Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno
před 23 hodinami, Jocker napsal:

Jenom ať neumřu blbej, fakt používáte ruční mlýnek na pravidelné mletí a vaření espressa?

Já mám taky někde ruční Hario, ale namlýt na tom 16g je docela záhul. Měl jsem ho na dovolený, kdy jsme dělali filtr nebo coldbrew. Ale od tý doby co mám ten set od Outinu, tak ruční už je doma v šupleti. Teď jsem to měl ssebou aji v letadle.

Používám výhradně ruční 1Zpresso J-Ultra a užívám si to. Rychlost mletí hodně vysoká, nikde v mlýnku mi nezbývá stará káva, espresso luxusní :)

Odesláno (upraveno)

Tak ještě jednou k mlýnkům. Zejtra vyrážím na dovču, takže už je pozdě to řešit, nicméně pro příště: 

Použití příležitostný (dovča, nějaký ty víkendovky), káva z mokka konvičky (doma jedeme filtr s mlýnkem Baratza Encore, nicméně na těch dovolených to většinou řešíme právě Bialettkou). 

Takže to nemusí být úplně ten nejlepší z nejlepších, prostě něco, co v pohodě zvládně daný zadání. 

Díkes. 

Edit: původně jsem měl zacíleno na Hario, ale ten tady dostal dost kartáč, takže hledám něco jinýho. 

Upraveno uživatelem warann
Odesláno
před 38 minutami, warann napsal:

Už jsem nestihl "Edit 2", takže doplňuju: osobně mi to vychází na 

Timemore/timemore-chestnut-c2-fold-bily-1

ale rád si nechám poradit. 

Timemore mohu doporučit. Předchozí mlýnek Hario byl oproti Timemore fakt tragedie. Mele daleko rychleji a konzistentněji. Používám ho jen na cesty, takže pro moka nebo filtr. Na espresso ho vyzkoušený nemám. Líbí se mi na něm, že pokud mlýnek naplním, tak přesně tento obsah mi sedí do sítka pro mou Bialettku. Za ty peníze není co řešit.

• Dát hlas 1
Odesláno

Trošku z jiného soudku. Pán, ke kterému jsem měl důvěru a dával jsem k němu na servis svoje mašinky, bohužel opustil tento svět a tak sháním novel misto kde servisovat. Měli byste prosím někdo tip na opravdu kvalitního, pečlivého a spolehlivého člověka? Je mi celkem jedno, kde to v ČR/SK je, ale opravdu prosím někoho, kdo rozumí našim strojům?

Odesláno
V 31. 8. 2023 v 14:25, Maro napsal:

Jelikož jsem minulý týden odepsal další V60 karafu (jejich životnost je v naší domácnosti bohužel v průměru tak 3 měsíce do doby, než ji nezvládnu uklidit a drahou polovičku přepadne potřeba ji okamžitě umýt, což nezřídka končí pláčem... mým), přepadla mě kacířská myšlenka - nepoužíváte někdo nebo nemáte tip na nějakou plastovou konvičku? Já vím, je to zvrácené, ale zas na druhou stranu když je z plastu v60 i aeropress tak se skřípěním zubů bych vytrpěl asi i plastovou karafu...

Dělat do kovu se mi nechce, vždy to chutná úplně jinak než ze skla. Celkově se mi od skla nechce odcházet, ale pomalu za ty karafy utrácím víc jak za zrno :D

používám už dlouho tuhle - V60 na ní pěkně sedí:
image.png.13d046132aa43991e31cf2aea9dad8e9.png

• Dát hlas 1
Odesláno (upraveno)
V 15. 8. 2025 v 7:48, Jocker napsal:

Trošku z jiného soudku. Pán, ke kterému jsem měl důvěru a dával jsem k němu na servis svoje mašinky, bohužel opustil tento svět a tak sháním novel misto kde servisovat. Měli byste prosím někdo tip na opravdu kvalitního, pečlivého a spolehlivého člověka? Je mi celkem jedno, kde to v ČR/SK je, ale opravdu prosím někoho, kdo rozumí našim strojům?

Ja mam skvely zkusenosti s Buna Cafe. Trochu delsi servisni terminy, ale provedeni prace super, vcetne naprosto podrobny fotodokumentace (naposled 70 fotek z kompletniho servisu starsi E61) a popisu, prace taky na jednicku.

https://www.bunacafe.cz/servis

Upraveno uživatelem DaLo
  • Like 1
Odesláno
před 39 minutami, DaLo napsal:

Ja mam skvely zkusenosti s Buna Cafe. Trochu delsi servisni terminy, ale provedeni prace super, vcetne naprosto podrobny fotodokumentace (naposled 70 fotek z kompletniho servisu starsi E61) a popisu, prace taky na jednicku.

https://www.bunacafe.cz/servis

Pro predstavu servisni dashboard :D

image.thumb.png.66f9b19845c6962f04956bf7729b3bd6.png

• Like 1
Odesláno

Buňáci mi po 15 letech spolupráce poprvé něco "trochu pos-ali" .... Nechci sem dávat doporučení na někoho, kdo mi k tomu třeba nedá souhlas. Takže pokud se mi můj favorizovaný servisák ozve nazpět, a řekne OK, tak to sem lípnu.

