Přejít na obsah

Bazény, terasy a pergoly

Doporučené příspěvky

Zjednodušeně jde o 2 různý šložky/druhy vytápění - sálavé (funguje na vyzařování, ohřívá předměty, například infra, podlahovka nebo ale i slunce, vzduch se ohřívá od předmětů)  a konvenční (ohřívá vzduch, předměty se ohřívají pak od vzduchu, je to klasické topení s radiátory, ventilátory, ale třeba i klimatizace).

Každá liška chválí svůj ocas, za mě je ideální obě složky kombinovat, já to tak řešil v kanceláři, mám tam odporový kabely v podlaze (sálavé topení) - mají pomalejší náběh, ale teplo od nich je příjemnější. Pak tam mám klimatizaci (konvenční topení), která umí i topit (je to tepelné čerpadlo vzduch/vzduch) - má rychlejší náběh, ale nemá setrvačnost, pokud nejede dost dlouho, aby se teplo akumulovalo ve zdech, podlaze atd.

Panelů je hodně typů, používají se třeba v kostelech na vytápění lavic, ale běžně právě i na těch uzavřených terasách/zimních zahradách, protože "nežerou" vzduch... Je potřeba vybrat správný typ a výkon. Konzultoval bych to s někým, kdo to prodává a rozumí tomu víc...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@Lamiczka Díky za rozbor a vysvětlení. Tak nějak to s tím infra chápu. Ale pocitově právě potřebuji mít teplo "ze vzduchu". Ten ohřev, kdy je pocitově teplo mě, ale vzduch kolem je studený mi není příjemný. 

Jednoznačně by tedy pro mě byl plyn, otázka je, kolik to potřebuje vzduchu, protože ze dvou stran pod střechou mám otevřený prostor, který tak může zůstat pro ten přístup čerstvého vzduchu. 

Odkaz ke komentáři

před 11 hodinami, Petr.S napsal:

No já myslel spíš nějaký horkovzdušný ventilátor. Infra mám zažito, že ohřívá jen předměty a okolí je pořád stejné, takže je to teplo spíš pocitové, ale možná se pletu. Jednou mi to donesl soused do garáže na vyzkoušení a moc mě to nenadchlo. 

Infra panely máme, ono to "natopí" podlahu, věci, atd a ty pak to teplo "předávají" nevíhoda trvá to a když jsi přímo pod tím, cítíš to teplo. Není to špatně, ale do pergoly a pod, kde to i větrá, nevím....

Odkaz ke komentáři

Fakt hrozně záleží, jak to moc má @Petr.S uzavřený. Ten ifrák ohřívá i lidi, je to prakticky jako slučníčko, když třeba na podzim stoupneš na světlo nebo do stínu, prostě to záření cítíš, předměty tomu ale utváří barieru, takže třeba pod stolem na nohy může být zima....

Ta jedová houba je fakt na zvážení, je otázka jak velký máš prostor a jak moc opravdu větrá, ať tě pak z toho nebolí hlava. S ohledem na zdraví je to imho horší, jako by tam v tu chvíli seděl celej doutníkovej klub... Je to jako by jsi měl plynovej kotel v obyváku bez komína...

Na chatě, která není prakticky zateplená a není tam elektřina jsem topil třeba jen tím malým přenosným plynovým topidlem, podobně jako je tohle https://www.e-teplo.cz/plynove-topidlo-campingaz-sporo.html a docela to šlo, ale stejně je nejvíc teplo jen kolem a hodí se ten teplej vzduch trochu víc rozehnat a pravidelně jsem u toho větral (takže je to vlastně na prd...

V kanceláři, když byla rozestavěná a ještě jsem tam neměl vše zapojený, jsem používal elektrickej teplomet - nějakej levnej Gude 3kw a fungovalo to celkem dobře. Jsou i designový, teď jsem koukal, že některý vypadají jako jednotka klimatizace, jiný třeba jako umělej krb (jsou na plyn, ale přítah a odvod spalin mají přes stěnu, jako měly vafky.

