Přejít na obsah

Pravej Prim vs. levej Prim

Doporučené příspěvky

Pánové, ve vší úctě ke všem, mně přijde opravdu někdy tón debaty zbytečně hysterický.

Jsem ?milec? původních PRIM produkovaných do roku 1994. Tak jak píše pan Hovorka ve své knize, tyto hodinky mě provázely po celé mládí, ať již na vlastním zápěstí jako mé první hodinky, tak na zápěstí otce, dědů a podobně. O tyto hodinky jsem zakopával když si je starší z rodu sundali ze zápěstí a odložili na stůl a se zájmem sledoval jak vteřinová ručička za pravidelného tikotu krouží podél ciferníku. Víc jsem obdivoval pouze otcove budíky Poljot, které byly z pohledu dítěte obrovské, s precizně vyvedeným číselníkem a nepochopitelně dokonalým mechanismem (proto mám tyto budíky rád doteď).

Nikdy jsem neřešil to odkud PRIM čerpal inspiraci pro design hodinek a strojku, poučen jsem byl opět až Primbiblí a informacemi z jiných zdrojů?. Nijak to můj pohled na PRIM ale nezměnilo, pouze jsem vzal tyto fakta na vědomí.

Tyto v mém pojetí jediné pravé PRIM (n.p.) hromadím a mám z nich radost čistě pro ten nádech spojitosti s mými předky, protože tyto hodinky nosili, případně je obklopovali na zápěstích lidí, kteří se jim v průběhu života připletli do cesty a více či méně jej ovlivnili. Pokud odhlédnu od tohoto ?sentimentálního motivátoru?, pak z čistě pragmaticky bych neměl důvod se zabývat  ani starým PRIM více než pár kousky. Co si budeme vykládat ? z pohledu technického se jedná o spolehlivý, jednoduchý, ale nijak dech beroucí strojek, který se ve všech modelech opakuje s mírnými evolučními úpravami, bez jakékoliv revoluce. Pochromovaná pouzdra a číselníky, až na pár výjimek nejsou taky ve srovnání s tím co lze z daného období výroby sehnat nijak oslnivé?. Bez PRIM sentimentu bych v rámci vintage investoval peníze do jiných značek a upřímně dostal mnohem kvalitnější stroje, byť některé za více peněz? každopádně z technického hlediska zajímavější a designově daleko pestřejší, vyrobené z lepších materiálů?.

Nové hodinky posuzuji v prvé řadě z pohledu toho co za své peníze dostanu ať již z pohledu mechaniky, použitých materiálů, designové zajímavosti, ? z pohledu subjektivního vkusu -  pokud jsou výše uvedené ukazatele u srovnávaných hodinek vyrovnané, jde na misku vah ?prestiž značky? a původ.

Ze všech výše uvedených důvodu pro mě nejsou novodobé PRIM volbou a pokud se něco výrazně nezmění, nikdy nebudou. PRIM (F-M) jsem nikdy s ohledem na výše uvedené nepovažoval za nic jiného než jsou Police a podobné skládačkové parády. Jsou to hodinky, které zcela přehlížím, nesleduji nové modely, pokud je vidím ve výloze přeletím je pohledem, pokud jsou i zajímavé ? pak je přeletím delším pohledem, ale nijak dál je neřeším ? to že okatě kradou něčí design neřeším také? stejně jako to neřeším u jiných věcí kolem sebe, které mně nezajímají (od toho jsou zde jiné instituce a nástroj ? ikdyž třeba ne příliš funkční).

PRIM (NMnM) se bohužel vzhledem k výše uvedenému také mou značkou nestane. Poměr ceny a nabízených hodnot je výrazně horší než u jiných věhlasnějších značek. Z pohledu designu mně bohužel přijdou zajímavé pouze reedice některých starých ikonických modelů, nové modely i provedení je designová chudoba (LINEA, ADAM, KUPKA, SVATOVÁCLAVSKÉ, atd.). Reedice ale nepotřebuji, za ty peníze si mohu koupit několikery originály v krásném stavu (nemyslím Orlíky, ale netoužím po nich tak urputně abych je musel mít at již původní, nebo nové).

Stejně jako mám rád staré Prim, mám rád i staré Jawy. Ani tady jsem nikdy neviděl důvod reálně uvažovat o jejich modelech vyrobených v retro vlně z čínských komponent, nebo dříve vlastní ?vývoj? s diskutabilní kvalitou, servisní sítí, designem, atd. přitom za ceny japonských značek. Fandím českým rukám, ale pouze tam kde vidím, že se tvoří něco na co bych mohl být pyšný že to nosím na ruce / parkuji před barákem? ne jen pouze proto, že někdo v setrvačnosti vyrábí manufakturním způsobem 1000x opakovanou variaci toho co mohu mít jinde lepší a levnější?

