romulada Odesláno 7. prosince 2014 Nahlásit Odesláno 7. prosince 2014 V pátek jsem si nasadil na zápěstí svoje zatím poslední Rolexky. Je to model 214270, Explorer I.Jsou naprosto úžasné!!! Po několika letech experimentování jsem se vrátil k čistému designu značky Rolex, který jsem vždy obdivoval. Na těch hodinkách prostě není chybička! Nic nepřebývá, nic neschází. Už jsem po nich pokukoval nějakou dobu - vždycky jsem je chtěl, ale nějak se na ně nikdy nedostalo, o to šťastnější jsem právě teď! Explorery mají oproti svým předchůcům zvětšený průměr pouzdra ? z 36 vyrostly na 39 mm, což je změna, kterou jsem velice přivítal, i když je pravda, že už jsem v minulosti 36 mm měl a vůbec malé nebyly. Veliké plus je zachování stejného tvaru pouzdra ? hurá! Pískovaný Oyster tah nemá žádné leštěné články uprostřed a Easy link ve sponě je úžasná pomůcka!Musím přiznat, že bych byl ještě raději, kdyby byl vzhled číselníku stejný jako u prvního modelu Explorer - bez indexů z bílého zlata, ale i stávající varianta se mi íbí. Hlavně, že na něm nepřibyl žádný doplňující nápis.Po letech mám zase Rolexky, které vypadají tak, jak by měly správné Rolexky vypadat! Jednoduchý vzhled, který ani po letech nezestárne, ale také nezevšední! Svoje první Rolexy jsem si pořídil téměř před čtrnácti lety a od té doby jsem vystřídal několik modelů. Měl jsem 3x Datejust, 6x Submariner, 6x GMT Master, 2x seadweller, 1x Seadweller DS, 1x Millgaus, 2x Explorer II, 3x Daytona. Určitě se najde někdo, kdo měl Rolexek mnohem víc, ale i tak si myslím, že ten počet je dostatečný k tomu, abych mohl trochu srovnávat. Samozřejmě jde jen o subjektivní pohled.Když se ohlédnu zpět, tak nejspokojenější jsem byl s Datejusty 16200 s Oyster tahem a stříbrným číselníkem, které jsem si koupil někdy koncem roku 2001. Moje druhé Rolexy v životě byly dokonalé a i přes velikost pouhých 36mm mi nikdy nepřipadaly malé. Dodnes mi je líto, že jsem se jich zbavil.Bylo to poté, co jsem si koupil Submarinery, najednou jsem je nosil čím dál míň, až jsem je odložil uplně a po čase prodal.Poté přišla doba experimentování, v době mé největší Rolexmánie jsem měl najednou osm různých modelů (ostatní značky do toho nepočítám, protože to bylo období, kdy jsem nosil opravdu jen Rolex). Dalo mi docela práci se ráno rozhodnout, které si mám vzít. Někdy jsem sáhnul ?vedle? a to jsem byl pak celý den nesvůj, že jsem si měl vybrat nějaké jiné. Obvykle jsem je moc často nestřídal, vždy jsem nosil jeden model tak tři týdny až měsíc, ale o to horší pak bylo si zvyknout a hlavně vybrat správného následníka.Nejuniverzálnějším modelem byl pro mě vždycky Submariner. Hodinky do práce, do přírody i na dovolenou a koupání v moři. Druhé nejvytíženější byly Explorery II s bílým číselníkem. Bral jsem je jako takové pracovní hodinky všude tam, kde by se hodinkám mohlo něco stát - ne, že bych je byl ochoten nejsnadněji obětovat, naopak, ale proto, že byly celé v matu, včetně lunety a tudíž byly naprosto nenáchylné na poškrábání. Vždy jsem byl na všechny svoje hodinky opatrný, ale leštěné části prostě stejně ty vlasovky přitahují, ať se člověk brání sebevíc. O všech, co jsem měl se rozepisovat nebudu, zastavím se jen u keramických modelů. Měl jsem 2x Submariner, 1x SDDS a 3x GMT Master. Možná mě spousta z vás bude kamenovat, ale co - je to můj, i když možná ?kacířský? názor. Myslím si, že s keramickými modely šlápnul Rolex prostě vedle! Možná někdo namítne, že jde jen o logické vyústění evolučního vývoje značky, tak aby neustrnula na mrtvém bodě a neztratila tempo se zbytkem světa, ale já si to vážně nemyslím. Jsem přesvědčený o tom, že naopak Rolex ztratil velikou konkurenční výhodu oproti jiným výrobcům ve vyšším středním segmentu.Tou výhodou byla nadčasovost! Od padesátých let, až do příchodu modelu Yacht Master II v roce 2007 se design tzv. ?sportovních? modelů Rolex v podstatě nijak znatelně neměnil, pomineme li milimetrové zvětšování průměrů