Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Borci, rozumí tu někdo víc Chemexu? Ochutnal jsem v kavárně a strašne mi to chutnalo, takový trochu čaj. Nicméně už v té kavárně toho byl docela kýbl. A když se dívám, tak nejmenší je 450 ml co jsem našel. Dá se s tím nějak pracovat pokud dám 20 g kávy, což by byla pro mě ještě snesitelná dávka kofeinu? A Kolik vody na takové množství? Zase jde o to, aby ta extrakce byla regulérní a nebyl to nějaký hnůj. Nechci si to pořizovat za každou cenu. Děkuji

Odesláno

Přiznám se, ze nevim, ale trochu mi přijde, ze se s chemexem na jeden šálek docela prohneš na filtrech. Co se týká vody tak bych začal takovým zlatým středem a to je pomer 60g na litr, takze ideal treba 18 -> 300 a pak podle chuti upravoval.

Podle toho, na čem meleš a jak moc se tomu chces věnovat a experimentovat a kolik si ochotný nechat za zrno, bych zvážil v60 (v případě ze mas nějaký rozumný mlýnek, chces si s tim trochu hrát a nebudes do toho sypat pristavni smes z Holešovic) - uznávám, ze to neni tak hezké řešení, jako chemex, ale různými postupy přípravy dokážeš docílit velké pestrosti profilů.

Já osobne jsem chemex uplne přeskočil a jedu jenom v60 (95 % casu) a aeropress (5 % času kdy nemam příliš stabilní podmínky, coz aeropress docela odpouští)

• Like 1
Odesláno (upraveno)
Před hodinou, papun napsal:

Borci, rozumí tu někdo víc Chemexu? Ochutnal jsem v kavárně a strašne mi to chutnalo, takový trochu čaj. Nicméně už v té kavárně toho byl docela kýbl. A když se dívám, tak nejmenší je 450 ml co jsem našel. Dá se s tím nějak pracovat pokud dám 20 g kávy, což by byla pro mě ještě snesitelná dávka kofeinu? A Kolik vody na takové množství? Zase jde o to, aby ta extrakce byla regulérní a nebyl to nějaký hnůj. Nechci si to pořizovat za každou cenu. Děkuji

Blbost, malej chemex, nasypeš 20g kafe a doliješ 330ml vody, žádná věda ... nikdy se nesmíš podřídit žádný rysce. :D Z velkýho 300 ml nedělam to mi přijde už jako overkill ale z malýho v pohodě. Přeskočit Chemex .. jedině snožmo, jinej způsob nedává smysl.

A V60 aspoň 3 ks, jinak tě začne štvát ruční mytí. Jinak mě stále dost štve že přestali dělat bavlněný filtry na woodneck co mam už přes 14 let ve skříni. Nemá někdo nějaké?  

Upraveno uživatelem zceyee
  • Like 1
Odesláno

@zceyee V60 mám a právě to není ono. Ten Chemex byl úplně jinde. Vyzkoušeno 2x. Mytí má být v čem problém? Myčku nemám. Normálně to umyju a je to. 

Jestli by na ten Chemex šel 20/330, tak by to bylo v pohodě celkem. Co se týká suroviny, tak na sobě určitě nešetřím. Teď dělám 95% espresso, výbavičku mám slušnou. 

Odesláno

Ja obcas nestiham a mam pak v60 vsude i s uschlyma filtrama nez to pak presunu do mycky. No a nejhorsi je kdyz 4. den dojdou a musim tvzit aeropress pac filtry na chemex davno dosly .. a na VacPot nemam nervy.. Ale jestli ti nevadi myt nadobi tak cajk. :D

• Haha 1
Odesláno

@papun tak jestli uz to máš takhle, tak bych precejenom prvni zkusil nějaký velmi pomalý filtr do v60 a hrubší mletí a myslim  ze tvé požadavky na chuťový profil by to mělo splňovat.

Odesláno

Já jsem vždycky objednával bělené originály a netuším, že existuje něco spešl. Jako chápu smysl. Bude méně propustný, tudíž extrakce bude pomalejší. 

• Dát hlas 1
Odesláno
před 17 hodinami, papun napsal:

Joo, úplně tě chápu, taky jsem na Chemex narazil a byla to skoro magie. 😅 První dojem je “wow, takhle jemná a čistá chuť kávy?!” Měl jsem stejný problém s množstvím – ten menší 450 ml je ideální pro jednu pohodovou dávku, a klidně můžeš zkusit 20 g kávy, já bych dal kolem 300 ml vody. Postup pomalejší, rovnoměrné zalévání, a výsledek je fakt krása – žádná hořkost, žádný “hnůj”. Prostě si vychutnáš chuť, ne jen kofein. Mě to úplně naučilo kávu víc vnímat. 

