Ivan Lelák Odesláno 22. září Nahlásit Odesláno 22. září Podělím se o sobotní zkušenost z výstupu na Sněžku. Bylo to jen něco přes 9 km, ale ne úplně nenáročné, samý šutr a místy dost krpál, asi tu trasu z Pece přes Řůžohorky znáte. Chtěl jsem si vzít pohorky (mám dvoje, na tohle jedny super Salewy a pak spíš do sněhu jedny bačkůrkové Garmonty), ale bylo sucho, tak jsem si řekl, že zkusím běžecké Hoky, se kterými se i skvěle chodí a už jsem psal, že je chci používat i na pěší turistiku. Už z principu nejsou vodotěsné a navíc mne někdo varoval před vysokou, měkkou podrážkou jako potenciálním zdrojem nestability. Výsledek byl ovšem takový, že snad nikdy se mi nešlo tak dobře. Na šotolině a v písku fungoval vzorek, na šutrech se každý hrot , hrana a výstupek zabořil do měkké podrážky, takže bota nikdy neuklouzla a navíc se díky výšce podrážky o těch tvrdých výstupcích chodidlo vůbec nedozvědělo. Stranová nestabilita se nepotvrdila, nikdy se mi noha nezvrtla. Při sestupu po skalnatých schodech jsem došlapoval měkce, tlumení bylo fakt úžasné. Takže bomba a už pokukuju po podobných, ale s Goretexem, nízkých nebo kotníkových. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. 1 6
Ivan Lelák Odesláno 22. září Nahlásit Odesláno 22. září před 6 hodinami, Ivan Lelák napsal: Podělím se o sobotní zkušenost z výstupu na Sněžku. Bylo to jen něco přes 9 km, ale ne úplně nenáročné, samý šutr a místy dost krpál, asi tu trasu z Pece přes Řůžohorky znáte. Chtěl jsem si vzít pohorky (mám dvoje, na tohle jedny super Salewy a pak spíš do sněhu jedny bačkůrkové Garmonty), ale bylo sucho, tak jsem si řekl, že zkusím běžecké Hoky, se kterými se i skvěle chodí a už jsem psal, že je chci používat i na pěší turistiku. Už z principu nejsou vodotěsné a navíc mne někdo varoval před vysokou, měkkou podrážkou jako potenciálním zdrojem nestability. Výsledek byl ovšem takový, že snad nikdy se mi nešlo tak dobře. Na šotolině a v písku fungoval vzorek, na šutrech se každý hrot , hrana a výstupek zabořil do měkké podrážky, takže bota nikdy neuklouzla a navíc se díky výšce podrážky o těch tvrdých výstupcích chodidlo vůbec nedozvědělo. Stranová nestabilita se nepotvrdila, nikdy se mi noha nezvrtla. Při sestupu po skalnatých schodech jsem došlapoval měkce, tlumení bylo fakt úžasné. Takže bomba a už pokukuju po podobných, ale s Goretexem, nízkých nebo kotníkových. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Trochu jsem se zacyklil v úvahách o botách, třeba mi poradíte. Ty, které jsem použil, chci nechat na běhání a na turistiku koupit jiné. Zatím to směřuju ke stejné značce, tedy Hoka, ale jaké? Nízké nebo vyšší, s Goretexem (tedy nepromokavé) nebo bez? Mám dvoje vysoké pohorky s Goretexem, o kterých jsem psal výš, oboje nosím hlavně v zimě, tak si říkám, že třetí vysoké boty s Goretexem jsou zbytečné. Nové boty budu nosit od jara do podzimu, většinou v pěkném počasí. Takže mi to zatím vychází na nízké boty bez Goretexu, případně vyšší bez Goretexu, případně nízké s Goretexem. Ve všech případech ale s vysokou, měkkou, tlumící podrážkou, která si mne získala. V prvním případě by to mohlo být něco co už mám, ve druhém mám favorita Hoka Mafate Hike a ve třetím třeba Hoka Kaha 3 Low GORE-TEX. Čemu byste dali přednost - vyšší bez GTX nebo nízké s GTX? Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.
