Přejít na obsah

Kdo má jaké Grand Seiko

financ

Doporučené příspěvky

Ahoj, musím se pochlubit. Moje první GS (sbgv221) 😁 Ten cifr je úplně boží 😅

pS: nemáte někdo nějaký typ na sponu GS s mikroregulaci? Myslím, že jsem našel ideální zimní velikost a po výměně půl článku za normální článek, bych teoreticky ideálně trefil letní velikost, ale stejně mi tam chybí ta mezi velikost 😁 

IMG_20241105_135519.jpg

IMG_20241105_135340.jpg

IMG_20241105_135334.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Není tak úplně zač 😕

Beznástrojovou mikroregulaci mají u GS jen divery a ač je funkční, je mírně řečeno kontroverzní.  A tlustá.  A hnusná.

Pár modelů má klasický mikroregulační dírky (třeba chrona).

Jinak nic. 

U menších modelů se s tím žít dá, u větších to může být dost otrava.  

Odkaz ke komentáři

On 11/5/2024 at 7:33 PM, dr.sphinx said:

Není tak úplně zač 😕

Beznástrojovou mikroregulaci mají u GS jen divery a ač je funkční, je mírně řečeno kontroverzní.  A tlustá.  A hnusná.

Pár modelů má klasický mikroregulační dírky (třeba chrona).

Jinak nic. 

U menších modelů se s tím žít dá, u větších to může být dost otrava.  

U vacsiny ostatnych modelov vies velkost jemnejsie doladit kombinaciou velkych a malych dielikov. Lebo maly nie je presne 1/2 velkeho, takze 2 male su o kusok vacsie ako 1 velky (myslim, ze asi o 1-2mm, ako u ktoreho modelu). Je to samozrejme trochu pracnejsie ako "dierkova" mikroregulacia, ale ide to 😉

A @Honza 1234, gratulacia, vitaj v klube 🙂

Odkaz ke komentáři

@bluman Že to nějak zpravidla nakonec jde je sice príma (jako majitel 5+ GS jsem s tím taky zvyklý laborovat), ale tohle prostě problém pro mnohé  - a právem - je . No a my ostatní to musíme neúnavně připomínat právě proto, že GS fandíme :) 

Rozebírá se to ad nauseam čtvrt století, nedávno do debaty přispěl na hodinkee (jo, furt tam občas je něco zajímavýho) v překvapivě i trochu informativním rozhovoru prezident Seika, příslušná pasáž (sorry je to dlouhý):

TL,DR: děláme na tom, máme pořád prdlajs, v minulosti jsme se tomu prostě nevěnovali

MK: Okay, I have one last question. This has become a hot topic, and you recently opened the door on LinkedIn by commenting when people asked about bracelets. Whether its quality, design, a lack of micro-adjust, etc., can you tell me anything about the feedback you've been given and what you've been doing to fix this issue? When these changes are implemented, will they only be applied to new models? Will the bracelets be available separately for people to put on the older models they already own?

Mr. Naito: I've been aware of this issue for many years and pushing internally, very strongly, to improve. There are a number of reasons [why this has been delayed]. The technical construction is one issue, and impeding conflicting patents by number of brands is another. Practically, the reality is that it's not that easy. When I commented on the point of micro-adjust and said, "It's coming," it was because that was finally a moment when I saw some possibility of implementing one idea. But it hasn't materialized quite yet. We haven't been able to execute it fully yet, so there's no timeline. But the idea is there.

Historically we, as a manufacturer and our watchmakers and technical designers, placed a lot more emphasis on the movement, which many saw as the most important element in the wristwatch, and then followed by a case or dial. And the last piece was a bracelet. So, in that sense, we don't have the same level of human resources putting into the development of the bracelet – or same amount of passion or energy – which I've been frustrated and trying to change, but we've still got some ways to go. As for how we'll handle the release, that's something we have to think about and think carefully.

Uf. Pořád se mi přesto nezdá, že to koncern jako Seiko dávno aspoň u high-endu rutinně nemá. Zajímavý je poslední odstavec, docela bych to i chápal. GS se obnovovalo quartzy, kde to není taková potíž, poněvadž jsou prostě menší, během dalšího rozvoje se to pak nějak neudělalo. 

