šíma Odesláno 3. října 2013 Nahlásit Odesláno 3. října 2013 Tak řešily se tu už všelijaké ptákoviny, tak proč ne tohle. Nevím, školy nemám, ale není ekvivalent k anglickému Automatic - automatický v němčině spíš slovo Automatisch? Co na to němčináři..?
Frostie Odesláno 3. října 2013 Nahlásit Odesláno 3. října 2013 Automatic/Automatik, Automatical/Automatisch takže asi tak
bandicoot Odesláno 3. října 2013 Nahlásit Odesláno 3. října 2013 (upraveno) Automatik je podstatné jméno a zvoleno bylo imho pro lepší čitelnost a blízkost k anglickému Automatic.No, ono i v tý angličtině to je i podstatné jméno, byť nás jako první napadne jméno přídavné.Prostě Automatika. Frostie, automatical je už moc, používá se spíš automatic, třeba automatic transmission. Upraveno 3. října 2013 uživatelem bandicoot
Frostie Odesláno 3. října 2013 Nahlásit Odesláno 3. října 2013 Automatik je podstatné jméno a zvoleno bylo imho pro lepší čitelnost a blízkost k anglickému Automatic.No, ono i v tý angličtině to je i podstatné jméno, byť nás jako první napadne jméno přídavné.Prostě Automatika. Frostie, automatical je už moc, používá se spíš automatic, třeba automatic transmission.ne ne, já jsem jen myslel protiklad k tomu automatisch. Samozřejmě vím, že se to ve spojení s hodinkami nepoužívá. Třeba i v tiskovinách spíš uvidíš spojení Automatikuhr než automatische Uhr. Ale občas se uvidí automatischer Werk ve spojení s hodinkovým kalibrem.
Návštěvník Kamil Odesláno 3. října 2013 Nahlásit Odesláno 3. října 2013 Ale nemohli by Němci třeba dát na číselník 'automatyš'?
travex Odesláno 3. října 2013 Nahlásit Odesláno 3. října 2013 (upraveno) V rusku tomu říkají samonavíjecí / ???????????? Upraveno 3. října 2013 uživatelem travex
instant Odesláno 3. října 2013 Nahlásit Odesláno 3. října 2013 V anglictine self winding... synonyma sa s nami holt neseru.
siwi Odesláno 3. října 2013 Nahlásit Odesláno 3. října 2013 ... Ale občas se uvidí automatischer Werk ve spojení s hodinkovým kalibrem. Ne, maximálně by se dalo napsat automatisches (Uhr)Werk, protože podstatné jméno Werk je středního rodu - das Werk. Ale jinak to souhlasí. Automatik jako automatika. Automatisch jako automatický se na hodinky prostě nepíše.
Frostie Odesláno 3. října 2013 Nahlásit Odesláno 3. října 2013 (upraveno) Ne, maximálně by se dalo napsat automatisches (Uhr)Werk, protože podstatné jméno Werk je středního rodu - das Werk. Ale jinak to souhlasí. Automatik jako automatika. Automatisch jako automatický se na hodinky prostě nepíše.bohužel, Werk má rod der i das, použil jsem verzi s der zdroj: duden.de Upraveno 3. října 2013 uživatelem Frostie
instant Odesláno 3. října 2013 Nahlásit Odesláno 3. října 2013 drbol som to do translatora ze "duden.de" a vypadlo mi "kozy.cz"
Frostie Odesláno 4. října 2013 Nahlásit Odesláno 4. října 2013 drbol som to do translatora ze "duden.de" a vypadlo mi "kozy.cz" , ale jinak je Duden i renomovaný slovník spisovné němčiny, každoročně aktualizovaný... . Automatik
siwi Odesláno 4. října 2013 Nahlásit Odesláno 4. října 2013 (upraveno) bohužel, Werk má rod der i das, použil jsem verzi s der zdroj: duden.de Ach, kéž by byla němčina tak blahosklonná, že by nám umožňovala flákat k podstatným jménům členy, jak nás napadne. Werk je pouze středního rodu. Kdes konkrétně proboha našel takovou ...? Upraveno 4. října 2013 uživatelem siwi
Frostie Odesláno 4. října 2013 Nahlásit Odesláno 4. října 2013 Ach, kéž by byla němčina tak blahosklonná, že by nám umožňovala flákat k podstatným jménům členy, jak nás napadne. Werk je pouze středního rodu. Kdes konkrétně proboha našel takovou ...?siwi, to není žádná p.čovina, jak by ses možná mohl domnívat. Je v němčině pár slov, která mohou mít gramaticky buď jeden, nebo druhý člen a der/das Werk je jedním z nich. Dalším je třeba der/die Butter, das/der Gerät. Nicméně, trend je takový, aby každé podstatné jméno v němčině mělo do budoucna pouze jeden jednoznačný člen.
siwi Odesláno 4. října 2013 Nahlásit Odesláno 4. října 2013 siwi, to není žádná p.čovina, jak by ses možná mohl domnívat. Je v němčině pár slov, která mohou mít gramaticky buď jeden, nebo druhý člen a der/das Werk je jedním z nich. Dalším je třeba der/die Butter, das/der Gerät. Nicméně, trend je takový, aby každé podstatné jméno v němčině mělo do budoucna pouze jeden jednoznačný člen. Ano, v němčině je řada podstatných jmen, která mohou mít různé rody, ale z tebou uvedených to není ani jedno.
Frostie Odesláno 4. října 2013 Nahlásit Odesláno 4. října 2013 Ano, v němčině je řada podstatných jmen, která mohou mít různé rody, ale z tebou uvedených to není ani jedno.der/die Butter, das/der Boden, der/das Gerät a mohl bych ještě trochu pokračovat a stojím si za tím. Rád se nechám poučit, která jiná to ještě jsou. Ale jsme fórum o hodinkách, ne německá gramatická akademie...
filo-boxer Odesláno 4. října 2013 Nahlásit Odesláno 4. října 2013 (upraveno) Blbost. U kazdeho je v nemcine jen jeden rod*, napr u masla jen DIE. Mluvim o HOCHDEUTSCH, vsechno ostatni jsou dialekty, coz ale nikoho nezajima. *EDIT: az na vyjimky, samozrejme Upraveno 4. října 2013 uživatelem filo-boxer
Návštěvník Kamil Odesláno 4. října 2013 Nahlásit Odesláno 4. října 2013 Tak jak je to s těmi rody? Jsou možné dva nebo jen jeden? Sice jsem měl babičku Němku...
Frostie Odesláno 4. října 2013 Nahlásit Odesláno 4. října 2013 (upraveno) Blbost. U kazdeho je v nemcine jen jeden rod*, napr u masla jen DIE. Mluvim o HOCHDEUTSCH, vsechno ostatni jsou dialekty, coz ale nikoho nezajima. *EDIT: az na vyjimky, samozrejme také jsem měl na mysli Hochdeutsch, dialekty jsem nezohledňoval. To co jsem uvedl, jsou klasické příklady vyjímek, potvrzujících pravidlo, že všechna podstatná jména v nj mají jen jeden rod. Těch slov je dohromady asi 10... Upraveno 4. října 2013 uživatelem Frostie
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se