Za mě má plyn smysl tam, kde potřebuješ mobilitu a nemáš elektřinu - volný prostor. Pokud bych to řešil teď já u sebe doma, tak bych šel do kombinace teplomet + infa (opět mít obě složky). Na začátek pustit klidně na chvíli teplomet, ať ohřeje a protočí vzduch (případně točí vzduch pod stolem) a než víc naběhne infrák (ten je dobrý umístit do rohu a nechat "svítit" pod 45°

V garáži mám tento, je přímo určený právě na terasy (jsou tam i fotky) a kostely a funguje to za mě dobře...

https://www.infraky.cz/infraky-cz-infrazaric-fenix-ecosun-th10-1000w-cerny

Odkaz ke komentáři

Nevím, jestli to bude z fotek patrné, ale on ten otevřený prostor z obou stran pod střechou je celkem velký. Navíc ty zbylé dvě stěny jsou sice až pod střechu, ale není to utěsněno a u podlahy mám ten polykarbonát odsazený, takže myslím, že větrání je dost. 

received_843052750669038.jpeg

received_474274088547174.jpeg

• Like 1
Odkaz ke komentáři

Zakryté pergoly, tvořící další obytnou část, jsou krásné. Máme jen zastřešenou, zčásti zakrytou zelení. Uvažuji o žaluziích nebo tak něčem z přírodních materiálů, ale ještě to nedozrálo. Což nám neva, i tak pod pergolou trávíme spoustu času, v létě možná víc než doma. Druhá fotka je starší, když tam toho ještě moc nerostlo.

20240721_130743.jpg

64685265_1129614273889593_4753118187678072832_o.jpg

20190621_173353_HDR~01~01~01.jpg

20190406_130914~01.jpg

Odkaz ke komentáři

• po 2 týdnech...

Doufám neurazím, když místo terasy přidám pouhé zápraží 2,5 x 6,5 m. Pergola nad ním samozřejmě bude, snad to stihnu do zimy. Původní tři schůdky do chalupy jsem se rozhodl zrušit a zvednout posezení vejminkáře. Předloni jsem plánoval, vloni bagroval a nechal postavit kamennou obezdívku a zavřít betonovou deskou. Ale až minulej měsíc (po roce doprošování) jsem dohnal kameníka na pokládku horního kamene. Nadával, že z toho strašně bolí hřbet a že to jde pomalu. Tak jsem si řekl, že ten horní schod si celej udělám sám, ať vím, jestli nekecá. Nekecal. Kde jsem počítal čtyři hoďky práce i s kafetem, (1 m2) mi zabralo den a půl, plus další dva dny se narovnat. Ale jsem tak nějak pyšnej, když si ráno nesu kafe ven a šlápnu na kus svýho díla. Tímhle tempem se snad jednou dočkám i nový fasády 🙂

Vizezpra.jpg.f34b452a5707be13057a2669e616b517.jpg

DSC01770-kopie.JPG.9e7f8c63b4807ffdd941dd182116a046.JPG

DSC01771-kopie.JPG.e1e801121bb937611332ad060f9512f1.JPG

DSC01773.JPG.f7753b81d6ed96e3d285502da0fe5148.JPG

• Dát hlas 2
Odkaz ke komentáři

Zkusím hodit dotaz na pergolu..:) Zrovna řeším nějaké práce kolem domu a s pokládkou terasy bychom rádi spojili i vybudování pergoly. Ideálně tzv. bioklimatickou (nechápu ten název, prostě s lamelama) s možností zástinu (určitě pro přední stěnu), samostatně stojící, vše na motor, rozměr alespoň 6m x 3,2m, ideálně na šířku ale  7m.. Potřebujeme překlenou spodní 5m široké okno, ten metr navíc na každou stranu by tomu opticky prospěl. 