Prochy68 Odesláno 22. září Nahlásit Odesláno 22. září No já jsem trochu exot, já bych vzal jedny nízké s GTX i bez, a jedny vyšší s GTX i bez , asi jsem ti moc nepomohl, tak jdu zase o dum dal . Jo a pohorky v létě na Sněžku jsou overkill. 1
Kapo Odesláno 23. září Nahlásit Odesláno 23. září Kup si goretexové ponožky, jsou lehké, můžeš je nosit v batohu a v případě potřeby nazuješ. 1
Maro Odesláno 23. září Nahlásit Odesláno 23. září Už jsem nad tím kolikrát přemýšlel, jak ty ponožky fungují reálně? Ponožku beru jako uplne ten nejdůležitější prvek v celém systému a docela dlouho mi trvalo najit to, co reálně funguje (v mém případě se ukázalo, že to je to nejtenčí možné, do trekovek tedy beru darn tough ultralightweight a do zimních a lyžáků beru ortovox tour compression, mam i darn tough midweight na zimu, ale ty už mi nesedí tak, jak bych potřeboval, takže je beru jen v krajní nouzi, kdyz je fakt zima a jenom do bot, nikdy do lyžáků). V kontextu tohohle si neumím představit, že buď přidávám jednu ponožku navíc do boty, nebo vyměňuju osvědčenou ponožku za kus plastu (protože to ta membrána prostě je). Přiznám se, že si moc neumím představit scénář, kdy to nevyusti v nějaké puchýře, ale možná to je fakt jenom mojí neznalosti tohoto řešení, každopádně pro výše zmíněné jsem se nikdy neodhadlal to zkoušet, ale vy, co to používáte, je tam nějaká finta? Nebo jak to teda funguje? 1
Ivan Lelák Odesláno 23. září Nahlásit Odesláno 23. září před 16 hodinami, Prochy68 napsal: No já jsem trochu exot, já bych vzal jedny nízké s GTX i bez, a jedny vyšší s GTX i bez , asi jsem ti moc nepomohl, tak jdu zase o dum dal . Jo a pohorky v létě na Sněžku jsou overkill. Díky. To je sice lákavá varianta, ale už tak utrácím a ještě budu za obměnu šatníku po zhubnutí, takže budu kupovat různé varianty postupně a když budou mít v určitých podmínkách nedostatky, vyplním mezeru dalšími. před 15 hodinami, Harwey napsal: Nizke bez gtx, v lete sa ti noha uvari. Doporučuješ vynechat GTX, což mi dává smysl. Ale proč nízké? Jak jsem psal, ty mám, vyzkoušel jsem a jsou skvělé, ale i když se mi na šutrech noha ani jednou opravdu nezvrtla, párkrát tam byl při sestupu menší náznak a říkal jsem si, že když nejde o běhání nebo nordic walking, ale o turistiku, možná bych ve spojení s vysokou, měkkou a stranové méně stabilní podrážkou uvítal i větší stabilizaci kotníku. Díky. před 58 minutami, Kapo napsal: Kup si goretexové ponožky, jsou lehké, můžeš je nosit v batohu a v případě potřeby nazuješ. To vypadá to na dobrý nápad, díky. Nosím teď kompresní ponožky (v sobotu na Sněžku podkolenky) co mám na běhání a v botách bez GTX se mi noha nemá šanci potit, natož zapařit. Ale pokud ponožky fakt nepustí vodu k noze a neměl bych mokro v botách kdyby sprchlo nebo jsem šlápnul do louže, byl by to přínos. Navíc by ponožky v prodyšné botě bez GTX zase rychle uschly.
