Přejít na obsah

Poraďte jakou trekovou obuv ?

Doporučené příspěvky

před 12 hodinami, bohus76 napsal:

Kluci nějak se mi zalíbily nějaké takové kanady, podrážka surová guma. Zkrátka potřebuju úzkou botu a nižší nárt. Nějaké tipy, triky, doporučení proč do nich nejít!?

Vypadají dobře, co je to za značku/model?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 12 hodinami, bohus76 napsal:

Kluci nějak se mi zalíbily nějaké takové kanady, podrážka surová guma. Zkrátka potřebuju úzkou botu a nižší nárt. Nějaké tipy, triky, doporučení proč do nich nejít!? 

combat-bojove-kanady-z-usne-s-kozenou-podsivkou-cierne-1273.thumb_400x400.jpg.webp 16.62 kB · 6 stáhnutí

Podobné boty dělá Jančařík. Ale nemám osobní zkušenost, jak jsou na tom třeba ve srovnání s Vaskama, jestli to není dost podobný příběh.

https://jancarikshoes.cz/collections/pro-neho/products/mark-black

Odkaz ke komentáři

před 2 hodinami, Prochy68 napsal:

LS Akyra, ale nemam srovnani s vyse zminenymi

Díky za tip, ale to už je fakt trailová "teniska". Rád bych obdobný styl jako jsem měl/vybírám.

Odkaz ke komentáři

@bohus76 nedělej to, budou se ti v tom potit nohy....🤣 ale jinak vypadají suprově, jen jseš si ale jistej, že to chceš na track? Sám nosím nubukový vysoký pohory kdykoliv a všude, ale tohle mi přijde moc...kdysi jako mladí jsme chodily čundry v kde čem, takže jsem jeden až dva odchodil gladech ale opakovat bych to už nechtěl...

Ad rozpadání pohorek s PU pěnou. To co popisuje @Kamil.K je hezky popsaný tady, a je tam i info, že k degradaci paradoxně víc/rychleji dochází u skladových bot, jak u těch co se pravidelně nosí.

https://www.svetoutdooru.cz/rozpadly-se-vam-boty-nejste-sami/

Mě se stalo to stejný, vyrazily jsme na čundr, už ve vlaku se začala pomaličku odlepovat podrážka a během pár km  jsem měl krokodýla na botě, pak jsem chodil zbylý dny s botou ovázanou stříbrnou ductape a překvapivě to drželo velmi dobře :D

Mám Lowa Ranger a vydržely cca těch 8 let, pak jsem je poslal do fabriky na podražení a přijely v krabici jak nový body s novejma vložkama, tkaničkama a krémem na ošetření kůže viz fotky. Jen to teda netrvalo tejden a stálo tuším 2500,-

Je škoda, že nový body Kamil vyhodil, protože šly jednoduše opravit za pár korun proti ceně nových, byť chápu, že to naštve, tak je to vlastnost té boty...

20220714_105300.jpg

20220714_105333.jpg

20220714_105907.jpg

Odkaz ke komentáři

Toulky přírodou, abych tak řekl. V neděli jsem běhal po obchodech a nic se mi tam nelíbilo. Tyhle jsem měl delší dobu v merku, tak jsem překonal odpor k nákupu bot přes internet a koupil svoje první boty bez vyzkoušení.

Odkaz ke komentáři

Díky. Já mám zatím blok v tom objednání bez vyzkoušení. Mám různé boty v číslech od 44 do 46... 🤦🏻‍♂️

Tak ať spolu našlapete spoustu kilometrů bez puchýřů 🙂 

Odkaz ke komentáři

• po měsíci...

Nemá niekto praktickú skúsenosť s topánkou La Sportiva Aequilibrium Speed? Zaujíma ma najmä to, ako veľmi sa človeku potí noha, keď má ten integrovaný návlek zapnutý.

188239.jpg

188238.jpg

Vnútorná topánka je síce s goráčom, ale tá gamaša je nejaký silikónový záter alebo čo, a to predsa je (alebo teda mal by byť) čistý igelit. Na druhej strane verím, že LaS vie, čo robí, a nejako by to fungovať malo.

Inak si tento typ topánky vraj objednalo združenie talianskych horských vodcov, tí by tiež mali vedieť, čo a prečo chcú, tak v praxi to snáď nebude taký nezmysel, ako na papieri... A ja by som mal parádnu univerzálnu UL topánku.

Upraveno uživatelem wawrik
Odkaz ke komentáři

V 17. 3. 2024 v 6:02, wawrik napsal:

Nemá niekto praktickú skúsenosť s topánkou La Sportiva Aequilibrium Speed? Zaujíma ma najmä to, ako veľmi sa človeku potí noha, keď má ten integrovaný návlek zapnutý...