Z těch solidnějších výrobců mi zůstaly 2 firmy - Climax a jejich systém LAMELINO a Aluprof s OpenSky 140. Pro druhou jmenovanou hraje pravděpodobně bytelnější konstrukce, jelikož umí nabídnout větší rozměry pergol.. Climax na šířku má limit 6m, ale u Aluprof zvládne i  7m.. Systémy obou firem vypadají podobně, stějně tak stínění stěn, osvětlení obě nabízí i v rámu (preferujeme).. 

Nemá někdo osobní zkušenost? Na webu nejsou k tomu žádné diskuse, hodnocení

OpenSky 140 - https://www.sunprotect.aluprof.com/cs/nabidka/pergoly/mb-opensky-140-pergolovy-system

Lamelino - https://www.climax.cz/lamelino1

Případně nápad na jiného výrobce (?) 

Zatím mám jen 2 cenové nabídky, na daší dvě ještě čekám, případně oslovím více možných dodavatelů, závěr asi předčasný, ale na Aluprof mám nabídku lehce lepší.. Ale nic zásadního..

Díky za postřehy 😉 

Upraveno uživatelem Axel
Odkaz ke komentáři

V 19. 7. 2024 v 19:31, Vladino125 napsal:

36915ee5d08723066996d3be089027e3.jpg

Dekel k pieskovej filtracii od virivky mi spravili majstri co robili pergolu z cerveneho smreku ako je podlaha (takze to ladi s podlahu).

Vidis, tak to je sranda neb tenhle prispevek vidim az ted. Presto jsem se nakonec  rozhodl udelat neco podobneho, jen jsem to udelal z palubek a nahoru frkl desku z tmavyho makrolonu. Ten jsem nasadil na 4 kombisrouby s kridlovejma maticema, aby to jednak drzelo a jednak slo snadno oddelat. 

IMG_2426.jpeg

Odkaz ke komentáři

• po měsíci...

Zatím ještě ne, dřevo jsem prozatím jen opálil (napodobenina Shou Sugi Ban) a okartáčoval rejžákem. Na vrch nevím, jestli dřevní tér, olej s včelím voskem, lazuru, nebo to nechat bejt. Vyjetej motorovej olej se mi sem nehodí.

Upraveno uživatelem Americkej
Odkaz ke komentáři

V 30. 9. 2024 v 14:43, Americkej napsal:

Zatím ještě ne, dřevo jsem prozatím jen opálil (napodobenina Shou Sugi Ban) a okartáčoval rejžákem. Na vrch nevím, jestli dřevní tér, olej s včelím voskem, lazuru, nebo to nechat bejt. Vyjetej motorovej olej se mi sem nehodí.

Já teď všechno dřevo natírám lněným olejem. Je to pecka. Zkusil bych možná lněný olej s karnaubským voskem. Ten je docela tvrdý po vyschnutí.

Ten karnaubský vosk koupíš jako šupinky a rozpustíš v teplém oleji. Já jsem v zimě ohříval lněný olej v mlékovaru na staré elektrické plotýnce, tak by to šlo asi taky.

Odkaz ke komentáři

V 2. 10. 2024 v 14:31, Americkej napsal:

OK, díky za tip, já to teda namíchám. Snad to už moc neztmavne. Ono to na tý fotce vypadá hodně tmavý, ale jak na to vlítne slunko, hezky se rozehrajou červenohnědý a medový tóny.

...kdyby se Ti nechtělo patlat s "mlékovarem a plotýnkou", mám dobré zkušenosti s tímto: natírám tím veškeré venkovní dřevo, terasa po 7 letech vypadá furt jako nová. Aktuálně tím štěkuju nové dveře k altánu. Je primárně bezbarvý, ale jde i výborně tónovat ve velké škále (což je případ na fotce - to aby Tě nemátl ten dolepený štítek s číslem barvy). A pro "dokonalou" vodoodpudivost to chce to tedy dvě vrsty...

olej.jpg.ccae28d95e6b95e1d3803ebbbc4c4de7.jpg 

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...