juk Odesláno 23. září Nahlásit Odesláno 23. září Do nízkých bot mi v přírodě zapadá bordel, tak preferuju středně vysoké až vyšší boty. Asi je to stylem mé chůze, protože se mi to děje bez ohledu na značku bot. Zkoušel jsem nízké a tenké návleky, ale je s tím voser a ztrácí se i výhoda lepšího větrání nizké boty. Kup si boty bez membrány a nepromokavé ponožky si dej do batohu jako zálohu jen na hnusné počasí. Udrží ti suchou nohu i v totálně promočených botách a nebudeš mít pak z vlhka puchýře. Ale zase je to hmotnost navíc, kterou taháš s sebou. 1
Harwey Odesláno 23. září Nahlásit Odesláno 23. září před 38 minutami, Ivan Lelák napsal: Doporučuješ vynechat GTX, což mi dává smysl. Ale proč nízké? Jak jsem psal, ty mám, vyzkoušel jsem a jsou skvělé, ale i když se mi na šutrech noha ani jednou opravdu nezvrtla, párkrát tam byl při sestupu menší náznak a říkal jsem si, že když nejde o běhání nebo nordic walking, ale o turistiku, možná bych ve spojení s vysokou, měkkou a stranové méně stabilní podrážkou uvítal i větší stabilizaci kotníku. Díky. predpokladam ze vacsinu budes chodit po turistickych chodnikoch, po lesoch, t.j. privetivejsich cestickach, kde su male sance na vyvrtnutie clenka. ano, nahoda je blbec, aj kon ma 4 nohy a predsa sa potkne, sa hovori:) ze nebudes vykonavat extremne VHT, na to ti staci aj nizka topanka. nebudes liezt po skalach ako kamzik, kde mas vacsiu sancu odrbat si clenky, lytka. gtx ponozky su mozno ok, neviem, neskusal som, ale fakt asi len vtedy ked je ozaj mokro, budes behat po potokoch, lebo navliekat si sacok na nohu nie je cez leto velka vyhra. alebo ako natecie, tak aj vytecie, v teplom obdobi vsetko lahsie a rychlesjie vyschne. 1 1
Prochy68 Odesláno 23. září Nahlásit Odesláno 23. září (upraveno) před 46 minutami, Ivan Lelák napsal: Díky. To je sice lákavá varianta, ale už tak utrácím a ještě budu za obměnu šatníku po zhubnutí, takže budu kupovat různé varianty postupně a když budou mít v určitých podmínkách nedostatky, vyplním mezeru dalšími. Doporučuješ vynechat GTX, což mi dává smysl. Ale proč nízké? Jak jsem psal, ty mám, vyzkoušel jsem a jsou skvělé, ale i když se mi na šutrech noha ani jednou opravdu nezvrtla, párkrát tam byl při sestupu menší náznak a říkal jsem si, že když nejde o běhání nebo nordic walking, ale o turistiku, možná bych ve spojení s vysokou, měkkou a stranové méně stabilní podrážkou uvítal i větší stabilizaci kotníku. Díky. To vypadá to na dobrý nápad, díky. Nosím teď kompresní ponožky (v sobotu na Sněžku podkolenky) co mám na běhání a v botách bez GTX se mi noha nemá šanci potit, natož zapařit. Ale pokud ponožky fakt nepustí vodu k noze a neměl bych mokro v botách kdyby sprchlo nebo jsem šlápnul do louže, byl by to přínos. Navíc by ponožky v prodyšné botě bez GTX zase rychle uschly. GTX ponozky jsou dobra nouzovka, mam je a pouzil jsem je pouze jednou v Dolomitech pri bource, na celej den do mokra to neni, teda aspon ja bych to nechtel. Takze v pripade nahle zmeny pocasi ok, jinak do mokra spi gtx boty. Upraveno 23. září uživatelem Prochy68 1 1
Kluk jako buk Odesláno 23. září Nahlásit Odesláno 23. září před 20 hodinami, Ivan Lelák napsal: Trochu jsem se zacyklil v úvahách o botách, třeba mi poradíte. Ty, které jsem použil, chci nechat na běhání a na turistiku koupit jiné. Zatím to směřuju ke stejné značce, tedy Hoka, ale jaké? Nízké nebo vyšší, s Goretexem (tedy nepromokavé) nebo bez? Mám dvoje vysoké pohorky s Goretexem, o kterých jsem psal výš, oboje nosím hlavně v zimě, tak si říkám, že třetí vysoké boty s Goretexem jsou zbytečné. Nové boty budu nosit od jara do podzimu, většinou v pěkném počasí. Takže mi to zatím vychází na nízké boty bez Goretexu, případně vyšší bez Goretexu, případně nízké s Goretexem. Ve všech případech ale s vysokou, měkkou, tlumící podrážkou, která si mne získala. V prvním případě by to mohlo být něco co už mám, ve druhém mám favorita Hoka Mafate Hike a ve třetím třeba Hoka Kaha 3 Low GORE-TEX. Čemu byste dali přednost - vyšší bez GTX nebo nízké s GTX? Záleží, jak chodíš. Já nosil dlouho skoro na všechno – jaro, léto, podzim, zima – Ultra Raptory s GTX. Protože s vedrem nebo pocením nohou žádný velký problém nemám. Až letos jsem zakomponoval boty bez membrány – ty Mammuty, co jsem posílal o stránku zpět – a dobré. Nicméně letos bylo léto hodně suché. Určitě bych se nechtěl zbavit úplně nízkých bot bez GTX. Tzn. pořídil bych dvoje. Drží ty vyšší Hoky nějak výrazně lépe kotník nebo je to víceméně jen proti padání kamenů do boty? Já bych je nebral. Kór ne s membránou, když máš echt pohory.