• Like 1
Odesláno

Přátelé krize😅 Mně se to espresso dlouhodobě nedaří...Přitom jde jen o čerpadlo s vodou a mlejnek...
Setup je ECM s vibr. čerp a E61 a mlejnek Eureka Silenzio.
Buď to mám příšerně hořký, nebo blátivý. Akorát capuccino je z toho dobrý, když to mlíko vymaže všechny ty neduhy. Přitom vzhledově vypadá krásně😁
Každou dávku si vážím, ještě to prohrábnu akupunkturní jehlou...pak to zarovnám distributorem... utlačím... na časy se dostanu správný, precizní sprchu, precizní sítko, voda kojenecká Lupilu...Různý pražírny zkouším... A pak lepší kafe udělá vedle automat😀

Cíl je voňavý hustý espresso, hořký, ale aby ta chuť byla taková "zakulacená"...to moje je hořký, tak že se mi po tom zkroutí xicht😅

Kdysi dávno se tu řešil, že by se udělal nějaký Kafe sraz, ale pak to padlo asi kvůli covidu...
Neplánuje někdo nějakej takovej sraz uspořádat, že se tam dělaly ochutnávky, kdo jak co dělá?

Odesláno (upraveno)

@Anton_ Pokud je příšerně hořký, tak je určitě pře-extrahovaný. Tzn. potřebuješ zkrátit dobu extrakce. Začni tím, že zhrubíš mletí. Každá surovina je jiná a potřebuje jiné mletí a dobu extrakce. Důležité je, abys měřil i váhu nápoje na výstupu a dělal to pořád stejně. Tzn. zvážit surovinu, kterou meleš, resp. kterou dáváš do páky (tvůj mlýnek má určitou retenci). A pak dosahoval furt stejné váhy nápoje. Pak si můžeš právě hrát s nastavením mlýnku a tím pádem s časem extrakce... Teď jsi velmi pravděpodobně na příliš jemném mletí... (aniž bych věděl něco o kávě, kterou meleš)

Pokud máš ECM s E61 s vibračním čerpadlem, asi to je HX (heat exchanger). Tzn, taky si dát pozor na to, abys odpustil dostatek vody před tím než tam dáš páku (podle toho, jak dlouho se stroj nahřívá). Pokud nemáš, doporučuju pořídit teploměr do hlavy E61. Abys věděl, jak to reaguje. (tohle může mít taky nějaký vliv, pokud extrahuješ příliš horkou vodou, ale mletí je určitě zásadnější)

Upraveno uživatelem redd
Odesláno

No nejvíc jsem bral od Mezzo tu jejich směs 70/30 nebo 80/20....ta byla ve finále asi nejlepší. Pak jsem začal experimentovat😁 a zkoušel jsem od nich různý guatamaly, etiopie, kostariky...a jak tu někdo psal...všechno to chutnalo víceméně stejně...
Teď naposledy jsem bral od coffesource Dark Star Blend, ale to byl takovej divnej kyseláč.
Aktuálně mám na mlýnku Fuerte Espresso od Cafe Montana a když to začalo dobře téct, tak právě je to takový bahnivo hořko trpký 

@redd Měřím i na výstupu právě. Teď jsem koupil nový sítko 14g. tak mi vyteče cca 30-32g za 25sec..
Jediný, co se mi nezdá je, že to začne téct po cca 8 sec, takový krásně tmavý hustý a pak od 15sec už to teče vodový.. tak si řikám, jestli mi to i přes ty všechny čachry nekanálkuje.

Mám ECM Classica PID a většinou teda moc neodpouštím no a teplotu mám nastavenou na PID na 94 stupňou.

Odesláno (upraveno)

Tech pricin bude vic, respektive jejich kombinace: 

1. Urcite musis odpustit vodu (aspon 5s treba) - pokud pouzivas HX, realne ta teplota bude okolo 100°c

2. Kafe, co pises jsou vetsinou dark roasty, kde by ta teplota mela bejt pod 90 stupnu. 

Dark roast + prehrata voda/para = horky kafe :)

Upraveno uživatelem DaLo

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...