Přejít na obsah

Stavba domu (rady, tipy)

Doporučené příspěvky

Panove, zbyva mi venku udelat podbiti strechy a oblozeni stitu drevem. Byly v planu nejake palubky, ale chtel bych to mit co nejvice bezudrzbove, at nemusim lozit kazdy rok zebrikem pod strechou a natirat to. Uvazuju, jake jsou moznosti a co tam dat jeste jineho, v pekne imitaci dreva, dubu, at to ladi s okny a dvermi.

Nasel jsem zatim jen drahe moznosti:

Thermowood https://fasady-terasy-thermowood.cz/57-drevene-fasadni-profily-palubky-obklady-thermowood

Fasadni lamely Prefa https://cz.prefa.com/katalog-produktu/fasadni-systemy/siding/

Cementovlaknite desky https://www.fasadnidesky.cz/

Vse je drahe jak prase, budu potrebovat asi 50m2, tak nechci davat litr a vic za metr, no :D 

Nejake napady, krom toho, smirit se s palubkama a nejak je namorit, at se aspon neloupe nater?
Jo a jeste nejsme rozhodnuti, jestli oblozeni bude vodorovne a nebo svisle :) 

Oblozeni.JPG

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jj, tatka ma z modrinu plot uz desitky let, takze plot budeme mit po jeho vzoru take modrinovy. V tech stitech, az zesedne, by bohuzel neladil s okny a dvermi, jinak by to byla jasna volba...

Odkaz ke komentáři

Minulý rok jsem nechal dělat odvětrávanou fasádu ze sibiřského modřínu (horizontálně), a trochu se děsím, jak to bude vypadat, mám tam cca 20cm atiku, takže část fasády “šedne” pomaleji. Snad se to časem sjednotí.

Odkaz ke komentáři

Mě se to nepravidelné stárnutí naopak líbí. Mám na baráku asi dvacet ruznych barev patiny. Jižní strana, severní strana, podbití, podhled terasy, půl branky pod přesahem, půl ne,... Nevypadá to aspoň jako z umělé hmoty, když je všechno stejné, není to uniformní nuda. Ale samozřejmě to každý vidí jinak, mým sousedům, co natírají vsechny štíty každych pár let, se to nelíbí. Jeden robotník, co u mě na stavbě něco dělal, povídal, že má modřín natřený včelím voskem a je to barevně stálé. Nevím, jen to tak řekl a dále jsem to nezkoumal. Taky to jde možná opálit.

Odkaz ke komentáři

před 4 hodinami, Hasňa napsal:

M@C: Sibiřský modřín v kolmém směru a nebudeš na to muset sáhnout už nikdy.

Svislé provedení štítové stěny - bude méně držet vodu 👍

Upraveno uživatelem horal
Odkaz ke komentáři

Před hodinou, horal napsal:

Svislé provedení štítové stěny - bude méně držet vodu 👍

to ano, ale pokud tam má převis jak na fotce, tak mu tam asi zahnat nebude. Dal bych palubky a natíral nakou tmavší glazurou 1x7 let. 50 m2 ti natře každý Pepík za tašku jablek:-D

Odkaz ke komentáři

A při tom pochlistá omítku a pošlape záhony. V Norsku ty bílé domečky natírají co 5 let, najímají si na to lidi, staví lešení a pořád to řeší. A po tom, co jsem to tam mnohokrát v okolí zažil, co je s tím za jebačku, tak pro mě bylo pravidelné natírání exteriérů no-go. Chtěl jsem co nejméně údržby, žádná chytrá domácnost, žádný krb, žádné záclony a závěsy, žádné koberce a žádné smrkové palubky venku.

Odkaz ke komentáři

před 12 hodinami, Hasňa napsal:

Chtěl jsem co nejméně údržby, žádná chytrá domácnost, žádný krb, žádné záclony a závěsy, žádné koberce a žádné smrkové palubky venku.

🙂👍

Odkaz ke komentáři

Až na tu chytrou domácnost souhlasím, nicméně bezúdržbový dům asi nikdy nebude, ale jde to minimalizovat.

V tomto kontextu se pak divím, proč si dost lidí co chce vše jednoduché, dává podlahovku s vodou a čerpadlem. 

Odkaz ke komentáři

S tím nemohu souhlasit, čerpadlo je v zásadě velmi primitivní stroj. Daleko jednodušší než plynový kotel. A co se podlahovky týče, tak to je nesrovnatelné oproti radiátorům. Ale jasně, každej chválí to svoje, takže chápu, ale nesouhlasím.

Odkaz ke komentáři

Vždycky je tam sem tam trochu kompromis a nikdy to samo zcela bez údržby není, v tom má kolega pravdu. Ale podlahovka fakt není kazící se složitost. Na rozdíl třeba od tepelného čerpadla, které jsem opravoval už třikrát (třikrát protékající jeden a ten samý trojcestný ventil). Rozvod v podlaze je ideální příprava na rozvedení jakéhokoliv budoucího zdroje tepla po domě, a pokud se náhodou z nějakého důvodu nemusí provrtávat podlaha až na základovou desku, tak i bezproblémový.

Odkaz ke komentáři

Tak nemluvím o radiátorech a pod. Já se třeba rozhodl pro podlahovku - ale topné kabely. Jednoduché, levné pořízení, žádná údržba. 

Ale provoz bude dražší, to ano. 

Odkaz ke komentáři

Jo to sem původně chtěl taky, zdálo se vše růžové, regulace v každém pokoji, doživotní záruka no prostě všechno super. Než jsem zjistil, že to není na moje "doživotí" ale na životnost těch kabelů a to je 20 let. To jsem dostal z obchoďáka. Tak jsem hezky poděkoval a vrátil se k původnímu plánu.

Odkaz ke komentáři

Myslím si, že u klasických kvalitních tepelných kabelů (nemyslím samoregulační, nebo nějaké fólie, či topné rohože) je životnost podstatně jinde, nebál bych se mluvit víc jak o 50 letech. 

Odkaz ke komentáři

Hele v pohodě já se rozhodně nechci přít, každý systém má své výhody a nevýhody. Tenkrát to bylo na veletrhu, fakt mě to nadchlo a nedivím se, že pro někoho je to přesně to pravé ořechové. Chtěl jsem najít i fotky, ale nesměl bych jich mít v telefonu 50k+ a ještě k tomu ta moje lenost. 

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...