Pochybujem, že tento model tu niekto bude mať. Je to dosť high-tech a tu predsa len sa uprednostňuje klasickejšie trekové topánky. 

Dostupné recenzie si si už určite prešiel. Ak to porovnáš s podobným modelom TOP GTX, ktorý by mal mať rovnaký GTX Comfort, no zvršok je ešte z pevnejšieho materiálu, tak tá priedušnosť u SPEED by mala byť vyššia.

Keď som si pozeral údaje o priedušnosti CYKLON, tak som narazil na recenziu TOP GTX, kde sa spomína, že dotyčný v nich v pohode chodil do cca 4°C, no na dlhé státie to určite nie je, po 10min mu už na nohy ťahalo. Po zlezení do údolia teplota vyšla na cca 26°C a aj v tom sa dá, ak nemáš iný pár priedušnejších topánok. On mal a bol aj rád, že sa prezul, je to lepšie. Takže u SPEEDoch to bude minimálne podobné, ale myslím, že budú ešte priedušnejšie.

Ja v CYKLONOCH vydržím tak do 27°C, mal som ich aj v horúčavách na skúšku a to už nie je dobre, dá sa, ale človek cíti, že tým vrstveným zvrškom sa tam to teplo dosť kumuluje aj pri pomalej chôdzi. V pohode to je v rozmedzí od tých 8°C do 25°C. Píšem o chôdzi, nie trail behu.

LaSportiva má v tomto high-tech segmente premakané modely, to je absolútne bez výhrad. Z mojej skúsenosti môžem povedať, že u LaS treba veľa skúšať, lebo čo ti veľkosťou sedí u modelu A, nesedí u B a už vôbec nie u C (napr. Salomon má toto jednotnejšie, čo je výhoda pri nákupe cez net = nejdeš úplne do neznáma s číslovaním).

Takisto ma u LaS nemilo prekvapil tvarový rozdiel medzi jednotlivými pármi u týchto špecifickejších tvaroch, Cyklony som dostal v poriadku až tretím párom. Ale ak to vyjde, je to pecka veľká!!

Verím, že to bola len výnimka a tebe sa to vyhne, predsa len, vyberáš z ich top levelu.

K tomu nákupu horskou službou - no, Cyklony, či Jackal II BOA si zaobstaral celý taliansky repre trail/skyrunning team, ale na pretekoch mala väčšina aj tak úplne iný model😃

SPEED GTX je aj vizuálne krásny model. Choď do neho, ak teda môžeš a potom tu dáš pre nás report, či sa oplatí, alebo nie. Niekto začať musí🙂.

Upraveno uživatelem StanoBare
Odkaz ke komentáři

@StanoBare Veď pôjdem, len sa mi to musí uležať v hlave :D Je to dosť nová topánka, recenzií minimum a aj to povrchných, tak zháňam informácie, kde sa dá. Celkovo mám s novátorskými konceptami pri topánkach tie najlepšie skúsenosti, toto snáď nebude krok mimo.

Cyklon je úplne iná topánka. Neviem, či si tie Aequilibria Speed niekde videl (mal v ruke alebo na nohe), lebo to je pevná topánka do ťažkého terénu, v podrážke tuhšia ako Arcteryx Bora2 a skoro tak tuhá ako LaS Trango Cube. Na nejakom bežeckom fóre som videl, že v tom ľudia behajú, čo ma úprimne dosť prekvapilo. Podľa mňa je to na behanie únavná topánka s príliš tuhou podrážkou.

Gamaša je na rozdiel do Cyklonu igelit, voda cez ňu neprejde. To je vlastne to, prečo ma zaujala, mám s tým na IS problém - niekedy mi pri chôdzi po machu alebo lávovom piesku z ničoho nič vylezie voda až nad kotník a zatečie do topánky, pritom som tam vodu nemal prečo očakávať. Plus podmočené snehové polia a podobne. Návleky nepomôžu, voda pod nimi podtečie, a vysoké nadkotníkové topánky sú na ten terén zbytočne potivý overkill.

Silikónovaná manžeta navrchu veľmi dobre tesní, keď schovám ponožku dovnútra, snáď by vydržala aj jeden-dva kroky brodenia bez toho, aby významnejšie zatiekla zvrchu. To by mi ušetrilo čas, inak sa kvôli tým dvom krokom cez vodu pod kolená musím párkrát denne vyzúvať a znovu obúvať. Otravné.

