Přejít na obsah

Stavba domu (rady, tipy)

Doporučené příspěvky

Kurňa, ja se na ten sibiřův dům tak rád dívám... akorát se přitom vždycky naseru, když si vzpomenu, ze u nás mi podobnej styl stavební regulace neumožnila a ja debil jsem to tenkrát respektoval. A teď jen koukám, kolik lidí v okolí si vyběhalo výjimky nebo to prostě obešli...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

To máš pravdu, ale bude to v obytné místnosti, kde budou ještě 3 okna, takže o větrání bych strach neměl. 

Mohl by mi někdo prosím shrnou hlavní výhody a nevýhody HS portálu vs. posuvné výklopné dveře? Něco jsem už načetl na diskuzích, ale většinou přispívají lidé, kteří mají jen ten svůj systém za dobrý a všechno ostatní je špatný.

Upraveno uživatelem shewcza
Odkaz ke komentáři

Moje otázka se stavbou domu bezprostředně nesouvisí, ale s vlastnictvím nemovitosti jo (a hlavně jsem byl línej zakládat nové téma):

U nás v obci se velký mobilni operátor chystá zavést podzemní optickou síť a nabizi bezplatné provedení připojky až do domu. Kdo by nechtěl rychle a stabilní připojení?

Jenže pro provedení přípojky bych musel podepsat Souhlas vlastnika nemovitosti, kde se mimo jiné píše, že:

- telekomunikačni společnost je zřizovatelem, provozovatelem a majitelem přípojky na mém pozemku a v mém domě

- souhlasim s tím, že pracovnici telekomunikační společnosti (nebo osoby pověřené) maji právo vstupu na můj pozemek a do mého domu (po vzájemné dohodě) za účelem zřizení, údržby a oprav zařízení (připojky), plus dalši aspekty vyplývajicí z 127/2005 Sb.

De fakto se jedná o omezení mých vlastnickych práv, čemuž nechci jit v žadném připadě naproti. Chystám se jim tedy navrhnout, že podle jejich zadání připravím na hranici pozemku v plotu kiosek s dostatečným prostorem a krytím (IP63/64/65) a zemněním (bude ve Faradayově kleci), kde by optický kabel připojky mohl končit včetně funkčniho konektoru k připojení zařizení. Tak jako by končil v domě na nějakém konkrétním mistě, a pak by se musely rešit fyzické nebo wifi rozvody, tak podobně bude končit už na hranici pozemku. Rozdil bude v tom, že veškeré rozvody a zařízeni na mém pozemku budu řešit ve své režii, budou v mém vlastnictví a nikdo mi nepoleze na pozemek ani do baráku. Veškeré další sitě (vodovodní, plynová, elektrická, kanalizační, vcetně kanalizační prečerpávací sachty a vodoměrné jímky) na pozemku jsou výhradně moje a mám tedy plnou kontrolu. Jediné, co neni moje, je vodoměr a dost mě to se.e :D

Otázka na znalce problematiky: mohl by být s provedením kiosku v plotě z hlediska konektivity nějaký technický problém? Jak přesně vypadá zakončení optického kabelu v domácnosti a jak snadná je pro amatéra realizace větvení připojek? Jaký je radius, pod kterým optický kabel snese ohnutí? Dům je od hrany pozemku, tedy od uvažovaného kiosku se zakončením kabelu, jen cca 4 metry vzdálený. Realizace prodlužky resp větvení z kiosku do domu by opět vedla v trubce v zemi, v domě pak trasováním v soklu a podlahové liště.

Upraveno uživatelem martar
Odkaz ke komentáři

A co to je za barák? Jako že tam máš 50 bytů (ze kterých budou na support volat lidi když jim nepůjde seznam) nebo je to jen pro jednu rodinu? Jak je pak reálný pro technika tahat kabel z kiosku do domu + do bytu. V paneláku to trvá třeba 15 minut když je přípojka na chodbě.

Pokud se jedná o jednu rodinu, asi by s tím neměli problém, ale pokud tam máš 50 obsazených bytů, mohlo by to vést (z časových a materiálních důvodů) k jejich zvýšeným nákladům, jednoduše jim vytvoříš zbytečnou překážku. Řešil bych to tedy individuálně s tou firmou, zda by to byl problém, Tvé důvody chápu.

Odkaz ke komentáři

Tak v tom případě pochybuju že s tim budou mít problém, natož když si vyřešíš sám kabel mezi přípojkou a barákem. Asi tam ale budou chtít mít elektriku, proudový chránič (protože asi budeš potřebovat revizi) ... a ještě mi vysvětli jak vyřešíš uzemnění Faradayovou klecí.  :eek:

edit: třeba se s tou elektrikou pletu a vyřeší to PoE přivedený zpětně tou trubkou z baráku (v tomhle furt tápu).

edit2: teoreticky mě napadá že bych za proudový chránič v baráku nechal tou trubkou navést třížílový kabel do kiosku, nemusel bys pak vymejšlet něco s faradayovou klecí (což mě furt fakt zajímá).

Upraveno uživatelem zceyee
Odkaz ke komentáři

Mě jde optika do sloupku vedle elektrické přípojky, ten jsme dodělali stejný, aby to bylo pěkné, takže máme teď tři, ČEZ, my, a optika, a pak je to od sloupku do baráku do racku odhadem tak deset metrů s ostrými zatáčkami s jinými kabely, vše v pohodě. Dodělavalo se to až po stavbě, takže tu tenkou chráničku na optiku natáhl borec do chráničky k nějakému kabelu, co tam mám navíc připravený na nějakou budoucí bránu, která tam beztak nikdy nebude, ale v té jeho chráničce bylo místo. U toho jsme prokleli idiota elektrikáře, který tam neprotáhl s kabelem i protahovací provázek. No a pak u baráku vylezl a vlezl do jiné chráničky s coaxama z paraboly, co je na garáži a tou vlezl přes základy dovnitř. Soukal to přímo provozovatel. Byl šikovný a nebál se improvizace. Do toho pak fouknul samotnou optiku během chvilky. Ale je to malej místní poskytovatel, žádná práva na vstup jsme neřešili.

Odkaz ke komentáři

Elektřina a proudový chránič nebude problém. S faradayovou klecí jsem to myslel tak, že prostor pro zakončení optickeho kabelu bude chráněn jak pred vodou a vlhkostí, tak před výbojem blesku, tj. podminky srovnatelné s instalací krabice uvnitř domu. Klec bych vyrobil z uzemněný kari síťě.

Odkaz ke komentáři

Já si myslím, že tohle by mělo být funkční řešení. Zjišťoval jsem to samý, ale mě nechtějí fouknout ani tu optiku, takže mám smůlu. Do domu bych to už klidně ty poslední metry táhnul metalikou - Cat6a zvládá 10GB, stačí jen koupit stíněnej kabel. a doma už to můžeš mít rozvedený bez dalších úprav - wifi, nebo slaboproudý rozvody ve zdi (pokud je máš natahaný)

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...