M10 Odesláno 12. dubna 2016 Nahlásit Odesláno 12. dubna 2016 Tak zaznělo tu leccos, ale rada typu jdi dřív spát, je pro někoho třeba naprosto nesplnitelná (lidi jsou sovy/skřivani). Samozřejmě, že s věkem spí člověk míň hodin...to už tak je. Já s brzkým vstáváním mám problém celý život a neexistuje na to žádný lék. Já teda osobně jsem si to zařídil tak, že si práci a termíny diktuji sám i s ohledem na to, že před devátou se z postele nevykopu (zase nejdu spát dřív, než ve dvě/tři ráno, že...). Nicméně jedna věc funguje : před usnutím si zkus se zavřenýma očima představit libovolný ciferník hodin/hodinek/digitálního budíku etc, a na něm přesný čas, kdy chceš vstát. Vizualizuj si to opravdu s co největšími podrobnostmi (já třeba zkouším zjistit, kolik článků má které číslo na digi budíku), no a opravdu i na slabikářové nevstávače jako jsem já, tohle funguje. Vzbudím se vždy (o trochu dřív) než je kýžená hodina (respektive přesný čas vstávání). Není to můj výmysl, je to od nějakého psychologického odborníka na tyto problémy a u mě to teda funguje bezchybně.
ggrand Odesláno 12. dubna 2016 Nahlásit Odesláno 12. dubna 2016 Rada dát si šlofíka 20 min. přes den je nejlepší cesta, jak si totálně rozhasit organismus.
JaRooN Odesláno 12. dubna 2016 Nahlásit Odesláno 12. dubna 2016 V 12. 4. 2016 v 17:40, ggrand napsal: Rada dát si šlofíka 20 min. přes den je nejlepší cesta, jak si totálně rozhasit organismus.U mě vždy bez následků fungoval šlofík "na padající klíče". Když jsem kdysi dělával noční a přišla šílená krize, tak jsem si sedl na židli, do dlaní si vzal svazek klíčů a zavřel oči. Tělu chvilku trvá, než zrelaxuje natolik, že uvolní svaly. Cca 3-5 minut. Pak svazek klíčů vypadne a člověka vzbudí. Člověku překvapivě tato chvilka stačí na cca 2-3 hodiny. Od té doby to praktikují i přes den v kanceláři a je to absolutně bez následků na organismus...
African Odesláno 12. dubna 2016 Nahlásit Odesláno 12. dubna 2016 Dobrej budíček je také chcaní, takže pokud budeš potřebovat stávat brzy, doporučuji krátce před spaním vypít dva až tři litry čisté vody.
Lihard Odesláno 12. dubna 2016 Nahlásit Odesláno 12. dubna 2016 (upraveno) Já to mám takto:jsem extrémně líný, což znamená, že bych se nikdy k ničemu nepřinutil.Proto jsem si v hlavě utvořil pravidlo, že jakmile zazvoní budík, okamžitě vstávám a vůbec nepřemýšlím nad tím, že bych si dal ještě deset.Prostě vstanu a jdu...napiju se, protáhnu se....a běžím. Přes to nejede vlak.Je to prostě pravidlo, které se neporušuje...jinak bych nikdy nic neudělal. Mě to funguje.Někde jsem četl, že se člověk sám se sebou má dohodnout, že každý den (třeba v pět) ráno vyjde před barák.Je jen na něm, co bude pak....může jít klidně znova spát...většina lidí už pak prostě běží, protože už je jim líto jít zpátky... Upraveno 12. dubna 2016 uživatelem Lihard
KFL Odesláno 12. dubna 2016 Nahlásit Odesláno 12. dubna 2016 V 12. 4. 2016 v 17:40, ggrand napsal: Rada dát si šlofíka 20 min. přes den je nejlepší cesta, jak si totálně rozhasit organismus.Neda se takhle generalizovat. Tuhle vysel clanek, ze 20 minut po obede je nejlepsi vec na svete. Ne dyl. Myslim, ze je treba kompromis a telo si rekne. Na me obcas po poledni padne takova deka, ze nemuzu udrzet oci. A tam 15-20 min bohate staci a clovek je refreshlej na dalsich par hodin. Nastesti se mi to nestava v praci .
