Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Otevřel jsem i druhý 1kg balíček, dle nabídky "středně pražená" Guatemala Tres Maria. Tady jsou zrna už i zřetelně "opocená" mastnými fleky (praženo 3. 2. 2025). Opět srovnání s běžně odebíranou Brazílii Santos by CoffeeSpot (světlejší zrna), dle nabídky praženou na stupeň č. 4 z 5 možných (intenzivní):

kava.cz_(stredni_prazeni)_versus_coffeespot.cz_(4_z_5_intenzivni_prazeni).jpeg

Odesláno
před 10 hodinami, walter10 napsal:

Otevřel jsem i druhý 1kg balíček, dle nabídky "středně pražená" Guatemala Tres Maria. Tady jsou zrna už i zřetelně "opocená" mastnými fleky (praženo 3. 2. 2025). Opět srovnání s běžně odebíranou Brazílii Santos by CoffeeSpot (světlejší zrna), dle nabídky praženou na stupeň č. 4 z 5 možných (intenzivní):

 

Četl jsem, četl, ale nedočetl se, které konkrétní krematorium takhle likviduje zdrojovou surovinu. Rád bych varování, abych si náhodou někdy nenaběhl. Kdysi jsem takhle na tip objednal po půl kile asi čtyři různé kafe z Holešovické pražírny (Mezzo) bez prostudování recenzí a narazil jsem. Neviděl jsem problém v nízké ceně. Taky beru kafe mimo jiné od CoffeSpotu a například moje velmi oblíbená monzunová Indie bývala před nedávným nepříjemným plošným cenovým skokem vyloženě za hubičku. Ve finále jsem udělal všechny 4 ty kafe z Holešovic najednou (Tanzanie, Rwanda, Salvador a Laos) pro přímé srovnání a všechny chutnaly jako kafe z Holešovic - naprosto stejně. Ne vyloženě "blbě", ale na půl blešího chlupu stejně. Zrna od pohledu jiný tvar, ale všechno tak přepražené, že veškeré případné rozdíly ve vstupní surovině byly pryč. Tak jsem to sesypal ze čtyř dóz do jedné, napsal na to Cuvée du Ho l'Eschowitz a používal to na ledové kafe a provozní kapůčo. Na mlíku to bylo pořád ještě pitelné, ale na úrovni průmyslové tmavé italské směsi, ne single origin z pražírny, kde jsem očekával rozmanitost. (Které se mi dostalo v hojné míře například u loňského skvělého kávového adventního kalendáře od Coffe Dream z Uherského Ostrohu - s dokonce jednatřiceti vzorky. Zhusta doporučuju.)

Když někdo dělá v dnešní době kafe takhle blbě (nebo dobře), nemám problém mu udělat adekvátní reklamu, tak myslím, že by bylo na místě dát sem jmenovité varování.

  • Dát hlas 1
Odesláno

@hufnor Máš pravdu. Konkrétně jde o nabídky:

KAVA.CZ Guatemala Tres Maria 1 kg (espreso/filtr) - KAVA.CZ

KAVA.CZ Dominikánská republika Barahona 1 kg (espreso/filtr) - KAVA.CZ

P. S. Kávu si sami nepraží, ale mají smlouvu s (neuvedenými) pražiči. Viz popis:

Citovat

 

Káva z celého světa nejen od věhlasných světových, ale i lokálních pražíren

V nabídce KAVA.CZ byl od prvopočátku mix značkových i čerstvě pražených káv, což nám dávalo smysl, a tak jsme to tak nechali i dál. Jen se nám za tu dobu nabídka trochu proměnila. Za důležité považujeme kvalitu, různorodost a čerstvost kávy, a tomu přizpůsobujeme i naše portfolio, přičemž postupně se čím dál víc stěhujeme do lokálních vod. Spolupracujeme s několika výbornými pražiči, pro které je káva vášní a zároveň k nám mají také lidsky blízko. Kávu si necháváme pražit každý týden a snažíme se ji točit tak, abyste nemuseli dlouho čekat. Může se však stát, že ji budeme pražit až přímo pro vás na objednávku.

 

 

  • po 2 týdnech...
  • po 4 týdnech...
Odesláno

Ahojte chalani. Jedna otazočka. Ako a s akým pripravkom odvapnujete svoje mašinky. Mam mlynček Eureka Mignon Specialita 55 a kavovar mam Gaggia New Classic. Mam ho rok a pol a prestala mi tiect voda pri vyrobe pressa. Cerpadlo išlo, ale voda netiekla. Kavovar som zaniesol do obchodu, kde som ho kupoval(maju tam aj servisne stredisko) Mal som tam zavapneny nejaky ventil, ktory museli vymenit(samozrejme sa na to zaruka nevztahovala) 

Akurat ma sralo, to, že kavomat mesacne odvapnujem nejakou tou "tekutinou" co kupujem v NAY(podla navodu z YT) a paku tiez cistim slepym sitkom. Neviem, ako sa to mohlo stat. Normalne som rozmyslal, že to budem odvapnovat nejakou nariedenou potravinarskou kyselinou citronovou...Co VY na to?

