická akademie...

Odesláno (upraveno)

Blbost. U kazdeho je v nemcine jen jeden rod*, napr u masla jen DIE. Mluvim o HOCHDEUTSCH, vsechno ostatni jsou dialekty, coz ale nikoho nezajima.

*EDIT: az na vyjimky, samozrejme :lol2:

Upraveno uživatelem filo-boxer
Návštěvník Kamil
Odesláno

Tak jak je to s těmi rody? Jsou možné dva nebo jen jeden?

Sice jsem měl babičku Němku...

Odesláno (upraveno)

Blbost. U kazdeho je v nemcine jen jeden rod*, napr u masla jen DIE. Mluvim o HOCHDEUTSCH, vsechno ostatni jsou dialekty, coz ale nikoho nezajima.

*EDIT: az na vyjimky, samozrejme :lol2:

také jsem měl na mysli Hochdeutsch, dialekty jsem nezohledňoval. To co jsem uvedl, jsou klasické příklady vyjímek, potvrzujících pravidlo, že všechna podstatná jména v nj mají jen jeden rod. Těch slov je dohromady asi 10...

Upraveno uživatelem Frostie

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...