Hasňa Odesláno 9. února 2014 Nahlásit Odesláno 9. února 2014 Ja jen podotykam, ze za 100 nejdou dobre kachlaky na miru s prikladanim z predsine a slusnym vykonem udelat. Bracha ma teda extra luxusni a vytapi jimi i druhe patro, ale staly pres 300.
bedan Odesláno 9. února 2014 Nahlásit Odesláno 9. února 2014 V 9. 2. 2014 v 16:21, Hasňa napsal: Ja jen podotykam, ze za 100 nejdou dobre kachlaky na miru s prikladanim z predsine a slusnym vykonem udelat. Bracha ma teda extra luxusni a vytapi jimi i druhe patro, ale staly pres 300.To máš naprostou pravdu a navíc, pokud chceš vytápět více místností (sousedící nebo v patře), tak tomu musíš přizpůsobit návrh domu. A to byl důvod, proč jsem tehdy nešel do kachláků. Nechtělo se mi nechat předělávat projekt a tak jsem zvolil, jak se mi tehdy zdálo, jinou vhodnou cestu k zajištění tepla v domě, nebo alespoň jeho podstatné části i při výpadku dodávky energií. Dnes bych šel asi cestou instalace kachláků jenom do obýváku spojeného s jídelnou a kuchyní a zbytek domu bych neřešil.
Hasňa Odesláno 9. února 2014 Nahlásit Odesláno 9. února 2014 (upraveno) Mas recht, bracha ten vrch stavel tak, ze navrh kamen a stavby se delal spolecne, ty rozvody tepla tam byly od pocatku zakomponovane a kamnari stavbu tech hornich rozvodu a teplosmennych ploch provadeli sami. Teprve az tohle bylo hotove, dozdil bracha sam zbytek. Ale je to bomba. 12 hodin setrvacnost, vsude cisto, zadny prach, popel, kour, piliny, bordel z dreva, jen teple steny nahore a tepla kamna dole, prikladani ze zadveri, kde bydli pes, tomu tam ta predni stena fajne topi, high-tech horeniste s teplomerem na velka polena, promakane cisteni. Uzasne. <br /> Upraveno 9. února 2014 uživatelem Hasňa
ivan_989 Odesláno 9. února 2014 Nahlásit Odesláno 9. února 2014 (upraveno) OT: osobne mam skor problem chladit v lete ako vykurovat v zime. Teplo sa mi dodava ovela lahsie ako odobera Upraveno 9. února 2014 uživatelem ivan_989
hciq Odesláno 10. února 2014 Nahlásit Odesláno 10. února 2014 jak čtu, tak se debata posunula k tomu jestli kamna a nebo krb. vložka. Odpověď je jasná .....kamna. Občas se slušně pobavím, když čtu dýlerský žvásty... účinnost krbový vložky 80-90%. Krbová vložka je.... chci se koukat do vohně, barák vytápím jinak. Kamna taky můžou bejt prosklený a čum do vohně bude skoro stejnej. Sálavá dynamická složka tepla je nenahraditelná. Kubíkový topeniště (obrazně) a pár tun akumulace zahrajou vždycky parádní zimní serenádu s repeticí tak 2x denně. Stejně jako u aut....vobjem ničím nenahradíš, zvášť ne vytuněným vejfukem. Ale jak to teplo dostat do vostatních prostor. Samotíže vzduchu není ideální řešení. Vo různejch ventilátorech a jinech blbinách ani nepíšu. Téměř dokonalý řešení ale vymysleli už Římané skoro sto let př. n. l. Říkaly mu Hypokaust...cirkulace ohřátýho vzduchu uvnitř obestavby. Ten kdo staví barák na zelený louce mimo těžkou městskou aglomeraci a pokud jeho projektant nemá v hlavě zcela nasráno, by měl vo týdle možnosti minimálně zauvažovat. Zase ten, kdo ráno vypadne z baráku a vrátí se večer, by měl asi topit eletrikou. Je to jednoduchý, blbuvzdorný, poměrně levný, s velkou účinností a juj...ekologický. Případnej čum do vohně vyřešit jen jako poetickou nadstavbu bez dalších kurvítek. Vzpomínám na to, jak jsem stavěl svoje první kamna...ta hromada úmornejch hodin studia, včetně vopáčka fyziky pro základní školy byly fajn. Výsledek byl taky fajn, jen jak je zvykem, funkčnost systému ověřena, ale kamna stále nenahozena. Byl to systém primárním a s terciárním přívodem předehřátýho vzduchu do špiček plamene. Bohužel dva další požadavky vaření a pečení malinko dokurvily optimální spalovací podmínky, ale i tak jsou fajn. Pár fotek..