VitekB Odesláno 12. dubna 2016 Nahlásit Odesláno 12. dubna 2016 V 12. 4. 2016 v 12:07, RedAce666 napsal: Jako notorický přeřizovač budíků jsem chtěl přechytračit sám sebe aplikací na mobilu. Ta se mě nejdřív snaží opatrně vzbudit 20 minut před nastaveným časem, jestli náhodou už nejsem vyspinkanej. Když se jí to náhodou povede, surově mobil zatluču a spím dál. Pak zazvoní standardní buzení, které samozřejmě o 10 minut odložím. Ale protože se znám, tak mám povoleno odložení pouze jedno a při druhém zvonění musím navíc prokázat stupeň bdělosti splněním úkolu na mobilu. Celé to vede k tomu, že jsem se naučil úkol splnit i ve stavu totálního bezvědomí, tím budík zcela vyřadím z provozu, znovu usnu a občas zaspím. Nenávidím se za to, ale nedokážu to změnit. To je skoro jak kdybych to psal já, upřímně jsem se u toho zasmál . Taky jsem schopnej rychle spočítat příkládky zajišťující další snooze budíku a pokud vím, že fakt vstávat nemusím (např. páteční optimistické rozhodnutí), tak i tu baterku z mobilu s radostí vyrvu.
skalis Odesláno 12. dubna 2016 Nahlásit Odesláno 12. dubna 2016 V 12. 4. 2016 v 7:09, KFL napsal: Chodit dřív spát samozřejmě pomáhá. Už 5 let vstávám v 5:10-5:15 a chodím spát mezi jedenáctou a půlnocí, někdy později, jak se mi chce. Dospávám o víkendu, protože v pátek už jsem slušně jetej. Nicméně pořád je to v hlavě. Kupříkladu pokud vím, že musím vstávat mimo obvyklý čas, např. když někam jedu, budím se sám o 20 minut dřív (třeba ve 4 ráno) a jsem naprosto svěží a 100% ready. Únava dopadne samozřejmě během dne, ale vstávání problém není .Mam to uplne stejne s tim vstavanim mimo beznej cas - proste se probudim a za chvilku pipa budik. Jinak normalne chodim spat kolem 11 a vstavam v 5:30. Na to doporucuju pravidelnej rezim, proste vstavat pokazdy stejne a telo si na to zvykne.
mAra_ Odesláno 12. dubna 2016 Nahlásit Odesláno 12. dubna 2016 Já kdybych neměl nastavených deset budíků (které stejně ve spánku vypnu ani to nevím), svoju vedle sebe kterou budíky vzbudí a tak začne budit mě, tak v životě nevstanu do práce a spim klidně do dvanácti každý den.A můžu chodit spát v kolik chci. Usnu hned, a ráno stejně nevstanu... Byt to na mě, prosím celý život...
PepaSFI Odesláno 12. dubna 2016 Nahlásit Odesláno 12. dubna 2016 V 12. 4. 2016 v 17:54, African napsal: Dobrej budíček je také chcaní, takže pokud budeš potřebovat stávat brzy, doporučuji krátce před spaním vypít dva až tři litry čisté vody.neboli "indiánský budík". Akorát si teda myslím že po vypití tří litrů vody bude spíš problém usnout a budík začne fungovat dost brzy a opakovaně. Ale je fakt že to nejde ošidit. leda by si narychtoval bažanta nebo pemprs.
willberich Odesláno 12. dubna 2016 Nahlásit Odesláno 12. dubna 2016 uz jsem tady cetl spoustu bludu a debilnich kecu, ale tohle je jednoznacne kandidat na vlakno roku. budto ses lemra a nedas to a nebo mas aspon nejakou vuli a jednou se ti to povede..