Odkaz ke komentáři

S La Sportivou, zkušenosti nemám, nicméně myslím, že podobný systém používá i Adidas Terrex se šněrováním BOA, a ještě myslím, že i Scarpa. Jelikož už jsem tu dlouho nevychvaloval mé milované papuče(Hoka), a jak čtu ultralight, hned sem musím nacpat čerstvé postřehy, +-350g kotníkové boty, GTX, Vibram, Meta Rocker, CM(EVA) a nevím, co ještě 😁... v zimě jsem s tím brodil potok, včera jsem s tím lezl korytem potoka, zmrzlé šutry, přes to tající sníh, bláto, suchá noha, bez uklouznutí.

Odkaz ke komentáři

před 11 hodinami, wawrik napsal:

Veď pôjdem, len sa mi to musí uležať v hlave :D Je to dosť nová topánka, recenzií minimum a aj to povrchných, tak zháňam informácie, kde sa dá. Celkovo mám s novátorskými konceptami pri topánkach tie najlepšie skúsenosti, toto snáď nebude krok mimo...

Viem, že Cyklon je iná topánka, šlo mi o to vrstvenie i keď z iného materiálu, ale ten pocit z toho vs. potenie a nositeľnosť. To, čo som sa k nim dočítal v recenziách ohľadom potenia,tak to +/- platilo v reále, ale jasné, ani som to spomínať nemusel. U TOP GTX, čo už je podobná topánka so SPEED GTX, sa tá nositeľnosť vs. priedušnosť spomína. A u tohto modelu TOP GTX presne spomínajú, čo si písal, že doslova lákajú na beh, aj ke´d by si to od nich nečakal.

Tiež mám rád nové koncepty, ale vždy si počkám sezónu, kým sa nazberajú dáta, aj keď to je určite dôsledne otestované a ono klesne trochu aj cena. Takto napríklad došlo k zmene elastického návleku u Jackal II BOA, ktorý doplnkami vychádzal práve z Cyklon, ale úplne zmenili materiál toho kotníkového návleku za ešte priedušnejší.

Inak, pamätám si na tvoje botičkové Arcteryx, to tiež mal asi málokto, len si potom vravel, že tie botičky sú už nezohnateľné. 

Objednaj Speedy cez net, vyskúšaj poriadne doma, aspoň z časti to pomôže a zvlášť u LaS. Mne to pomohlo dosť. Z toho, čo píšeš, by to bol ideál na tvoje použitie. Veď čo, bude ti teplo, rozopneš vetrovku, rozopneš návlek na topánkach, pohodička, ideš si🙂.

před 10 hodinami, nizkotucnytvaroh napsal:

S La Sportivou, zkušenosti nemám, nicméně myslím, že podobný systém používá i Adidas Terrex se šněrováním BOA, a ještě myslím, že i Scarpa. 

Ano, okrem nich sú aj ďalšie značky s BOA systémom. No pôvodný wawrikov príspevok je o  La Sportiva Aequilibrium peed GTX a ten, ale nemá BOA systém.

Odkaz ke komentáři

Sleduje tu niekto Barkley marathon? Je to jeden z najťažších, ak nie vôbec najťažší trail ultramaratón na svete. Tam ani nejde o víťazstvo, ako o to, kto ho vôbec dokončí v časovom limite. Od prvého konania v r. 1986 sa ho podarilo dokončiť po prvýkrát až po deviatich rokoch.

Je to aj dobrý prehľad serióznych trail topánok, čo môže pomôcť vo výbere. A som veľmi rád, že už tradičný učastník John Kelly (pretek dokončil už po tretíkrát) mal LaSportiva Cyklon! Je to fakt veľmi špecifická topánka, ak sadne, tak paráda veľká nielen pre beh, ale aj turistickú obuv, čo môžem len skromne potvrdiť.

image.png.4b6b5ad792430f2f81ce1aebaa7643be.png

A tento rok bol obzvlášť výnimočný, lebo prvýkrát v histórii Barkley dokončila žena Jasmin Parisová! Bežala v Inov8.

Odkaz ke komentáři

o Barkley jsem se jednu dobu zajimal. Ma to super pribeh. Ale je to trochu specificky teren (spis prostredim nez terénem). Ale je to porad “jen” ultra, takže botama tam lidi budou resit neco jinýho nez na treky. I kdyz ja bych asi sel v pohorkach 🙂

Odkaz ke komentáři

Moje prve seriozne topanky, Salewa Mountain Trainer GTX. Maju dostatocnu sirku v oblasti prstov pre moju nohu. Je potrebne kupit nejaku speci impregnaciu kvoli gore-texu, alebo staci obycajna impregnacia pre kozene topanky ?

download.jpg

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...