pouzder a kosmetické změny na číselnících jednotlivých modelů. Z tohoto hlediska bylo představení modelu Yacht Master II koncem jednotné designové řady a vlastně i marketingové strategie. Od padesátých let až do roku 2007 si mohl být fanoušek Rolexů jistý tím, že hodinky, které si koupí, budou vypadat stejně za deset, dvacet, třicet, ale i více let a tudíž nezestárnou! Od roku 2007 už to bohužel neplatí!Samotný nástup keramických modelů sice není tak brutální změnou jako nový Yacht Master II a možná bude za pár let vnímán stejně jako předešlé kosmetické úpravy designu, ale pro mě osobně je to veliké zklamání. Podívejme se na jednotlivé modely z ?keramické? řady, samozřejmě se jedná jen o modely, které jsem měl možnost vlastnit. Tak třeba SDDS. Zvětšení pouzdra u SDDS je naprostá zrůdnost, stejně tak jako přidání nepotřebných nápisů ?ORIGINAL GAS ESCAPE VALVE a RING LOCK SYSTEM. Samotná ?přerostlost? hodinek je prostě divná, pokaždé, když jsem se podíval na ruku, tak mi to vadilo. Vadilo mi, jak moc převyšují tah, který díky jejich nadopovaném pouzdru působil jako subtilní střízlík. Celkově na mě SDDS působí dojmem nepovedené napodobeniny z azijského trhu.Na GMT Masterech mi vadí to samé, co na Submarinerech ? to divně hranaté, zvětšené pouzdro a zvláštní ?lesk?, který dřívější modely neměly.U GMT se mi navíc nelíbí font ani jeho tloušťka u číslic na lunetě a naprosto mě iritují leštěné články uprostřed tahu.Možná se ptáte, proč jsem si tedy GMT pořídil třikrát a Suby dvakrát? Prostě jsem magor, po nějakém čase, kdy jsem byl bez nich, se mi po nich zastesklo. Dokonce ještě minulý týden jsem se na chvíli nechal znovu omámit nabídkou nových keramických Subů za velmi lákavou cenu. Když mě zase po čase popadne stesk, že už je nemám, tak si přečtu to, co jsem právě napsal. Dokud jsem některý z keramických modelů vlastnil, tak jsem jejich nedostatky velkoryse přehlížel nebo zcela nesoudně omlouval protože jsem sám sobě nechtěl přiznat, že jsem utratil tolik peněz za hodinky na kterých mi něco vadí! Co je na celé věci pozitivní je fakt, že se Rolexy vždy dobře prodávaly a myslím, že to bude platit i v budoucnosti. Díky geniální marketingové strategii firmy Rolex z minulých desetiletí a samozřejmě také díky neoddiskutovatelné velmi vysoké kvalitě samotných hodinek, si nemusíme zoufat poté, co nás přejde prvotní okouzlení po pořízení modelů, na kterých není vše na 100%. Všem samozřejmě přeji, aby takových "chybných" nákupů nebo výměn bylo co nejmíň.
panedge Odesláno 7. prosince 2014 Nahlásit Odesláno 7. prosince 2014 Krasne shrnuti Romulado,kez by takovych clanku bylo na chronomagu vic.Diky a uzivej Exploreru.
Kid_A Odesláno 7. prosince 2014 Nahlásit Odesláno 7. prosince 2014 tohle je velká paráda. a ten výčet rolexů, cos měl, je dechberoucí....
Cyber Odesláno 8. prosince 2014 Nahlásit Odesláno 8. prosince 2014 Hezký shrnutí, mám rád Tvoje články i postřehy.
emef Odesláno 8. prosince 2014 Nahlásit Odesláno 8. prosince 2014 Koukám, že tu bejval ještě jeden pán kufrem. Rolex jde zatím mimo mě, ale moc rád si čtu tyhle rekapitulace. Jenom mi to potvrzuje, že vůbec nepotřebuju snít o keramice, ale daleko dřív do toho můžu praštit obyčejnými DJ.
Návštěvník dlubix Odesláno 8. prosince 2014 Nahlásit Odesláno 8. prosince 2014 V 8. 12. 2014 v 8:05, emef napsal: Koukám, že tu bejval ještě jeden pán kufrem. Rolex jde zatím mimo mě, ale moc rád si čtu tyhle rekapitulace. Jenom mi to potvrzuje, že vůbec nepotřebuju snít o keramice, ale daleko dřív do toho můžu praštit obyčejnými DJ. Obyčejné DJ? Jedny z nejvíce prodávaných Rolex vůbec a největší klasika z celého portfolia.
emef Odesláno 8. prosince 2014 Nahlásit Odesláno 8. prosince 2014 V 8. 12. 2014 v 8:21, dlubix napsal: Obyčejné DJ? Jedny z nejvíce prodávaných Rolex vůbec a největší klasika z celého portfolia. Obyčejné ve smyslu 36 mm a vrtaný nožky. Prostě obyčejnou nesmrtelnou klasiku. Ta obyčejnost měla znít pozitivně.
