Moty Odesláno 7. února 2024 Nahlásit Sdílet Odesláno 7. února 2024 před 3 minutami, Ivan Lelák napsal: Skvělé, asi se do toho pustím sám, vypadá to jako povinný romantický chlapský rituál. Sice nemám Barbour, ale předpokládám, že ten vosk je použitelný na všechny olejové bundy.. Vosk asi spíš na voskované, ne? Ale nejsem žádnej odborník Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Ivan Lelák Odesláno 7. února 2024 Nahlásit Sdílet Odesláno 7. února 2024 před 1 minutou, Moty napsal: Vosk asi spíš na voskované, ne? Ale nejsem žádnej odborník Teď jsi mě znejistěl, také tomu nerozumím, ale žiju roky v tom, že jsou to různé názvy pro stejnou věc. Kluci od Harlejů tomu říkali olejáky, lidi od koní tomu říkají nevím jak, někdo voskované bundy, jiný australský oleják atd. K té bundě co potřebuje ošetřit a kterou jsem si před lety přivezl z NZ, jsem vloni v jezdeckých potřebách koupil ještě jednu, od jiného výrobce, ne tak dokonalou, ale taky dobrou a jsou to v podstatě stejné materiály. Nabízeli mi k ní vosk, co se rozehřeje atd., prostě stejný návod jako v tom odkazu co tu byl. Třeba nás tu někdo vzdělá, jestli je to to samé nebo dvě různé věci... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
warann Odesláno 7. února 2024 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 7. února 2024 @Ivan Lelák: https://www.askandyaboutclothes.com/threads/barbour-sylkoil-vs-waxed-cotton-thornproof-which-is-better.244606/ Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Strocek Odesláno 7. února 2024 Nahlásit Sdílet Odesláno 7. února 2024 před 6 hodinami, ragu napsal: Kde sis to zkoušel? Tyhle bundy mívají na Zalando Lounge pravidelně se slevou až 50%, případně dost často bývají levněji ve Van Graafu na Václavaku. I v Gentleman Store mají výprodej. Tak je otázkách proč za to dávat osmičku. @ragu V gentleman store sem to zkoušel. Jako jasně, když si někde pohlídáš cenu a nespěcháš, že seženeš levnějc, ale obecně je za vosum. Já na to nepospíchám, ale mám jí v merku už dlouho, ale teprve včera jsem se rozhoupal, že bych si jí vyzkoušel. Já těch bund mám už tolik, že když sem to říkal doma (já vim sem neměl ) že bych si koupil novou (další) bundu, tak si klepali na čelo... Já jí vyloženě nepotřebuju, ale když koukám co je to za proceduru si vybrat správnou velikost/střih, tak to množná zase dám k ledu. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Hasňa Odesláno 7. února 2024 Nahlásit Sdílet Odesláno 7. února 2024 Dřív jsem hodně nosil zmijovku, mám asi 3-4 barvy, který jsem si vždycky ladil ke svetru. Se stářím ale začínám bejt víc marnivej a hledám si novej styl. Kdyby mi rostly vousy, byl by ze mě asi lumbersexuál, takhle se ze mě stává spíš hipster. Jako neni to ale pěkná představa, někde si popíjet kafe a žrát ty tousty? Mě to rozhodně neuráží Ale vážně, těch odhalených uší jsem se bál a ve výsledku nakonec žádný problém. Když je extrém, tak ten okraj jde nouzově sklopit. Navíc mi jde lip manipulovat se sluchátkama.Zůstávám věrný. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Hasňa Odesláno 7. února 2024 Nahlásit Sdílet Odesláno 7. února 2024 Vosk asi spíš na voskované, ne? Ale nejsem žádnej odborníkUž přes dvacet let mám Barbour Moorland, který byl jako nový olejovaný. V Londýně v jejich firemní prodejně jsem se ptal na "znovunaolejování" a bylo mi řečeno, že olejová úprava se neobnovuje, ale bunda se i u nich, pokud ji tam člověk pošle, voskuje. Takže voskuji. Takže vosk je no problém i na olejovky. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Ivan Lelák Odesláno 8. února 2024 Nahlásit Sdílet Odesláno 8. února 2024 před 15 hodinami, Hasňa napsal: Už přes dvacet let mám Barbour Moorland, který byl jako nový olejovaný. V Londýně v jejich firemní prodejně jsem se ptal na "znovunaolejování" a bylo mi řečeno, že olejová úprava se neobnovuje, ale bunda se i u nich, pokud ji tam člověk pošle, voskuje. Takže voskuji. Takže vosk je no problém i na olejovky. Díky, tak nějak si to myslím také, ale stejně by mne zajímalo, jestli je nějaký rozdíl u nových bund mezi voskovanými a tzv. olejáky, jestli opravdu nemluvíme o tom samém. Dočteme se třeba, že: "Bundy oilskin Dri-Tec jsou vyrobeny ze 100 % přírodního materiálu. Jedná se o výběrovou kvalitní bavlnu, která je impregnovaná voskem a olejem. Proces impregnace probíhá před ušitím bundy tlakovým zaválcováním impregnace do bavlněné látky několika tunovým válcem". Ale ještě se zeptám. Kamarád mi říkal, že vždy před voskováním dá bundu na ramínko a osprchuje ji teplou vodou. Přitom z ní prý vytéká špína i s částí zbylého vosku/oleje. Pak to nechá uschnout a nanáší vosk. U něj jde o dlouhý černý olejový motorkářský kabát, který vycházel z jezdeckého a předpokládám, že vždy před voskováním už byl tak špinavý (on v něm i spal pod širákem, používal jako deku, přikrýval s ním na noc svého Harleje atd., byl to opravdu univerzální kabát), že si vyčištění zasloužil. Martin říkal, že když ho takhle osprchuje, není nutné ho prát a mohu potvrdit, že jsem ten kabát nikdy neviděl tak špinavý, aby se nedal nosit i v civilu. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
dlubix Odesláno 8. února 2024 Nahlásit Sdílet Odesláno 8. února 2024 před 1 hodinou, Ivan Lelák napsal: Díky, tak nějak si to myslím také, ale stejně by mne zajímalo, jestli je nějaký rozdíl u nových bund mezi voskovanými a tzv. olejáky, jestli opravdu nemluvíme o tom samém. Dočteme se třeba, že: "Bundy oilskin Dri-Tec jsou vyrobeny ze 100 % přírodního materiálu. Jedná se o výběrovou kvalitní bavlnu, která je impregnovaná voskem a olejem. Proces impregnace probíhá před ušitím bundy tlakovým zaválcováním impregnace do bavlněné látky několika tunovým válcem". Ale ještě se zeptám. Kamarád mi říkal, že vždy před voskováním dá bundu na ramínko a osprchuje ji teplou vodou. Přitom z ní prý vytéká špína i s částí zbylého vosku/oleje. Pak to nechá uschnout a nanáší vosk. U něj jde o dlouhý černý olejový motorkářský kabát, který vycházel z jezdeckého a předpokládám, že vždy před voskováním už byl tak špinavý (on v něm i spal pod širákem, používal jako deku, přikrýval s ním na noc svého Harleje atd., byl to opravdu univerzální kabát), že si vyčištění zasloužil. Martin říkal, že když ho takhle osprchuje, není nutné ho prát a mohu potvrdit, že jsem ten kabát nikdy neviděl tak špinavý, aby se nedal nosit i v civilu. Ivane, hlavně neprat. Tím se zničí. Horkou vodou bych Barbour taky nesprchoval. Jen vlažnou vodou a houbičkou čistit lokální zašpinění. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Ivan Lelák Odesláno 8. února 2024 Nahlásit Sdílet Odesláno 8. února 2024 před 49 minutami, dlubix napsal: Ivane, hlavně neprat. Tím se zničí. Horkou vodou bych Barbour taky nesprchoval. Jen vlažnou vodou a houbičkou čistit lokální zašpinění. OK, díky. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Ivan Lelák Odesláno 8. února 2024 Nahlásit Sdílet Odesláno 8. února 2024 před 20 hodinami, warann napsal: @Ivan Lelák: https://www.askandyaboutclothes.com/threads/barbour-sylkoil-vs-waxed-cotton-thornproof-which-is-better.244606/ Díky. Pochopil jsem, že ať mám bundu jakoukoliv, mohu ji ošetřit voskem.. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Ivan Lelák Odesláno 8. února 2024 Nahlásit Sdílet Odesláno 8. února 2024 Tak snad už naposledy, omlouvám se. Už jsem se na to ptal před několika lety, ale nějak mi to vypadlo z hlavy a teď jsem to našel. Mám bundu značky Outback, z řady Oilskin, narazil jsem na ni náhodou v malém městečku Omarama, uprostřed jižního ostrova, mimochodem pověstném ideálními podmínkami pro překonávání leteckých plachtařských rekordů. Před cestou jsem si dal tehdy za úkol přivézt olejový klobouk a možná i bundu. Když jsem tuhle bundu zahlédl v místním obchůdku, byla to láska na první pohled: https://www.outbacktrading.com/collections/oilskin-jackets/products/2180-mens-deer-hunter-jacket?variant=12735527190581 Doporučený originální vosk je tento: https://www.outbacktrading.com/collections/accessories/products/1999-duck-back-dressing?variant=12735508774965 Tak předpokládám, že mohu použít i vosk z Gentlemanstore na bundy Barbour.. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Moty Odesláno 8. února 2024 Nahlásit Sdílet Odesláno 8. února 2024 Mě se líbí jak tomu obě firmy říkaj dressing Jinak si myslím, že můžeš určitě použít jakýkoli dressing chceš/seženeš Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Waya03 Odesláno 15. srpna 2024 Nahlásit Sdílet Odesláno 15. srpna 2024 V Gentleman Store mají slušný slevy na voskovky Barbour. Včera jsem koupil tuhle https://www.gentlemanstore.cz/voskovane-bundy/barbour-international-original-waxed-jacket-sage . Počasí na to zrovna tak úplně není, ale nekup to za polovic. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Ivan Lelák Odesláno 12. prosince 2024 Nahlásit Sdílet Odesláno 12. prosince 2024 (upraveno) Před několika týdny jsem si udělal takhle o víkendu čas, navíc jsem byl doma sám a postil jsem se do voskování bundy, kterou jsem si před lety koupil na NZ. Po 5 letech už byla úplně vyschlá, aspoň tak působila na pohled i na omak. Asi je to normální, navíc ji opravdu dost nosím i ve špatném počasí. V Gentleman Store jsem zakoupil vosk, nastudoval romantické video, jak si pán na chalupě voskuje bundu, připravil si stůl, na sporák hrnec s vodou, kuchyňskou houbičku a kávu do mého oblíbeného hrnku. První dilema bylo, kolik vody dát do hrnce - když jsem dal moc, chtěla při zahřívání plechovka plavat a poskakovala po dně. Když bylo vody méně, nebyla hladina vosku pod vodou. I tak trvalo snad hodinu, než byl vosk tekutý a čirý. Roztírání šlo dobře, ale pomalu. Byl jsem pečlivý a voskem nešetřil. Několikrát jsem vosk opět rozehříval. Bunda byla dost flekatá, ale když jsem ji nakonec nahříval fénem a vosk znovu a znovu roztíral, zestejnila se a vypadala dobře. Některá místa, záhyby atd. trvala déle, ale dělal jsem to opravdu pečlivě. Celá operace trvala asi 2 hodiny, výsledkem byla dost napatlaná, ale pěkně vypadající bunda. Spotřeboval jsem více než půlku vosku, asi jsem ho neměl nanést tolik, nevím. Bundu jsem nakonec pověsil v obýváku na garnyž, později jsem ji přesunul do sprcháče a nakonec do ložnice. Ve videu říkali, že se dá nosit už druhý den, to mi ale přišla ještě hodně mastná. Celkově visela asi týden, než jsem ji začal nosit a průběžně jsem se kochal její opět svěží tmavohnědou barvou. Dalších několik