Ondrej71 Odesláno 10. února 2014 Nahlásit Odesláno 10. února 2014 V 10. 2. 2014 v 11:30, Bedjasson napsal: ...musíš vzít v potaz, z čeho a jak je postavený dům. Já v nízkoenergetické dřevostavbě naopak velkou akumulaci nepotřebuji. Potřebuji rychlý ohřev po příchodu z práce. Za necelé 2 hodiny zvednu teplotu o 5°C při venkovní teplotě kolem -5°C. Topíme téměř denně a spotřeba je do 4 kubíků ročně. Mám to stejně. Krbová vložka s rozvody mi v dřevostavbě funguje třetím rokem bez sebemenších problémů a vytopí dům velmi rychle. Elektrické přímotopy zapínám za zimu tak 1-2 x = nejsou potřeba.
bedan Odesláno 10. února 2014 Nahlásit Odesláno 10. února 2014 Já to mám trochu jinak. 36 cm porotermu na obvodě + příčky docela akumuluje a 20 cm vaty (30 ve stropě) zajišťuje izolaci. Takže i když mám na noc a pak na dopoledne nastavený útlum o 2°C, reálně teplota prakticky neklesá. Nepotřebuji proto nic dohřívat a krb je spíš problémová záležitost, protože okamžitě interiér přehřívá. Používáme ho jenom o vánocích a občas o víkendu, když jsme celý den doma a nadbytečné teplo vyvětráme okny. Topím plynem a roční spotřeba je kolem 12 tis. Kč za rok včetně ohřevu teplé vody. Já chtěl doma mít bezobslužné topení (plyn) + rezervu pro případ havarijní situace - dlouhodobější výpadek dodávky energií. Přiznám se, že máme doma taky hospodářskou místnost, kde je standardní vybavení jako pračka, sušička a taky klasický sporák, takže na mne si jen tak nějaká energetická krize nepřijde.
KFL Odesláno 10. února 2014 Nahlásit Odesláno 10. února 2014 Sorry za OT, ale rikam si, ze tech nasich 36 za plyn a 26 za elektriku je nak z jinyho sveta . (novostavba 2010, TZ 10,5 dle projektu, dle realnyho stavu spoctena na 7,5)
KFL Odesláno 10. února 2014 Nahlásit Odesláno 10. února 2014 Ja to nerozporuju, jen si v tomhle ohledu prijdu jako exot barak . I kdyz sousedka platila predloni plyn 46 a elektriku 37, takze proti ni jsme jeste skudlilove .
Moty Odesláno 13. února 2014 Autor Nahlásit Odesláno 13. února 2014 tak já mám plyn 48 a elektriku 25, no nic moc
kejklik Odesláno 13. února 2014 Nahlásit Odesláno 13. února 2014 Elektrika 32 (čistička je za 6 kKč, ale neplatíme stočné), plyn 31kKč (dva kotle, jeden pro zimní zahradu)
Moty Odesláno 17. února 2014 Autor Nahlásit Odesláno 17. února 2014 co si myslíte o anglickém krbu bude to fungovat stejně, takže jde jen o design nebo může být problém v nižším položení ohniště a horší distribuci teplat?
vwtyp11 Odesláno 4. srpna 2014 Nahlásit Odesláno 4. srpna 2014 (upraveno) Nejvyšší cas řešit topení Pánové nějaké porovnání kamna jotul vs kanadská kamna?!Diskuze jsou plné béďů trávníčku, zajímal by mne někdo odtud Připadne umí někdo sehnat?Diky Upraveno 4. srpna 2014 uživatelem vwtyp11
M3maniac Odesláno 5. srpna 2014 Nahlásit Odesláno 5. srpna 2014 My jsme šli do Jotulek, ale poreferovat Ti zatím nemůžu, proběhlo jen zkušební topení. Zvolili jsme verzi 530 CB jestli se nepletu ....
vwtyp11 Odesláno 5. srpna 2014 Nahlásit Odesláno 5. srpna 2014 (upraveno) Mne ted masiruji prodejci Tak pořad nevim, no tak se ptam...Jotul jsi kupoval přímo u dealera nebo přes nějakou firmu?Ad zkušební topení, zajímá mne hlavne interval prikladani, jak dlouho vydrželo při testu? Upraveno 5. srpna 2014 uživatelem vwtyp11
Ondrej71 Odesláno 5. srpna 2014 Nahlásit Odesláno 5. srpna 2014 Jotul krbovou vlozku mame tri roky a naprosta spokojenost. Mam k tomu sekundarni privod vzduchu a pohoda V zime topim vyschlym bukem a po rozhoreni dodavam polinko cca 30 x 15 tak jednou za hodinu.
vwtyp11 Odesláno 5. srpna 2014 Nahlásit Odesláno 5. srpna 2014 No ja potřebuji přikládat jednou za 8 hodin, zkoušel jsi něco takového?
Ondrej71 Odesláno 5. srpna 2014 Nahlásit Odesláno 5. srpna 2014 zalezi cim topis, pokud bych mel specilani brikety, tak ty hori az 4-5 hod, ale 8 asi nee.. nic takoveho ja neznam..
Lu2cz Odesláno 7. srpna 2014 Nahlásit Odesláno 7. srpna 2014 My jsme nakonec šli do Jotulek F163... potřebovali jsme něco menšího do nízkoenergetického domku... je to bomba... co mám známé a kamarády, kdo má Jotulky tak je chválí... přikládám jedno až dvě polena 28x15 tak co 2 hodiny, když je samozřejmě přívod vzduchu stažený na skoro minimum a jede terciální spalování... jinak zpracování výborné, litina je super, když topím do 11ti večer a něco ještě přihodím, ráno v 7m jsou kamna ještě teplá... a oplach skla funguje parádně...když se pořádně zatopí, saze se opálí, takže sklo čistím tak 1x za rok, vždycky před sezónou
Vašeck Odesláno 30. března 2016 Nahlásit Odesláno 30. března 2016 Já si kupoval kdysi na chalupu krbová kamna Hede. A mám je tam už dlouho a žádný problém jsem neměl. Ale je fakt, že jsem kamna moc neřešil. Já chtěl jen, aby to bylo bezpečné a nemusel se starat o instalaci.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se