Přejít na obsah

Káva


Doporučené příspěvky

Trvalo to mnohem déle než jsem chtěl a o dost déle než jsem čekal, ale konečně je e-shop v (testovacím) provozu a nová pražírna bude stát snad do konce září. A dokonce už i sáčky vypadají k světu (a ne jako bych si etikety dělal v Excelu, tisknul v práci, ručně lepil a razítkoval doma dělaným razítkem...což jsem přesně dělal 😄 ).

Budu moc rád za jakýkoli feedback a samozřejmě ještě radši, když nějakou kávu vyzkoušíte. Pár odvážlivců už ji tady na sobě testovalo a myslím, že všichni přežili 🙂

http://www.oldrepubliccafe.cz

20200828_223643.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tyyyyjo, vypadají skvele :)) btw. Zdá se, že aktuálně procházíme podobným procesem :)) mě novou pražičku dovezli minuly týden a teď zkouším a nastavuju :)) a cupinguju :)))

Jinak příkladem moje sáčky :)

c0be40ca8443cb5b0ae1c0e0318e4ec8.jpg2b5326a6daf4274d739fc2bb8b0844ab.jpg




Trvalo to mnohem déle než jsem chtěl a o dost déle než jsem čekal, ale konečně je e-shop v (testovacím) provozu a nová pražírna bude stát snad do konce září. A dokonce už i sáčky vypadají k světu (a ne jako bych si etikety dělal v Excelu, tisknul v práci, ručně lepil a razítkoval doma dělaným razítkem...což jsem přesně dělal  ).
Budu moc rád za jakýkoli feedback a samozřejmě ještě radši, když nějakou kávu vyzkoušíte. Pár odvážlivců už ji tady na sobě testovalo a myslím, že všichni přežili
http://www.oldrepubliccafe.cz
20200828_223643.thumb.jpg.cc49c331473b6a2158c370e350cbd6b6.jpg




Sent from my iPhone using Tapatalk
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 9 hodinami, RedAce666 napsal:

Taky vypadají moc hezky. Ale ty už nějakou zavedenou kavárnu máš, ne? Nebo jsem to tak aspoň z minulého postu pochopil...

A to je ta "Kavárna Pražírna" na ípáku? Nebo jen shoda jmen? 

Nééé, tahle Kavárna Pražírna je v Jihlavě na náměstí... mám tady už 10let kavárnu Cafe Ignác @cafe_ignac, kdybys chtěl kouknout na instáči a vloni na podzim se uvolnil sousední prostor, tak jsem ho vzal a realizoval svůj dlouholetý sen - kafe si do vlastní kavárny pražit sám a něco třeba i prodat lidem přes pult.....každopádně za tu krátkou dobu, co kávu pražíme jsem zjistil, že to fakt není tak jedoduchý jak jsem si na začátku myslel - výměna pražičky za jinou, nespočet nazkoušených káv... 

kde to máš ty? Rád se zastavím na čučku :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 37 minutami, redd napsal:

Určitě by se mi líbilo, abych mohl rychle třídit kávu na espresso a na filtr. Dále nevím, jak to máš s datem pražení. Tzn., jak "stará" káva se ke mě dostane :)

U RedAce na zaklade vlastnej skusenosti tipujem ze sa k tebe dostane rak 3 dni stara kava...ak byvas v susednom state :lol2:.

Mozem urcite odporucit.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 2 minutami, eskimak napsal:

U RedAce na zaklade vlastnej skusenosti tipujem ze sa k tebe dostane rak 3 dni stara kava...ak byvas v susednom state :lol2:.

Mozem urcite odporucit.

I tohle je dobré vědět, já na espresso používám ideálně 10-14 dní starou kávu. Takže bych musel objednávat s předstihem a nechat ji ještě ležet.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 4 minutami, redd napsal:

I tohle je dobré vědět, já na espresso používám ideálně 10-14 dní starou kávu. Takže bych musel objednávat s předstihem a nechat ji ještě ležet.

