Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Dokud trvá útok na zájem chráněný zákonem, je zákrok ospravedlnitelný. Jakmile zahodil všechny hodinky a zdrhá, už po něm nepal.

To už by nebyla krajní nouze, ale sportovní disciplína...

Strášo, tobě kdyby někdo kradl hodinky, tak bych chtěl vidět soudce i psychologa, kterej by odmítli, že jsi byl v afektu :lol2:

• Odpovědi 417
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Odesláno

Enslow, ale to co si sem postol sa tyka nutnej obrany, to nik nerozporuje. Ja som hovoril o krajnej nudzi kde nasledok obrany nesmie byt vyssi ako pripadna skoda sposobena cinom.

Tema bola - clovek nieco kradne v byte. T.j. kona utok voci Tvojmu majetku.

Odesláno (upraveno)

Aby sme boli objektivnejsi tak sa pokusim najst judikaturu a nejaky ten pripadny rozsudok k predmetnej veci

To by bylo fajn, protože to, co píšeš, se mi moc nezdá. Až najdeš, postni. Já můj komentář nemůžu najít a do beckonline se teď nedostanu.

edit: přehlídnuto, beru zpět :)

Upraveno uživatelem stosi
Odesláno

Ak u Teba spoluobcan iba coruje a neutoci, tak na nho palit nemozes a uz vobec nie ak s nacorovanym uteka. Doktrina hradu nepresla v CR ani v SR.

Odesláno (upraveno)

Enslow, ale to co si sem postol sa tyka nutnej obrany, to nik nerozporuje. Ja som hovoril o krajnej nudzi kde nasledok obrany nesmie byt vyssi ako pripadna skoda sposobena cinom.

Tema bola - clovek nieco kradne v byte. T.j. kona utok voci Tvojmu majetku.

Chlape, pochop ze na toto krajni nouze nejde napasovat. Uz jsem to pisal. Tady jde o nutnou obranu ;) ju?

Doplneni:

Pokud při odvracení útoku spácháte čin, který by byl jinak trestný, (tj. když útočníka začnete taky bít) a způsobíte mu třeba otřes mozku, jedná se o nutnou obranu. Při nutné obraně působíte škodu přímo útočníkovi.

Pokud spácháte trestný čin, kterým odvracíte nebezpečí (třeba během útěku parkem zničíte nově vysázený porost vzácných rostlin, protože jinudy utéct nejde), jedná se o krajní nouzi. Škodu nepůsobíte přímo útočníkovi, ale nějaké třetí osobě.

Může dojít i k pěkné kombinaci. V parku vás někdo přepadne a chce vám ublížit. Vy vidíte, že je silnější, tak opodál stojící soše Žižky ulomíte sudlici, abyste měl něco na obranu. Útočník na vás vytáhne nůž, takže vám nezbude nic jiného, než ho sudlicí přetáhnout, přičemž mu vypíchnete oko, vyrazíte dva zuby a způsobíte otřes mozku.

Při této činnosti se dopustíte dvou činů, které jsou normálně trestné, ale ani za jeden vás nebudou stíhat. Poničení sochy nebude trestné jako poškozování cizí věci z titulu krajní nouze, vypíchlé oko, vyražené zuby a otřes mozku nebudou trestné jako ublížení na zdraví z titulu nutné obrany.

Krajní nouze samozřejmě najde uplatnění i v jiných případech. Vidíte například rozšiřující se požár a jediný dosažitelný přístup k vodě je v bytě za zamčenými dveřmi. Když ty dveře vyrazíte, vlezete do bytu a napustíte tam vodu k uhašení požáru, nepůjde o porušování domovní svobody, protože čin byl spáchán při odvracení nebezpečí, které z požáru hrozilo.

Upraveno uživatelem tano
Odesláno

Tano: myslim ze sa mylis. O nutnu obranu ide samozrejme len ak sa jedna o hroziaci alebo trvajuci utok na cloveka.

Ak ide o ohrozenie majetku, je to krajna nudza, cize ak sa pokusis spacifikovat zlodeja ktory ta chce okradnut (pre zjednodusenie zabudnime na to ze doma) ale nejde ti priamo o zdravie/zivot a pritom mu ublizis, jedna sa o pripad krajnej nudze.

Odesláno

Cituji: "Institut krajní nouze je nutné odlišit od nutné obrany. Zatímco jednání v nutné obraně směřuje proti osobě, která dané nebezpečí přímo působí (útočníkovi), jednání v krajní nouzi směřuje proti třetí osobě."

