Přejít na obsah

Káva


Doporučené příspěvky

Návody mám samozřejmě nastudované, pro jistotu jsem na to mrkl ještě jednou a udělal hned 2 várka, jedna s fine coarse mletí a jedno s fine mletí a výledek je stejné, Teče to hrozně rychle. Jinak co se týče poměru káv a vody, protože mám radši silnější, tak dávám 20-25g (3 lžičky na presso) kávy s 200g vody, ale jak to rychle teče, tak ta káva je fakt bledá

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Taky cekam na Primacafe jak na smilovani ;)

 

Zásoby doplněny. Domluvil jsem se po mailu a telefonu. Ve středu upraženo dnes doma.

Neřeším jestli je káva upražená moc nebo málo. Máme vyselektováno co nám chutná a to pijem. Navíc je pan Konečný velice ochotný člověk, takže budu preferovat PC, byť to je teprve můj třetí nákup.

 

d1de2c36f7a98dd341bb8162612c2cb7.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

ad Geisha: V moka konvičce radši ne, ideální je to na drip, french nebo Aeropress. Tu konvičku můžeš určitě zkusit, ale aspoň já měl zkušenost takovou, že všechny kávy z ní chutnaly velmi podobně - měly takovou zastřenou univerzální chuť.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

A máš spodek filtru přeloženej?

Mám Hario filtr a ten je ucelenej, takže nevím, jestli je správně přeloženej

tahle nějak to vypadá 

http://gd2.alicdn.com/imgextra/i2/545252012/TB2k_cInpXXXXaeXpXXXXXXXXXX_!!545252012.jpg

 

A hrkneš tam tu vodu rychle nebo to zalíváš pomalu?Na těch videích přelévají horkou vodu nejdříve do té konvičky Buono a s tou to pak zalévají.

Právě, že to leju taky z Buono Vita konvičky. Setup mám uplně stejnej jako video z Doubleshot, jen ten výsledek není stejný :(

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak ty to máš echt vychytaný.Asi bych zkusil laborovat s mletím,na čem to vlastně meleš?Já to se svým Hariem neřeším,v práci a vlastně i doma melu na ručních Trampech.Ascasso I-Steel mám naplněné "prokletou"robustou na espresso...Až bude chvilka tak to zkusím porovnat.....

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Dej foto výsledku, ona káva z filtru snad ani nemá být černá. Ještě mě napadá, že bys mohl zkusit jinou kávu. Nebo jí dej víc, případně zkusit ji trochu upěchovat.

Proč by překapávaná káva neměla být černá? Snad záleží na druhu a barvě použité kávy, ne?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nevím, moje překapávaná káva je prostě světlejší než espresso. Když jsem měl moc jemné mletí a velké množství, tak byla skoro jako espresso, ale nedalo se to pít.

Možná je to tím, že jsem se z vysoka vys.al na tyhle všechny cool dripery a používám standardní překapávač s neběleným filtrem 4...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mám Hario filtr a ten je ucelenej, takže nevím, jestli je správně přeloženej

tahle nějak to vypadá 

http://gd2.alicdn.com/imgextra/i2/545252012/TB2k_cInpXXXXaeXpXXXXXXXXXX_!!545252012.jpg

 

Právě, že to leju taky z Buono Vita konvičky. Setup mám uplně stejnej jako video z Doubleshot, jen ten výsledek není stejný :(

Zkusil jsem pomlít cca 10g Panamy s nastavením elektrického mlýnku Ascasso Steel jaké používám na robustu vs.espresso (Gaggia Classic) a cca 100ml mi teklo přibližně minutu a půl,takže bych se mohl teoreticky dostat při 200ml na ty tři minuty.Jinak používám keramické Hario (1-2cup) a bělené filtry Hario.V práci mám plastové Hario a ruční mlýnek Tramp.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Našel jsem po dědovi měděný mlýnek. Poradili byste, kde v Praze bych ho nechat vyčistit/zaservisovat?

 

Shodou náhod našla tentýž Istanbul přítelkyně po Babičce. Povolil jsem dva boční šrouby a mlecí ústrojí vytlačil ven. Kameny jsem lehce, ale důkladně opískoval. Více pro to asi udělat ani nelze.

post-30220-0-75627400-1483999999_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník qoyi

Má cenu uvařit tuto kávu v moka konvičce? "Nezabiju" tím její chuť nebo aroma?

 

Tuto kávu jsem zkoušel na keramické V60, aeropressu, ve vac. potu, na chemexu, ve woodnecku a ... chemex vyhrál na plné čáře ... hrubší mletí a teplota cca 190°F ... postup klasický .. 20g kávy, 330ml evianu (v elku za 20czk / 1,5l) ... s touhle kávou vynikne jemnost vody oproti zatrpklé brita konvici s filtrem.

 

Když už vyrábíš kávu za 60CZK per šálek (vystupuji z ceny 600CZK na 200g a 20g na šálek), poslední nad čím bys měl přemýšlet je moka konvička. :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník qoyi

Návody mám samozřejmě nastudované, pro jistotu jsem na to mrkl ještě jednou a udělal hned 2 várka, jedna s fine coarse mletí a jedno s fine mletí a výledek je stejné, Teče to hrozně rychle. Jinak co se týče poměru káv a vody, protože mám radši silnější, tak dávám 20-25g (3 lžičky na presso) kávy s 200g vody, ale jak to rychle teče, tak ta káva je fakt bledá

 

Ahoj, použij 300ml vody a 20g kávy, pokud chceš kávu silnější, zvyš teplotu vody nebo zjemni její hrubost (nebo oboje). Co se týče rychlosti průtoku vody, hádám že používáš špatnou kávu. Káva nesmí být upražena na espresso ale na filtr (tím myslím výběr kávy + light až medium roast) ... a zároveň nesmí být stará (ideálně do 15 dnů po upražení spotřebovat. Předpokládám, že když kávu zaleješ tak hned proteče a neproběhne žádný "bloom effect" jako třeba zde ... a to je kámen úrazu ..

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...