Návštěvník dlubix Odesláno 8. prosince 2014 Nahlásit Odesláno 8. prosince 2014 V 8. 12. 2014 v 13:34, emef napsal: Obyčejné ve smyslu 36 mm a vrtaný nožky. Prostě obyčejnou nesmrtelnou klasiku. Ta obyčejnost měla znít pozitivně. No tak jo
Chosef76 Odesláno 9. prosince 2014 Nahlásit Odesláno 9. prosince 2014 Děkuji za Tvůj věcný příspěvek, který mi zpříjemnil ráno u startovací kávy. Máme velmi podobné vnímání hodinek této značky, kde se krásně krystalizuje čistý design původních modelů. Možná i Tvé postřehy napomůžou mému rozhodnutí ohledně mých dalších definitivních....
semi001 Odesláno 9. prosince 2014 Nahlásit Odesláno 9. prosince 2014 Velmi pěkně napsáno, děkuji a samozřejmě gratuluji k volbě...
walter10 Odesláno 9. prosince 2014 Nahlásit Odesláno 9. prosince 2014 Zajímavé a přínosné postřehy z vlastní (a jistě ne malé) zkušenosti. Dobré pro srovnání.
bandicoot Odesláno 10. prosince 2014 Nahlásit Odesláno 10. prosince 2014 Dost dobrý. Jsem rád, že jsem ti jedním kouskem k tomu výčtu přispěl Srovnání sedí a ta filozofie taky, mně třeba na starých Subech vadí jen to, že je lze označit za "minulý model". Ne že by je ty nové keramické trumfly (nechytejte za slovo, technologicky určitě), ale v podstatě je odsunuly do důchodu.
Locky Odesláno 10. prosince 2014 Nahlásit Odesláno 10. prosince 2014 Pěkné počtení od Rolexového zkušenáře! Byť jsem ještě v životě neměl ani jedny vlastní Rolexky, tak subjektivně hodnotím Explorer I jako nejvydařenější model. Škoda jen slabší lumi. Datejusty už mají kyklopa, což je jedna z mála věcí, které na Rolexkách nemusím.
sta Odesláno 10. prosince 2014 Nahlásit Odesláno 10. prosince 2014 díky za Tvoje postřehy, souhlasím s tou univerzalitou Subů, naopak čistej design u EXP I jde zatím mimo mě :-)
African Odesláno 10. prosince 2014 Nahlásit Odesláno 10. prosince 2014 Příjemné podvečerní počtení Děkuji... Tak daleko jsem zatím nedošel, asi proto, že jsem ještě žádné Rolexky nevlastnil, pokud příjde na řadu první kousek, musí mít datumovku s lupou, ale tvá dlouhá cesta dává určitě smysl.
Liqid Odesláno 10. prosince 2014 Nahlásit Odesláno 10. prosince 2014 Dobře shrnuto, mám podobné výtky k designové cestě nových modelů a už se těším, až mi jednou Rlx zkříží moji chronocestu.
Návštěvník dlubix Odesláno 11. prosince 2014 Nahlásit Odesláno 11. prosince 2014 V 10. 12. 2014 v 14:11, Locky napsal: Pěkné počtení od Rolexového zkušenáře! Byť jsem ještě v životě neměl ani jedny vlastní Rolexky, tak subjektivně hodnotím Explorer I jako nejvydařenější model. Škoda jen slabší lumi. Datejusty už mají kyklopa, což je jedna z mála věcí, které na Rolexkách nemusím. Mam starší Expa 1 (luminova) a přečtu čas celou noc bez nejmenšího problému. Svítí dobře
warann Odesláno 28. dubna 2015 Nahlásit Odesláno 28. dubna 2015 K týhle recenzi se rád vracím a každpopádně se sem v budoucnu vrátím vždycky, když budu mít případný nutknání prodat svý DJ 16220 se stříbrným cifrem, tedy dvouvaječné dvojče Tvých 16200. No a pokud se mi podaří k nim připojit Expy I. (ať už 36 nebo 39mm), bude to celkem dokonalý kombo
kesko Odesláno 16. března 2016 Nahlásit Odesláno 16. března 2016 Nakazliva Rolexmanie! Diky za super recenzi, Explorery jsou me oblibene...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se