Návštěvník Zmizík Odesláno 12. dubna 2016 Nahlásit Odesláno 12. dubna 2016 (upraveno) Prej kdyz se daj nekomu do polstare takovy ty placicky z pisoaru, tak ze hrozne mluvi ze spanku. Ale jak tudle informaci napasovat na vstavani.... Upraveno 12. dubna 2016 uživatelem Zmizík
vwtyp11 Odesláno 13. dubna 2016 Nahlásit Odesláno 13. dubna 2016 Máte štěstí, ze jdu kolemOno ranní vstáváni je opravdu oříšek a jsem rad, ze zde tuto diskuzi můžeme rozvíjet, aniž bychom byli vyhnáni na forum emimino...Cele to samozřejmě ma daleko hlubší smysl, nežli se nám muže zdát...a ačkoli to zní neuvěřitelně má toto tento dotaz mnoho, možná až příliš mnoho společného se správnou technikou utirani řitě, pakliže velevazený člen račí vstávati dříve nechť si jeden týden utírá řiť rukou levou myslíc při tom na sběr železa za úplňku:)Tuto už je moooc...
AndyAaron Odesláno 13. dubna 2016 Nahlásit Odesláno 13. dubna 2016 To jsem zkousel. To nefunguje. Navic se u toho clovek dost zaspini.
vwtyp11 Odesláno 13. dubna 2016 Nahlásit Odesláno 13. dubna 2016 Použij rudé právo to snese velkou špínu:)
VitekB Odesláno 13. dubna 2016 Nahlásit Odesláno 13. dubna 2016 Tak se ještě podělím o své zkušenosti:BudíkyMéně drastické probouzení mi zajistilo používání vibračních hodinek (Casio G-Shock GD350-1b) anebo Rowenta Sunshine (budík, který postupně rozsvěcí různě barevné LED diody). Bohužel pokud jsem zrovna spal 5h a méně hodin, úspěšnost buzení klesla dost výrazně. Nyní používám aplikaci na telefonu, která postupně zvyšuje hlasitost v průběhu asi 10 minut. Mám asi 4 další za sebou kolem doby, kdy už fakt musím vstát. Ideální je mít budík co nejdál od postele.Co se času týče, snažím se nemít žádnou rezervu. Bohužel to má vedlejší účinky. Do práce to mám jednu zastávku autobusem a cca 8 minut, než se na ni dostanu (celkem 20 min.). Od začátku současného týdne se mi ani jednou nepodařilo vyrazit včas, takže vždycky posledních 200 m běžím jako debil, abych stihl autobus. Délka spánkuTa, jak jsem vypozoroval, je pro mě naprosto klíčová. Chce to ale nějakého pomocníka, a sice aplikaci SleepyTime. Fakt se vyplatí trefovat konce fází i přes kratší dobu spánku. Může to být placebo, ale vyhovuje mi to. Jednou jsem takto v průběhu několika dní vyšetřil jeden den (skoro jsem prohodil den s nocí, vstal jsem v 1:00 a.m., krásně vyspinkanej po cca. 6h spánku). ŠlofíkyTestoval jsem dvoufázový cyklus asi měsíc. Mně to vyhovuje, ale bohužel se můj současný denní program nedá přizpůsobit.Párkrát jsem i ze zoufalství znásilnil REM fáze a spal 3x za sebou. V dobách bdělosti jsem se učil. Kupodivu jsem díky tomu dosáhl mimořádné kvality paměti (nehledě na to, že mi bylo celkem zle). Zkoušel jsem i zmíněné ?pouštění klíčů na zem?. Jinak běhat ráno a sprchovat se kvůli tomu 2x denně mi přijde jako zbytečné plýtvání drahocenným přírodním zdrojem. Už sr..í do pitné vody v bílém porcelánu beru jako obrovské privilegium?
African Odesláno 13. dubna 2016 Nahlásit Odesláno 13. dubna 2016 Řekl bych, že jsi zralý na chocholouška :-)
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se