Dakujem za postrehy

Odesláno
V 7. 3. 2025 v 8:36, hufnor napsal:

Četl jsem, četl, ale nedočetl se, které konkrétní krematorium takhle likviduje zdrojovou surovinu. Rád bych varování, abych si náhodou někdy nenaběhl. Kdysi jsem takhle na tip objednal po půl kile asi čtyři různé kafe z Holešovické pražírny (Mezzo) bez prostudování recenzí a narazil jsem. Neviděl jsem problém v nízké ceně. Taky beru kafe mimo jiné od CoffeSpotu a například moje velmi oblíbená monzunová Indie bývala před nedávným nepříjemným plošným cenovým skokem vyloženě za hubičku. Ve finále jsem udělal všechny 4 ty kafe z Holešovic najednou (Tanzanie, Rwanda, Salvador a Laos) pro přímé srovnání a všechny chutnaly jako kafe z Holešovic - naprosto stejně. Ne vyloženě "blbě", ale na půl blešího chlupu stejně. Zrna od pohledu jiný tvar, ale všechno tak přepražené, že veškeré případné rozdíly ve vstupní surovině byly pryč. Tak jsem to sesypal ze čtyř dóz do jedné, napsal na to Cuvée du Ho l'Eschowitz a používal to na ledové kafe a provozní kapůčo. Na mlíku to bylo pořád ještě pitelné, ale na úrovni průmyslové tmavé italské směsi, ne single origin z pražírny, kde jsem očekával rozmanitost. (Které se mi dostalo v hojné míře například u loňského skvělého kávového adventního kalendáře od Coffe Dream z Uherského Ostrohu - s dokonce jednatřiceti vzorky. Zhusta doporučuju.)

Když někdo dělá v dnešní době kafe takhle blbě (nebo dobře), nemám problém mu udělat adekvátní reklamu, tak myslím, že by bylo na místě dát sem jmenovité varování.

ahoj já si teď jezdím pro kávu tady https://www.vrescaffe.cz/?srsltid=AfmBOoqsSwnzXv6O-nJtofMr4WuinsB7rCEFjGM9tuMmU7wadyNVToLU

Odesláno
V 15. 4. 2025 v 11:48, stando napsal:

Ahojte chalani. Jedna otazočka. Ako a s akým pripravkom odvapnujete svoje mašinky. Mam mlynček Eureka Mignon Specialita 55 a kavovar mam Gaggia New Classic. Mam ho rok a pol a prestala mi tiect voda pri vyrobe pressa. Cerpadlo išlo, ale voda netiekla. Kavovar som zaniesol do obchodu, kde som ho kupoval(maju tam aj servisne stredisko) Mal som tam zavapneny nejaky ventil, ktory museli vymenit(samozrejme sa na to zaruka nevztahovala) 

Akurat ma sralo, to, že kavomat mesacne odvapnujem nejakou tou "tekutinou" co kupujem v NAY(podla navodu z YT) a paku tiez cistim slepym sitkom. Neviem, ako sa to mohlo stat. Normalne som rozmyslal, že to budem odvapnovat nejakou nariedenou potravinarskou kyselinou citronovou...Co VY na to?

Dakujem za postrehy

Mám též Gaggia a používám Cafiza

  • po 2 týdnech...
Odesláno
V 7. 3. 2025 v 12:03, walter10 napsal:

@hufnor Máš pravdu. Konkrétně jde o nabídky:

KAVA.CZ Guatemala Tres Maria 1 kg (espreso/filtr) - KAVA.CZ

KAVA.CZ Dominikánská republika Barahona 1 kg (espreso/filtr) - KAVA.CZ

P. S. Kávu si sami nepraží, ale mají smlouvu s (neuvedenými) pražiči. Viz popis:

 

V polední době moc nestíhám, ale dlužím k věci jeden podstatný komentář:

Onoho 7. března jsem mimo jiné poslal e-mail prodejci. Šlo o mou reakci - či spíš výtku - k nabídce středně pražené kávy, místo níž jsem obdržel kávu silně praženou; v jednom případě až přetaženou. Následující pracovní den mě kontaktoval pan majitel. Jednak se mně omluvil za nedorozumění, neb k popisu intenzity pražení používají dle jeho slov 4 stupně (světlé, světlejší střed, střed, tmavší střed), za druhé připustil, že dle fotografie je Guatemala přece jen přetažená. Vlastně mně postup pražení, který preferují, vysvětlil docela podrobně (praží pro ně mj. tři různí pražiči na třech mašinách). Otázku přesnějšího popisu intenzity pražení kávy, jíž nabízejí, vnímal jako otevřenou. Byl si vědom toho, že ačkoliv prý většina jejich stávajících zákazníků preferuje kávu tmavě praženou, někdo jako já a jemu podobní mohou být zaskočeni.

Suma sumárum, ačkoliv jsem v naší komunikaci nic nepožadoval, nabídl mně vrácení peněz. Nechtěl, abych byl jakkoliv nespokojený. Nevznikly mně ani žádné náklady za vracení kávy apod. Vše bylo vyřešeno velmi korektně.

  • Dát hlas 1
Odesláno

My s kamarády kafaři jsme dopadli tak, že si pražíme sami. Sem tam na změnu vezmu něco z Mamut cafe, Concept Coffee, Analogu, ale 90% piju tu co si napražíme 😂
IMG_0675.thumb.jpeg.48c19f8c74d0bd5578f35ebeca420c67.jpeg
přeji klidnou extrakci ;)

  • Like 1
  • Dát hlas 1
Odesláno

P. S. Když se teď dívám, v obou nabídkách, které jsem původně využil, byla změněna informace o stupni pražení; z původního "střední" na aktuální "středně tmavé".

  • po 3 týdnech...
Odesláno (upraveno)
V 15. 4. 2025 v 15:57, AlfGS napsal:

Také od nich občas beru. Káva slušná. Nedávno jsem vyzkoušel tuto pražírnu. Mají kvalitní kávu. Ochutnal jsem tuto a ta je opravdu vynikající. Akorát tedy vyšší cena. 

https://www.cafemontana.cz/fuerte-espresso-zrnkova-kava/?variantId=211

Upraveno uživatelem Petisan
Odesláno
1 hour ago, Bert said:

Tak co, pánové, chcete mít doma italku která je ke všemu kávová puristka? 🙂

 

Ne, děkuji. Je mi líto Brandona 🤣

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...