Odesláno (upraveno)

Tano: myslim ze sa mylis. O nutnu obranu ide samozrejme len ak sa jedna o hroziaci alebo trvajuci utok na cloveka.

Ak ide o ohrozenie majetku, je to krajna nudza, cize ak sa pokusis spacifikovat zlodeja ktory ta chce okradnut (pre zjednodusenie zabudnime na to ze doma) ale nejde ti priamo o zdravie/zivot a pritom mu ublizis, jedna sa o pripad krajnej nudze.

Viz 1 prispevek kolegy swenak, ver mi. ;) Upraveno uživatelem tano
Odesláno

Enslow: Tvoje posty týkající se "právního poradenství" mi dlouhodobě připomínají příspěvky snaživého studenta po dvou semestrech (soukromé) právně zaměřené VOŠ... Jestli někde skutečně praktikuješ právo, tak je situace v oboru na Slovensku mnohonásobně horší, než jsem si myslel :)

Celou debatu ohledně obrany domova a blízkých krásně shrnul Afrika.

Jinak mám pocit, že to tady čte i Chovanec a nahlodán názory pistolníků a mačetářů přišel s onou průlomovou myšlenkou, že je třeba do ústavního pořádku včlenit právo odprásknout si svého teroristu  :frusty:

Odesláno

Enslow: Tvoje posty týkající se "právního poradenství" mi dlouhodobě připomínají příspěvky snaživého studenta po dvou semestrech (soukromé) právně zaměřené VOŠ... Jestli někde skutečně praktikuješ právo, tak je situace v oboru na Slovensku mnohonásobně horší, než jsem si myslel :)

Celou debatu ohledně obrany domova a blízkých krásně shrnul Afrika.

Jinak mám pocit, že to tady čte i Chovanec a nahlodán názory pistolníků a mačetářů přišel s onou průlomovou myšlenkou, že je třeba do ústavního pořádku včlenit právo odprásknout si svého teroristu  :frusty:

Preco teda aj ty nedas prispevok? Velmi rad sa niecomu priucim. A stav oboru prava na slovensku nechaj uz na nas oukej? :-)

Btw: nezavazne sa tu bavime a ziadne poradenstvo tu neprebieha. A za pravny nazor ma nikto kamenovat nemoze 

Odesláno

Právní a soukromý názor není to samé. Stejně, jako právo, zákony a spravedlnost. O tom to je. Co si myslíme, co je logické, co je správné, není v případě, že nedej bože k nečemu dojde, relevantní.

Odesláno

Preco teda aj ty nedas prispevok? Velmi rad sa niecomu priucim. A stav oboru prava na slovensku nechaj uz na nas oukej? :-)

Btw: nezavazne sa tu bavime a ziadne poradenstvo tu neprebieha. A za pravny nazor ma nikto kamenovat nemoze 

Nepřispívám k této věci proto, že obecně to nejhorší, co může právník dělat, je dávat nějaké obecné rady laikům bez ohledu na konkrétní okolnosti situace. Například jako teoretizovat o nutnosti zastřelení narušitele, aby nemohl svědčit  :eek:

U stavu práva a lidí v oboru se pohybujících máš pravdu, je to vaše věc. Vždy když se chci začít rozčilovat, jak u nás něco někdy na prd (s ohledem na mé zaměstnání kvalita vzdělávání, rozhodnutí ÚS atd.), vzpomenu si na Slovensko a hned se cítím jako součást vyspělého Západu :)

Odesláno

Ale precitaj si celu debatu. My iba teoretizujeme a niektore veci ktore som ja uviedol su priamo z praxe a zo sudnych pojednavani na ktorych som bol. Dalsim zdrojom ktory som pouzil je pravnelisty.sk kde bloguje jeden z najlepsich trestnych sudcov na Slovensku. 

nic viac nic menej a ziadne rady tu nerozdavam pretoze som na to neni kompetentny. Iba sa nezavazne bavime co kdyby. 

Odesláno

Ja by som povedal ze sme normalne a velmi slusne diskutovali, len Ty Bobisek si prisiel len rypat.

Ohodnotil si prispievajucich, stav sudnictva, skolstva, kvalitu nazorov a siel si zas rypat inam.

Dakujeme Ti!

Odesláno

Jsem si tady udělal nadsázkovou srandu s mačetou a spousta lidí to vzalo smrtelně vážně. :)

Počkej, tos jako nemyslel vážně ? No to snad nemyslíš vážně..............

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...