Omlouvám se za dlouhý blábol, ale nefungoval v práci server s MRP, tak jsem měl chvilku na zalelkování J vlákno sleduji delší dobu a uvnitř bobtnala potřeba si taky přihřát polívku?.ale podstatná tu na fóru je láska k hodinkám ? každý si umíme za sebe udělat názor co je pro nás dobré a co nemá cenu řešit? proč to pořád hrotit ;-)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

to ramon: oni ale v MPM nedělají remake původních Orlíků, kde bych i pochopil tvůj výklad, že kvůli tomu značku kupovali. Oni dělají remake na remake, tedy na Orlík II, které jsou dle mého vzhledově už něco úplně jiného než ty původní a pocházejí z novodobé produkce Eltonu.

To mi příjde na jednom lokálním trhu dost sprostý.

Upraveno uživatelem Nestler
Odkaz ke komentáři

Abychom si rozuměli, pod pojmem nové Orlíky jsem myslel ty, které nejsou remake těch původních. Stačí takto? Btw, je tu vlákno s typy Orlíků, i pár mých fotek.

Lepší fotka, než kecy:

http://forum.chronomag.cz/index.php?/topic/80703-konvolut-primek/?p=1351389

tak to je nadhera  :notworthy:

Odkaz ke komentáři

Mám také novodobé Prim z Eltonu.

Nevidím nejmenší důvod proč bych měl hájit firmy jako je čínský Prim MPM z Frýdku.

To okopírovaní Orliků MPM číňany je možné jen v Kongu a České republice. Udivuji mně bláboly na první pohled normálních místních členů, kteří buď z neznalosti nebo nedostatku slušného vychování Prim MPM fakticky chválí. Do toho zamíchají původní Orlíky a ..........

Ja ti nevim, ale namatkou treba Davosa a Steinhart kopirujou Rolex (a vse je Swiss made - jeden lokalni trh jak tu padlo) a tolik vasni to tady nevzbuzuje.

Jo a ja to kopirovani neobhajuju ani neschvaluju, sam bych si to nekoupil, jen se mi zda ze u Primu si to berou lidi moc osobne.

Z my strany to tady uzaviram.

Upraveno uživatelem Londoner
Odkaz ke komentáři

Orlík/Kamýk  :photo: je vidět českého ducha ve všem. Kamýk to být nemůže, vyrovnávací nádrž Kamýk na Vltavské kaskádě na to nemá koule - tedy potřebnou hloubku v rozmezí 40-70m. Asi tak.

Upraveno uživatelem eloga
Odkaz ke komentáři

Milovníkem hodinek a patriotem je obchodní manažer Aleš Vernar, ředitel Milan Kozel, bývalý to fotbalový brankář, je ve firmě něco přes tři měsíce. Já ti teda fakt nějak nevim, Maruš... :unsure:

Odkaz ke komentáři

No však proto píši, že to nějak nebylo jasné. Kdy probíhalo výběrové řízení na jeho místo víme, a linkedin snad umí prolustrovat i sousedovic kokršpaněl. Proto si myslím, že to bylo zkomoleno už Bandimu.

Konec konců, je mi to šumák, protože díky tomu pánovi jsem se dozvěděl, že PRIM umí vyrobit úplně všechno, kromě hodinek s vodotryskem. Já jsem spokojen :-)

Odkaz ke komentáři

No však proto píši, že to nějak nebylo jasné. Kdy probíhalo výběrové řízení na jeho místo víme, a linkedin snad umí prolustrovat i sousedovic kokršpaněl. Proto si myslím, že to bylo zkomoleno už Bandimu.

Konec konců, je mi to šumák, protože díky tomu pánovi jsem se dozvěděl, že PRIM umí vyrobit úplně všechno, kromě hodinek s vodotryskem. Já jsem spokojen :-)

tu ich prebehli ;)

hodinky-s-vodotryskom.jpg

Odkaz ke komentáři

:photo:

tohle se mi líbí - ?To je naše gró, vyrobit hodinky třeba za milion, zákazníci si to přejí. Vědí, že jsme výrobci. A jsme schopni vyrobit cokoliv, kromě hodinek s vodotryskem,? pyšní se s úsměvem.

Zdroj: https://www.lidovky.cz/byznys/firmy-a-trhy/legendarni-primky-tikaji-dal-dnes-jsou-hodinky-cool-rika-reditel-kozel.A181022_201714_firmy-trhy_tn

a připadám si jako u Menzelova filmu Slavnosti sněženek s myslivci z Kerska a normovačem, kterého hrál Hanzlík. "To nevadí, že jsou obě levý, vždyť v tom nepoběžíte maraton.  :lol2:  :cool02:

Upraveno uživatelem eloga
Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...