Přejít na obsah

Lékařský koutek

Návštěvník YPO

Doporučené příspěvky

@nickolasAk ťa to trochu poteší, tak som podobne od stredy. Zdvihol som malú a doslova ma jeblo k zemi, akurát malú som stihol položiť počas usadania. Našťastie ako-tak chodím.

Trpím touto zábavkou už dlhšie, raz som bol tak, že som reval na celý barák a doplazil sa na záchod so slzami dojatia v očiach. Pomáha mi Flector a krém Muay. Keď som to mal zlé, nejak som sa dostal k jednej babe, čo dáva  dokopy dodrbaných horolezcov. Niečo so mnou pocvičila, ukázala mi nejaké jednoduché cviky na doma a to mi naozaj pomohlo.

edit: mám aj srandovnú príhodu z inštalácie novej pračky, ktorú mi hajzlíci odmietli preniesť do kúpelne a zložili ju pri bráne. Manželka ma našla, ako pri nej spokojne ležím v kúpelni a kňučím v snahe dostať sa apoň na štyri.

Upraveno uživatelem McStinger
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jako jestli se nekdo vylozene nudi, tak tohle je zabava ktera vydrzi, to zas jo. Treba vcera me to bavilo tak moc, ze jsem si sel v deset lehnout a v jedenact uz jsem byl vyspany a vejskal jsem na cely barak. 
Ja to mam teprve podruhe, ale na dozivoti mam ve hrbete jineho kamarada, takze bez podobnych oziveni bych se docela obesel. 

Odkaz ke komentáři

před 29 minutami, nickolas napsal:

@M.K. jj, vím. Jsem pod dohledem statné ošetřovatelky…chtěl jsem říct krásné!!! :lol:

Pokud ještě vnímáš, jak přitažlivá je ošetřovatelka tak je ti houby zle Až ti vážně něco bude tak ti bude jedno i když by tě opečovávala tahle

ssssss.jpg

Odkaz ke komentáři

před 23 minutami, nickolas napsal:

Jako jestli se nekdo vylozene nudi, tak tohle je zabava ktera vydrzi, to zas jo. Treba vcera me to bavilo tak moc, ze jsem si sel v deset lehnout a v jedenact uz jsem byl vyspany a vejskal jsem na cely barak. 
Ja to mam teprve podruhe, ale na dozivoti mam ve hrbete jineho kamarada, takze bez podobnych oziveni bych se docela obesel. 

Mne ten Muay krém dosť pomáha. Masáž naozaj iba od niekoho, čo vie, čo robí.

Odkaz ke komentáři

[mention=227]Conrad[/mention] nejaky kouzelny lektvar by bodnul! Bral bych i Labuse prevleceneho za jezibabu. 

Ahoj, nech si napsat k tomu Tramal a pokud nepomáhá diclofenac, tak Novalgin. Injekce do svalu nejsou zlý, ale mohly by ti pomoci i infiltrace primo bederni patere kortisonem. Guajacuran je spis takovej doplnek…pokud to nebude lepsi, tak magnet bederni patere, nejaka vyhrezla plotynka se tam najde urcite. Kazdopadne bys mel delat cviky na protazeni bederni patere, je toho plnej youtube, preju brzky uzdraveni ;)

Sent from my iPhone using Tapatalk
Odkaz ke komentáři

Já každopádně nepsal ožrat a zhulit. Jen zhulit. Alkohol zásadně nikdy nepiju. A souhlasím, že alkohol a prášky je naprostá blbost. A zhulit protože prostě usneš a spánek jak známo opravdu léčí. Svaly se uvolní, plotýnky se rovnají. Jasně nemůžeš potom jezdit autem, ale jak chceš jezdit, když nedojdeš do auta. Mě se to zcela vážně osvědčilo. Taxíkem do špitálu na injekci, domů, obří brko a spát. Hlavně v teple. Do postele psa a jeho záda na moje záda, jen se nesmí moc mlet a vystrkovat člověka z postele, to by bylo kontraproduktivní. Stačí jezevčík, ale moje Bláža je lepší. Samozřejmě injekci až když je nejhůř, v lehčích případech obvykle stačí to brko, postel a pes a chvíli nenosit pračky 😀

Odkaz ke komentáři

před 20 hodinami, nickolas napsal:

Hexnšlus, ústřel, neboli lumbago…

Drží mě to od úterka. Tabletky bez účinku. Ve středu na neurolku, injekce a dodom. Ve čtvrtek znova neurolka…tentokrát sanitkou. Při pokusu vstát jsem skončil na čtyřech a křičel bolestí. Injekce, infuze, dodom. Pátek docela dobrý, včera opět zle. Dneska zase. Ležet nejde. Teda jde, ale pak nejde vstát. Chodím po bytě o holi, ale nic moc. Paradoxně nejlíp je mi vsedě, ale to se nesmí. Bederní pás nevím jestli mi víc pomáhá nebo škodí. Termofor to samé. 
Střídám tabletky a injekce do svalu, Almiral/Diclofenac, Muscoril/Guajacuran, ale už jsem asi imunní :( 

Poslední co mě napadá je pořádně se ožrat, třeba bych se aspoň vyspal, když už by to nepovolilo. Tvl to je svinstvo, kdo to vymyslel???

Takže bych se po těch hovadinách nade mnou vrátil k meritu věci.

Důležité je rozlišit, zda se jedná o strukturální problém (výhřez ploténky, foraminostenózu - zúžení díry, kterou vychází ven nervový kořen, atp.), nebo jen funkční problém (spasmus). Na hrubou orientaci stačí CT, dokonalá diagnostika je MR.