• Like 1
Odesláno

Pánové, poprosil bych o radu ohledně pákového kávovaru. Předně musím upozornit, že nejsme s manželkou žádní kávový fajnšmekři, ale žena se rozhodla, že by ráda pořídila pákový kávovar. Jelikož ochutnala kávu u nějaké známé a nějak se jí náš stařičký klasický kávovar přestal zamlouvat. Má vybráno to stejné, co má ta známá, ale nevyznáme se v tom, takže otázka zní, zda to je alespoň trochu dostačující za ty peníze nebo se dá do této ceny pořídit něco lepšího? 

Děkuji P.

Pákový kávovar SAGE SES878BTR černý | DATART

Odesláno

Opravdu chceš mlít kávová zrna, která mají být co nejchladnější, poblíž ohřívané nádobky na vodu? Nešel by budget trochu zvýšit? Oddělený mlýnek a kávovar ...

Odesláno

Jelikož se v tom nevyznám, tak netuším, že je to jak píšeš a je to tudíž špatně. Budget by zvýšit samozřejmě šel, ale nejsem si jist, zda to má v našem případě smysl a jsme schopni to ocenit. Ale jsem rád za radu, nenapadlo by mě se nad něčím takovým pozastavit.

Odesláno (upraveno)

Nemám zkušenost přímo s tímto modelem, ale pákáč bez integrovaného mlýnku od nich jsem měl dlouhé roky.. Spolehlivost mě překvapila, 10 let denně cca 4 espressa a více, nakonec odešlo čerpadlo. Servis u SAGE je bohužel dost bídný, díly nejsou a když už, tak 2x tak drahé proti podstatně lepším kávovarům..  Raději bych zvolil klidně základní modelovou řadu od zaběhnutých firem jako Pavoni, Lelit, ECM apod. + k tomu zvlášť mlýnek, cena bude kolem 30k dle konfigurace.

https://www.bunacafe.cz/kavovary/pakove-kavovary-pro-domacnost  

Upraveno uživatelem Axel
Odesláno

Chápu. Jedna základní a neoddiskutovatelná věc. Mlýnek je jeden přístroj, a kávovar druhý. Za další: potřebuješ kvalitně umlít, abys pak kvalitně extrahoval. Jsi ochoten kávu před namletim vážit?

Odesláno

@Bert Vážit asi ne, spíše tedy určitě ne.

@Axel 30k do toho asi dát nechci. Ale píšeš, že jsi ho měl deset let a byl v pohodě, tak to nebude zase tak špatné. 

Jinak tedy, fakt o kávě vím, že je černá, tam asi má znalost končí. Těžko čekat něco od člověka, který pije překapávanou Jihlavanku se třemi cukry. 😀

Odesláno (upraveno)

U SAGE dávali (a pravděpodobně stále dávají) kromě klasického filtru i "ojeb" variantu s dvojitým dnem, které řeší problém s extrakcí pro běžného, teorií nepolíbeného uživatele. Málokdo má v případě SAGE doma dostatečně kvalitní mlýnek s precizním nastavením hrubosti. V praxi tenhle filtr umí vytáhnout i při hrubém namletí extrakci k 8 barům.. Dost to ulehčuje tu kávu z toho vydolovat.. Senzoricky jde ale o atypickou chuť espressa.  

Zmiňuji to tady proto, že si za sebe myslím, že to bude častý způsob přípravy u Sage. Každý máme nějakou svoji zkušenost, přístup k věcem. Já bych si Sage NIKDY už nekoupil a určitě šel cestou skutečného espressa, kvalitního stroje. Ve finále člověk hodně ušetří, protože přestane úplně chodit do kavárny, kde obsluha mnohdy neví, co dělá, káva je tristní a velmi často bez přehánění smrdí, má pachuť (protože kávovary neudržují, nečiští).. 

Než objednáš Sage, udělej si výlet k nějakému solidnímu prodejci kávovarů.. Za ten čas to stojí, kávovar kupuješ na x let :) 

Upraveno uživatelem Axel
Odesláno

@Petr.S Příprava kávy, zvlášť na pákovce, tě musí bavit... Je s tím sraní a stojí to dost peněz. Takže pokud se do toho opravdu nechceš ponořit, pokud nechceš utrácet jak za vybavení a taky pak za slušný zrno, tak se na to vybodni. Hodně ušetříš, jak peněz, tak nervů. Manželku pošli občas na kafe ke známé nebo do kavárny... A domu si pořiď něco na kapsle nebo slušnější automat.

• Dát hlas 4
Odesláno

Jsme jeste vubec na hodinkovem foru... vzdyt i cesta je cil.. :-) a co to je dvacka vynalozena za vasen... nevadi, ze nebude na zimni gumy, ale to teseni a objevovani :-)

P.s. Ten sage jsem mel taky, jen bez displeje a za akcni nizkou cenu... obsluhu zvladla i byvalka.. krome zarucni opravy ji slape dodnes.. ja bych si dneska uz koupil neco jineho... viz odkaz vyse..

Pss. A odvazoval jsem a nasypaval kafe jen na aktualni davku, ne ze tem nechas plnej zásobník a zvetras a nahrejes na tyden dopredu :-)

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...