Ivan Lelák Odesláno 23. září Nahlásit Odesláno 23. září před 38 minutami, Kluk jako buk napsal: Záleží, jak chodíš. Já nosil dlouho skoro na všechno – jaro, léto, podzim, zima – Ultra Raptory s GTX. Protože s vedrem nebo pocením nohou žádný velký problém nemám. Až letos jsem zakomponoval boty bez membrány – ty Mammuty, co jsem posílal o stránku zpět – a dobré. Nicméně letos bylo léto hodně suché. Určitě bych se nechtěl zbavit úplně nízkých bot bez GTX. Tzn. pořídil bych dvoje. Drží ty vyšší Hoky nějak výrazně lépe kotník nebo je to víceméně jen proti padání kamenů do boty? Já bych je nebral. Kór ne s membránou, když máš echt pohory. Membránu mají ty nižší, ty vyšší ne. Jestli drží kotník nevím. Přikláním se k nim zatím nejvíc, ale nejdřív je vyzkouším.
Kapo Odesláno 23. září Nahlásit Odesláno 23. září Nepromokavé ponožky mám středně tlusté od Dexshell, ale vyrábí tenké i tlustší. Jsou trojvrstvé - vnitřní vrstva většinou merino, střední membrána a vnější syntetika různýh druhů. Ještě mohu z vlastní zkušenosti doporučit pro chladnější podmínky vložky do ponožek od Moiry https://www.moira.cz/produkt/vlozky-do-ponozek-bila/. Při pohybu se mi dost potí nohy a ani ponožky z merina nestačily odvádět vlhkost, při použití vložky od Moiry mám nohy suché a teplé. 1
Prochy68 Odesláno 24. září Nahlásit Odesláno 24. září V 14. 9. 2026 v 18:27, warann napsal: Narazil jsem na tenhle clanek, tak ho sem frknu. Zadny prevratny informace tam clovek asi neobjevi, ale je to docela priejemny cteni, minimalne vzhledem k charakteru prevazujicich zprav. https://www.idnes.cz/hobby/dilna/hanwag-kvalitni-obuv-opravy-rucni-siti-bavorsko-svec.A260811_958355_hobby-dilna_krou?zdroj=nejnovejsi Tak jsem stejne jeste k tem Martenskam objednal Lhasa 2
Prochy68 Odesláno 25. září Nahlásit Odesláno 25. září Tak jsem z Hanwag nejakej rozpacitej, wide jsem si predstavoval vic wide, do normalnich bych se nejspis ani nenasoukal. Struktura kuze na kazdy bote jina.....asi jsem narocnej, ale za osmicku jsem si predstavoval neco jinyho. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. 1
moco Odesláno 25. září Nahlásit Odesláno 25. září (upraveno) Česká republika je holt druhojakostní trh - prostě s námi západ vy.ebává a my to trpíme. Někdy ale podezřívám prodejce, že kupuji schválně druhou jakost za hubičku a lidem to tady prodávají za 1A ceny. Normálně je vrať. Je to kekel. Upraveno 25. září uživatelem moco 1
African Odesláno 25. září Nahlásit Odesláno 25. září 1 minute ago, Prochy68 said: Jj, pujdou zpet To jsi kupoval u nás? Nejsi náročný, tohle je dobrý brutál 1
Prochy68 Odesláno 25. září Nahlásit Odesláno 25. září před 2 minutami, African napsal: To jsi kupoval u nás? Nejsi náročný, tohle je dobrý brutál 4camping, jako objednával jsem včera asi v 16:00 a mám to doma, doručení funguje na výbornou, bohužel z obsahu krabice už tak nejasam
warann Odesláno 25. září Nahlásit Odesláno 25. září @Prochy68 to je teda dost smutny. A kontextu cenovy vyjebavky s nasincem ve vlakne o “normalnich” botach docela slusnej voser. Uff, jdu na pivo, tam me snad nevojebou. 2
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se