Pokud není úleva při konzervativní terapii a je nález na grafice, lze zvážit cílený obstřik (lokální anestetikum s kortikoidem +/- ozón za příplatek) pod CT - jednak to slouží jako diagnostické (pokud se poté uleví, je příčina jasná), druhak i terapeutické. 

Každopádně ne každý výhřez ploténky je nutné operovat, při RHC a analgeticích se značné části pacientů vyhřezlá část ploténky v řádu týdnů sama vstřebá. Dobré je neprochladnout a suché teplo.

Stran RHC - nutné jít k někomu, kdo to skutečně umí a není to "jen" masáž, ale zejména předvedení a nácvik uvolňovacích cviků na začátek a potom po odeznění obtíží další cvičení k posílení posturálního systému. To se nejde naučit za 1-2 návštěvy, ale je potřeba chodit pravidelně.

Analgetika - obvykle NSAID (ibuprofen, diklofenak, atp.) + paracetamol + nějaké centrální svalové relaxans. Nutno předepsat na recept. Není-li efekt dostatečný, lze paracetamol nahradit kombinovaným paracetamolem s tramadolem (pozor, čím větší generikum, tím vyšší šance na intoleranci tramadolu = zvracení).

Jako zcela zásadní považuju výše uvedené + režimová opatření (cvičení, posílení zad, zhubnutí). Pokud nedojde k akutnímu stavu (viz níže), s operací bych nespěchal. Riziko FBSS (Failed Back Surgery Syndrome - nehodlám zde popisovat) je dost vysoké.

Varovné příznaky, kdy neprodleně do nemocnice - nemůžeš se vymočit, nebo jít na velkou / event to necítíš. Nebo pokud začneš mít pocit slabší nohy - ne pro bolest, ale pacienti to popisují jako "přeležené". 

Odkaz ke komentáři

Já děkuji za všechny dobře míněné rady, jak ty odborné, tak ty humorné ;) 

Hulení, chlast, psy v posteli pravděpodobně vynechám. Stejně tak MR i CT. To je v našem okresním špitále vyhrazeno pouze vyvoleným. Ani na RTG mě neposlali ;)

Rehabilitace, cvičení, protahování samozřejmě, ale nejdřív za pár dní. Zatím jsem rád, že už nechodím po čtyřech a vstanu ze židle na první pokus. 

Odkaz ke komentáři

Já děkuji za všechny dobře míněné rady, jak ty odborné, tak ty humorné  
Hulení, chlast, psy v posteli pravděpodobně vynechám. Stejně tak MR i CT. To je v našem okresním špitále vyhrazeno pouze vyvoleným. Ani na RTG mě neposlali
Rehabilitace, cvičení, protahování samozřejmě, ale nejdřív za pár dní. Zatím jsem rád, že už nechodím po čtyřech a vstanu ze židle na první pokus. 

Na RTG nic neni videt. Na CT/MR te muze poslat i praktik.

Sent from my iPad using Tapatalk
Odkaz ke komentáři

Před hodinou, nickolas napsal:

Hulení, chlast, psy v posteli pravděpodobně vynechám. Stejně tak MR i CT. To je v našem okresním špitále vyhrazeno pouze vyvoleným. Ani na RTG mě neposlali ;)

U nás je super zdravotní péče jak každý tvrdí, ale pouze pokud máš hodně dobrý známý kamaráde, jinak úroveň Konga 😉 Co myslíš já špatný rameno, ani se mě pizda pomalu nedotkla a napsala rehabilitace. A na rehabilitacích, jak to že Vám neudělali ultrazvuk, proč Vám nedali injekci, a proč tohle, co my tady s Vámi jako máme dělat? A to platím dvě zdravotní 😁 Hovada, takže tlačenka přes kámoše doktora a najednou všechno půjde....

Odkaz ke komentáři

jako člověk odmítající operaci plotýnek více než 15 let konstatuji, že nejsmysluplnější rady Ti dává @paro. RTG je fakt k ničemu, přesvědč obvoďáka, že potřebuješ MR/CT. pokud se bude vzpěčovat, tak ať Tě pošle na neurologii a ti si už vyšetření zařídí. zakonzervovat to jde ( do určitého momentu), jen musíš vědět, co léčíš. držím palce

Odkaz ke komentáři

Taky mám 15+ několikanásobnou vlastní zkušenost. Na MR jsem se v počátku dostal jen díky kamarádům/známým. Běžný lékař na úrovni praktik - ortoped - neurolog konstatoval klasického "housera" ve formě svalového problému a více se se mnou nechtěl zabývat. Pak jsem se dostal na rehabky a teprve v průběhu rehabek jsem měl pozvánku na MR s následnou indikací vyhřezlých plotének. To není úplně ideální průběh.

Můžu podepsat spoustu zde popsaných postřehů včetně toho akutního stavu, kdy je "akce WC" víc, než malá maturita. Léky nebo injekce mi nějakou zázračnou okamžitou úlevu nikdy nepřinesly. Vždy to chtělo čas a kombinaci soustředěné péče včetně cvičení.

Od té doby s tím nějak žiju v křehkém porozumění a stejně mě to jednou za čas nějakým způsobem omezí nebo vyřadí z boje. Často i bez výstrahy.

Třeba by mě z technického hlediska po nějakých těch 15+ letech zajímala aktuální MR abych viděl, jestli jsem na tom +- stejně/líp/hůř např. co se týká zúžení páteřního kanálu. 

Držím pěsti a přeju rychlou nápravu.

Odkaz ke komentáři

před 23 hodinami, nickolas napsal:

A nemůžeš si ji zaplatit v soukromém zařízení? 

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...