Iste. Ja pouzivam tyzden az 2 staru kavu. Ale nieje ziaden problem dostat cerstvu, narozdiel od toho ked dostanes mesacnu vyprchanu

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 14 hodinami, RedAce666 napsal:

Trvalo to mnohem déle než jsem chtěl a o dost déle než jsem čekal, ale konečně je e-shop v (testovacím) provozu a nová pražírna bude stát snad do konce září. A dokonce už i sáčky vypadají k světu (a ne jako bych si etikety dělal v Excelu, tisknul v práci, ručně lepil a razítkoval doma dělaným razítkem...což jsem přesně dělal 😄 ).

Budu moc rád za jakýkoli feedback a samozřejmě ještě radši, když nějakou kávu vyzkoušíte. Pár odvážlivců už ji tady na sobě testovalo a myslím, že všichni přežili 🙂

http://www.oldrepubliccafe.cz

20200828_223643.jpg

Moc gratuluji, Martine! 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 20 hodinami, RedAce666 napsal:

Trvalo to mnohem déle než jsem chtěl a o dost déle než jsem čekal, ale konečně je e-shop v (testovacím) provozu a nová pražírna bude stát snad do konce září. A dokonce už i sáčky vypadají k světu (a ne jako bych si etikety dělal v Excelu, tisknul v práci, ručně lepil a razítkoval doma dělaným razítkem...což jsem přesně dělal 😄 ).

Budu moc rád za jakýkoli feedback a samozřejmě ještě radši, když nějakou kávu vyzkoušíte. Pár odvážlivců už ji tady na sobě testovalo a myslím, že všichni přežili 🙂

http://www.oldrepubliccafe.cz

Martine super....;)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jak jste u pražení se slyšitelností prvního resp. druhého cracku ? V popkornovači to bylo krásně slyšet , ale v Genecafe 101 je to horší , díky rezonancím jak zrna narážejí na skleněnou nádobu .Trochu jsem to vylepšil "drátěnou vložkou" , ale zase není vidět pořádně na zrno .

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Borci, tohle téma už je fakt docela košaté a hodně zajímavé. Byvše povzbuzen dvěmi úspěšnými kurzy přípravy espressa (žádné reklamace, stovky děkovných dopisů, Tikal už nefňuká) se ptám: nechceme si udělat nějaké povídání o kávě osobně? Místo Praha, viděl bych to na celý den, prostory zajistím, uměl bych k tomu i dost dobré jídlo, no a třeba by to mohlo být děleno nějak takto:

Pěstování

Obchod

Skladování

Mletí

Příprava (a tady x variant: espresso, moka konvička, f press, vietnam, džezva, .....)

Senzorické hodnocení kávy

 

Co Vy na to?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Dobrý nápad, jsem pro :))

Btw. Jak si tak zmiňoval tu džezvu, jdu si ji udělat :))

3107f4256c25ab46183c80f050e366b2.jpg


Borci, tohle téma už je fakt docela košaté a hodně zajímavé. Byvše povzbuzen dvěmi úspěšnými kurzy přípravy espressa (žádné reklamace, stovky děkovných dopisů, Tikal už nefňuká) se ptám: nechceme si udělat nějaké povídání o kávě osobně? Místo Praha, viděl bych to na celý den, prostory zajistím, uměl bych k tomu i dost dobré jídlo, no a třeba by to mohlo být děleno nějak takto:
Pěstování
Obchod
Skladování
Mletí
Příprava (a tady x variant: espresso, moka konvička, f press, vietnam, džezva, .....)
Senzorické hodnocení kávy
 
Co Vy na to?




Sent from my iPhone using Tapatalk
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V 29. 8. 2020 v 9:08, Denjl napsal:

Nééé, tahle Kavárna Pražírna je v Jihlavě na náměstí... mám tady už 10let kavárnu Cafe Ignác @cafe_ignac, kdybys chtěl kouknout na instáči a vloni na podzim se uvolnil sousední prostor, tak jsem ho vzal a realizoval svůj dlouholetý sen - kafe si do vlastní kavárny pražit sám a něco třeba i prodat lidem přes pult.....každopádně za tu krátkou dobu, co kávu pražíme jsem zjistil, že to fakt není tak jedoduchý jak jsem si na začátku myslel - výměna pražičky za jinou, nespočet nazkoušených káv... 

kde to máš ty? Rád se zastavím na čučku :)

Určitě se mrknu a když budu mít cestu kolem, rád se zestavím.