V poslední době mě začíná trochu dráždit jiná věc, týká se pětičlánků, pořád na to koukám. Jsou krásný, žejo, těží  z toho, že je jich opravdu pět zvlášť. Až na koncovky a halflinky, leštěný části prostě mají jinej odstín. Obecně se to ví, ale sklouzávají mi tam v poslední době oči dost často. 

Není zač :) 

Upraveno uživatelem dr.sphinx
  • Dát hlas 1
Odkaz ke komentáři

V 5. 11. 2024 v 15:03, dr.sphinx napsal:

Ovšem :)

Screenshot 2024-11-05 at 15.01.45.png

ja jsem se te spomy bal, na fotkach vypada lacine, vime. nacital to a ptal se okolo. a co jsem se dozvedel, me stejne uplne nepresvedcilo. nazivo je to za me ale ok a svym zvlastnim zpusobem to funguje. takova japonska prezka z davnych dob. za me dobry👍🏻

IMG_5381.jpeg

Odkaz ke komentáři

@jenik77 Tak ona je funkční, taky to GS do zblbnutí všude připomíná. Dokonce mám pocit, že tenhle systém uvedlo Seiko kdysi jako první mikroregulaci vůbec, kdy nastavení provedeš přímo na ruce, ale už jsem toho taky dost zapomněl. 

Jedno blbý omezení ta spona ale stejně má: pokud jako skoro každý nositel potápek nejsi potápěč, ideálně bys měl extenzi nastavenou někde na střed, abys mohl povolovat/utahovat podle toho, kam jsi zrovna běžel nebo co jsi bumbal. To by ale u systému Seiko znamenalo, že to budeš muset mít pořád trochu povytažený. To je zrovna u S dost hnusný a taky ne úplně pohodlný. 

Další věc je, že jsou tyhle spony dost loterie: někdo to má volný a otevře se mu to o kalhoty, někomu se to zase celý nějak viklá, znám dokonce jednoho člověka, co měl nejdřív křivej trn a pak mu sponu vyměnili za viklavou...

@xbraj19 To zase ale bude 5 typů extenzí ročně :) 

Odkaz ke komentáři

1 hour ago, dr.sphinx said:

@xbraj19 To zase ale bude 5 typů extenzí ročně :) 

🤣

Fakt nechapem, co tam nad tym ti japonci tolko maturuju. Aspon tu dierkovu by mohli davat, kym vymyslia to svoje sponove perpetum mobile.

Ale vdaka bohu aspon za tu dielikovu regulaciu, lebo co mam Credory, tam su vsetky dieliky rovnake cca 7mm. Naramok sice nadherny, ale zrovna som sa triafal velkostou doprostred - bez dieliku malo, s dielikom vela 😠. Snadnteraz na zimu to zas bude OK. A k tomu je este integrovany, ani nie je ziadna alternativa k tomu ☹️.

Odkaz ke komentáři

Chlapci, chlapci. Japonec je zvyklej, že když mu firma řekne, takhle to je, tak si to zápěstí třeba ostrouhá, ale nikdy by neřek, že mu to nevyhovuje! Co neřek, ani by nepomyslel! A kdyby pomyslel...obřadní kimono a katana.

• Haha 3
Odkaz ke komentáři

V 12. 11. 2024 v 21:08, bluman napsal:

U vacsiny ostatnych modelov vies velkost jemnejsie doladit kombinaciou velkych a malych dielikov. Lebo maly nie je presne 1/2 velkeho, takze 2 male su o kusok vacsie ako 1 velky (myslim, ze asi o 1-2mm, ako u ktoreho modelu). Je to samozrejme trochu pracnejsie ako "dierkova" mikroregulacia, ale ide to 😉

A @Honza 1234, gratulacia, vitaj v klube 🙂

Jj, moc díky, je to pecka 😁, tak zatím asi jen kombinovat ty půl články s dlouhými, je to asi 6/9 mm, tak tam nějaký prostor na improvizaci zůstává 😅

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...