dnů jsem ji před nastoupením do auta sundával, abych nezamastil sedadla, ale teď už ji nesundávám a sedadla jsou OK. Takže paráda. A co vy, jaké máte s voskováním zkušenosti - co dělat příště jinak? PS: Na fotce je bunda hned po akci, to byla opravdu dost mastná a lesklá, teď už je to OK. Upraveno 12. prosince 2024 uživatelem Ivan Lelák 1 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Frantik Odesláno 12. prosince 2024 Nahlásit Sdílet Odesláno 12. prosince 2024 Parádní počin. Ja kdyz viděl to video, tak jsem si ji nechal navoskovat v Gentleman Storu Ale obdivuju každého, kdo to da Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Hasňa Odesláno 12. prosince 2024 Nahlásit Sdílet Odesláno 12. prosince 2024 To video je legendární. A dál jsem to už dvakrát. By z dálného východu to máme do GS daleko. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
jankoxxx Odesláno 12. prosince 2024 Nahlásit Sdílet Odesláno 12. prosince 2024 Ked niekto zvladne povysavat auto tak zvladne navoskovat aj Barbourku… Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Ivan Lelák Odesláno 13. prosince 2024 Nahlásit Sdílet Odesláno 13. prosince 2024 před 15 hodinami, Frantik napsal: Parádní počin. Ja kdyz viděl to video, tak jsem si ji nechal navoskovat v Gentleman Storu Ale obdivuju každého, kdo to da Obdiv není namístě. Také raději nechám dělat odborné věci odborníkům, ono je to často levnější než když se o to budu pokoušet sám. Ale právě to video mne ujistilo v tom, že bych to mohl dát sám. Ono na tom opravdu nic není, jen je třeba si na to udělat pár hodin čas. Já využil toho, že jsem byl doma sám, hodil jsem se do nálady, udělal kávičku, pustil si pěknou muziku a byly to fakt prima strávené 2 hodiny. Předtím jsem přemýšlel o tom, co všechno se u voskování dá pokazit. Dnes vím, že v podstatě nic. Jasně, vosk se dá málo rozehřát, ale on si fakt řekne - dokud je průzračně čirý, je to pohoda. Když začne mléčnět, no tak se dá zase na chvilku do vody na vařič, já si dal cigárko a jelo se dál. Další chybou může být, že vosk nevetřu všude - do záhybů, do vnitřních stran chlopní atd. Taky jsem si dával pozor, abych vosk nanapatlal na vnitřní látkovou podšívku, to všechno je ale o pečlivosti a o tom dávat si trochu pozor. Poslední chyba asi může být, když se dá vosku moc nebo málo. Já ho dal spíš víc, teda spíš určitě víc, aspoň myslím. Ale není to žádná tragédie, on se postupně vpije také. Nevím, kolik vosku se má použít a na kolik voskování by mohla plechovka vydržet. Já spotřeboval přes půlku, ale je fakt, že bundu jsem voskoval poprvé po 5 letech a fakt už byla suchá. Teď je asi mastnější, než ještě jedna, kterou jsem před dvěma roky koupil v jezdeckých potřebách na obyčejnější tahání. A poslední věc - možná to je tím, že jsem dal vosku víc než jsem měl, bunda byla po navoskování tak divně flekatá, protože někde bylo vosku víc a jinde méně. Dokonce byl vychladlý vosk místy viditelný jako bílá pasta. Tak jsem vzal fén (o tom ve videu nic není, ale někdo mi to říkal) a už bez přidávaného vosku jsem bundu nahříval a houbičkou vosk roztíral. Vosk pod fénem ihned zprůhlední, ztekutí a dá se krásně roztírat po poměrně velké ploše, to na závěr hodně pomohlo. Takže se toho nebojte, je to zábava, já si u práce představoval dovolenou na Novém Zélandu, kde jsem bundu koupil, hudba hrála, kafe vonělo, prostě až taková skoro sváteční atmosféra. A výsledek je perfektní. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se