Já jsem zatím od kavárny ještě pořádný kus cesty daleko. Mám to jako koníček, který teprve nedávno přerostl alespoň v ten eshop a občasný stánek na nějaké akci v okolí (Uhříněves). Včera třeba na místním festivalu.

V 29. 8. 2020 v 12:30, redd napsal:

Určitě by se mi líbilo, abych mohl rychle třídit kávu na espresso a na filtr. Dále nevím, jak to máš s datem pražení. Tzn., jak "stará" káva se ke mě dostane :)

Zatím to je tak, že jednodruhovky jsou primárně pražené na filtr (a jiné alternativy) a směs je jako jediná cílená přímo na espresso i s ohledem na mléčné varianty.

Pražím vždycky až na základě objednávky (sklad prozatím nevedu), takže odesílám kávu 1-2 dny po pražení a i když je Česká pošta ve formě, tak by do týdne po pražení měla vždy dorazit. Já osobně mám se svou kávou zkušenost takovou, že 3 dny po pražení je v pohodě použitelná na filtr a 5-7 dní na espresso. Pár dní potom je ještě třeba počítat s výraznějšími změnami v mletí, než se to zcela usadí, ale žádné chuťové nedostatky nebo problémy s extrakcí nevnímám.

Ale určitě se chystám web obohacovat o informace o kávě, o mě, mojí filozofii apod. Zatím jsem to chtěl co nejrychleji spustit jako "minimum viable product" a dále to neodkládat. A samozřejmě díky za podněty.

před 22 hodinami, Effe napsal:

Jak jste u pražení se slyšitelností prvního resp. druhého cracku ? V popkornovači to bylo krásně slyšet , ale v Genecafe 101 je to horší , díky rezonancím jak zrna narážejí na skleněnou nádobu .Trochu jsem to vylepšil "drátěnou vložkou" , ale zase není vidět pořádně na zrno .

Problémy jsem měl v předchozí "fluidbed" pražičce kvůli hluku z větráku, ale v bubnové už slyším v pohodě (second crack nevedu, tak tam neporadím). Obrovské rozdíly jsou taky v kávě. Nízko pěstované kávy zpracované suchou metodou (typicky komoditní Brazílie) jsou slyšet velmi málo. Oproti nim jsou "tvrdé" promyté výběrovky pěstované vysoko nad mořem (1200+ mnm) neporovnatelný rachot.

před 21 hodinami, redd napsal:

Mohu se zeptat místních pražičů, co používají za pražičky? Díky... 

Začínal jsem na DIY "fluidbed" elektrické pražičce. Teď mám bubnovou plynovou Kaldi Fortis 600. Oboje připojené na počítač kvůli monitoringu (a částečnému ovládání) přes Artisan.

před 9 hodinami, Bert napsal:

Borci, tohle téma už je fakt docela košaté a hodně zajímavé. Byvše povzbuzen dvěmi úspěšnými kurzy přípravy espressa (žádné reklamace, stovky děkovných dopisů, Tikal už nefňuká) se ptám: nechceme si udělat nějaké povídání o kávě osobně? Místo Praha, viděl bych to na celý den, prostory zajistím, uměl bych k tomu i dost dobré jídlo, no a třeba by to mohlo být děleno nějak takto:

Pěstování

Obchod

Skladování

Mletí

Příprava (a tady x variant: espresso, moka konvička, f press, vietnam, džezva, .....)

Senzorické hodnocení kávy

 

Co Vy na to?

To by se mi moc líbilo. Dalo by se to ještě rozšířit právě o zpracování a pražení pro takovou komplexní "cestu kávy". A velmi rád se nějakých částí ujmu, pokud to termínově klapne.

20200829_100909.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...